Wiecej postaci
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Averus Wolfmaster
Kompletna głupota, zreszta głupie imiona psuja klimat! Jak widze gostka ktory sie nazwal Silny Przemo ( nie wiem czy moge napisac imie, jesli nie to mnie upomnijcie a ja zedytuje ), to cały czar znika, tymbardziej jak wioske dalej znajde gostka który ma na imię Przemo, ja rozumiem - samouwielbienie, ale proszę... Mniej takich imion! Jak dla mnie moje imiona są wzorem ( czy ja się chwale?
), dwuczłonowe i nie do powtórzenia.

- KilDar
ja zetknalem sie z 2 postaciami o prawie tym samym imieniu (jedno z rozszerzeniem), z tym ze "Oni" uwazaja sie za braci w tej grze...
po moim pytaniu stwierdzil "jeden z nich", ze nad oboma sprawuje piecze ta sama reka opatrznosci... nic dodac nic ujac, a na zacytowany tekst (kazdy tu zna na pamiec chyba) z regulaminu stwierdzil ze zna oczywiscie ale w jego mniemaniu kiedy jeden grzebie zwloki drugi zarabia na utrzymanie i korzysc maja z tego obaj, oczywiscie polowanie na spolke, itd...
moim zdaniem jawne pogwalcenie zasad, a dla goscia wielkie ulatwienie w grze...
po moim pytaniu stwierdzil "jeden z nich", ze nad oboma sprawuje piecze ta sama reka opatrznosci... nic dodac nic ujac, a na zacytowany tekst (kazdy tu zna na pamiec chyba) z regulaminu stwierdzil ze zna oczywiscie ale w jego mniemaniu kiedy jeden grzebie zwloki drugi zarabia na utrzymanie i korzysc maja z tego obaj, oczywiscie polowanie na spolke, itd...
moim zdaniem jawne pogwalcenie zasad, a dla goscia wielkie ulatwienie w grze...
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
- NiKnight
To ostrzeż "ich" w grze. Sam od siebie powiem, że z jednego miasta musiałem wycofać jedną z postaci, bo w sumie były by tam trzy.
Aż nachodzi pytanie: czy to ma sens, skoro inni oszukują i tworzą sobie niewolników a ja rozwijam się sam, bez pomocy? Oczywiście to pytanie retoryczne, to tylko gra i wolę by moja postać biegała z dzidą ubrana w skóry niż jeździła samochodem, który zdobyła oszukując.... to tylko gra, aż dziwię się, że niektórzy nawet tego nie widzą
Myślę, że Jos powinien poświęcić chociaż jeden podrozdział ludziom tak zachowującym się, którzy dla wygranej zrobią wszystko (aspołeczni? egoizm ponad dobro wspólne, krótkowzroczność.. hmmm.. dziwne zachowanie jak na mieszkańców kraju socjalistycznego). Nie będą przestrzegać podstawowych praw i do tego nawet nie ukrywają się z tym za bardzo.
Hmmm.... może lepszym wyjściem (nierealne na dzisiejszym etapie rozwoju gry i jakby krok wstecz) było by przypisanie tylko jednej postaci do gracza (albo ilość postaci = ilość wysp) i zmniejszeniu czasu trwania tury, by rozgrywka była bardziej dynamiczna. Dzięki czemu nie miało by miejsca "niewolnictwo"....
Aż nachodzi pytanie: czy to ma sens, skoro inni oszukują i tworzą sobie niewolników a ja rozwijam się sam, bez pomocy? Oczywiście to pytanie retoryczne, to tylko gra i wolę by moja postać biegała z dzidą ubrana w skóry niż jeździła samochodem, który zdobyła oszukując.... to tylko gra, aż dziwię się, że niektórzy nawet tego nie widzą

Myślę, że Jos powinien poświęcić chociaż jeden podrozdział ludziom tak zachowującym się, którzy dla wygranej zrobią wszystko (aspołeczni? egoizm ponad dobro wspólne, krótkowzroczność.. hmmm.. dziwne zachowanie jak na mieszkańców kraju socjalistycznego). Nie będą przestrzegać podstawowych praw i do tego nawet nie ukrywają się z tym za bardzo.
Hmmm.... może lepszym wyjściem (nierealne na dzisiejszym etapie rozwoju gry i jakby krok wstecz) było by przypisanie tylko jednej postaci do gracza (albo ilość postaci = ilość wysp) i zmniejszeniu czasu trwania tury, by rozgrywka była bardziej dynamiczna. Dzięki czemu nie miało by miejsca "niewolnictwo"....
Ni Ni Ni Ni!
- Averus Wolfmaster
Wtedy trzeba by częściej zaglądać, a w końcu by sie zrobił erpeg. Było by bardziej dynamicznie, ale to juz by nie był Cantr, a takich ludzi zawsze można zabić/skasowac konta.
Wiem, ze zawsze nie wyłapani zostaną wszyscy, ale tak jest w każdej grze... Macro, keyloggery...
W przypadku Tibii istnieje niewolnictwo - makerzy, to samo z Ogame - łatwo jest farmic na planetach innego konta, The Crims - wykorzystywanie bugów. Wszędzie tak będzie, ludzie są głupi i tyle, najwidoczniej nie liczy sie zabawa tylko trzeba byc pierwszym/najsilniejszym/najlepszym...
Wiem, ze zawsze nie wyłapani zostaną wszyscy, ale tak jest w każdej grze... Macro, keyloggery...
W przypadku Tibii istnieje niewolnictwo - makerzy, to samo z Ogame - łatwo jest farmic na planetach innego konta, The Crims - wykorzystywanie bugów. Wszędzie tak będzie, ludzie są głupi i tyle, najwidoczniej nie liczy sie zabawa tylko trzeba byc pierwszym/najsilniejszym/najlepszym...
- NiKnight
Masz rację ale trzeb wziąć pod uwagę, że większość graczy jest w wieku 10-15 lat może do 18 i im jeszcze zależy by być pierwszymi, a to nie ma nieraz sensu, zwłaszcza że to praktycznie niemożliwe, można i trzeba rozwijać się ale nie oszukując. Później wyrastają z tego ludzie, którzy kombinują i innym sprawiają kłopoty. Dziwne jest takie zjawisko, chociaż w ogame raczej nie, bo tam jest to celem samym w sobie. Tam liczy się jednostka a nie ogół. W Cantr natomiast jak każdy przeczytał najwazniejszą rzeczą jest zbudowanie społeczności, a to wiąże się z odrzuceniem na bok swoich aspiracji. Być może mówię jak socjalista ale nim nie jestem
Mam nadzieję, że Cantr nie stanie się rpg'iem ale wprowadzenie limitu przyczynia się do tego. W Cantr jedna rzecz jest niepokojąca, jak kiedyś nie będzie działać strona to spróbujcie zalogować się, zobaczycie błędy zwrócone przez server, dla większości z nas raczej nie są one ważne ale pokazują część struktury gry. Powinni to wyłączyć albo skierować do pliku :/
Sam nie sprawdzałem jakie bugi ma Cantr ale obawiam się, że jest możliwość kopiowania surowców poprzez wykorzystywanie lagów lub przez jednokrotne sprawdzenie w kodzie ich dostępności, chociaż mogę i mam nadzieję, że się mylę (sprawdzać nie będę)
Niestety zawsze znajdzie się ktoś kto będzie oszukiwał.. ale jak ja to mówię: nie każdy może swój kompleks pomniejszyć kupnem dużego samochodu
Czasem ciekawość też jest silna ale raczej dla tych, którzy znają się na programowaniu. Zawsze pojawia sie pytanie: "jak to działa? co się stanie jak zrobię to? czy przewidzieli, że zrobię tak?"
Tak naprawdę to właśnie testowanie, które jest potrzebne każdej grze

Mam nadzieję, że Cantr nie stanie się rpg'iem ale wprowadzenie limitu przyczynia się do tego. W Cantr jedna rzecz jest niepokojąca, jak kiedyś nie będzie działać strona to spróbujcie zalogować się, zobaczycie błędy zwrócone przez server, dla większości z nas raczej nie są one ważne ale pokazują część struktury gry. Powinni to wyłączyć albo skierować do pliku :/
Sam nie sprawdzałem jakie bugi ma Cantr ale obawiam się, że jest możliwość kopiowania surowców poprzez wykorzystywanie lagów lub przez jednokrotne sprawdzenie w kodzie ich dostępności, chociaż mogę i mam nadzieję, że się mylę (sprawdzać nie będę)
Niestety zawsze znajdzie się ktoś kto będzie oszukiwał.. ale jak ja to mówię: nie każdy może swój kompleks pomniejszyć kupnem dużego samochodu

Czasem ciekawość też jest silna ale raczej dla tych, którzy znają się na programowaniu. Zawsze pojawia sie pytanie: "jak to działa? co się stanie jak zrobię to? czy przewidzieli, że zrobię tak?"

Ni Ni Ni Ni!
- Averus Wolfmaster
Niestety to właśnie 10-15 jest dominujaca grupa w internecie ( w Polsce przynajmniej ). Rodzice kupią komputer jakiemuś łosiowi zaopatrza go w najnowszą Neo i juz gostek sie czuje bezkarny. Najgorsze jest to, że najczęściej są to już dominujące w społeczności nieletnich menty, którym zdanie bez 'kurwa' jako przecinka wydaje sie bez sensu, tudzież ich iloraz inteligencji nie dochodzi do 'średniej wymaganej' do chociażby rozmowy w celu chociazby wyjasnienia sobie czegos. To nie jest już tylko stereotyp, ulicznego menta który przeklina i tłucze szyby... To już rzeczywistość...
Wydaje mi sie ze wymknąłem sie temu stereotypowi ( na szczęscie ).
A to wszystko wina tego, że rodzice wypuszczają dzieci na ulice, a one łącza się w grupy, potem juz tylko jeden drugiemu szpanuje i kończy się to 'spaczeniem' kolejnej rzeszy nieletnich.
Ja nie wychodziłem sam dalej niż do sklepu do wieku 10 lat, sądzę, że wyszedłem na tym doskonale, zamiast rozbijac szyby i zaczynac palić (tak,tak panowie 10 letnie dzieci) czytałem książki i uczyłem sie podstaw jakiejś kultury...
Wydaje mi sie ze wymknąłem sie temu stereotypowi ( na szczęscie ).
A to wszystko wina tego, że rodzice wypuszczają dzieci na ulice, a one łącza się w grupy, potem juz tylko jeden drugiemu szpanuje i kończy się to 'spaczeniem' kolejnej rzeszy nieletnich.
Ja nie wychodziłem sam dalej niż do sklepu do wieku 10 lat, sądzę, że wyszedłem na tym doskonale, zamiast rozbijac szyby i zaczynac palić (tak,tak panowie 10 letnie dzieci) czytałem książki i uczyłem sie podstaw jakiejś kultury...
- lukaasz
Gram 3 postaciami dlatego ze w domysle mialem zeby wspolpracowaly. I nieuwazam tego za oszustwo, bo w sumie zmienilem zdanie i narazie kazdachodzi sama, ale tak sie sklada ze jedna z moich postaci byla w miescie gdzie potzrnuja kamienia, a 2ga ma kamien
i akurat jest 2 lokacje od tego miasta i idzie w strone tego miasta.
i teraz, niemoge obiektywnie zdecydowac czy isc do tego miasta czy nie. Gdybym niewiedzial o zapotzrbowaniu na kamien pewnie bym poszedl do tego miata...a moze nie?
a tak, chodzac 3ma postaciami naraz niemam pojecia co gdzie sie robi imoge wpelni powiedziec ze gram uczciwie
no, i zupelnie nieroumiem dlaczego "bracia" niemoga trezymac sie razem.

i teraz, niemoge obiektywnie zdecydowac czy isc do tego miasta czy nie. Gdybym niewiedzial o zapotzrbowaniu na kamien pewnie bym poszedl do tego miata...a moze nie?
a tak, chodzac 3ma postaciami naraz niemam pojecia co gdzie sie robi imoge wpelni powiedziec ze gram uczciwie

no, i zupelnie nieroumiem dlaczego "bracia" niemoga trezymac sie razem.
gg:403145
http://www.osobnicy.pl
http://www.osobnicy.pl
- lukaasz
NiKnight wrote:Sam nie sprawdzałem jakie bugi ma Cantr ale obawiam się, że jest możliwość kopiowania surowców poprzez wykorzystywanie lagów lub przez jednokrotne sprawdzenie w kodzie ich dostępności, chociaż mogę i mam nadzieję, że się mylę (sprawdzać nie będę)
A ja przegladalem chlopaki zepsuli (zboczenie zawodowe) a co pozwalalo by na jakies oszustwa, i nic nieznalazlem

Nieszukalem specjalnie ambitnie, ale php jest ciezkie do kombinowania bo wszystko dzieje sie po stronie servera, jak sie dobzre napisze.
chociaz przyznam ze pewne rozwiazania przezz nich uzyte sa zaskakujace.
- KVZ
- Players Dept. Member
lukaasz wrote:no, i zupelnie nieroumiem dlaczego "bracia" niemoga trezymac sie razem.
No ja Ci powiem, że to jest niezgodne z zasadami na ogół, bo taka para postaci jednego gracza, może sobie podawać np. jeden egzemplarz broni i łoić wszystkich i wszysko nią. A np. dwie postacie różnych graczy nie mają zazwyczaj do siebie takiego zaufania by podawać sobie broń, bo wiedzą, że druga postać może zasnąć i broni nie zobaczą aż do jej śmierci a po śmierci ktoś inny ją gwizdnie. I czy podobało by Ci się jakby 15 osobowa banda postaci jednego gracza wpadła do osady w której mieszkasz i zloili by jednym egzemplarzem broni każdego mieszkańca? Napewno nie. Takie współprace postaci jednego gracza dlatego są zabronione. Bo są bardzo nierzeczywiste i psują klimat gry!
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
- lukaasz
wiem ze to lamie zasady ale:
Mowie o 3 postaciach, a nie 15. Wogole, ten limit 15 jest dla mnie wziety z kosmosu, niewiem jak mozna dobzre odgrywac tyle postaci., chyba ze czesc to zwykli niewolnicy.
I niewiem co jest mniejszym nagieciem zasad, 3 postacie w 1 miejscu czy 15 postaci po calej mapie i gracz uzywajacy dla nich wspolnej mapy dzieki czemu zadna z postaci nieidzie w coemno tylko zawsze ida tam gdzi akurat moga spzredac swoje towary, gdzie sa zwierzeta itd itp. - i to napewno psuje kilmat gry.
I dlaczego 3 postacie razem maja psuc klimat gry???
Ta gra ma tworzyc jakeis spoleczenstwo? No to w moich regionach polski sie miedzy bracmi wspolpracuje
Ja sprzatam dom, a brat robi jesc itp....
Mowie o 3 postaciach, a nie 15. Wogole, ten limit 15 jest dla mnie wziety z kosmosu, niewiem jak mozna dobzre odgrywac tyle postaci., chyba ze czesc to zwykli niewolnicy.
I niewiem co jest mniejszym nagieciem zasad, 3 postacie w 1 miejscu czy 15 postaci po calej mapie i gracz uzywajacy dla nich wspolnej mapy dzieki czemu zadna z postaci nieidzie w coemno tylko zawsze ida tam gdzi akurat moga spzredac swoje towary, gdzie sa zwierzeta itd itp. - i to napewno psuje kilmat gry.
I dlaczego 3 postacie razem maja psuc klimat gry???
Ta gra ma tworzyc jakeis spoleczenstwo? No to w moich regionach polski sie miedzy bracmi wspolpracuje

- CyboRKg
lukaasz wrote:limit 15 jest dla mnie wziety z kosmosu, niewiem jak mozna dobzre odgrywac tyle postaci
To proste - nie da sie!

brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory?
- KVZ
- Players Dept. Member
lukaasz wrote:Mowie o 3 postaciach, a nie 15. Wogole, ten limit 15 jest dla mnie wziety z kosmosu, niewiem jak mozna dobzre odgrywac tyle postaci., chyba ze czesc to zwykli niewolnicy.
Ja mam 15 postaci i dobrze je odgrywam. Żadna z nich nie jest niewolnikiem innej. Surowcami one się zazwyczaj nie zajmują bo są tak przeładowane, że handel jest dla nich zazwyczaj nieopłacalny. Musiały by oddawać więcej za mniej. Zajmują się za to życiem społecznym i chowaniem trupów

lukaasz wrote:I dlaczego 3 postacie razem maja psuc klimat gry???
Ta gra ma tworzyc jakeis spoleczenstwo? No to w moich regionach polski sie miedzy bracmi wspolpracujeJa sprzatam dom, a brat robi jesc itp....
Ale może lepiej by było jakbyś szukał "brata" w grze wśród postaci innego gracza, zamiast poza grą wśród swoich postaci?
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
- Snake
- Averus Wolfmaster
Snake, za duzo sobie 2 postaciami nie pograsz, wejdziesz 3 razy dziennie na 10 minut. Dla mnie żadna zabawa, na dodatek zaniżasz polska średnią postaci na gracza, no, ale to juz wyłącznie twoja sprawa.
Edit: Jeśli sie nie mylę to jest to mój setny post
.
Nie wszystkie były genialne, niektóre głupie, niektóre krótkie, ale...
Edit: Jeśli sie nie mylę to jest to mój setny post

Nie wszystkie były genialne, niektóre głupie, niektóre krótkie, ale...
Last edited by Averus Wolfmaster on Wed Jul 27, 2005 8:44 pm, edited 1 time in total.
- KVZ
- Players Dept. Member
Wiesz... To jeszcze zależy od tego gdzie będzie maił te postacie... Jeżeli w dużych aktywnych miastach, to może nawet sobie i pogra... Ale ja i tak polecam więcej postaci w grze
Zwłaszcza dlatego, że Cantr jest grą o bardzo wolnym tempie.