Jak zaczac ? Jestes NOWY - przeczytaj to koniecznie!
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- marol
Tak, to jest jak najbardziej nieżywy i do tego martwy trupITTAM wrote:Nastepny nowy na waszej drodze Smile
Czy, jesli widze na ziemi cos takiego (pisze z pamieci)
Nowe cialo dwudziestoletniego mezczyzny
To jest to trup? Czy taki trup jest jakos inaczej napisany?

Co turę (3 godziny) począwszy od 1. naszego czasu (mniej więcej). Szybkość zależy od czasochłonności tego, co zacząłeś robić (T - podróż, D - przeciąganie ludzi i przedmiotów, P - pozostałe) oraz twoich umiejętności i jeszcze paru innych rzeczy.ITTAM wrote:Tam gdzie mam postacie (ktore wykonuja jakies czynnosci) mam w nawiasach np. (T 15%) lub (P 0%) Co ile to sie zmienia? Co ture? I o ile %?
- Raist
NiKnight wrote:Pieniądz jest rewolucyjny dla handlu.
Pieniadz to najszybsza droga do oszustw, spiskow i knucia w grze. Beda tworzyc sie podzialy klasowe. Jedni beda glodowac inni plawic sie w luksusach, a tego chyba nie chcemy. Zreszta glowne zalozenie gry to fakt ze tutaj nie dazy sie do gromadzenia dobr, ale do budowania cywilizacji wspolnymi silami. Pieniadze splyca gre. Kazdy bedzie chcial miec wiecej, a pozytku z nich bedzie niewiele. Ciekawe kto na poczatku w ogole dostalby pieniadze po ich wytworzeniu? Wszyscy musieliby dostac po rowno, a to raczej niewykonalne.
- NiKnight
To jest symulator społeczeństwa a społeczeństwo wynalazło pieniądz więc powstanie jego w grze jest dla mnie czymś naturalnym.
A co było przed pieniądzem? Jak dalej sięgnąć to "prawo dżungli". Podziały zawsze będą, teraz też są: na obywateli i na nieobywateli, poza tym pieniądz nie musi wszędzie istnieć.
Jeśli chcesz coś zasugerować to proszę stwórz nowy wątek np.: "Pomysły dodania nowych rzeczy do gry" lub podobny w którym każdy mógłby pisać o swoich propozycjach (wiem, że na angielskim forum to jest, ale nie zaszkodzi by było również na naszym), bo w tym wątku zaczynamy robić offtopic :/
A co było przed pieniądzem? Jak dalej sięgnąć to "prawo dżungli". Podziały zawsze będą, teraz też są: na obywateli i na nieobywateli, poza tym pieniądz nie musi wszędzie istnieć.
Jeśli chcesz coś zasugerować to proszę stwórz nowy wątek np.: "Pomysły dodania nowych rzeczy do gry" lub podobny w którym każdy mógłby pisać o swoich propozycjach (wiem, że na angielskim forum to jest, ale nie zaszkodzi by było również na naszym), bo w tym wątku zaczynamy robić offtopic :/
Ni Ni Ni Ni!
- Drax
Raist wrote:Pieniadz to najszybsza droga do oszustw, spiskow i knucia w grze. Beda tworzyc sie podzialy klasowe. Jedni beda glodowac inni plawic sie w luksusach, a tego chyba nie chcemy. Zreszta glowne zalozenie gry to fakt ze tutaj nie dazy sie do gromadzenia dobr, ale do budowania cywilizacji wspolnymi silami. Pieniadze splyca gre. Kazdy bedzie chcial miec wiecej, a pozytku z nich bedzie niewiele. Ciekawe kto na poczatku w ogole dostalby pieniadze po ich wytworzeniu? Wszyscy musieliby dostac po rowno, a to raczej niewykonalne.
Nasza cywilizacja też podparta jest nierównościami, wojnami* i niesprawiedliwością. Oprócz kasy brakuje nam jeszcze religii objawionej (a przynajmniej nikt mnie jeszcze nie nawracał

*są gdzieś złoża uranu? Bo ja bym zaczał już zbierać - pokażemy cholernym angolom

- PRUT
Ja wam powiem tylko jedno!
Pieniądz w nowoczesnym znaczeniu, to tylko informacja o jego istnieniu. Zupełnie bez wartości o ile ludzie mu jej nie nadadzą? Ile np warte jest 10zł?
Warte jest tylko tyle ile ktoś ci zaproponuje za to towaru. W Polsce się umówilismy, że uzywamy złotówek - dlatego możemy się nimi wymieniać.
To ile dla nas warte jest np.10 rupii? Odpowiedź: Nic nie warte, dopóki nie znajdziemy osoby chetnej na te 10 rupii.
Wracając do tematu pieniedzy. Nie jest wazne na czym bedzie oparty pieniądz. Czy na diamentach, czy na złocie, czy na jajkach. Ważne jest ile osób zaakceptuje ten wybór - nic na siłę nie da rady wprowadzić. Pieniądz dopiero wtedy bedzie miał znaczenie, jak jego posiadacz, będzie pewien, że w miejscu X, Y a może i Z będzie go mógł wymienić na to, co chce. Aby mógł jednak taką pewnośc uzyskać, musi być ogólne porozumienie w tej kwestii, które moim zdaniem bez silnej władzy państwowej i ekonomicznej jest niemożliwe (dlatego też pewne waluty sa wymienialne a inne nie)
Nie wiem, czy to wytłumaczyłem w sposób jasny dla wszystkich, ale pragnę powtórzyć, żę pieniądz nie musi być oparty na niczym. Wartość nadają mu ludzie i ludzie mogą tę wartość odebrać.
Swoja drogą rozwój pieniędzy przyspieszyłby bardzo rozwój gospodarki - moim zdaniem to oczywiste.
Pieniądz w nowoczesnym znaczeniu, to tylko informacja o jego istnieniu. Zupełnie bez wartości o ile ludzie mu jej nie nadadzą? Ile np warte jest 10zł?
Warte jest tylko tyle ile ktoś ci zaproponuje za to towaru. W Polsce się umówilismy, że uzywamy złotówek - dlatego możemy się nimi wymieniać.
To ile dla nas warte jest np.10 rupii? Odpowiedź: Nic nie warte, dopóki nie znajdziemy osoby chetnej na te 10 rupii.
Wracając do tematu pieniedzy. Nie jest wazne na czym bedzie oparty pieniądz. Czy na diamentach, czy na złocie, czy na jajkach. Ważne jest ile osób zaakceptuje ten wybór - nic na siłę nie da rady wprowadzić. Pieniądz dopiero wtedy bedzie miał znaczenie, jak jego posiadacz, będzie pewien, że w miejscu X, Y a może i Z będzie go mógł wymienić na to, co chce. Aby mógł jednak taką pewnośc uzyskać, musi być ogólne porozumienie w tej kwestii, które moim zdaniem bez silnej władzy państwowej i ekonomicznej jest niemożliwe (dlatego też pewne waluty sa wymienialne a inne nie)
Nie wiem, czy to wytłumaczyłem w sposób jasny dla wszystkich, ale pragnę powtórzyć, żę pieniądz nie musi być oparty na niczym. Wartość nadają mu ludzie i ludzie mogą tę wartość odebrać.
Swoja drogą rozwój pieniędzy przyspieszyłby bardzo rozwój gospodarki - moim zdaniem to oczywiste.
- Raist
Ale to co mamy na starej wyspie trudno nawet nazwac gospodarka. Ledwo wyszlismy z jaskini, a juz pojawia sie rozmowa o pieniadzach. Przypomniala mi sie dyskusja o Cantr chyba na mmorpg.pl. Dyskusja ludzi, ktorzy szukali gry w ktorej mozna sie obrzydliwie wzbogacic, zabic kogos, albo pokazac swoja sile. Nie o to w Cantr przeciez chodzi. Czas pokaze kiedy i jak wprowadzic pieniadz.
- Animated
wyspy "polskie" sa trzy:
V*ryan - najstarsza
D* - najmniejsza
*fic - najwieksza
na pierwszej sa juz w miare rozwiniete osady, a nawet byl juz pierwszy ostrzejszy konflikt zbrojny;).
o drugiej niewiele Ci powiem, bo mam tam tylko jedna postac i to od kilku dni dopiero...
a trzecia jest przeogromna i moje postaci do tej pory widzialy tylko jedna wieksza wioske.
a ktora jest "lepsza"? zalezy do czego; pierwsza jest dla tych, ktorzy lubia przyjsc na gotowe. druga - nie mam pojecia. a trzecia jest dobra dla odkrywcow i dla budowniczych.
V*ryan - najstarsza
D* - najmniejsza
*fic - najwieksza
na pierwszej sa juz w miare rozwiniete osady, a nawet byl juz pierwszy ostrzejszy konflikt zbrojny;).
o drugiej niewiele Ci powiem, bo mam tam tylko jedna postac i to od kilku dni dopiero...
a trzecia jest przeogromna i moje postaci do tej pory widzialy tylko jedna wieksza wioske.
a ktora jest "lepsza"? zalezy do czego; pierwsza jest dla tych, ktorzy lubia przyjsc na gotowe. druga - nie mam pojecia. a trzecia jest dobra dla odkrywcow i dla budowniczych.
-
- macieklew
Nie masz racji - do powstania i akceptacji pieniadza nie jest potrzebna zadna wladza, tylko akceptacja waluty przez jednostki aktywne gospodarczo. A na poczatku pieniadz musi byc poparty konkretnym towarem (zloto, diamenty, sol - wszystko jedno). Pieniadz umowny (wirtualny) to dalszy etap rozwoju.
- KVZ
- Players Dept. Member
Proszę narazie zakończyć dyskusję o pieniądzach w tym temacie. Nowy temat na ten temat został zamknięty, a nie chcę by zamykano również ten temat, bo ten jest o wszystkim. O powodach można przeczytać w moim ostatnim poscie w tamtym temacie.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
- Snake