Imiona !!

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Sierak

Postby Sierak » Sun Jan 08, 2006 1:20 pm

8 moich imion jest słowiańskich( masę ł, ę, ś)
3 moje imiona są to imiona zagraniczne, spolszczone, bardzo ładne i proste w pisowni oraz łatwe do zapamiętania
2 moje imiona to imiona pospolite, ale takie rzadziej spotykane
1 moje imie wiąże się z moim prawdziwym nickiem i w sumie nie wiem, jak to się stało, że takiego nicka nie mam na forum, aż mi głupio, jak wszyscy mówią do mnie Michał :wink: , ale najpierw założyłem postać, a później konto na forum i obawiałem się, że wszyscy będą wiedzieć, kim gram, głupia decyzja, widzę w grze inne nicki ludzi z forum.
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
NiKnight

...o Moglislawie troche ;)

Postby NiKnight » Sun Jan 08, 2006 1:27 pm

Ja jedną z nieżyjących już postaci "usłowiańszczyłem" imieniem kota. A dokładnie kot wabi się Moglik a postać: Moglisław :wink:

PS. Nie ja nazwałem tak kota, więc nie śmiejcie się. Poza tym na kota i tak wołam "Ty kreaturo przebrzydła!" :wink:
Ni Ni Ni Ni!
Sierak

Postby Sierak » Sun Jan 08, 2006 1:32 pm

Te imiona słowiańskie to brałem z róznych stron o imionach, te 3 zagraniczne spolszczone też.

PS.Mój kot też ma jakośtam na imię, a w połowie przypadków wołam go inaczej, ostatnio owca.
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
Raist

Postby Raist » Sun Jan 08, 2006 2:25 pm

Oprocz jednego imienia (ktore zaczerpnalem z ksiazki i troche tego zaluje) wszystkie byly wytworem mojej wyobrazni :) Obieram sobie pierwsza litere i mysle nad imieniem pasujacym do typowo RPGowego klimatu. Ostatnio stworzylem nawet 2 postaci :) To juz 4 :P
Marek

Postby Marek » Sun Jan 08, 2006 7:45 pm

Przecież nie o to mi chodziło by mieć siemowitów czy windoświatów w Centrze ale normalne dzisiejsze imiona... Jeżeli chodzi o te sir, rycerz de... to takie tytuły mozesz przyjąć później np. zostając strażnikiem, żądcą czy co tam w tym ustroju panuję... . Nikt od razu szlachciem nie zostawał... Ja wolę spotkać w grze 10 Marków, Zbysiów, Adamów, Michałków niż choćby jednego Riddicka, Skywalkera albo Tryxtiena de von z Thertblic. A jeżeli chodzi o nasze Z tak jak i inne von(von to po niemiecku z :D ) i de(chyba też) - to najbardziej oczywista jest nazwa Paweł z Hlodyfic(nazwa wymyślona, ale każdy wie o co chodzi) może się tez nazwać Pawłem Hlodoficem, Hlodoficzynem, Hlodwakiem, Hlodofikańczykiem... Ale takie nazwisko można nadać po pewnym czasie, a nie od urodzenia... Traktujmy nasze lokacji i miasta jak własne, pierwotne imię nie jest ważne, bo mozemy je zmieniac jak chcemy... Czy to nie jest najbardziej klimatyczne?
Yossarian

Postby Yossarian » Sun Jan 08, 2006 8:15 pm

Nie, jak jest za dużo Marków, to się wszystko pieprzy. Mimo wszystko fajnie jest wiedziec, że ta osoba, to ta osoba, a nie inna. A tytuły wciąż są rzadkością.

Przykładowo - chcesz się na kimś zemścic za coś, dochodzisz do pewnej lokacji i czytasz, że ostatnio kipnęło tu ośmiu Marków, a trzech innych siedzi w Kamieniołomach... gonisz dalej?
matero

Postby matero » Sun Jan 08, 2006 8:32 pm

Moje postacie z reguły zapamiętują takich "Marków" na czerwono, tj, czerwoną czcionką :)
Yossarian

Postby Yossarian » Sun Jan 08, 2006 8:34 pm

Jasne, martwego i pochowanego z pewnością rozpoznasz. Po czerwonej kropce.
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Jan 08, 2006 8:35 pm

Ja tam nie miałem problemów, zawsze lokalna społeczność wskazuje na konkretną osobę, a jak się nie da to zawsze można przyjrzeć się danej osobie, bądź po prostu zmienić z "Marek" na "Marek - złoczyńca" poprzednie wypowiedzi, kiedy byliśmy pewni, że to ta osoba. Zresztą pomysłów jest kilka. A wracając do tematu to nadawanie sobie imion popularnych jest bardzo dobre, właśnie przez wymuszenie powstawania nazwisk jak i też w celu "schowania się w tłumie" :wink:
Ni Ni Ni Ni!
Yossarian

Postby Yossarian » Sun Jan 08, 2006 8:38 pm

Fajnie jest byc szaraczkiem? Hmm... jak dla kogo.
Nazwiska? Modne raczej w angielskiej strefie, u nas niespotykane [przynajmniej przez moje postaci].
NiKnight

kolejne dywagacie (blednego) rycerza (koncz wasc? ;) )

Postby NiKnight » Sun Jan 08, 2006 8:55 pm

Niektórzy tak jak w życiu wolą się nie wychylać, często też zdarza się, że imiona są identyczne i to pomaga. Wielu złodziei pewnie tak robi, podaje się za kogoś innego, za zwykłego "Kowalskiego", właśnie po to by łatwiej uniknąć kary.

Później jak przybywa do osady pościg to jest problem, nie wiadomo czy osoba, która przedstawiła się przed chwilą jako "Kowalski" to na pewno ta osoba, w końcu była znana inaczej w mieście gdzie popełniła przestępstwo a ścigający nie ma możliwości wskazania tej osoby bo jej po prostu nie ma.

Trochę z tematu zejdę. Jest taki wiersz o wielkim mocnym drzewie i małej trzcinie. Drzewo było mocne, nie uginało się przed nikim, trzcina słaba. Nadeszła porywista burza, drzewo zostało wyrwane a trzcina przetrwała, właśnie dzięki temu, że potrafiła się ugiąć i przystosować do warunków. Tak samo traktuje postać, która ukrywa się.

Sami też wiemy, że nasze postacie powinny przede wszystkim dążyć do tego by przetrwać. Często jednak pojawiają się w osadzie jacyś nowi, kradną notatki i dają się zabić (wiadomo: nie spodobało się graczowi gdzie się pojawił więc postanowił zabić postać, jak dla mnie NNZ). Dlatego ukrywanie się pod postacią szaraczka jest dla mnie oznaką, że gracz potrafi grać i naprawdę zależy mu na grze (na jej fabularnym aspekcie).
Ni Ni Ni Ni!
Animated

Postby Animated » Mon Jan 09, 2006 11:05 pm

...a wracajac do glownego tematu... za malo moim zdaniem jest postaci majacych nazwiska.
wywodzi sie to stad, ze na poczatku gralo malo ludzi i wiadomo bylo, ze Bartlomiej, to Bartlomiej, a Marcin to Marcin.

jesli moge cos polecic, to zamiast pisac "de" czy "won", mozna uzyc bardziej swoiskich zwrotow, typu "Krzys Vlotryanski" czy "Stach z rodu Kowali"...
pisalem ja, pisal marol, zeby uzywac wyobrazni...
Download Picassa & Fierfox
belin

Postby belin » Tue Jan 10, 2006 12:38 am

Yossarian wrote:Nazwiska? Modne raczej w angielskiej strefie, u nas niespotykane [przynajmniej przez moje postaci].

Naprawde? wydaje mi sie, ze jest Twoja postac w lokacji gdzie sam widzialem jedna postac z nazwiskiem - albo moze raczej przydomkiem - sam nie wiem jak to nazwac.
WojD

Postby WojD » Tue Jan 10, 2006 6:01 am

Tak źle nie jest - siłą rzeczy w lokacjach, gdzie jest dużo ludzi pojawiają się przydomki / nazwiska - czy to przybierane przez same postaci - czy to nadawane im przez inne.

Ja na przykład robię tak - w jednej lokacji mam powiedzmy trzech Marków, to tym, którzy nie podali nazwiska nadaję sam: Marek, Marek (Zabawny), Marek (ze wschodu).

2/3 moich postaci ma nazwiska - ale z nich nie korzysta, bo ma na tyle charakterystyczne imiona, ze nie trzeba; reszta z czasem pewnie zyska jaki dodatek po imieniu - ale musi zasłużyc :)
==============
Yossarian

Postby Yossarian » Tue Jan 10, 2006 7:12 am

Ech, to trochę bez sensu nadawac przydomki/nazwiska po dwudziestu latach życia. Stąd też często nazywam pełnymi imionami i nazwiskami moje postaci przed rozpoczęciem rozgrywki. Wyjątki stanowią imiona niezwykłe, niespotykane. Dlatego też, mówię Wam - tych postaci imion (+dodatków) nie pomylicie z żadnymi innymi. To ułatwia życie... ;)

Naprawde? wydaje mi sie, ze jest Twoja postac w lokacji gdzie sam widzialem jedna postac z nazwiskiem - albo moze raczej przydomkiem - sam nie wiem jak to nazwac.

Przydomek, bo znowuż były dwie takie same panny i był to mus. :] Ale to i tak 'jedna na milion'. Czy jak tam...

Return to “Ogólne dyskusje”