Zasada 4, 30, 100 dni

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Czy uwazasz, ze zasada 4 dni powinna obowiazywac?

Nie, powinna byc mozliwosc mówienia o tym co sie dzialo w grze na bierzaco
8
10%
Tak, zasada 4 dni jest OK
29
35%
Zasada 4 dni powinna zostac wydluzona do 30 dni
21
25%
Zasada 4 dni powinna zostac wydluzona do 100 dni
4
5%
Nie powinno sie wcale mówic o tym co sie dzialo w grze poza gra by nie psuc zabawy. Chce sie dowiadywac wszystkiego z samej gry
22
26%
Mam w najciekawszych lokacjach "szpiegów" wiec mnie ta ankieta nie interesuje
0
No votes

Total votes: 84
Animated

Postby Animated » Sat Sep 10, 2005 5:26 pm

zaglosowalem oczywiscie za czterema dniami...

dla przykladu nie mam zadnej postaci na drugiej wyspie (tej najmniejszej) i z checia dowiedzialbym sie co tam u nich slychac...
Download Picassa & Fierfox
rafal111

Postby rafal111 » Sat Sep 10, 2005 5:41 pm

A nie lepiej dowiedzieć się tego z gry? Kiedyś będą odkryte nowe lądy.
A jak tam nikogo nie znasz to co Cię to może interesować? Bo mnie wcale nie rusza co się tam dzieje. Może tam być nawet wojna atomowa, póki mojej wyspy nie rozwala, nic mnie to nie interesuje :D
NiKnight

Postby NiKnight » Sat Sep 10, 2005 5:57 pm

Powtórzę się.. ale chcę zaznaczyć pewien problem:

Limit czasu (200 minut) ogranicza przekazywanie mniej istotnych wiadomości, postacie skupione są na ważniejszych sprawach. Nie ma rozmów w stylu "a w lokacji tej a tamtej powstaje osada górnicza..... a tamten, który jest obywatelem tego państwa oszukuje je i powołuje się na to państwo dla swoich korzyści..." itp. Brak życia społecznego, tego zwykłego.. dobrze, że są jeszcze gazety (a raczej jedna) bo praktycznie nic bym nie wiedział o zmianach społecznych.

Jestem za utrzymaniem zasady ale w formie 30 dni (tak na oko, tzn. nie konkretnie ale by wiadomość dotyczyła dość starego wydarzenia).
Ni Ni Ni Ni!
Sierak

Postby Sierak » Sat Sep 10, 2005 6:03 pm

NiKnight wrote:dobrze, że są jeszcze gazety (a raczej jedna).

Mylisz się,widziałem już dwie gazety(innego pochodzenia/wydawnictwa :wink: :D ) Tą druga na szczęście więcej niż 4 dni temu i dlatego mogę powiedzieć :wink: .
NiKnight

Postby NiKnight » Sat Sep 10, 2005 6:09 pm

Tego nie wiedziałem! I cieszę się, że pomyliłem się.. no i udowodniłem, że do czegoś zasada przydaje się :wink: Chcę słuchać o wydarzeniach z gry poza nią, bo to pewien sybstytut zwykłej rozmowy sąsiadów w świecie Cantr, rozmowy na którą nie ma czasu w grze. (trzeci raz powtórzyłem, kurde chyba dałem while(true){...} :wink: ).

Narazie widzę, że jesteście przeciw mówieniu o wydarzeniach z poza gry.. jeśli tak będzie to z żalem przystosuje się, chociaż przez to gra w moim odczuciu straci :/
Ni Ni Ni Ni!
PRUT

Postby PRUT » Sat Sep 10, 2005 8:59 pm

Ja nie mówię, że jest zupełnie przeciw mówieniu. chcodzi mi tylko o mówieniu na forum rzeczy, których nikt nie wykorzysta w grze. Operowanie banałami, niedopowiedzeniami itd. możemy na przykład rozprawiać że jest jedna gazeta albo dwie, ile osób ja czyta i o czym traktuje. Ale nie chcę wiedzieć, kto ja wydaje, gdzie ją mozna dostać i co napisano w poprzednim numerze.

Na tematy ogólne typu czy będzie wojna miedzy X a Y, albo innych DONIOSŁYCH wydarzeniach możemy rozmawiać z pozycji historyków laików nie podając szczegółow kto z kim i dlaczego i TYLKO wtedy, gdy już nie bedą mialy żadnego znaczenia, np. możemy sobie rozmawiać gdzie powstał pierwszy młotek jak już 80% ludzi na wyspach będzie miała młotki itd..

Nie chciałbym zeby moja postać zbudowała rowery licząc na duzy zarobek dlatego, że pierwsza będzie je sprzedawać a nagle wszyscy się o tym dowiedzieli z forum i każdy buduje rowery.
rafal111

Postby rafal111 » Sat Sep 10, 2005 9:12 pm

PRUT, wyjąłeś mi to z ust :)
Chciałem własnie napisać, to samo.
Tak jak wyżej było, aby można pisać coś, gdzieś, z kimś, a nie kto gdzie z kim, że Jadzia zabila Krzysia, bo jej marchewki ukradł i przez to wybuchła wojna w Drewutni. :wink:
widziałem już dwie gazety(innego pochodzenia/wydawnictwa)

Taka forma, była by najlepsza bez wymieniania nazw itp.
NiKnight

Postby NiKnight » Sat Sep 10, 2005 9:30 pm

I z tym również zgadzam się... bezosobowo o wydarzeniach. I w miare możliwości "bezmiejscowo" :)
Ni Ni Ni Ni!
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Mon Sep 12, 2005 9:25 pm

Tak się bronicie, by nie pisać o tym co się dzieje w grze wcale. A co robicie w temacie o pieniądzach? Piszecie taki temat na podstawie rozważań pewnej postaci o pieniądzach i przyczyniacie się tym samym do łamania zasad. Żałosne :evil: A nawet nie mineło 4 dni, nie mówiąc o 30 albo stu dniach...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
NiKnight

Postby NiKnight » Mon Sep 12, 2005 10:14 pm

Ja nie wiem nic o jakiejś postaci i wprowadzaniu systemu monetarnego w grze (wiem jedynie z angielskiej wyspy i forum angielskiego (z wątku ze stycznia 2004))....

A jakbym na przykład zaczął rozmawiać powiedzmy o budowie teatru a ktoś w grze już to robi to wtedy złamałbym zasadę 4(30)dni? Podkreślam, ja nie wiem, że ktoś w grze właśnie pracuje nad takim projektem.

EDIT:
Jak rozumiem zasada czterech dni nie obowiązuje do rzeczy technicznych (zła zależność produkcyjna, np.: zakleszczenie).

A jak się ma ona do usprawnień gry? Na przykład coś buduje ale widzę, że jest pewien problem z tym projektem (ze wszystkimi tego typu), jednak rozwiązanie jego ingerowałoby w rozgrywkę, w zachowanie się postaci. Jak wtedy reagować?

Moje pytania mają na celu sprecyzowanie czego dotyczy zasada czterech dni, by nie było nieporozumień ani późniejszych problemów i oskarżania o jej łamanie.
Ni Ni Ni Ni!
Skarbniq

Postby Skarbniq » Mon Sep 12, 2005 11:54 pm

Co do tego przykladu z teatrem... i podobnie jezeli chodzi o monety.

Wszystko to ma cechy planowania. Jest to obgadywanie pomyslu na forum - pomyslu ktory zostanie wcielony w zycie przez jedna z postaci albo co gorsza przez wiele z nich. Wedlug mnie szkodzi to grze bardziej niz zlamanie zasady 4 dni i napisanie ze od 2 dni gdzies zakladany jest teatr :wink:

Inna sprawa ze gracze ktorzy sa skorzy do kradzenia pomyslow z forum, rowniez beda powielac jedna postacia to co zobaczy druga i i tak powstanie identyczny "teatr" na drugim koncu swiata :(

Nawiasem mowiac... pomysl z diamentami jako waluta wyplynal juz daaaawno temu na wyspie "D" i nie mozna drogi Kevesie przypisywac monopolu na ten pomysl jakiejs jednej postaci ktor wymyslila to "pare" dni temu ( nie wiem kto, gdzie, kiedy i mnie to nie interesuje :) )
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Sep 13, 2005 12:56 am

Przykład z teatrem nie był najlepszy, więc go trochę przebuduje:

Załóżmy, że dawno temu powstał teatr, i pisząc o nim na forum nie łamie się zasady czterech dni. Jednak ktoś, kto wpadł na ten sam pomysł uważa, że została złamana zasada bo właśnie buduje inny teatr. Czy wtedy mamy do czynienia ze złamaniem zasady?

Powielanie samo w sobie będzie istnieć, nie tylko dlatego, że gracze czytają forum. Również dlatego, że mają naleciałości z rzeczywistości oraz posługują się tym samym językiem. Jak więc nazwać budynek gdzie będą maszyny? Większość nazwie maszynownia, nawet ci, którzy nie wiedzą o istnieniu takich samych budynków w innych lokacjach. To przecież całkiem naturalne i nazywanie w inny sposób mogłoby być odebrane jako dziwaczność a same postacie musiałyby nauczyć się innego nazewnictwa.

Nie jestem za powielaniem ale przecież każdy z Nas widzi co jest tego przyczyną. Jeśli uważacie, że niektórzy gracze mają więcej niż jedną postać-wodza to załóżcie własną osadę, trzecia wyspa jest naprawdę ogromna i znajdzie się miejsce :)

Wracając do tematu wątku, narazie obowiązuje zasada czterech dni i to czy będziemy głosować w swoim gronie na 30 czy na zakazie rozmowy na temat wydarzeń w grze nie ma większego znaczenia. To raczej ankieta badawcza niż propozycja zmian. Bo jeśli nawet ustalimy zakaz mówienia i ktoś powie o wydarzeniu, które miało miejsce pięć dni temu to nie złamie zasady i nie powinno (a nawet nie wolno) go za to karać.
Ni Ni Ni Ni!
KilDar

Postby KilDar » Tue Sep 13, 2005 7:07 am

KeVes wrote:Piszecie taki temat na podstawie rozważań pewnej postaci o pieniądzach i przyczyniacie się tym samym do łamania zasad.

to pomówienie... topic o pieniądzach powstał z powodu rozpoczynającej sie dyskusji na forum w innych tematach... tylko i wyłącznie dlatego a żadna z moich 15 postaci nie zetknęła się z próbą wprowadzania czegokolwiek jako środka płatniczego w grze, poza normalną wymianą barterową...
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
Robert_

Postby Robert_ » Tue Sep 13, 2005 8:23 am

Dziwne, ze temat pieniadza powstal zaraz po tym, ja jedna z postaci glosno powiedziala o pieniadzu w grze. Poza tym pod wplywem tematu o pieniadzach moje zdanie co do zasady 4,30,100 dni uleglo zmianie. Jedna z moich postaci, przygotowywala sie wlasnie to stworzenia czegos na wzor pieniadza. NIe od razu pieniadza a papieru, ktory moglby w przyszlosci przeksztalcic sie w pieniadz. I bazowala wlasnie na numeracji. Teraz to wszystko o kant d.. rozbic, bo wszyscy beda mysleli jak wprowadzic pieniadz do obiegu. Takie tematy psuja cala zabawe. Zreszta teraz bedzie ona oskarzona o to, ze wykorzystuje wiedze zdobyta poza gra, prawda? Techniczne mozliwosci wprowadzenia 'prawdziwego" pieniadza do obiegu nie powinny byc dyskutowane, a wprowadzane przez osoby kompetentne po analizie gry. Przeciez samo wyszloby w grze, ze jest koniecznosc stworzenia mozliwosci emisji pieniadza, gdyz cos na jego ksztalt juz sie pojawilo a najwieksze problemy stwarzaja techniczne mozliwosci zabezpieczenia sie przed podrabianiem.
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Sep 13, 2005 8:59 am

No i jest problem praktycznie nierozwiązywalny. Bo postacie w grze nie mogą wiedzieć o numerach notatek itp. . Bo to wiedza na pewno nie ze świata gry. Z kolei na forum też nie można (nie można o technicznych aspektach? a skille?). Jest więc impas, ani w jedna ani w drugą stronę :/

Zreszta teraz bedzie ona oskarzona o to, ze wykorzystuje wiedze zdobyta poza gra, prawda?

Wszystkich można oskarzyć o stosowanie wiedzy z poza gry, głównie przez wiki. Kazda nowa postac praktycznie wie co jeść a czego nie, do czego służą młotki i inne rzeczy.

Aha, na polskim forum temat pieniądza był poruszany na początku sierpnia, nie mówiąc o angielskim forum. Czy to oznacza, że ktoś będzie kopiował pomysły z forum do gry jeśli będzie chciał wprowadzić pieniądz? Oczywiście, że nie.

Ludzie! Przecież takie coś byłoby chore bo praktycznie wystarczy wejść w dział Suggestions i General Discussion i zobaczyć dziesiątki pomysłów. Jeśli samo istnienie pomysłu na forum oznaczałoby, że nie można go stosować w grze (no bo zaraz mówiono by o wprowadzającym pomysł, że używa wiedzy ooc) to praktycznie nic w grze nie można by było implementować. W końcu nawet system władzy jakim jest monarchia jest też wiedzą z poza gry.
Ni Ni Ni Ni!

Return to “Ogólne dyskusje”