Mistrzowski stopien umiejetnosci
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
-
Mistrzowski stopien umiejetnosci
Możnaby było wprowadzić szósty stopień umiejętności ale taki żeby zdobyć go można było tylko dzięki treningowi (który przecierz czyni mistrza) bo to troche dziwne że postać zaczyna dopiero dorosłe życie i już ma maksymalną wprawę w jakiejś aktywności. A poza tym taki np. Mistrz Kowalstwa byłby naprawde poszukiwanym pracownikiem!
Last edited by upierdliwiec on Sat Oct 29, 2005 4:33 pm, edited 1 time in total.
- Andrew
- Raist
- Matix
-
Trochę nie rozumiem tych argumentów.
Nie wiem jak zbudowany jest kod gry ale jeżeli już istnieje system umiejętności i istnieje system zwiększania umiejętności po długiej pracy to dopisanie 6 stopnia nie powinno być skomplikowane.
A co do drugiego argumentu:
Chcecie mi wmówić że jeżeli przez lata dziecięce nauczyłem się powiedzmy kowalstwa do poziomu experta (tzn. że byłem prymusem) to jak później zaczynam dorosłe życie i przez 10 lat pracuję jako kowal to moje umiejętności są cały czas takie same? A gdzie tu miejsce na wieloletnią praktyke wykonywania zawodu? Nowostworzona postać która przypadkiem wylosowała eksperta tak samo pracuje jak czterdziestoletni rzemieślik który od 20 lat siedzi w kuźni i macha tym młotem!
Poza tym taki system pozwoliłby stworzyć postacie których celem byłoby np. zostać najlepszym kowalem na wyspie/kontynencie/świecie.
Nie wiem jak zbudowany jest kod gry ale jeżeli już istnieje system umiejętności i istnieje system zwiększania umiejętności po długiej pracy to dopisanie 6 stopnia nie powinno być skomplikowane.
A co do drugiego argumentu:
Chcecie mi wmówić że jeżeli przez lata dziecięce nauczyłem się powiedzmy kowalstwa do poziomu experta (tzn. że byłem prymusem) to jak później zaczynam dorosłe życie i przez 10 lat pracuję jako kowal to moje umiejętności są cały czas takie same? A gdzie tu miejsce na wieloletnią praktyke wykonywania zawodu? Nowostworzona postać która przypadkiem wylosowała eksperta tak samo pracuje jak czterdziestoletni rzemieślik który od 20 lat siedzi w kuźni i macha tym młotem!
Poza tym taki system pozwoliłby stworzyć postacie których celem byłoby np. zostać najlepszym kowalem na wyspie/kontynencie/świecie.
-
- KVZ
- Players Dept. Member
Właśnie. Najgupsze są gry w których umiejętności rosną bez ograniczeń w nieskończoność. Nie róbmy z Cantr właśnie takiej gry. Poza tym, umięjętności są płynne. Nawet jeżeli jesteś w czymś ekspertem, to nie znaczy, że jesteś maksymalnym ekspertem. Poziom eksperta zaczyna się od pewnego pułapu i wzrasta do maksymalnej wartości. A jeżeli jakaś postać wylosuje możliwie najwyższy procentowy wskaźnik umjęjętności (czego nie widać) to chyba to jest cud nad cudami, ale zawsze może zdażyć się taki w czepku urodzony. Poza tym kwestia samego nazewnicta. Mistrz i ekspert to przecież synonim.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Mnie irytuje ze juz na poczatku nie zna sie umiejetnosci w ktorych postac jest dobra, ale trzeba je 'wyczajac' w trakcie gry. Nie chodzi mi o to zeby odrazu podac poziom umiejetnosci ale chociaz sugestie w postac w takiej a takiej roli czuje sie dobrze lub lubie to robic. Przeiez jesli startowe umiejetnosci to pierwsze 20 lat zycia, to chyba postaie powinny wiedziec co robily wczesniej a czego niegy nie probowaly.
-
To logicznie rzecz biorac nie moge byc lepszy w wytapianu stali od kogos kto robi to conajmniej tydzien (nie juz liczac lat) (chyba ze ta osoba jest uposledzona). To tak jakby zapytal Ciebie pilot: Jak dobrze latasz samolotem? a Ty: nie wiem nigdy nie latalem. Ja rozumiem ze jest cos takiego jak pewne predyspozycje/talenty ale one nie wplywaja na 'startowy' poziom wiedzy. Nawet osoba bardzo uzdolniona musi sie uczyc podstaw, a to ze lapie je szybciej to juz inna sprawa. Ale osoba uzdolniona bez praktyki nie bedzie lespza od osoby pracujacej juz troche. A skoro nasze postacie bywaja lepiej uzdolnione od osob z praktyka to oznacza ze musza miec w tym jakies doswiadczenie. Wniosek jest prosty ze juz to robily a skoro to robily to powinny wiedziec, co wlasciwie robily.
- lukaasz
ten swiat nazywa sie Cantr, a postacie to Cantrianie, oni sie rodza z okreslonymi talentami, umia od razu wyrabiac stal, lowic ryby.
itd itp
itd itp
gg:403145
http://www.osobnicy.pl
http://www.osobnicy.pl
-
- Raist
- w.w.g.d.w
Niestety dla ciebie z "czego" tworcy gry musieli brac pomysly i to byla rzeczywistosc (nasz oczywiscie bo niby jaka inna) a sam pomysl nie jest zly wnosilby do gry zaangazowanie danej postaci w jakas dzialalnosc dzieki ktorej bylaby w czyms lepsza od innych dzieki swojej pracy a nie dzieki odpowiednim "genom",wystarczyloby mistrza dawac tym postaciom ktore pracowaly przez conajmniej kilka dni a nie z przydzialu,chociaz z drugiej strony trudno powiedziec czy cos takiego polepszy grywalnosc prawdopodobnie nie bo z czasem postac bylaby mistrzem we wszystkim.
- Raist