Umiejetnosci

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

PRUT

Umiejetnosci

Postby PRUT » Mon Jul 25, 2005 11:12 pm

Czy juz zauwazyliście, że wprowadzono wiekszość umiejętności o których mowa jest w wiki: http://www.cantr.net/mwiki/index.php/Skills ?
Co to zmienia? Ano np. to, że teraz każda postać w zalezności od tego jakie umiejętnosci posiada bedzie skuteczna od 45% do 145% dawnej bazowej skuteczności. Np. jak w ciągu dnia uprawialo sie 400g marchwii, to teraz osoba z dużymi zdolnościami rolniczymi może wyprodukować 580g a ta z mniejszymi nawet tylko 180g i tak ze wszystkim.

Osobna sprawą jest fakt, że nasze postacie jeszcze o tym nie wiedzą, ale jak zepwnia Jos, wkrótce każdy będzie wiedzial w czym jest mocny a w czym nie.

Angielski watek w tej sprawie znajduje się tu: http://www.cantr.net/forum/viewtopic.php?t=5610
CyboRKg

Postby CyboRKg » Mon Jul 25, 2005 11:19 pm

Zauwazylem, ze jedna z moich postaci ostatnio "wymiata" w chowaniu trupow! :shock: Chyba z 8 na dzien, gdybym mial czas tak czesto sie logowac... Szkoda ze nie mozna ustawic kolejki czynnosci np. ustawiam 8 pogrzebow i moge caly dzien nie martwic sie czy postac ma zajecie :idea:
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Jul 26, 2005 1:56 am

Też to zauważyłem na przykładzie trupów, ale nie tylko. Niestety teraz część moich postaci chowa trupa przez trzy tury, a nie przez dwie. Ale jedna postać robi to też w ciągu jednej tury. Co do kolejkowania czynności to zgłosiłem ten pomysł już wcześniej w angielskim wątku o masowych grobach... The Sociologist wtedy wątpił jak powiedziałem, że są skille, a teraz sam założył o tym wątek :)
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Khe

Postby Khe » Tue Jul 26, 2005 8:55 am

ja na razie zauwazylem tylko przy jednej postaci ze dobrze jej idzie kopanie kamienia, u innych postaci nic nie zauwazylem bo 2 jeszcze cos robia a 3 podrozuja ;)
KilDar

Postby KilDar » Tue Jul 26, 2005 9:14 am

na razie zmiany u mnie bez korzysci, no bo mi wszystko jedno czy zakopuje z predkoscia 78% na ture, czy 53% na przyklad... i tak trwa to dwie tury i tak...
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
Zimt

Postby Zimt » Tue Jul 26, 2005 9:23 am

A ja zauważyłam, że jednej z moich postaci marnie idzie zabijanie zwierząt: kiedyś zadawała kilkanaście procent obrażeń, a teraz średnio po 1 - 2 procent. :(
"I'm just living in my head..."
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Tue Jul 26, 2005 9:28 am

Jedna z moich postaci jest prawdziwym Championem w walce. Mam też grabarza ;-)
Zimt

Postby Zimt » Tue Jul 26, 2005 11:39 am

Grabarstwo idzie moim postaciom srednio, mniej wiecej na tym samym poziomie co wczesniej.
Averusie, a ilez obrazen zadaje jednorazowo ten Twoj champion? ;)
"I'm just living in my head..."
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Tue Jul 26, 2005 12:48 pm

Nie jestem pewien ile zadaje jak jest wypoczęty, zadał 13 nożem jak miał 10% zmeczenia, jeśli się nie mylę.
KVZ
Players Dept. Member

Re: Umiejetnosci

Postby KVZ » Wed Jul 27, 2005 2:53 am

PRUT wrote:Osobna sprawą jest fakt, że nasze postacie jeszcze o tym nie wiedzą, ale jak zepwnia Jos, wkrótce każdy będzie wiedzial w czym jest mocny a w czym nie.

Już nasze postacie wiedzą kto jest efektywny w czym ;) Wystarczy kliknąć na buźce przy postaci by się dowiedzieć z jej opisu jak efektywnie coś robi ;) Co prawda nie widać tego przy projektach rozpoczętych przed tą zmianą. Myśle, ze pozwoli to władcom lepiej rozdzielać pracujących ludzi na podstawie tego w czym są dobrzy :)
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
CyboRKg

Postby CyboRKg » Wed Jul 27, 2005 4:03 am

KeVes wrote:Już nasze postacie wiedzą kto jest efektywny w czym ;) Wystarczy kliknąć na buźce przy postaci by się dowiedzieć z jej opisu jak efektywnie coś robi ;)

Kiedy przetlumaczysz te opisy na polski KeVes? ;)
Ciekaw tez jestem jaka jest skala umiejetnosci od najmniejszej do najwiekszej :?:
Last edited by CyboRKg on Wed Jul 27, 2005 6:12 pm, edited 1 time in total.
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
Skarbniq

Postby Skarbniq » Wed Jul 27, 2005 8:30 am

1. W Wikipedii mowa o uczeniu się, jest tyko przy walce i "mining" - wydobyciu metali. Inne umiejętności nie podnoszą się z praktyką :?:

2. Jeżeli ktoś robi coś expertly to dalej się uczy, i jest coraz bardziej expertly, czy też oznacza to już maksymalną umiejętność :?: I jaka jest maksymalna umiejętność ataku ? Powiedzmy 100% pięściami, na człowieka bez żadnej ochrony.[/quote]
Skarbniq

Postby Skarbniq » Wed Jul 27, 2005 7:33 pm

I odnosze wrażenie że niestety umiejętności popsuły grę - zbyt dużą rolę odgrywa teraz licytacja kto, co jak robi.
CyboRKg

Postby CyboRKg » Wed Jul 27, 2005 7:53 pm

Umiejetnosci czy zdolnosci jak kto woli IMHO uatrakcyjnily gre. Gadanie o tym w grze psuje wrazenie. Ale tak jest na poczatku, ludzie zachlysneli sie nowa zabawka ;) Wszystko zalezy od tego w jaki sposob postac sie pochwali. Spotkalem sie juz z wypowiedziami, ktore nie macily atmosfery gry 8)
Trudno wszystko spamietac majac wiele postaci, dlatego moje zaopatrzylem w notki, na ktorych wypisuja swoje skille. Pozniej beda sie specjalizowac w tym co robia najlepiej 8)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Jul 28, 2005 1:11 am

CyboRKg wrote:Kiedy przetlumaczysz te opisy na polski KeVes? ;)

Z chęcią bym je przetłumaczył, ale niestety silnik gry nie umożliwie jeszcze tego. Za to są już dzięki mnie przetłumaczone nowe zdarzenia z opisem umiejętności podczas walki (pewnie to zauważyliście).

CyboRKg wrote:Ciekaw tez jestem jaka jest skala umiejetnosci od najmniejszej do najwiekszej :?:

a więc taka jest skala:
1. awkwardly - niezręcznie
2. novicely - po amatorsku
3. efficiently - skutecznie
4. skillfully - umiejętnie
5. expertly - po mistrzowsku
Nie jestem pewien czy umiejętności 3 i 4 są w takiej kolejności czy może odwrotnie, ale przypuszczam, że właśnie w takiej.

Skarbniq wrote:1. W Wikipedii mowa o uczeniu się, jest tyko przy walce i "mining" - wydobyciu metali. Inne umiejętności nie podnoszą się z praktyką

Jeszcze zauważyłem, że w Wiki jest napisane, że podnoszą się "farming" i "fishing"... Nie wiem jak z tym jest, ale myślę, że docelowo wszystkie umiejętności będą się podnosić.

Skarbniq wrote:2. Jeżeli ktoś robi coś expertly to dalej się uczy, i jest coraz bardziej expertly, czy też oznacza to już maksymalną umiejętność I jaka jest maksymalna umiejętność ataku ? Powiedzmy 100% pięściami, na człowieka bez żadnej ochrony.

Chyba maksymalny poziom danej umiejętności to 145%. Nie wiem od jakiego przedziału zaczyna się expertly.

Skarbniq wrote:I odnosze wrażenie że niestety umiejętności popsuły grę - zbyt dużą rolę odgrywa teraz licytacja kto, co jak robi.

Myśle, że to bardziej urozmaici grę i wprowadzi więcej interakcji między postaciami, bo jednej będzie się opłacało bardziej zbierać marchewki, a innej kamienie i będą handlować. Jedyna co mi się nie podoba związanego z tą zmianą, to jest to, że teraz nie wiem ile dokładnia jakaś postać wydobywa czegoś w ciągu dnia, i nie sposób tego obliczyć nieznając dokładnych wartości umiejętności. Wcześniej wpisałem np. 400 gram marchewek i postać wykorzystała 8 tur całkowicie się poświęcając temu zadaniu. A teraz wszystko będzie zaokrąglane w dół. Najlepszym wyjściem jest tworzenie większych projektów, wtedy statystycznie strata jest mniejsza.
Last edited by KVZ on Mon Aug 15, 2005 9:01 am, edited 1 time in total.

Return to “Ogólne dyskusje”