Wyspy

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

WojD

Mapy, mapy...

Postby WojD » Tue Nov 01, 2005 7:06 am

:) No to jasne... Czyli jak się chce zrobic mapę, to trzeba ja namalować. I tyle. Pytanie o szablony S-mapy wynikało po prostu z tego, że wydawało sie logiczne, iż elementy świata składają się z klocków... Widzę jednak, że nie jest on tworzony tak dynamicznei, jak by się mogło wydawać...

Mapy morskie? Czemu nie - nie sądzę, by były one sprzeczne z zasadami - o ile powstaną na podstawie wiadomości (na przykład map czy opisów) uczciwie zdobytych przez daną postać w Cantr. Ostatnio pojawiły się skompilowane mapy X wysp - ale to w wyniku niezwykłej podróży odbytej przez odważną załogę na pieknym okręcie. Pływali przez kilka lat, zbierali na tych wyspach informacje i w efekcie powstała mapa oraz relacja z podróży na miarę Kolumba!

W Cantr nie ma lekko. Jak chcesz być kartografem czy odkrywcą - musisz poświęcić na to lata :) Pomyślcie, co musieli robić ziemscy kartografowie w średniowieczu czy nieco później - zbierali przez dziesięciolecia strzępy wiedzy od swych poprzedników, żeglaży, podróżników - a potem malowali świat :) Teraz mamy satelity - ale Cantr jeszcze na nie musi poczekać - więc do roboty kochani :)
==============
Jifer

Postby Jifer » Tue Nov 01, 2005 10:16 am

1. Jak to? Czy masz na myśli, że nawet na nowej, nie odkrytej jeszcze mapie, na wyspie leżą sobie kawałki S-mapy do poskładania?
2. Proporcje? Jakie proporcje? Idziesz i cykasz co jakiś czas pscr i skłądasz do kupy. Czy może jest jakiś kruczek?
3.Czyli mapę morską mogę sobie zrobić?
4.S mapa prymitywna? Ta z tą legendą o surowcach? Jest ładna, czytelna i prosta. Nie wiem, co wy chcecie...
5. Czy jest coś w rodzaju OWU z OGame. Lista "praw i obowiązków" "Rególamin"?
6. Z mapą morską trzeba się narobić. Puki jest stały ląd i jakiś punkt odniesienia, to nie ma problemu, lecz puźniej trzeba bawić się z liczeniem. Czas, do drogi, szybkość, a jeszcze dochodzi śmieszna sprawa. Szybkość łodzi zależy od tego ile na niej siedzi :] Byłem sam, to 2 dni, we 2 już płyniemy 3, a połowy nie widać ^^"
Matix

Postby Matix » Tue Nov 01, 2005 10:34 am

Mu chodziło o to co napisałeś dokładnie w drugim poście. Chyba miałem rację z tym nowym pokoleniem lamerów i noobów. :D
Mapę morską możesz sobie zrobiś, ale z drugiej strony to ciągle jest zakazane z tego co piszą przez Josa. Ktoś mógłby zrobić nieco lepszą :P A tak naprawdę to mi się też podoba.
Nie ma OWU, ale jeśli zjedziesz niżej w menu gracza, niżej niż banery itp. to na samym dole zobaczysz :shock: FAQ. Co prawda jest w języku angielskim, ale myślę, że nawet OGamowiec sobie poradzi. Zwłaszcza jak grałeś na angielskim OG.

Ach jeszcze jedno Regulamin pisze się przez u otwarte. To nawet ja wiem.
http://www.matix.salon24.pl
Jifer

Postby Jifer » Tue Nov 01, 2005 11:02 am

Ech... się czepnąłeś tego "pokolenia OGame'a". Nienależę, do tego pokolenia. Czytaj post pare chilek wyżej. Ano przez u a nie ó. Mea kulpa.
Za bardzo namąciliście i się pogubiłem, zresztą nie tylko ja :]
To mam to gdzieś i robię mapę morską i wyspy na swoją modłę!
BTW: wydaje mi się, że mapa, a'la S-mapa jest lepsza, niż robienie odręcznej. Jest bardziej dokładna, bo odwzorowywuje to, co widać w zakładce "miejsca". Nie da się jednak ukryć, że ciekawsze i bardziej interesujące są mapy ręczne :]
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Nov 01, 2005 11:08 am

Jos zakazał robić mapy morskie? I don't think so. A jeżeli tak to pokażcie mi temat w którym Jos zabronił robić map morskich. Może coś przekręciliście. Np. mógł pisać o tym, że nie można tworzyć map w sposób poza postaciowy z informacji które nie są dostępne postaci która tworzy mapę, albo umieszczać map świata poza grą, bo niektórzy początkujący gracze się o takie mapy dopytywali. Nie wiem co w tym złego by zrobić mapę morksą mierząc np. ile pikseli porusza się statek w ciągu jednej tury a później obliczyć odległość między dwiema wyspami i je nanieść na mape. Jakby mapy morskie były nielegalne to nie zostały by umieszczone na serwerze Cantr. A widziałem już np. mapę wybrzerza robioną na angielskiej wyspie a nie tylko na naszej.

Co do zasad to trzymaj się przestrzegania Najważniejszej Zasady oraz zasady 4 dni na forum.

Aha. Nie piszcie tu o OGame. Jak chcecie pogadać sobie o OGame to zapraszam do działu "Dyskusje niezwiązane z Cantr".

Przed chwilą rozmawiałem z Josem na temat map:

Jos : sea maps are totally allowed
Jos : just as long as you acquired them fairly - not by sharing info with other players or using info from different characters of your own
kevesss: very well. I like our sea maps
Jos : if you honestly found the informaion with one char, it's totally legitimate
kevesss: As I know

Więc jak widać, miałem rację :P
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Tue Nov 01, 2005 11:27 am

jak klikniesz sobie na zakladke miejsce to masz obrazek co widzisz wokolo znaczy sie ciebie jako pomaranczowa kropke i lokacje jako kropke czarna no i patrzysz sobie co ture i sprawdzasz jak daleko jest jedna lokacja od drugiej,mierzysz czas jaki sie idzie innne takie tam i to jest caly kruczek by miec wyobraznie a ze nazwalem ja prymitywna no coz chodzilo mi o to ze w paincie czy cos raczej tak ladnej i czytelnej jak sa w grze nie zrobisz a i pozatym niewiele zostalo ci do odkrywania no chyba ze pojedziesz na wyspe *fic gdzie S mapa nie obejmuje sporej czesci albo tez znajdziesz nowa wyspe

Edit:
mapy morskie jak najbardziej sa a jedna moja postac chciaz nie byla nigdy na morzu dosyc dokladnie wie jak sie dostac na 2 wyspy oprocz tej co sie na niej urodzila i sie z tego bardzo cieszy
lukaasz

Postby lukaasz » Tue Nov 01, 2005 11:38 am

Jifer wrote:3. Dlaczego mapy wysp nie obejmuyją kierunków na inne, odkryte już wyspy? Np. Vlyryan, Kamela.

lukaasz wrote: 3. Zeby bylo trudniej Jos zakazal robic takie mapy.

KeVes wrote:Jos zakazał robić mapy morskie? I don't think so.

dobrze ze nie pwoeidzialem ze od jutra Cantr bedzie platne, to dopiero bym narobil :D
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Nov 01, 2005 11:49 am

Lukasz = sabotażysta :P
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Jifer

Postby Jifer » Tue Nov 01, 2005 2:17 pm

Hahaha. No wybacz! Dopiero się rozkręcam, to traktuję wypowiedzi starszych graczy jako dogmat :]

To w takim razie mam w głębokim poważaniu to wszystko i robię mapę morską!
Powiem Wam, że to trudniejsze, niż Wam się wydaje. Mianowicie dokonałem kilku odkryć:

1.Wraz ze zmianą położenia następują niewielkie odkształcenia na mapie (ląd przy brzegu trochę się zmienia)
2. Statek wbrew pozorom nie płynie po lini prostej. (nie wykluczam, że mapa jest mądrzejsza niż mi się wydaje i nie jest do końca "płaska"
3. Szybkość statku zależy od ciężaru jaki transportuje.
4. Co mnie bardzo zaskoczyło: statek nie płynie zawsze ze stałą prędkością!
-im bliżej lądu, tym bardziej zwalnia... Zrobiłem małą mapkę z zaznaczonym statkiem. Aktualizowałem ją w równych odstępach czasu. Odległości się zwiększały.
-na środku moża płynie statek szybciej

---Jednymi słowy: z tym "liczeniem pixeli" to nie tak hop...

Mam jeszcze pytanie:
-jak to jest z tym czasem (przeczytałem całe FAQ)
wyszło mi, że czas w Cantr leci 3x szybciej. Jeden dzień = 8h.
-jak to się ma do mapy? Czy mam rozumieć, że jest ona aktualizowana co 3h?
-jeśli ktoś może przytoczyć fragment, linka jeśli taki temat był, lub poprostu to wyjaśnić (wszystko związane z czasem w Cantr)

Z tym pokoleniem nooba... no cóż... On ma rację. Rozejżyjcie się po młodzierzy. Komputer stanowi główny motyw życia codziennego. Dzieciaki przestają myśleć, czytać i wyobrażać sobie świat. Przyjmują go takim, jaki daje im gra. Kiedy pokazałem bratu grę opartą na Wallheru... skrzywił się, bo był: "Sam text?"
Matix

Postby Matix » Tue Nov 01, 2005 3:50 pm

Jeffer proszę cię załóż konto! Jeśli je załorzysz będziesz mógł edytować posty, a nie dodawać dwa rakie same ze zmienioną końcówką. Z tymi odkształceniami map to warto sprawdzić.

Czas jest w Cantr pojęciem względnym. Tury przeskakują co trzy godziny, a pierwsza zaczyna się o 7 rano. Liczniki są zerowane o 7 rano. Tamat był w pytaniach. Linka nie podam. Zobacz sam na pewno znajdziesz (3 ostatnie strony).

Muszę powiedzieć, że ostatnio spotykam się często z poglądem, że gra która nie ma rozbudowanej grafiki 3D jest do bani. Szczeże mówiąc prawie żadna gra z grafiką 3D nie dała mi takiej zabawy jak niektóre gry z "samym tekstem". Najlepsze wspomnienia mam z sesji RPG D&D i Warhammera. Zgodnie z zaleceniami KelVesa proponuję przenieść się z tym do forum pozacantrowego i powspominać stare dobre czasy :D .
http://www.matix.salon24.pl
marol

Postby marol » Tue Nov 01, 2005 6:08 pm

Ile jest wysp na polskim servie? (o ile ktoś to zliczył)
Nie ma podziału na wyspy polskie, angielskie czy chińskie. Wszystko jest na tym samym świecie. A wysp jest bardzo dużo, dla wszystkich wystarczy :)
Dlaczego mapy wysp nie obejmuyją kierunków na inne, odkryte już wyspy? Np. Vlyryan, Kamela.
Rozumiem, że chodzi Ci o to, dlaczego na mapie nie ma wszystkich wysp do złożonych razem do kupy. Pamiętaj, że mapę robisz jako postać, a nie jako gracz - możesz narysować tylko to, co twoja postać odkryła sama, dowiedziała się od innych postaci lub na podstawie znalezionych przez nią map. Nie istniała taka całkowita mapa, gdyż po prostu dopiero niedawno wszystkie mapy znalazły się w jednym miejscu i dopiero teraz któraś postać może je zebrać razem.
Kto robi te mapy? Tzn, czy jest jakiś konkretny pacjęt / osobnik. Widziałem już 2 zrobione na ten sam wzór (sam go też zastyosuję, bo kawaii jest :p)
Nie musisz pytać się pacjenta o pozwolenie (o ile zamierzałeś), w świecie Cantr nie ma praw autorskich (no chyba, że jakieś miasto sobie je wprowadzi i skutecznie będzie egzekwować), tak więc twoje postacie mogą korzystać z pracy innych postaci ile wlezie.
(...) czy istnieją jakieś szablony map? Jak się właściwie te sliczne graficzne mapy robi?
Nie, nie istnieją. Mapki robię sobię ręcznie w Photoshopie (choć to piekielnie pracochłonne) - program ten ma dużo miłych możliwości, m.in. pracę na warstwach, co znakomicie ułatwia tworzenie map. Jeśli chodzi o Painta, to można robić w nim proste mapki, ale robienie czegoś większego to IMHO kopanie łyżką kanału. Równie dobrze można użyć innego programu, np. Gimpa czy Corel Draw.
(...)mam w planach narysowanie klimatycznej mapy ołówkiem lub brązowym atramentem.
Trzymam za słowo, takie mapy są najbardziej pożądane.
Wraz ze zmianą położenia następują niewielkie odkształcenia na mapie (ląd przy brzegu trochę się zmienia)
Zgadza się. Trzeba sobie to trochę kompensować poprzez częstsze robienie zrzutów.
Statek wbrew pozorom nie płynie po lini prostej.
Jednak jest to linia prosta. Zauważ, że mapka na stronie "Miejsce" powstaje poprzez 3-krotne powiększenie oryginalnej, więc mogą wkradać się pewne niedokładności, w końcu ilość pikseli jest ograniczona. Statki jednak pływają po linii prostej.
Szybkość statku zależy od ciężaru jaki transportuje.
Jak najbardziej zgadza się.
Co mnie bardzo zaskoczyło: statek nie płynie zawsze ze stałą prędkością!
Nie masz racji - statek płynie ze stałą prędkością. Jednak co może zmylić nie jest to ruch ciągły. Obecnie ze względu na ułomności implementacji statki poruszają się de facto skokami co 3 godziny. Innymi słowy statek sobie stoi w miejscu, nagle przychodzi tura ruchu statków i hop! łodź nagle znajduje się parę pikseli dalej. I tak co trzy godziny - być może stąd Twoja pomyłka.
WojD

Postby WojD » Tue Nov 01, 2005 7:00 pm

No to ślicznych map Autorowi gratuluję. Dobra robota! Mam nadzieję, że mimo braku praw autorskich nie zabijesz mnie gdy zobaczysz jedną z przeróbek - uzupełnień mojego autorstwa ;) Obiecuję nastepnym razem się poprawić...

Prośba do innych początkujących kartografów - nie przejmujcie sie wyglądem mapy. Nie rezygnujcie z ich tworzenia. Mapa ma być czytelna, dokładna i zgodna z rzeczywistością - na piękno zawsze przyjdzie czas ;) Na razie za słabo znamy ten świat by móc zrezygnowac z jakiejkolwiek dostępnej cząstki wiedzy.
==============
Guest

Postby Guest » Tue Nov 01, 2005 8:25 pm

Marol! Kocham Cię człowieku! Nareszcie ktoś światły!
Co masz na myśli mówiąc: 3x powiększone. My nie znamy tej głównej mapy. Mamy tylko tę w zakładce Miejsca.

Za posta przepraszam, ale sam nie za bardzo wiem jak on poszedł wcześniej. Jeśli ktoś może, to niech go wykasuje.

Czy mam rozumieć, że mogę dopłynąć do np. niemieckiej wyspy?

Sie wie, że będę robił to pod photoshopem :] To narzędzie to potęga! (Gimpa nie lubię...)

Czyli wyjaśniłeś moje wątpliwości co do czasu. Czas jest rzeczywisty, tyle, że aktualizowany co 3h a nie na bierząco. Oszczędność servera. Przeliczanie co 3h. Stąd te przeskoki na mapie i procętowe przy wydobywaniu surowców lub pracy nad narzędzimi :]

Powiem tyle. Mam masę pytań. Umiałbym sobie na nie odpowiedzieć, gdybym zobaczył chociaż kawałki programu... chociażby wzory niektórych duperwli.
Coś czuję, że ta gra ostro i długo będzie się rozwijać pod względem technicznym. Przy tym, co możecie wprowadzić w życie (bazując na pomyśle) to obecny stan Cantr, to prymityw.
Jak już ktoś wspomniał: Dosiadanie zwierząt, dodawanie nowych przedmiotów i możliwości. Jak się do kupy zbierzecie, to Cantr stanie się cholernie realistyczne.

Pomyślałem sobie o jednej rzeczy... nawet nie trudne do zrealizowania.
Brakuje mi możliwości "opisywania" - mam na myśli, że jeśli tworzę np. budynek, to mogę zamieścić (przy budowie), krótki jego opis. Niech ludzie wiedzą, co postawiłem, a nie tylko DOM(cottage). -ale z tym to chyba w innym temacie :p (i tak proszę o rozpatrzenie!)
Jifer

Postby Jifer » Tue Nov 01, 2005 8:49 pm

To wyżej to JA! Czyli poszedłem za prośbą kolegi i siem zarejestrzyłem, bo mniem siem spodobało :p
lukaasz

Postby lukaasz » Tue Nov 01, 2005 9:29 pm

Jifer, odkryj ta gre na spokojnie.
Jak ja zaczynalem wszytskiego tzreba bylo sie w gzre dowiedziec, na powliwe pytan co tu ci odpowiedzieli nikt by ci nie odpowwiedzial, niebylo wiki..
z tydzien chodzilem zanim mi ktos poweidzial do czego jest hematyt, a ty bys chcial wszystko od razu wiedziec.
spokojnie, Cantr to spokojna gra.

Return to “Ogólne dyskusje”