Krzaki zamiast liter

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Sierak

Postby Sierak » Fri Feb 03, 2006 10:08 am

Raist wrote:To tak jakbym zaczal pisac po chinsku albo od tylu ... czytalbys? Watpie. Dla mnie to belkot-slysze ale nie rozumiem. Skoro ktos z premedytacja uzywa polskich liter z blednym kodowaniem to sam sie godzi na taka sytuacje. Zreszta czesto w odpowiedzi na upomnienie slsyza "nie chce mi sie, zamknij sie" itp.

Ehe tak no pewnie :roll: Teraz widzę, że nie umiesz w to grać. Nie można sobie wymyślać pretekstu ooc do nie słuchania tego, co ktoś mówi.
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
Raist

Postby Raist » Fri Feb 03, 2006 10:13 am

Jezeli to jakas nieistotna dla mnie postac to szkoda czasu ... sory, ale taka osoba nie ma szacunku do innych. Jezeli chce pisac z polskimi znakami niech ustali sobie odpowiednie ich kodowanie.
Sierak

Postby Sierak » Fri Feb 03, 2006 10:17 am

Raist wrote:Jezeli to jakas nieistotna dla mnie postac to szkoda czasu ... sory, ale taka osoba nie ma szacunku do innych. Jezeli chce pisac z polskimi znakami niech ustali sobie odpowiednie ich kodowanie.

No to czyli jakie? A ja mam złe? To co napiszę nie zamienia się w krzaki, to co niektórzy piszą - tak. ISO-8859-2 ? Może mam zmienić? Czemu nikt mnie nie oswiecił, które jest właściwe?
Według mnie dalej łamiesz zasady ignorując takie osoby(z powodu tylko ooc), mnie nikt nie zignorował do tej pory :roll:
Last edited by Sierak on Fri Feb 03, 2006 10:18 am, edited 1 time in total.
WojD

Postby WojD » Fri Feb 03, 2006 10:17 am

Raist - będę wredny - ale może to TY masz złe kodowanie? Tak nie można argumentować.

Nie ma jedynie słusznego kodowania (poza UTF-8 ;)) - w kodzie stron nie ma meta ze stroną kodową. Nie domagaj się tez od ludzi rzeczy, które nie sa w niektórych przeglądarkach możliwe (lub łatwe) do wykonania...
==============
Sierak

Postby Sierak » Fri Feb 03, 2006 10:20 am

Jak zmienię na UTF-8 to moje polskie znaki będą wyglądać dobrze u innych, czy to nie ma wpływu, bo już sam nie rozumiem? To tylko działa u mnie, jak zmienię kodowanie?
WojD

Postby WojD » Fri Feb 03, 2006 10:21 am

Nie... Dopiero jak się zmieni w całym Cantr - wtedy przeglądarki automatycznie się przestawią i będzie OK Na razie bez zmian...
==============
Raist

Postby Raist » Fri Feb 03, 2006 10:21 am

Kiedys byla dyskusja i podobno kodowanie w grze bylo ustalone na unikod. Skoro nie ma to dlaczego tego nie ujednolica? Wszystkim to oszczedzi czasu i nerwow.
Matix

Postby Matix » Fri Feb 03, 2006 10:21 am

W firefoksie, operze i IE to kwestia raczej kilku klinikęć. Nie rozuiem czemu miałobybyć takie strasznie trudne. No może w Galeonie i w innych może być ciężko, ponieważ jeszcze nie sprawdziłem.... ale bez przesady. Nie jest to jakiś strasznie trudny wysiłek.
http://www.matix.salon24.pl
Sierak

Postby Sierak » Fri Feb 03, 2006 10:22 am

wojd wrote:Nie... Dopiero jak się zmieni w całym Cantr - wtedy przeglądarki automatycznie się przestawią i będzie OK Na razie bez zmian...

No to możecie mi wytłumaczyć, czemu Matix pisze o kilku kliknięciach, mam zmienić to kodowanie, czy nie?
Raist

Postby Raist » Fri Feb 03, 2006 10:23 am

Michal wrote:Według mnie dalej łamiesz zasady ignorując takie osoby(z powodu tylko ooc), mnie nikt nie zignorował do tej pory :roll:

Traktuje tak osoby ktore w wulgarny i chamski sposob odpowiadaja na moje prosby ...
Sierak

Postby Sierak » Fri Feb 03, 2006 10:25 am

Raist wrote:
Michal wrote:Według mnie dalej łamiesz zasady ignorując takie osoby(z powodu tylko ooc), mnie nikt nie zignorował do tej pory :roll:

Traktuje tak osoby ktore w wulgarny i chamski sposob odpowiadaja na moje prosby ...

Już coś kręcisz, prósby o pisanie bez polskich znaków widzę niezmiernie rzadko(chyba 3 razy do tej pory) raz nawet chciałem się przestawić, ale zapomniałem o tym, rozumiem, że wulgrany i chamski to znaczy, że wystarczy, że nie zmienią swoich przyzwyczajeń?[/b]
Matix

Postby Matix » Fri Feb 03, 2006 10:27 am

Pisałem o kilku kliknięciach zmieniających kodowanie. Ja szczeże mówiąc radzę zmienić wszystkim kodowanie na UTF-8 lub ISO i po problemie...
Raist

Postby Raist » Fri Feb 03, 2006 10:28 am

Michal wrote:
Raist wrote:

Już coś kręcisz, prósby o pisanie bez polskich znaków widzę niezmiernie rzadko(chyba 3 razy do tej pory) raz nawet chciałem się przestawić, ale zapomniałem o tym, rozumiem, że wulgrany i chamski to znaczy, że wystarczy, że nie zmienią swoich przyzwyczajeń?[/b]

Wulgarne w stylu "spieprzaj" "mam to gdzies" "bede pisal/a jak mi sie podoba" itp. Bardzo duzo jest i bylo takich odpowiedzi. A prosby najczesciej kieruje szeptem.

Czesc ludzi potrafi jednak to zaakaceptowac i nie utrudniac zycia innym.
Matix

Postby Matix » Fri Feb 03, 2006 10:35 am

Myślę, że takie odpowiedzi są związane z rolą pełnioną przez twoją postać w jednym mieście. Dużo tam się pojawia nowych... :wink:
Raist

Postby Raist » Fri Feb 03, 2006 10:38 am

Nie tylko od nowych, ale na szczescie znakomita wiekszosc pisze bez krzakow :) Nowi o dziwo sa bardziej sklonni do zmian niz starzy wyjadacze :)

Return to “Ogólna pomoc”