Trudna sztuka...
Jest kilka szkół.
Są S-mapy - jeden z cudów stworzonych przez postaci poza grą. Potrzebny jest talent i warsztat. Tworzy się je między innymi poprzez zapisywanie mapek, które pokazują się gdy gdzies jesteś lub podróżujesz a następnie łaczenie ich w większą całość, uzupełnienie o opisy, przybliżone odległości, surowce...
Mnóstwo roboty. Zrobienie pierwszej mapy w stylu S-mapy - a właściwie tylko jej uzupełnienie o kilka lokacji zajeło mi ponad rok podóży w grze a i tak miałem szczęście, bo znalazłem przy umarłym zapiski, co podróż skróciło najmniej o rok. Oraz - pół dnia w realu
W angielskich lokacjach nie natknąłem się na takie piękne mapy. Oni albo rysują je 'mniej więcej' zgodnie z tekstowymi notatkami ręcznie. Zwykle bardziej mniej, niż więcej

Albo tworzą mapy typu szkicowego - po prostu lokacje, połaczenia nazwy lub numerki i ogólny zarys terenu. Poniżej opis tekstowy.
Najprostsza metoda tekstowo-graficzna.
1. Robisz notatki kopiując w każdej odwiedzonej lokacji dane ze strony Miejsce. Po drodze musisz lokacje ponazywać.
2. Jak już masz komplet - bierzesz kartkę i rbisz kropkę numer 1.
3. Od tej kropki wyprowadzasz linie w kierunkach odpowiadających drogo prowadzących z lokacji numer 1.
4. Gdzieś na końcu każdej z tych linii stawiasz kropki 2., 3. i 4. i powtarzasz wszystko... Jeśłi masz kompletne dane - będziesz miał kompletny szkic.
5. Teraz przenosisz to do programu graficznego. Dowolnego. W miarę możliwości zachowujesz proporcje odległości - warto po drodze zapisywać czas - po porównaniu wydą przybliżone odległości.
6. Przy kazdej lokacji jest napisane jaki to teren - góry, plaża, graniczy z morzem lub z jeziorem... Rysujesz więc POD szkicem (dlatego lepszy jest program obsługujący warstwy) kolorowy teren...
7. Nanosisz surowce - najlepiej w postaci małych kwadracików z literkami (dodajesz rzecz jasna legendę) i
8. zapisujesz do pliku. Najlepiej jpg lub gif. Jeśli jest większy niż 70 kB trzeba go pociąć na mniejsze.
9. Wysyłasz - najlepiej w osobnych mailach - będzie szybciej - na adres
pictures@cantr.net
10. Odesłane tagi
wklejasz do notatki.

I tyle.