Polskie Cantr Webzine ?

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Mon Jan 23, 2006 10:54 am

JA bym za Was odpowiedzialnosci nie bral :D Kto wie komu co wskoczy do glowy pisac ;)
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
WojD

Postby WojD » Mon Jan 23, 2006 11:01 am

Jeśli taka będzie decyzja większości (sonda), udostępnię serwer, pomogę z wyborem i instalacją skryptów może też przygotuję grafikę do strony.

Jednak jednocześnie stawiam dwa warunki natury merytorycznej - byłem dziennikarzem i naczelnym więc wiem o czym mówię - gdyż wolałbym, aby polski zin uniknął kompromitacji - musi się zgłosić pięć osób, które zadeklarują regularne pisanie 2 tekstów miesięcznie. Muszą się zgłosić dwie osoby, które podejmą się zawiadowania redakcją, bedą miały uprawnienia administracyjne i będą podejmowac decyzje o puszczeniu lub nie danego tekstu. Na nich spocznie odpowiedzialność.

:) Może być?
==============
Panna Mao

Postby Panna Mao » Mon Jan 23, 2006 12:05 pm

ja sie na cenzora nie nadaje, bo wiekszosci bym nie przepuscila i tylko by na mnie wszyscy psioczyli :D

a tak nawiasem, to co mogloby sie w takim zinie znalezc, to co rozumiem z angielskiego to rozumiem, ale raz, ze nie mam az tyle czasu, zeby przegladac poprzednie wydania, a dwa, ze niekoniecznie musimy zrobic to samo...
WojD

Postby WojD » Mon Jan 23, 2006 12:25 pm

No właśnie - pomysłodawco - wypowiedz się dokładniej...
==============
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 23, 2006 1:10 pm

Nie stawiasz za wysokich wymagan ?

Ile wydań miało dotychczas Webzine ? 4 ( pierwsze było 31 lipca ).
Nie rozumiem czemu my musielibyśmy być znowu LEPSI i od razu zaczynać z poziomu comiesięcznego wydania po przynajmniej 10 artykułów.

Co by tam było ? Pytanie jest inne: co mogłoby tam być. A to jest pytanie które trzebaby za każdym razem zadawać PD :) Spisywałoby się pomysły na artykuły i przesyłało do zaopiniowania.

Na przykład. U nas statystyki podawane są na forum. Ale wychodząc z założenia że adresowalibyśmy to również do osób z zewnątrz, ładnie opracowane zestawienia będą na pewno miały trwałe miejsce. Co jak co, ale czyste liczby najlepiej trafiają do internautów. Najlepiej by było gdyby aktualna ilość graczy i postaci byłaby podawana z wykorzystaniem jakiegoś skryptu integracyjnego. To chyba nie jest nic trudnego ? Najlepiej takiego który by przyjmował jako parametr symbol kraju. Myśle że dla Programming byłaby to minuta, a potem na stronie
"fopen" i jesteśmy na bieżąco bez zbędnego pisania. Nie obciążyłoby to znacznie serwera cantr. Takie same skrypty mogłybyć do top-10 miast i znanych postaci - wszystko zależy od woli współpracy Programming. Równie dobrze zestawienia mogą być statyczne, wprowadzane co miesiąc albo 2 tygodnie. Tyle o statystykach.

Rozważania teoretyczne. Pojawiają się czasem na forum wątki o tym jaki ustrój ma pierwszeństwo przed innym czy też co jest najważniejsze aby miasto było "wieczne". Jest przynajmniej kilku graczy którzy potrafią się w tym temacie rozpisać, odnieść się bardzo ogólnie do gry, oraz pozostawić pole do polemiki. W ten sposób można poruszyć wiele tematów.

Alternatywna historia. Artykuły odnoszące się do dawnych wydarzeń. np. "Co by było gdyby Nadzieja dogoniła obcy statek". Coś w formie opowiadania, może analizy uwzględniającej różne możliwości.

Wywiady. Jeżeli możemy ujawniać postacie to możemy chyba również spytać gracza co nim kierowało przy takiej a nie innej kreacji tej postaci. Taki wywiad mógłby się nawet odbyć anonimowo za pośrednictwem Player Department :wink: Wszystko znowu zależy od tego co jest dopuszczalne. Wywiady również z graczami jako graczami. Zarówno o ich stosunku do cantr jak i tym co realne.

Co jeszcze ? Podsumowanie wątków z forum, wraz z podsumowaniem i wnioskami. Może coś z grafiką ? "Narysuj swoją postać/swoje miasto".

Myślę że w Cantr są na tyle rozwinięci koncepcyjnie gracze że znalezienie teamtu nie będzie problemem. Gorzej z napisaniem :wink:
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Mon Jan 23, 2006 1:17 pm

Moze za niedlugo bedziemy wydawac wlasna gazete ;P I wlasne radio moze juz ktos o tym myslal. ;P
Zrobmy po prostu tego zina tak by jak ludzie beda czegos chcieli sie dowiedziec to beda mielipodane jak na tacy :P
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
WojD

Postby WojD » Mon Jan 23, 2006 1:38 pm

Skarbniq wrote:Nie stawiasz za wysokich wymagan ?

Ile wydań miało dotychczas Webzine ? 4 ( pierwsze było 31 lipca ).
Nie rozumiem czemu my musielibyśmy być znowu LEPSI i od razu zaczynać z poziomu comiesięcznego wydania po przynajmniej 10 artykułów.

Nie 10 ale 5 bo reszta odpadnie... Powinniśmy mieć wysokie wymagania.

Skarbniq wrote:Alternatywna historia. Artykuły odnoszące się do dawnych wydarzeń. np. "Co by było gdyby Nadzieja dogoniła obcy statek". Coś w formie opowiadania, może analizy uwzględniającej różne możliwości.

Skąd wiesz, ze nie dogoniła? ;)

Ale ogólnie masz rację co do koncepcji, jak sądzę :)
==============
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 23, 2006 1:55 pm

wojd wrote:Skąd wiesz, ze nie dogoniła? ;)

Tym ciekawsza bylaby alternatywna historia dla tych ktorzy znaja ewentualna prawde. Jeden ze scenariuszy jest taki ze wladze Vlotryan postanowily zostac wasalem obcych i planuja sprowadzic na wyspe setkę uzbrojonych angoli. Zniszcza cala polska strefe w zamian za gwarancje zachowania wladzy na wlasnych ziemiach :twisted:

Oktawian wrote:Zrobmy po prostu tego zina tak by jak ludzie beda czegos chcieli sie dowiedziec to beda mielipodane jak na tacy

Tak sobie pomyślałem żeby pod nasz "webzine" ( nazwa tymczasowa ) podpiac tutorial cantr ;-) Czyli możliwie wierną kopie menu gracza oraz menu lokacji z dokładnymi opisami ikon i odnośników. Raczej w postaci statycznej nie obejmującej możliwości stworzenia pseudopostaci ani pisania pseudonotatek. Ale to w przyszlosci.
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 23, 2006 9:58 pm

wojd wrote:Jeśli taka będzie decyzja większości (sonda), udostępnię serwer, pomogę z wyborem i instalacją skryptów może też przygotuję grafikę do strony.

Nie wiem co jest obecnie modne, trendy, dżezi ;-)

Moje doswiadczenia z gotowymi skryptami, od strony admina, to tylko phpBB2 i jportal. Z obsługą nie będzie problemu niezależnie co by to było ale nie orientuje sie czy jest cos ciekawszego od jportal.
marol

Postby marol » Mon Jan 23, 2006 10:19 pm

Macie moje wsparcie jeśli chodzi o PgD - statystyki itp.
WojD

Postby WojD » Mon Jan 23, 2006 10:39 pm

Nie przepadam za kombajnami - nie do czegos takiego - poza tym przez Mambo czy phpBB codziennie mam po kilka prób włamania - dlatego odchodzę o takich systemów. Zwykle piszę własne pod konkretnego klienta.

Tu jednak proponowałbym cos bardziej standardowego ;)

Na przykład: http://core-cms.com/ - tworzy to mój kumpel więc nie powinno byc problemów z ew. supportem.

Ewentualnie jakiś system newsowy + prosty CMS nie wiem jeszcze... To już redaktorzy muszą wybrać :)
==============
Matix

Postby Matix » Wed Jan 25, 2006 10:34 am

1. Wojd, masz pierwszego piszącego artykuły. Tyle, że potrzeba korekty...

Mam kilka świetnych pomysłów na arykuły, przy czym niktóre są do przedyskutaowania.

2. Mam serwer do udostępnienia z około 2gb wolnego dysku oraz nieograniczoną bazą danych (tak mniejwięcej). Tyle, że adres długi, ale można zrobić aliasa:
www.er404.miastowroclaw.pl
Serwer jest dobry. Nie zatyka się... i u mnie bezpłatny...

3. Myślę, że pomysł z utwożeniem osobnego webzinu jest całkiem dobry. Lepiej mieć ładną graficzkę niż tą niebieską, która powoduje, że nawet ostatnio się nie wylogowuje tylko naciskam od razy krzyżyk 8) .

Jednak kolorystyka Cantrowa - sztuczny zielony, kiepskie ikonki i uśmiechnięte byźki. Może zrobić coś lepszego?

4. I uwaga - wydaje mi się, że integralny ranking miast z podawaniem ilości będzie możliwością do wykorzystywania wiedzy OOC. I nawet nie wiem jak. :twisted:

No jak mi się uda coś zklecić to ci prześlę w najbliższym czasie. Teraz mam dłuuugą przygodę z językiem niemieckim i mam dużo czasu. :(

Proponuję też, aby nie korzystać rzeczywiście z gotowego skryptu i zająć się robieniem własnego w czym mój kochany braciszek - Bziur mi pomoże :twisted: :twisted: :twisted:

Możnaby też dodać własne forum.....
http://www.matix.salon24.pl
WojD

Postby WojD » Wed Jan 25, 2006 10:50 am

Lepiej mieć ładną graficzkę niż tą niebieską, która powoduje, że nawet ostatnio się nie wylogowuje tylko naciskam od razy krzyżyk Cool .

To zmien strone wylogowywania w ustawieniach konta...

1. Ja nie mam :) Pisałem, że mogę pomóc - ale nie - że zostanę znowu naczelnym :) To był pomysł Skarbniqa - niech On się męczy :twisted:

2. Świetnie - ostatnio miałem od ch... włamań na serwer - więc mniej chętnie udostępniam - ale propozycja zoistaje aktualna.

3. Utworzeniem ;) Niebieski nie jest zły... Fakt, że da się narysować coś ładniejszego.

4. Statystyki populacji zostały dopuszczone decyzją PD - nie nam z tym polemizowac :P Fajne są i zachęcaja do rozwoju - fakt, że dają wiedzę o zupełnie nowych lokacjach - ale... ciekawiej przez to jest.

Własny skrypt jest najlepszy - pod warunkiem, że będzie działać :D

EDIT: własne forum jest niezgodne z zasadami
==============
Skarbniq

Postby Skarbniq » Wed Jan 25, 2006 4:54 pm

Oczywiście osobne forum nie tylko nie jest zgodne z zasadami ale przede wszystkim jest niepotrzebne :)
Matix

Postby Matix » Wed Jan 25, 2006 5:37 pm

Własne forum nie potrzebne?
- możnaby wprowadzić porządne forum, a nie PHPBB, które jak wiele razy okazało się, że zawodzi.
- Dalej kontrolę może pełnić CD, nie widzę poroblemu w załorzeniu odpowiednich kont.
- Dosłownie interpretując twoje słowa to forum, którego używamy - polskie forum jest nielegalne :P

To tylko była propozycja z tym forum.

Własny skrypt jest jednak lepszy z różnych powodów...

W każdym razie mogę pisać artykuły. Jednak uważam, że jeśli takie rozmowy już są prowadzone i na tym etapie to potrzeba podjąc odpowiednie kroki :D

Tyle
http://www.matix.salon24.pl

Return to “Ogólne dyskusje”