Wyspy

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Jifer

Wyspy

Postby Jifer » Mon Oct 31, 2005 5:20 pm

No to jazda!
1. Ile jest wysp na polskim servie? (o ile ktoś to zliczył)
2. Vlyryan - czy to główna wyspa?
3. Dlaczego mapy wysp nie obejmuyją kierunków na inne, odkryte już wyspy? Np. Vlyryan, Kamela.
4. Kto robi te mapy? Tzn, czy jest jakiś konkretny pacjęt / osobnik. Widziałem już 2 zrobione na ten sam wzór (sam go też zastyosuję, bo kawaii jest :p)
Pytanie zadaję z prostej przyczyny: zaszłą potrzeba, bym też taką zrobił. Prawdopodobnie odkryłem nówkę sztukę, tyle, że ja rejestruje jak tam dopłynąć.

5. Kamela, cholera jedna wielka strasznie jest! Za to nudy na niej są, bo wszędzie puściutko :]
lukaasz

Postby lukaasz » Mon Oct 31, 2005 5:40 pm

Jezeli faktycznei cos odkryles to next time zanim cos napiszesz ochłon troche ewentualnie poczytaj forum zeby sie dowiedziec ze sa sprawy o ktore sie niepyta lub byly juz dzis omawiane.

No ale...
1. Nikt niezliyczyl
2. Dla mnie tak
3. Zeby bylo trudniej Jos zakazal robic takie mapy.
4. Ja.
5. Znam Kamele, fajna jest.

Niech zgadne...grales w Ogame?
WojD

Postby WojD » Mon Oct 31, 2005 5:45 pm

Zdecydowanie zabronione jest umieszczanie jakichkolwiek informacji geograficznych - a w szczególności map na forum.

Twoje postaci w grze mogą wiedziec o geografii tylko tyle, ile dowiedzą się w grze... Oznacza to między innymi, że Twoja postac na wyspie X nie może nic wiedzieć o tym, co wie postać na wyspie Y...

Inna sprawa, że sam bym chętnie się dowiedział, czy istnieją jakieś szablony map? Jak się właściwie te sliczne graficzne mapy robi?
==============
Matix

Postby Matix » Mon Oct 31, 2005 5:49 pm

Po prostu używasz wielce tajemniczego programu nazwanego PAINT. Ostatnio się trochę lamerów i noobów na forum narobiło
http://www.matix.salon24.pl
lukaasz

Postby lukaasz » Mon Oct 31, 2005 5:51 pm

Mapy mozna robic od Painta az po Corela.
Calosc polega na tym ze jak wejdziesz do lokacji to wycinasz obrazek i wklejasz tak do pliku graficznego zeby to tworzylo calosc, potem dorysowywujesz drogi i gotowe.

Natomiast, jak ktos powiedzial, zajefajnie by bylo zobaczyc mape recznie namalowana.
Andrew

Postby Andrew » Mon Oct 31, 2005 6:05 pm

Sam kiedyś zastanawiałem się czy nie namalować mapy, ale jakoś mi to nie wychodziło :D Malarzem to ja nie jestem :/
gg: 7639237
Raist

Postby Raist » Mon Oct 31, 2005 6:06 pm

Polski serwer nie istnieje.
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Mon Oct 31, 2005 6:09 pm

JA nawet zaczolem malowac ale skaner chyba mam zepsuty i sie poddalem. ALe chyba namaluje druga mape :D
Matix

Postby Matix » Mon Oct 31, 2005 6:13 pm

Ja nawet nie rozpocząłęm, ale mam w planach narysowanie klimatycznej mapy ołówkiem lub brązowym atramentem. Zobaczymy jak to wyjdzie :)
Sierak

Postby Sierak » Mon Oct 31, 2005 6:16 pm

Co to jest ta kamela,kolejna wyspa?
Jifer

Postby Jifer » Mon Oct 31, 2005 7:08 pm

Sory Lukaasz. Mam niewypażony jęzor. Nie rozumiem tylko dlaczego.... Przecież jeśli odkryłem wyspę i znam jej położenie, to chyba wolno mi je określić. Jestem bohaterem i mogę się podzielić tą informacją. To jest zabronione? Dobrze żeś mi powiedział :] Nieźle bym se narobił :D

1.Mówisz.... paint... tyle, że czym konwertujesz to? Z painta nie wyjdzie Ci takie cudeńko. Przybliż mi trochę informacji. Chcę zrobić tę mapę na wzór S-mapa. Zrobienie samej mapy i ścieżek, to betka. Problem w literach. Jakiego programu używasz?

2.Skąd wytrzasnąłeś takie zgięte nazwy? Nie mogłeś bardziej ich urozmaicić? :p

3.Jeśli możesz, to powiedz ile ty znasz wysp? Na ilu byłeś? Ile map zrobiłeś?

4.Teraz się domyślam, że znasz. Ktoś tę mapę zrobił :] (chociaż nie całą)

5.Czemu pytasz o OGame? Tak, grałem. Grałem zanim powstał .pl. Najpierw na .de puźniej byłem adminem na .org Na pl byłem 20 graczem na uni 1. Puźniej zabrakło mi czasu. Matura.....

6. jifer@op.pl GG:4596413 - miło, gdybyś zagadał.... Mam kilka ciągle niewyjaśnionych spraw związanych z silnikiem Cantr...
upierdliwiec

Re: Wyspy

Postby upierdliwiec » Mon Oct 31, 2005 7:09 pm

Jifer wrote:3. Dlaczego mapy wysp nie obejmuyją kierunków na inne, odkryte już wyspy? Np. Vlyryan, Kamela.

lukaasz wrote:3. Zeby bylo trudniej Jos zakazal robic takie mapy.

Z tych wiadomości wynika że nie można robić map morskich :shock: :shock: :shock: :shock:

Czy to prawda czy tylko ja czegoś nie rozumiem?
Matix

Postby Matix » Mon Oct 31, 2005 9:28 pm

Ten zakaz i tak wszyscy mają gdzieś, przynajmniej w grze. Dzisiaj jeszcze spotkałem się jak ktoś ulepszył starą.
Chłopie! Nie doceniasz potęgi Painta. Masz tam kilka różnych czcionek. Co prawda Nie jest to szczyt techniki, ale jest niezawodny jeśli chodzi o tego typu sprawy. Nie musisz koniecznie używać tej samej czcionki. Można równie dobrze używać jakiśch pseudogotyckich itd....

Z Ogame miałem styczność podczas wczesnych lat młodości gdy byłem jeszcze w gimnazjum. Niestety po paru miesiącach i kilku nieprzespanych nocach zrezygnowałem z tej gry i usunołem wszystkie konta. Trafiłem potem na kilka innych nieco lepszych gier, ale szybko z nich zrezygnowałem. Cantr jest czymś wyjątkowym. Jest jakby krzywym zwierciadłem histori ludzkości. Ci którzy grają dosyć długo może mnie zrozumieją :) .
Ogame ma charakter bardzo prosty i wymaga godzin życia na coś co i tak można szybko stracić. Ciągle dążenie do bycia najlepszym w uni, w sojuszu itd. To jest męczące. Patrząc na inne gry MMORPG powiedziałbym, że jest wręcz prymitywna. To, że poświęciłeś jej tyle czasu. No cóż. Ludzie się przywiązują do różnych rzeczy. Pamiętam jak jeszcze kilka lat temu grałem w stare gry uważając zresztą słusznie, że te wszystkie nowe straciły całą swoją grywalność i to właśnie one wykształciły nowe pokolenia noobów. Pisać się nauczyłem zresztą w NC :D . Szanuję, że lubisz silnie skomercjalizowane OGame, ale inni nie. Pozdrawiam wszystkich graczy starej daty :)
Jifer

Postby Jifer » Mon Oct 31, 2005 9:38 pm

Chyba za szybko mnie osądziłeś. Zgadzam się z tobą. OGame raczej wynikał z problemó życiowych. Nie miałem co ze sobą zrobić. Kłaniam się wszystkim grom, które nie miały w sobie krzty obrazków. Nawet za drzewka i drogi robiły kolorowe literki na dosowym ekranie. Gry z głebią, gdzie nikt nie narzuca Ci świata, lecz daje Ci możliwość stworzenia go samemu, we własnym Ja (wyobraźni).
Właśnie dlatego spodobał mi się Cantr. Chociaż wbrew pozorom jest tutaj masa ogranieczeń (chociażby ta mapa) to ma w sobie coś niepowtarzalnego. Ja bym to nazwał: "Zabawą w Boga" lub "Projektowaniem osobowości" Tu ograniczeń brak.
Wracając... ale jak pod paintem zrobić takie wygładzenie, jakie przedstawia S-mapa? (zapisanie jako JPG.... lepiej nie mówić co wychodzi...)
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Mon Oct 31, 2005 10:04 pm

a ja widzialem mape mocno schematyczna zrobiona z "krzaczkow" o takich jak ;"#^>/ ]{ tylko oczywscie odpowiednio ulozonych widzialem tez mape normalnie narysowana kredkami a potem zeskanowana ot ludzie czasem maja troche czasu to sobie robia a jesli chodzi o S-mape to jak wchodzisz do zakladki Miejsce i tam sa takie niewielkie obrazki pochodz troche po wyspie pozbieraj takie obrazki poskladaj je potem zaznacz lokacje dodaj narysowane symbole i takie tam i bedziesz miec S-mape oczywiscie troche taka prymitywna ale jednak cos a jak sie spiszesz i uda ci sie nie stracic jakosci przy zapisywniu i ladnie dasz legende to bedzie czytelna i praktyczna (zeby zalapac ksztalt wyspy najlepiej plynac wokol ale isc tez mozna no i musisz dosyc czesto patrzec zeby proporcje uwzglednic)

Return to “Ogólne dyskusje”