Wskazniki broni, tarcz i innych rzeczy...
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Matix
- KilDar
albo ludzie co nigdy w rękach żelaznej tarczy nie mieli, nigdy nic konkretnego nie wytworzyli i całe życie na dupie w jednym miejscu siędzą, wgłaszają sądy, że są nieopłacalne bo tylko trochę lepsze od drewnianych... psuje to grę, za chwilę będą albo już są kłótnie na ten temat...
a powoływanie się w grze na forum pownno być napiętnowane
a powoływanie się w grze na forum pownno być napiętnowane
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
- Raist
- KilDar
-
Ogolnie w angielskiej wiki pojawily sie nie tylko sily razenia broni ale takze ladownosc pojazdow. I to uwazam za sluszne bo jak buduje jakis pojazd to z gory wiem chociaz mniej wiecej jaka bedzie mial pojemnosc.
A takie zachowania gracza co w grze powoluje sie na forum jest po prostu zenujace. Co jak co mozna to podciagnac pod lamanie NZ i delikatnie walic linijka po lapach
A takie zachowania gracza co w grze powoluje sie na forum jest po prostu zenujace. Co jak co mozna to podciagnac pod lamanie NZ i delikatnie walic linijka po lapach

- WojD
Ostrzeżenie w grze może dać dać inny gracz - po prostu po cichu zwrócić uwagę. Jeśli to nie pomoże - wtedy rzeczywiście można to zgłosić. Dostanie ostrzeżenie oficjalnie i może się opamięta.
Co do wskaźników - ja też nie byłem za ich pełną jawnością, no ale góra tak postanowiła - i ma to dobre strony - mniej kretyńskich pytań
Natomiast zwracam wszystkim uwagę, że te wskaźniki - to wartości bazowe. W momencie gdy broń czy tarcze są używane, to na ich skuteczność mają wpływ inne czynniki - umiejętności i szczęście... Czasem tarcza drewniana absorbuje więcej obrażeń niż żelazna
W rękach partacza topór może być mniej skuteczny niż znacznie 'słabsza' broń w rękach mistrza...
Belin: kilka watków dalej są w tym dziale wskaźniki pojazdów również...
Co do wskaźników - ja też nie byłem za ich pełną jawnością, no ale góra tak postanowiła - i ma to dobre strony - mniej kretyńskich pytań

Natomiast zwracam wszystkim uwagę, że te wskaźniki - to wartości bazowe. W momencie gdy broń czy tarcze są używane, to na ich skuteczność mają wpływ inne czynniki - umiejętności i szczęście... Czasem tarcza drewniana absorbuje więcej obrażeń niż żelazna

Belin: kilka watków dalej są w tym dziale wskaźniki pojazdów również...
==============
- KilDar
- WojD
- Cantryjczyk
O ile dobrz rozumiem na ilosc bazowych obrazen bronia maja wplyw trzy czynniki: bazowa skutecznosc broni, umiejetnosci walki oraz element losowy.
A co z tarczami? Jest tak samo? Bazowa wartosc, czynnik losowy oraz umiejetnosc walki? Zwlaszcza chce sie upewnic czy postac ktora dobrze walczy lepiej sie broni tarcza niz postac ktora slabo walczy.
A co z tarczami? Jest tak samo? Bazowa wartosc, czynnik losowy oraz umiejetnosc walki? Zwlaszcza chce sie upewnic czy postac ktora dobrze walczy lepiej sie broni tarcza niz postac ktora slabo walczy.
- KilDar
Cantryjczyk wrote:na ilosc bazowych obrazen bronia maja wplyw trzy czynniki: bazowa skutecznosc broni, umiejetnosci walki oraz element losowy.
chyba nie ma czegoś takiego jak 'bazowe obrażenia'...
bazowa jest skuteczność broni i z niej wynikają zadawane obrażenia biorąc pod uwagę umiejętności walki, tarczę i umiejętności obrony przeciwnika, no i element losowy...
- Matix
- WojD
Cantryjczyk wrote:O ile dobrz rozumiem na ilosc bazowych obrazen bronia maja wplyw trzy czynniki: bazowa skutecznosc broni, umiejetnosci walki oraz element losowy.
oraz siła fizyczna postaci... element losowy ma chyba wpływ tylko na trafienie lub nie - byc może także z udziałem umiejetności walki...
Cantryjczyk wrote:A co z tarczami? Jest tak samo? Bazowa wartosc, czynnik losowy oraz umiejetnosc walki? Zwlaszcza chce sie upewnic czy postac ktora dobrze walczy lepiej sie broni tarcza niz postac ktora slabo walczy.
Z tarczami to jest dziwnie - bo podobno nie ma skill na tarczę

==============
-
Przez te tabelke bedzie tak ze wszyscy beda chodzic z toporami ...
mysle ze mozna by wprowadzic dla kazdej postaci predyspozycje do uzywania okreslonej broni - ktora wpływała by np na obrazenia ...
inaczej mozna skasowac inna bron niz topory i kusze ... bo kazdy bedzie chciał miec najlepsza bron ...
mysle ze mozna by wprowadzic dla kazdej postaci predyspozycje do uzywania okreslonej broni - ktora wpływała by np na obrazenia ...
inaczej mozna skasowac inna bron niz topory i kusze ... bo kazdy bedzie chciał miec najlepsza bron ...
- KilDar
nie od dziś wiadomo, że te dwa rodzaje broni były najlepsze na świecie
można było się zasugerować co do ilości drogich materiałów uzytych do produkcji...
w Wiki też od dawna jest ranking broni...
każdy robi to na co go stać...
prędzej czy później uzupełniono by w Wiki te rankingi, jednak nikt nie wiedziałby dokładnie jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami bo w praktyce składa się na to wiele czynników...
jedno jest pewne, ktoś kto ma narzędzie bijące przykładowo za 27, nie będzie robił podobnie skutecznej broni bo za cholerę sie mu to nie opłaci...
ma czarno na białym że są podobne wartości, wcześniej nie było to takie jednoznaczne...

można było się zasugerować co do ilości drogich materiałów uzytych do produkcji...
w Wiki też od dawna jest ranking broni...
każdy robi to na co go stać...
prędzej czy później uzupełniono by w Wiki te rankingi, jednak nikt nie wiedziałby dokładnie jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami bo w praktyce składa się na to wiele czynników...
jedno jest pewne, ktoś kto ma narzędzie bijące przykładowo za 27, nie będzie robił podobnie skutecznej broni bo za cholerę sie mu to nie opłaci...
ma czarno na białym że są podobne wartości, wcześniej nie było to takie jednoznaczne...
- Yossarian
KilDar wrote:jedno jest pewne, ktoś kto ma narzędzie bijące przykładowo za 27, nie będzie robił podobnie skutecznej broni bo za cholerę sie mu to nie opłaci...
Ok, ja zrobię... nie będę bił kilofem ani siekierą. Gdzie w tym duch gry?