Obecnie statek ktory zaczyna dokowac do innego statku lub do brzegu po prostu sie zatrzymuje. W zaleznosci od odleglosci i szybkosci statku dokowanie trwa od jednej do wielu godzin. Nie da sie go przerwac. Nie da sie nic zrobic. Nikt z zewnatrz nie wie ze statek dokuje, nawet jak go obserwuje. Nikt w srodku nie wie ze statek dokuje chyba ze zajrzy do specjalnego menu lub osoba dokujaca o tym powie.
Uwazam ze w miejscu do ktorego statek dokuje powinien sie o tym pojawic komunikat. Podobnie na statku. Problemow to duzo nie sprawi, nie da sie przerwac, a wiec komunikaty nie beda mogly posluzyc do przekazywania wiadomosci na odleglosc.
Przykladowe sytuacje.
1. (miasto portowe)
xxxx:xx Widzisz jak Statek Kupiecki zaczyna dokowac do Miasto Portowe.
xxxx:xx dwudziestoletni mezczyzna mowi: jakis statek tu zmierza, znam go, to kupcy, przygotujmy sie na handel, znam ich i sa uczciwi
2. (miasto portowe)
xxxx:xx Widzisz jak Statek Znany Jako Piracki zaczyna dokowac do Miasto Portowe.
xxxx:xx Soltys mowi: Ratunku, to znowu oni, plyna tu. Kobiety i ranni do schronow, wojownicy przygotowac sie, przodem ludzie z tarczami, przeciagnac spiacych w bezpieczne miejsca. Jak tylko przybija przywitajmy ich gradem strzal. *krzata sie goraczkowo przygotowujac obrone*
3. (duzy statek)
xxxx:xx Widzisz jak Lodeczka usiluje dokowac do Duzy Statek
xxxx:xx Widzisz jak Lodeczka usiluje dokowac do duzy statek
xxxx:xx kapitan mowi: Ale mi sie spalo *spoglada na morze* Ta Lodka plynie za nami. Zalogo, jak myslicie, zatrzymac sie i pozwolic im przybic do nas? Zobaczymy czego chca/
xxxx:xx Duzy statek ustala predkosc na 0.
Jak dla mnie dla statkow w zasiegu widzenia powinno byc wiadme czy zblizaja sie do nas i dokuja, czy nie. Zarowno fabularnie, jak i dla mechaniki gry byloby to uzupelnienie sensowne. W obecnej chwili do duzego statku moze usilowac, a nawet moze zadokowac maly statek, a na duzym nawet nikt tego nie zauwazy chocby sie staral. Zauwazy dopiero jak sie przyjzy dokladnie lub ktos sie odezwie. A to wrecz smieszne. Smieszne ze takie manewry sa calkiem niedostrzegalne, a lodka widoczna strasznie daleko nagle znika i pojawia sie gdzie indziej zupelnie z zaskoczenia.
Zachecam do komentarzy, do poparcia tego drobnego udogodnienia oraz wyszukiwania wad tego rozwiazania. Ja wad nie widze, same zalety.