UWAGA!! Post skierowany do twórców map!

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

WojD

Postby WojD » Sun Dec 25, 2005 1:17 am

Ano...

A tak poza tym - czcionki z rodziny Myriad sa komercyjne - podobnie jak Frutigery i Humanisty... :(

Moze wiec poszukajmy zamienników?
==============
Jifer

Postby Jifer » Sun Dec 25, 2005 4:43 pm

A ja na to wszystko odpowiem tak:

Po co poprawiać coś, co wg. mnie jest bardzo dobre? Po co więc szukać innych pomysłów?

Po co szukać nowych czcionek, skoro wymagało by to robienia całej legendy od nowa?

Fakt. Jeśli ktoś ma na to czas...

Dziwi mnie twoja odpowiedź. Byłem pewien, że nazwy miast to Comic Sans MS. Mi wyszły identyczne nazwy po wykożystaniu tej czcionki.
belin

Postby belin » Sun Dec 25, 2005 5:30 pm

Jifer wrote:Po co szukać nowych czcionek, skoro wymagało by to robienia całej legendy od nowa?

Z bardzo prostego powodu - to sa czcionki komercyjne i sadze, ze tu wiekszosc osob ma je raczej... hmmm... spoza sklepu.
A Cantr moglby byc wolny w ten sposob od problemow prawnych z naszego swiata. Oczywiscie - ktos kto ma ja legalnie kupiona moze jej uzywac w mapach.
Czy to taki wielki problem uzycie nowej czcionki? Toz to 15 minut pracy, zeby zrobic cala legende. A poza tym mapy nabieraja indywidualnego charakteru - widac przynajmniej ich autora i przestaja byc "na jedno kopyto".
Ja sam teraz "slecze" nad nowa mapa - i wlasnie usiluje dobrac czcionke.
marol

Postby marol » Mon Dec 26, 2005 7:44 pm

Owszem, czcionki z rodziny Myriad są komercyjne, szczęśliwie są dołączane do Photoshopa, którego mam legalnie, więc u mnie nie ma problemu. :)
belin

Postby belin » Mon Dec 26, 2005 9:14 pm

marol wrote:Owszem, czcionki z rodziny Myriad są komercyjne, szczęśliwie są dołączane do Photoshopa, którego mam legalnie, więc u mnie nie ma problemu. :)

Z tym, ze chyba wiele osob tutaj legalnego softu nie ma ;-) i w takim kontekscie sie wypowiadalem.
A dodatkowo aspekt indywidualnosci map jest chyba tez pozytywny. W sumie moje postacie posiadaja tylko jedna taka mape co jest tworzona wyraznie przez 2 osoby i to jest ciekawe przynajmniej.
Snake

Postby Snake » Mon Dec 26, 2005 9:16 pm

nie rozumiem na podstawie czego wyciagasz tak daleko idace wnioski w sprawie legalnosci posiadanego przez ludzi softu :)
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)
belin

Postby belin » Mon Dec 26, 2005 9:26 pm

Snake wrote:nie rozumiem na podstawie czego wyciagasz tak daleko idace wnioski w sprawie legalnosci posiadanego przez ludzi softu :)

Tez prawda - teoretyzowalem ;-D
Ale co do Photoshopa to raczej tylko troche teoretyzowalem - wystarczy popatrzec na wiek grajacych.
WojD

Postby WojD » Mon Dec 26, 2005 9:40 pm

Oj... Chyba z doświadczenia. ;) Prawda?

Zwracam uwagę, że jak sie w licencje wczytacie - to wykorzystanie softu zakupionego przez firme do celów prywatnych jest równiez złamnaniem zasad :) Paranoja ale zgodna z prawem.

Czcionki Myriad drogie nie są pakiet kosztuje ok. 100$ ale kto kupi tylko do mam w Cantr? Photoshop tez nie jest z najwyższej cenowo półki - ale do użytku prywatnego mało kto wywali US$1,899.00 na Adobe Cr. Studio 8 ;)

Mnie tez szlag trafia - zrobiłem jedynma polska czcionkę braille'owską. Żeby nie byc świnią - uproszczoną wersję udostępniłem na licencji edukacyjnej, do użytku niekomercyjnego. Wersji pełnej, komercyjnej nie kupił nikt. A edukacyjną wykorzystuje kilka firm do celów jak najbardziej komercyjnych. Fakt, że przejadą się na tym poważnie - ale chodzi o zjawisko...

EDIT: Kupiła jedna firma, ale jeszcze - od 2 miesiecy - nie zapłaciła ;)

Staram się już nie korzystać z piratów do pracy - ale niewiele osób stac na zakup zestawów Adobe czy Corel :( Pozostaje Gimp i darmowe czcionki - a to nie zawsze jest to samo.
==============
belin

Postby belin » Mon Dec 26, 2005 10:47 pm

wojd wrote:Oj... Chyba z doświadczenia. ;) Prawda?

Ano troszku tak. Niestety Macromedia nie dokladala fontow do swoich pakietow :-(.

wojd wrote:Zwracam uwagę, że jak sie w licencje wczytacie - to wykorzystanie softu zakupionego przez firme do celów prywatnych jest równiez złamnaniem zasad :) Paranoja ale zgodna z prawem.

Ja sam jestem firma - wiec chyba moge uznac, ze Cantr jest przerwa na kawe ;-D. Musze sie ksiegowej spytac.

wojd wrote:mało kto wywali US$1,899.00 na Adobe Cr. Studio 8 ;)

Ale chyba wersja edu jest darmowa albo bardzo tania - a jej do celow niekomercyjnych uzyc mozna legalnie chyba.

wojd wrote:niewiele osób stac na zakup zestawów Adobe czy Corel :( Pozostaje Gimp i darmowe czcionki - a to nie zawsze jest to samo.

Prawda jest taka, ze pakiet Corela 12 w wersji edu kosztuje chyba 200 PLN - to nie jest duzo. A starsze wersje mozna juz naprawde bardzo tanio kupic. Wiec nie ma co marudzic. Starsza wersje oplaca sie czasem nawet dla samych fontow nabyc - oczywiscie komercyjna i ma sie wtedy full legal czcionki :-).
Izabela

Postby Izabela » Mon Dec 26, 2005 10:53 pm

belin wrote:(...) kosztuje chyba 200 PLN - to nie jest duzo.

Sorry, walczylam ze soba, ale slabsza strona natury wygrala... Zadzwonie do Ciebie i bede miala mala prosbe ;) O to co nie jest duzo... na troszke ;) Ok?
I'm not anti-social; I'm just not user friendly.
WojD

Postby WojD » Mon Dec 26, 2005 10:55 pm

Zapomnij - w wersji standard US$899.00

Macromedia? Może zaczną dokładac - tylko że ich Adobe kupiło....

Corel - niby racja... Tylko, że ta licencja nie jest jasna - w wersji edukacyjnej jest kilka dziwnych sformułowań - nie do końca wiadomo, co jest w tym wypadku 'wykorzystaniem komercyjnym' a co nie... Generalnie mozna założyć, że jeśli się uczysz i pracujesz dodatkowo, to owszem, ale jesli pracujesz i się uczysz dodatkowo to już nie ;)
==============
WojD

Postby WojD » Mon Dec 26, 2005 10:56 pm

Izabela wrote:
belin wrote:(...) kosztuje chyba 200 PLN - to nie jest duzo.

Sorry, walczylam ze soba, ale slabsza strona natury wygrala... Zadzwonie do Ciebie i bede miala mala prosbe ;) O to co nie jest duzo... na troszke ;) Ok?

No dobra - zadzwoń najpierw do mnie ;)
==============
Izabela

Postby Izabela » Mon Dec 26, 2005 10:59 pm

wojd wrote:
No dobra - zadzwoń najpierw do mnie ;)

Z Toba to ja juz mieszkam, dlatego wole zadzwonic do belina ;) Doswiadczenie to niezla rzecz... korzystanie z niego - jeszcze lepsza :)
WojD

Postby WojD » Mon Dec 26, 2005 11:01 pm

LOL :) No tu masz rację...

Zadzwoń najpierw do Belina, potem do mnie :P

EDIT: Od razu widać, kto nie ma minutek... :D
==============
Izabela

Postby Izabela » Mon Dec 26, 2005 11:03 pm

wojd wrote:
Zadzwoń najpierw do Belina, potem do mnie :P

Po co? Ja od dawna mam pomysl na zagospodarowanie tych dwustu zlotych... I nie zamierzam sie nimi dzielic...

To Ty zadzwon do mnie gdy bedziesz mial jakies inne dwiescie ;) Pomoge Ci wydac...

Return to “Ogólne dyskusje”