Vlotryan nie jest pepkiem swiata

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Sierak

Postby Sierak » Thu Jan 05, 2006 2:39 am

PRUT wrote:To, że teraz powstały nowe miasta i państwa, w dużej mierze było zasługą sukcesu Vlotryan, a ich zasady i prawa są wzorowane na jego prawie, obejmującym tak szeroki zakres jak prawo karne, obywatelskie, bankowe, ustawy regulujące armię i flotę (ktore moim zdaniem pozwoliło Vlotryan na najszybsze i największe odkrycia geograficzne w polskiej strefie) i inne ciągle tworzone.

Nie zgadzam się zarówno, co do tego, że zasady i prawa często są wzorowane na prawach Vlotryan, znam przykłady, bardzo wiele, które uważają Vlotryański system, za bardzo zły(podświadomie, nie chcą przywódcy itp., albo nawet byli już we Vlotryan)! Szczerze mówiąc, to bardzo nieliczni dążą do systemu Vlotryan. Tak samo te najszybsze i największe odkrycia geograficzne, to też nie jest zbytnio prawda. Może najszybsze, bo jedne z pierwszych, albo nawet pierwsze, ale raczej jednorazowe i źle wykorzystane, a czy największe to raczej nie...
Widzę PRUT, że długo nie grałeś, mam nadzieję, że nadrobisz zaległości. Vlotryan już nie jest pępkiem świata!! Był nawet moment, kiedy chyliło się ku upadkowi...już nie jest łatwo muszą walczyć i nie chodzi tu o marnych wrogów na wyspie V.
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
nowy kamienny mlotek

Postby nowy kamienny mlotek » Thu Jan 05, 2006 9:50 am

Z tym upadkiem Vlotryan to nie przesadzaj. Byl kryzys ale raczej spowodowany przez jednego gracza i jego postacie. Kryzys ten dotknal wszystkie wieksze miasta na wyspie V. Nie wiem jak jest w innych miastach ale Vlotryan juz dawno sie podnioslo i wszystko idzie nowymi torami, jeszcze szybciej niz to sie dzialo poprzednio.
Nie pytaj mnie kim jestem.
Image
Sierak

Postby Sierak » Thu Jan 05, 2006 11:25 am

nowy kamienny mlotek wrote:Vlotryan juz dawno sie podnioslo i wszystko idzie nowymi torami, jeszcze szybciej niz to sie dzialo poprzednio.

No napisałem, że był tylko moment, kiedy się chyliło ku upadkowi.
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
Laura_

Postby Laura_ » Thu Jan 05, 2006 11:32 am

nie kazde :-)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Jan 05, 2006 12:07 pm

A mi bardzo podoba się autorytarny system władzy we Vlotryan. Zarówno w realu jak i w Cantr nie znoszę dup(k)okracji :)
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Thu Jan 05, 2006 4:12 pm

Ja powiem ze dobytek Vlotryan moze jest najwiekszy, albo jeden z najwiekszych. Bo istanieja juz panstwa ktore maja nie wiele mniejszy dobytek i z pewnoscia rozleglejsze tereny i wiekdze mozliwosci zasobcze. Dlatego w przyszlosci to one wygraja bieg na najwieksze miasta, jedyne co moglo by temu powstrzymac i utrzymac Vlotryan na "gorze" albo raczej na jednych z pierwszych miejsc to musialyby wybuchac wojny ;p
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
WojD

Postby WojD » Thu Jan 05, 2006 4:45 pm

Spójrz sobie na mapę świata - ale tego na planecie Ziemia. Gdzie takim Atenom czy Rzymowi do Pekinu, Meksyku czy nawet Nowego Jorku? To samo gospodarczo - czy Grecja lub Mongolia są potegami teraz? A kiedyś rządziły światem... W Cantr jest dokładnie tak samo - jedne potegi przemijają, inne się rodzą.

Kto sprawnie i sprytnie wykorzysta szansę, ten się rozwinie... A potem tez przeminie...
==============
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Thu Jan 05, 2006 5:15 pm

I to jest piekne :D
[url=http://pajacyk.pl][img]http://www.stoczek.net.pl/gmina/files/baner_pajacyk%5B1%5D.jpg[/img][/url]Pajacyk.pl
PRUT

Postby PRUT » Fri Jan 06, 2006 2:30 am

A ja miałem na mysli takie rzeczy bardziej jak:

konstytucje (kiedyś nigdzie i wcale) - teraz moje postacie napotykają to tu to tam

kodeksy (kiedyś pojedyńcze notatki) - teraz rozbudowane prawa zaczynają się szerzyć gdzie indziej

urzędy (kiedyś wcale - kto był najstarszy ten najwięcej mówił) - teraz ich pełno

wojsko (kiedyś uzbrojona w młotki hałastra) - teraz zorganizowane grupy z chierarchią, dowodzeniem

prowincje (kiedyś żadnych) - teraz federacje, związki, aneksje, kolonie

dyplomacja (kiedyś żadnej - każdy sobie) - teraz zorganizowana i przemyślana

handel (kiedyś samodzielny - każdy handlował dla siebie) - teraz umowy i wyprawy

Moje postacie chodzą po tej ziemi od 10 lat i sporo widziały i wciąz widzą.
hehehe nie mówice że w innych miastach nie wzorowano się na Vlotryan, bo nie uwierzę :lol: :lol:

Moim zdaniem rozwój w innych lokalizacjach zaczął się wtedy jak postacie (gracze) zauważyły różnicę i postanowiły zrobić to samo tyle że lepiej :wink:
PRUT

Postby PRUT » Fri Jan 06, 2006 2:34 am

Michal wrote:
PRUT wrote:Widzę PRUT, że długo nie grałeś, mam nadzieję, że nadrobisz zaległości. Vlotryan już nie jest pępkiem świata!! Był nawet moment, kiedy chyliło się ku upadkowi...już nie jest łatwo muszą walczyć i nie chodzi tu o marnych wrogów na wyspie V.

hehe masz rację, ale teraz mam do tego większy dystans i widzę zmiany na świecie :lol:
A Vlotryan - zobaczymy co będzie dalej - zależy jacy ludzie bedą nim kierować :wink: i w nim mieszkać
Raist

Postby Raist » Fri Jan 06, 2006 6:00 am

W sumie w Vlotryan zaczely sie np podroze morskie. A to byl ogromny krok naprzod i gdyby nie informacje na forum to prawdopodobnie nie powstaloby tyle statkow.
WojD

Postby WojD » Fri Jan 06, 2006 6:20 am

PRUT wrote:Moje postacie chodzą po tej ziemi od 10 lat i sporo widziały i wciąz widzą.
hehehe nie mówice że w innych miastach nie wzorowano się na Vlotryan, bo nie uwierzę :lol: :lol:

Raczej na pewno masz rację. Na Vlotryan wzorowano się - ale czasami także w sensie negatywnym - to znaczy starano się stworzyć system przeciwstawny - bez tego, co wieleu się we Vlo nie podoba - czyli hierarchii czy kastowości...

Społeczeństwo - czy to Cantryjskie, czy realne na każdym etapie rozwoju potrzebuje nieco innego systemu zarządzania. Na początku pojawia się zwykle wspólnota plemienna - zaraz jednak okazuje się, że najlepiej sprawdza się autokracja - jedna osoba narzuca swoją wolę / wizję rozwoju. Po pewnym czasie - wraz ze wzrostem społeczności potrzebna jest dywersyfikacja funkcji - na przykład poprzez powołanie organu doradczego lub wladzy wykonawczej - po prostu jedna osoba nie jest w stanie zapanować nad wszystkim. Kolejnym zaś etapem jest przesunięcie realnego ciężaru władzy z 'wodza/króla' - który pełni już tylko funkcje reprezentacyjne - na realnie sprawujących władzę urzędników / fachowców.

I nie ma co dyskutować o wyższości świąt wielkanocnych ;) Taka kolej rzeczy jest naturalna. Wszelkie inne formy rządów, czyli na przykład demokracja od początku, triumwiraty, rady itp są tylko wariacjami na powyzsze tematy... Chociaż znam co najmniej trzy przykłady społeczności zbudowanych na zasadach wspólnoty/demokracji z pominięciem autokracji - w KAZDYM jednak przypadku była osoba lub osoby, które mniej lub bardziej otwarcie kierowały wszystkim, czasem tylko zmuszając innych do podporzadkowania się - częsciej po prostu wskazując i doradzając...
==============
Matix

Postby Matix » Fri Jan 06, 2006 10:15 am

Taa... Myślę, że co prawda Vlo miało ogromny wpływ na okoliczne miasta, ale to wszystko dokonałobys ię i bez niego...
http://www.matix.salon24.pl
PRUT

Postby PRUT » Fri Jan 06, 2006 5:16 pm

No właśnie:

- My tu gadu-gadu, a Chińczyków przybywa...

:lol: :lol: :lol: :lol:
WojD

Postby WojD » Fri Jan 06, 2006 5:20 pm

Ciekawe, kiedy pojawi się chińska strefa ;)
==============

Return to “Ogólne dyskusje”