Limit wydobywczy

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Zimt

Postby Zimt » Wed Aug 24, 2005 9:03 pm

Ja tylko dodam, ze moim zdaniem limit zamiast urealnic gre, wywolal odwrotny efekt. Przyklad: na terenie X, dysponujacym takimi surowcami jak marchew i kamien, jest 10 "slotow". Jesli 9 osob pracuje w "kamieniolomie", to czemu tylko jedna moze "sadzic marchew na polu"? Przeciez to nielogiczne... Gdy kamieniarze odstapia od wydobycia, to "kamieniolom" nagle sie skurczy, a pole urosnie?

Chetnie bym cos napisala w angielskim watku, ale obawiam sie, ze bede tylko powtarzac wczesniejsze wypowiedzi. Moj angielski sporo odbiega od doskonalosci.
"I'm just living in my head..."
Khe

Postby Khe » Wed Aug 24, 2005 9:36 pm

dopisany do protestu ...i nawet to, ze jednodniowi gracze nie beda juz zostawiali cial nie poprawilo mi zbytnio humoru... ale sie nie poddaje, jakos to przetrwamy...
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Wed Aug 24, 2005 9:52 pm

Tak, mi też nie poprawiło... To chyba tania próba przekupstwa Polskich graczy która Josowi nie wyszła... Zwłaszcza, że chcieliśmy by ciała graczy 20 dniowych się nie pojawiały. Zazwyczaj ktoś przynajmniej raz się zaloguje do gry, a jak się zaloguje to jego postać umrze dopiero po 14 dniach od ostatniego zalogowania więc ciało i tak będzie. Jedynie tacy którzy wcale się nie zalogują do gry (są takie przypadki czasem), albo jak ktoś sam skasuje odrazu konto jak mu się gra nie spodoba (mało kto sam kasuje konto - sporadyczne przypadki). Ale jak już to zaimplementował to łatwiej go będzie przekonać by zmienił 1 dzień na minimum 15 dni (najlepiej 20 dla większej pewności) Ale narazie walczymy o te cholerne wyssane z palca limity... :evil:
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
CyboRKg

Postby CyboRKg » Wed Aug 24, 2005 10:07 pm

Khe wrote:dopisany do protestu ...i nawet to, ze jednodniowi gracze nie beda juz zostawiali cial nie poprawilo mi zbytnio humoru

Serio? :D Jakos mi to umknelo... "Rychlo wczas" - jak juz uporalismy sie z problemem trupow w wiekszych lokacjach. "Musztarda po obiedzie" :P
Tez sie dopisalem do protestu, mam nadzieje ze ktos to zrozumie :?
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
Kati@

Postby Kati@ » Wed Aug 24, 2005 11:04 pm

Ech!... tak mnie zagrzaly te limity, ze az sie zarejestrowalam na forum... bo jak do tej pory wylacznie czytalam watki... ale zaraz podpisze sie pod protestem :(
PRUT

Postby PRUT » Wed Aug 24, 2005 11:12 pm

Dopisałem sie w watkuna forum głownym i jako prowokację w Capital Rule Breaches - że chcę świadomie zabić swoje postacie!! A co mi tam!
NiKnight

Postby NiKnight » Wed Aug 24, 2005 11:21 pm

Niestety nie mam czasu przejrzeć forum pod kątem propozycji ograniczenia limitu dlatego proszę Was o opinię czy pojawił się pomysł innego przeliczania limitu?

Chodzi mi o to by na przykład określić limit na 2/3 mieszkańców osady. Tzn. tylko tyle może wydobywać/uprawiać, co do projektów budowy nie byłoby takich limitów.
Ni Ni Ni Ni!
Hal

Postby Hal » Wed Aug 24, 2005 11:34 pm

NiKnight wrote:Niestety nie mam czasu przejrzeć forum pod kątem propozycji ograniczenia limitu dlatego proszę Was o opinię czy pojawił się pomysł innego przeliczania limitu?

Chodzi mi o to by na przykład określić limit na 2/3 mieszkańców osady. Tzn. tylko tyle może wydobywać/uprawiać, co do projektów budowy nie byłoby takich limitów.

Odpusccie sobie inne propozycje, limit trzeba zniesc calkowicie
Rob z kobietami co chcesz, ale nie probuj ich rozumiec. cytat Izabeli
Sierak

Postby Sierak » Wed Aug 24, 2005 11:39 pm

Hal wrote:
NiKnight wrote:Niestety nie mam czasu przejrzeć forum pod kątem propozycji ograniczenia limitu dlatego proszę Was o opinię czy pojawił się pomysł innego przeliczania limitu?

Odpusccie sobie inne propozycje, limit trzeba zniesc calkowicie

PRUT dał super propozycję na angielskim forum mniej więcej chodzi o to,że w jednym miejscu maksymanlnie można zebrać np. 10 kg ryżu i to ile każdy zbierze zależałoby od jego umiejętności,narzędzi,ale do podziału jest tylko 10 kg np. na dzień!To by było bardzo realistyczne,bo np. jest pole ryżowe i można z niego codziennie zebrać ileśtam ryżu,bo pole się nie zwiększy,ani nie zmniejszy i nie patrzymy wtedy na to,że pracuje 10 osób i wydobywa 10 kg kamienia i 1 kg ryżu,a następnego dnia odwortnie,bo pole ryżowe,zamieniło miejsce z kamieniołomem.Ups namotane,ale zrozumcie!
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
NiKnight

Postby NiKnight » Wed Aug 24, 2005 11:56 pm

Propozycja jest dobra dla nas.. ale nie dla "Anglików", oni zbierają w tysiącach i takie ograniczenie dało by się im szczególnie we znaki. Więc pewnie nie przejdzie :/

Zaproponowałem a raczej zapytałem się w tym samym wątku czy nie lepiej będzie ustalić limit na 2/3 (1/2) mieszkańców osady, którzy mogą zdobywać surowce. Pozostali będą musieli zająć się czymś innym.

Ja jestem jednak za całkowitym zniesieniem limitów. Zwłaszcza, że w rzeczywistym świecie istnieją miejscowości dość małe (ale wielokrotnie większe niż w grze), które są w stanie same się wyżywić.

Zobaczymy w każdym razie widać, że to się graczom nie podoba.. a więc jest duża szansa na zniesienie limitów :)
Ni Ni Ni Ni!
Sierak

Postby Sierak » Thu Aug 25, 2005 12:01 am

NiKnight wrote:Propozycja jest dobra dla nas.. ale nie dla "Anglików", oni zbierają w tysiącach i takie ograniczenie dało by się im szczególnie we znaki. Więc pewnie nie przejdzie :/

A takie daje nam we znaki!,limitów nie zniosą,musza wrzucić coś innego,bo tego Jos'a rozniesie...A twoja opcja jest nierealna,bo jak określić,że ktoś ma dzisiaj przywilej zbierania,a jutro już nie i przerywa mu projekt?Poza tym nie każdy loguje się codziennie i nie zorientuje się,że od północy ma dzien produkcyjny...A gdyby była jakaś liczba np. 1/4 z 80,czyli 20,to oczywiście ktoś wrzuci z Rady Miasta powtarzaj 99 razy,a innego zatłuką,bo zabral miejsce,wiec prawie to samo.A realistyczności w tym to już żadnej nie ma...
NiKnight

Postby NiKnight » Thu Aug 25, 2005 12:09 am

Można zostawić tak jak teraz, czyli nie da się dołączyć do projektów uprawy/wydobycia jeśli jest już 2/3 liczby mieszkańców.

Można też pomyślec inaczej i na przykład limit wprowadzic do prędkości wydobycia, tzn. nowe projekty związane z uzyskaniem surowców trwały by dłużej lub wszystkie. Na przykład jeśli w osadzie było by 30 osób to dopóki połowa z nich zajmuje się uprawą/wydobyciem to wykonują to ze swoją maksymalną prędkością, powyżej tego każdy dodatkowy procent to o jeden procent mniejsza prędkość, by jasniej:

50% ludzi w osadzie pracuje na 100% swoich możliwości
60% ludzi w osadzie pracuje na 90% swoich możliwości
90% ludzi w osadzie pracuje na 60% swoich możliwości
100% ludzi w osadzie pracuje na 50% swoich możliwości

To tylko pomysł, mam nadzieję, że będzie martwy i limity zostaną zniesione

Z programistycznego punktu widzenia nie jest to trudne. W statystykach jest pokazana liczba mieszkańców w osadzie (top 10). Tak naprawdę to wystarczy jedno zagnieżdżone zapytanie do bazy (chociaż nie jestem pewien do końca bo nie znam struktury bazy ani też skryptów PHP).
Ni Ni Ni Ni!
Sierak

Postby Sierak » Thu Aug 25, 2005 12:28 am

Dokopałem mu na forum

Jos
1) Limits per resource will definitely not be introduced. I don't want to fix how much of what resources can be gathered, but how much in total can be gathered. Land scarcity requires politics / social organisation to determine what the slots will be used for - setting it per resource type leaves out all politics and leaves it to the one optimal use.

Ja
Limit per resource is the most realistic,anyway you don't like this conception because in english locations you have a lot of machines,and have now no problems,but if english locations have limit per resource this is really catastrophe Laughing then english characters can't using they's machine and bring real part of material.

Moral is simple,you don't have a character in polish location,and you don't want to make problems for You and your english better understood-contacting friends.

You're suprised when You see in this topic a lot of polish voice?Polish forum is the second forum when you calculate number of topics,users...
Raist

Postby Raist » Thu Aug 25, 2005 7:50 am

A mi sie poprostu wydaje, ze Josowi nie chce mu sie rozwiazac tego problemu. Bo czemu niby ma sie przejmowac polska wyspa skoro Anglicy sa zadowoleni :( Jezeli ma tworzyc gre z takim podejsciem to niech sobie lepiej daruje. Po przeczytaniu tego co napisal na angielskim forum jeszcze bardziej odechcialo mi sie grac.
NiKnight

Postby NiKnight » Thu Aug 25, 2005 8:40 am

.....chyba będzie trzeba napisać własną grę.....

Zwróćcie uwagę, że Jos'owi zależy na relacjach w społeczeństwie a nie na tym by każdy mógł wydobywać i budować co chce, dlatego limit zostanie. W jakiej formie? Tego nie wiem ale na pewno będzie dawał się we znaki : P
Ni Ni Ni Ni!

Return to “Ogólne dyskusje”