Top ten najbardziej zaludnionych lokacji

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

WojD

Postby WojD » Sun Jan 08, 2006 8:38 pm

Nadzieja to chyba slup a mogła zadokowac do tego statku - ergo musiał to byc raker, soarer, skimmer lub galeon... Ponieważ jednak nie mogła dogonić - o ile goniła - to tylko raker jest szybszy od slupa...
==============
belin

Postby belin » Sun Jan 08, 2006 10:02 pm

marol wrote:Idąc twoim tokiem myślenia nie powinienem odpowiadać ludziom np. czy są lokacje z surowcem "timber", bo to nie jest zdarzenie w grze zachodzące. Dalej nie powinniśmy pisać o tym, że możemy spotkać obcojęzyczne postacie, bo jeszcze się to nie zdarzyło. Nie powinniśmy pisać o radiu i pytać czy jest miedź w grze, bo jeszcze nikt jej nie odkrył.

No coz - nie wiem czy zauwazasz subtelna roznice miedzy informacja, ze "owszem sa lokacje z jakims surowcem" od informacji o wyspie. I dalej idac - czy widzisz roznice miedzy "w strefie holenderskiej jest wymarla wyspa" od "tuz obok polskich wysp, naprawde blisko lezy opuszczona wyspa z cala masa roznych gratow"?

marol wrote:Czy ty czytasz czasami, to co piszesz? Statek w połowie ładowania nagle zostawia wszystko i odpływa na poszukiwanie skarbów. No comment.

Nizej na temat statku Yossarianowi odpisalem.
A co do czytania tego co sie pisze - nie wiem czy tu pare osob czyta co pisze - bo z jedne strony "ze postacie i osady nie czytaja forum" a z drugiej, ze taka informacja wlasnie tutaj, na forum "zdynamizuje gre" (albo cos podobnego). Hmmm... jak dla mnie to dwie przeciwstawne mysli, no chyba, ze zachecacie do korzystania z wiedzy OOC w grze - ale to juz no comment z mojej strony.

Yossarian wrote:Czy ktokolwiek jest na tyle głupi, żeby naglę odpłynąc z portu bądź zawrócic z kursu, bo gdzieś tam na forum wyczytał, że NIEWIADOMO gdzie istnieje Wyspa Skarbów? Nie sądzę. A jeśli jednak, to współczuję.

A jak wygladaly wszystkie "goraczki zlota"? Dokladnie tak - ludki rzucaly wszystko i lecialy na zbity pysk bo "gdzies tam, cos tam" - zwykle tez bez zadnych dokladnych danych :-). A z tym, ze jest to lekki kretynizm to sie zgadzam :-D.

No... ale to tyle na ten temat z mojej strony - wole pograc :-) - po prostu chcialem zauwazyc, ze osoby "zamieszane w sprawy bogow" ;-) po prostu nie powinny pewnych rzeczy mowic chocby bardzo je korcilo.
WojD

Postby WojD » Sun Jan 08, 2006 10:33 pm

belin wrote:dla mnie to dwie przeciwstawne mysli

Masz rację. Przyznaję się do winy. Jestem tylko człowiekiem. Wszyscy jesteśmy. Taka informacja jest OOC.

Ale...

To wyspa ze STAREJ strefy gdzie nie ma już punktów narodzin a wiec zaludniona musi zostać poprzez kolonizację. Jeśli jest blisko to prędzej czy później i tak ktoś na nia trafi. Myślę, że Marol chciał pokazać, że rejsy odkrywcze w daleki nieznany ocean mają sens. Bo co poniektórzy gracze zaczeli tracic wiarę, że da się dokądś za życia postaci dopłynąć...

Nic złego się nie stało - jednak muszę się z Tobą zgodzić - lepiej unikać takich enuncjacji :) Podobnie jak i tego co ja napisałem. Mapki się lada moment pokażą więc wszyscy się dowiedzą - ale rzeczywiście może powinno to zaczekac na naturalny bieg rzeczy...
==============
marol

Postby marol » Sun Jan 08, 2006 10:39 pm

belin wrote:No coz - nie wiem czy zauwazasz subtelna roznice miedzy informacja, ze "owszem sa lokacje z jakims surowcem" od informacji o wyspie. I dalej idac - czy widzisz roznice miedzy "w strefie holenderskiej jest wymarla wyspa" od "tuz obok polskich wysp, naprawde blisko lezy opuszczona wyspa z cala masa roznych gratow"?
Może już nie pamiętasz, ale zastosowałeś rozróżnienie pod względem tego, czy coś już było, czy nie - stąd taka moja odpowiedź. Ale jeśli już - dostrzegam tę subtelną różnicę. Nic z niej jednak dla mnie nie wynika w tym wypadku.
belin wrote:A co do czytania tego co sie pisze - nie wiem czy tu pare osob czyta co pisze - bo z jedne strony "ze postacie i osady nie czytaja forum" a z drugiej, ze taka informacja wlasnie tutaj, na forum "zdynamizuje gre" (albo cos podobnego). Hmmm... jak dla mnie to dwie przeciwstawne mysli, no chyba, ze zachecacie do korzystania z wiedzy OOC w grze - ale to juz no comment z mojej strony.
Wiemy, jaki jest docelowy model układu forum-gra. Byłbym jednak idiotą, gdybym sądził, że forum nie ma wpływu na losy postaci. Jednak jest to tolerowanie i nawet akceptowane do pewnego momentu. Wpływ forum na postacie nie powinien przekraczać pewnej subtelnej granicy. Granica ta jest rozmyta i zadaniem moderatorów oraz PD jest jej utrzymywanie we właściwym miejscu. Tu tkwi tajemnica tej pozornej sprzeczności, której nie rozumiesz i nie chcesz komentować.

Postaram się to wyjaśnić. To, co robią postacie zależy od graczy. A skąd się biorą decyzje graczy, ich pomysły na prowadzenie postaci? Same z siebie? Nie. Otoczenie - to, co gracz na codzień przeżywa, widzi. Książki, filmy, życie i forum właśnie. I to jest akceptowane. Gracz, któremu spodobał się gdzieś ostatnio film "Wodny świat" może pod jego wpływem poprowadzić tak postać, iż wejdzie w posiadanie statku. Forum jest również jednym ze źródeł inspiracji dla graczy. Jeśli nawet jakaś postać zechce być teraz odkrywcą innych wysp, czy innych cywilizacji - co z tego? Droga wolna. Jeśli jednak zacznie wypytywać o holenderską wyspę, to tę granicę przekroczy. Ale jeśli zainspiruje to graczy do prowadzenia postaci żeglarzy - czemu nie?
belin wrote:No... ale to tyle na ten temat z mojej strony - wole pograc :-) - po prostu chcialem zauwazyc, ze osoby "zamieszane w sprawy bogow" ;-) po prostu nie powinny pewnych rzeczy mowic chocby bardzo je korcilo.
Granica jest płynna, a więc można ją określić w różnym miejscu. Kto decyduje, jak daleko można się posunąć? Masz oczywiście prawo do własnego zdania, przyjmuję je do wiadomości, co nie znaczy, że się z nim zgadzam.
marol

Postby marol » Sun Jan 08, 2006 10:46 pm

wojd wrote:Mapki się lada moment pokażą więc wszyscy się dowiedzą - ale rzeczywiście może powinno to zaczekac na naturalny bieg rzeczy...
Ho ho ho, ani za miesiąc, ani za dwa, a pewnie i nie za pół roku...
PRUT

Postby PRUT » Mon Jan 09, 2006 3:33 am

Snake wrote:
4 wymarłe (czekają na znalazców Smile)

hmm... prawo morskie zacznie działać :D

Uroczyście informuję, że sam jeden z nich wygenerowałem :)
Jest nawet na nim sporo surowców, jedzenia itd. No i trup marynarza, hehe bardziej marynarki.

Szkoda tylko, że nie zrobiłem mapy gdzie mozna go znaleźć i nie zostawiłem na drugim końcu świata :)
Ale poszukiwaczy zaginionych skarbow zapraszam. Powiem tylko że jest raczej na północy niż na południu i raczej na zachodzie niż na wschodzie :wink:
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 09, 2006 9:58 am

Według mnie... Nie powinno się tych informacji podawać na forum. ŻADNYCH !!! Ani że gdzieś w okolicy jest opuszczona wyspa, ani tym bardziej że są 4 puste statki.

Powiedzmy że ktoś sobie kiedyś "ubzdurał" że może gdzieś być zaginiona cywilizacja i dryfuje po morzach właśnie jej szukając. Taki komentarz byłby wobec takiej postaci nieuczciwy - gdyż ona kierowała się marzeniami, a teraz rzuci się banda "ooc". To samo ze statkami. Może ktoś chciał zostać pierwszym piratem i sprawdzać wszystkie statki. Jest postacią odważną i ryzyka się nie boi... a teraz byle tchórz będzie dokował do stojących statków a jakby co to powie: "przepraszam, myślałem że to taki opuszczony " ( w domyśle: myślałem że to tenz forum ).

To tak jakby przed rozpoczęciem żeglarstwa w polskiej strefie napisać na forum: "Polskie wyspy są od siebie oddalone o pare dni żeglugi". Wtedy by to potraktowano jako złamanie zasady. A teraz ? Nie podoba mi się to. Może znowu coś powinno wstrząsnąć niektórymi poinformowanymi ?
WojD

Postby WojD » Mon Jan 09, 2006 10:19 am

I znowu: trudno mi się z Tobą nie zgodzić, ale...

..ale bądźmy realistami. Gracze mają postaci w różnych miejscach - ale głowę w jednym. Rozmawiają z innymi graczami - i to nie tylko o pupie Maryni/Mariana. Całkiem nieźle się orientują gdzie jaka wyspa się znajduje i jak trzeba, to przypadkiem docierają tam gdzie chcą.

Marol nieźle nas podpuścił. Nie, nie oszukał - co więcej - takich wysp jest więcej :) Wysp w ogóle jest znacznie więcej. Podpuścił do 'mania marzeń' o wielkich odkryciach. I to jest bardzo piękne, bo żeglarstwo ma sens wtedy, gdy jest dokąd płynąć - nawet jesli nie zawija się do portów ;)
==============
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 09, 2006 10:27 am

Jeżeli takie mchanizmy podpuszczania są akceptowane to o wiele ciekawiej by było gdyby to podpuszczenie odbyło się poprzez podrzucenie notatki w grze ;-)

Skoro i tak zakaładamy że wieści z forum wpłyną na grę to nie lepiej łamać zasady w grze ? :P

Ktoś by napisał piękną legendę... i byłoby pięknie :lol:
WojD

Postby WojD » Mon Jan 09, 2006 10:34 am

No tak... Pomysł wyborny. Ale to by chyba już było ewidentne złamanie NZ. Odnoszę wrażenie, że ujawnienie wiedzy OOC w grze jest poważniejszym wykroczeniem niż zrobienie tego na forum...

Poza tym taka notka mogłaby się pojawić w jednym miejscu, dając przewagę danej grupie postaci - w danym miejscu - a więc byłoby to stronnicze...

Szkoda, ze postaci mają zakaz objawień czy proroczych snów OOC ;) Wtedy ktoś mógłby zesłac wszystkim sen:

1410-4 Śnisz o pełnej skarbów opuszczonej wyspie na xxxxxxx-xxxxxxxx.

;)
==============
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Jan 09, 2006 12:11 pm

Problem jest taki że gdyby objawenia dostała jakaś postać w grze to mało kto by jej słuchał ;-) A jak się coś przeczyta na forum to od razu uznaje się za PEWNE. Mam nadzieję że wyspy nie ma a ooc'owców zje morski potwór... który podobno grasuje pomiedzy polską a esperantowską strefą ;-)

( taka plota )
marol

Postby marol » Mon Jan 09, 2006 12:19 pm

Toć ja napisałem - nie ma pewności, że to nie jest podpucha :D
WojD

Postby WojD » Mon Jan 09, 2006 1:43 pm

Tem potwór to wąż morski i sporo osób go widziało. Ale to nic - w pewnym jeziorze na *fic potwór zjada załogi statków i nawet ludzi na brzegu.
==============
Animated

Postby Animated » Mon Jan 09, 2006 10:53 pm

JASNA CHOL... przepraszam. :oops: zdenerwowalem sie. *robi gleboki oddech*

znowu, widze, powraca dyskusja o tym, co to sie powinno pisac na forum, a co nie...
Skarbniq: zobacz sobie na angielskie fora!
tam pisza o wszystkim!
dokladnie o wszystkim*. w momencie, kiedy stworzylem kiedys postac w ang. strefie, na forum moglem przeczytac niemalze cala historie miejsca, gdzie ta postac wyladowala...

zastanow sie, prosze, po co ma do jasne... :oops: no po co ma byc to cale forum?
do pytania sie o tzw. "podstawowe sprawy"? sa juz na to udzielone odpowiedzi + jest wiki.
mozemy pisac o sugestiach, ale i tak IMHO to hammerykanczycy decyduja...
mozemy wymyslac rozne "gry forumowe" typu A czy B (sorry KeVes :wink: ) - ale do tego nie trzeba forum...

no wiec do czego ma byc to forum?

ot, prosty przyklad: z racji braku czasu mam w tej chwili poltorej postaci: Kama z rodu Aszow** + jakas tam jeszcze zakonspirowana :lol:
w jaki teraz sposob mam sie dowiedziec, co przez te 50-60 dni, kiedy nie gralem, sie wydarzylo?
wiem, ze KeVes jakos narozrabial, ale w sumie pojecia nie mam dlaczego i co wlasciwie zrobil.
wiem, ze jest jakies Cechowo, czy Cechowice - coponiektorzy zachowuja sie, jakby to byla taka sama nazwa, jak Vlotryan, czy Vlyryan. a ja i pewnie parenascie/dziesiat innych osob odwiedziajacych forum, nie ma pojecia nawet na ktorej to jest wyspie! troche konsekwencji, prosze! albo nie piszecie o niczym, albo o wszystkim!
wiem, ze naodkrywano pelno wysp w strefie polskiej... ale oprocz polozenia trzech pierwszych, nie mam pojecia gdzie jest reszta, a nawet jak duze sa i sic! nawet ile ich juz odkryto!

taaak, powiecie, ze "mam to sobie sprawdzic w grze, blablabla..."
od tego jest moim zdaniem forum, zeby rozne ciekawe informacje tu umieszczac!****

i dlatego oznajmiam, ze od tej pory, jesli ktorakolwiek moja postac dowie sie czegokolwiek ciekawego -- bede o tym pisal na forum****
jesli komus sie to nie podoba - jej/jego sprawa!

marol: popieram Twoja decyzje o puszczeniu tej "plotki".

BEDE walczyl o wolnosc slowa na forum! :lol:

____
* - nie lamiacym Zasad + 4 dni, itp.

** - tak, nie boje sie napisac, ze Kam jak i wczesniej Siem to moje postaci! I NIE LAMIE TYM ZASAD!!!

*** - marol: a propos, jedna z tych "opuszczonych" lodek byla mojej postaci... troche tam "gratow" sie uzbieralo... przed smiercia ustawilem predkosc na 1%, wiec nie mozna powiedziec, ze sie nie porusza :lol:
EDYCJA: to jednak szkoda, ze sie nie porusza... :cry:

**** - z zachowaniem NZ i 4 dni...
Last edited by Animated on Mon Jan 09, 2006 11:09 pm, edited 1 time in total.
Download Picassa & Fierfox
marol

Postby marol » Mon Jan 09, 2006 11:01 pm

Animated wrote:*** - marol: a propos, jedna z tych "opuszczonych" lodek byla mojej postaci... troche tam "gratow" sie uzbieralo... przed smiercia ustawilem predkosc na 1%, wiec nie mozna powiedziec, ze sie nie porusza :lol:
Łódź gdy traci żeglarza (np. na skutek śmierci) zatrzymuje się.

Return to “Ogólne dyskusje”