Pogoda i ciuchy

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Robaczek

Postby Robaczek » Mon Aug 13, 2007 10:24 am

Miri wrote:Matt, ja wolałabym samopoczucie RP pozostawić ;)

Agree. :)

Miri wrote:strefy klimatyczne - za, za i jescze raz za, ale raczej ustawiane wyspami/regionami niż szerokością geograficzną (jest taka w ogóle?)

Szerokości geograficznej nie ma (chyba ;)), bo świat Cantra nie jest kulą. Ja bym powiedział, że dobre by były nie strefy, a regiony klimatyczne. I wcale nie musi to być jakoś realistycznie ułożone. Ot, tu pustynia (gorąco, sucho), tu las (różne rodzaje), tu równina, tu góry (zimno, śnieg), itp. Obawiam się jednak, że implementacja tego byłaby możliwa tylko wtedy, jeśli pogoda nie miałaby wpływu na zdrowie i nie trzeba by było się do niej specjalnie ubierać. Bo jak nagle zrzucimy strefę arktyczną na jakiś istniejący już teren, to jego mieszkańcy będą mieli niewesoło. :P
lacki2000

Postby lacki2000 » Mon Aug 13, 2007 10:46 am

Robaczek wrote:
Miri wrote:Matt, ja wolałabym samopoczucie RP pozostawić ;)

Agree. :)

Część samopoczucia jest już w mechanice gry (zmeczenie, głód)
Miri wrote:strefy klimatyczne - za, za i jescze raz za, ale raczej ustawiane wyspami/regionami niż szerokością geograficzną (jest taka w ogóle?)

Szerokości geograficznej nie ma (chyba ;)), bo świat Cantra nie jest kulą. Ja bym powiedział, że dobre by były nie strefy, a regiony klimatyczne. I wcale nie musi to być jakoś realistycznie ułożone. Ot, tu pustynia (gorąco, sucho), tu las (różne rodzaje), tu równina, tu góry (zimno, śnieg), itp. Obawiam się jednak, że implementacja tego byłaby możliwa tylko wtedy, jeśli pogoda nie miałaby wpływu na zdrowie i nie trzeba by było się do niej specjalnie ubierać. Bo jak nagle zrzucimy strefę arktyczną na jakiś istniejący już teren, to jego mieszkańcy będą mieli niewesoło. :P

Temperatura powinna miec wpływ na postacie jak juz wczesniej wspomniałem - nada to większy sens ubraniom i zróżnicuje regiony świata (różnorodność to bardzo ważny element rozwoju). Gdyby na górze zechciano wprowadzać pogodę to oczywiście należałoby to robić bardzo powoli (zmiany klimatyczne) i sama pogoda jako pory roku też zmieniałaby się bardzo powoli. A ileż by było nowych możliwości - np. zimą nie możnabyło korzystać z upraw a np można by było podróżować pieszo (ale nie na boso :P) lub pojazdami po jeziorach :)
(Przeciwnicy rozwijania mechaniki nie czytać dalej)
Do lepszego odczuwania temperatury przez postać należałoby dodać współczynnik odczuwania tejże, kilkustopniowy np.: bardzo zimno, zimno, chłodno, ok, ciepło, gorąco, bardzo gorąco - wpolczynnik ten można regulować odpowiednim ubraniem i zachowaniem. Poza tym do danego klimatu Cantryjczyk potrafiłby się po prostu przyzwyczaić więc z czasem, powolutku odczuwanie samoistnie przesuwałoby się w stronę środka czyli 'ok'.

A sama pogoda (deszcze, burze, zamiecie, wichury, upały, mrozy) też mogłaby się co jakiś czas zmieniać wpływając w niewielkim stopniu na wsp. odczuwania temp.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Miri

Postby Miri » Mon Aug 13, 2007 11:12 am

Nie mam nic przeciwko rozwijaniu mechaniki gry, oby to tylko nie ograniczało możliwości odgrywania. Jak ktoś chce odgrywać zmarźlucha, który w futrze na pustyni zębami szczęka, ma do tego pełne prawo.

Postrzeganie temperatury jest dużo bardziej indywidualną kwestią niż przytoczone przez ciebie głód czy zmęczenie, po pierwsze jest to sposób postrzegania świata a nie stan, w jakim postać się znajduje.
Wskaźnik - ok, ale tylko jako pomoc/sugestia dla RP, a nie narzucenie postaci sposobu postrzegania otoczenia
MattKaro

Postby MattKaro » Mon Aug 13, 2007 11:52 am

No i są jeszcze budynki. Taki budynek z kamienia lepiej by chronił przed zimnem, albo ciepłem, niż jakaś tam chatka.
Image
Kiedy jest się bogiem, nie trzeba się tłumaczyć.
Legalus

Postby Legalus » Thu Mar 20, 2008 9:09 pm

Jak tam pomysł pogody? Działa to coś? Tak na przykład w rubryce miejsce byłoby napisane:
zachmurzenie: xx
opady: xx
temperatura: xx

to byłoby baardzo fajne :D
Klimat też ciekawą sprawą by był, ale nie wiem, czy nie za dużo roboty. Chociaż po tym co zrobiono ze zwierzętami... :D
Lepiej spłonąć niż dać się rozwiać przez wiatr...
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Fri Mar 21, 2008 4:02 am

Klimat fajna rzecz,pogoda czy okresy dzień/noc też.Myślałem też na porami roku ale uznałem że w świecie Cantra sytuacji to zdecydowanie za wiele.
Reszta pomysłów zresztą też nie ma dużej szansy na zaistnienie.
A.L.M.E.R

Re: Pogoda i ciuchy

Postby A.L.M.E.R » Tue Aug 10, 2010 6:49 am

Przepraszam za wykopanie starego (Ale jakże ważnego) tematu. Co myślicie na temat cyklu dzień/noc w Cantrze? Męczy mnie ten temat :)
Zieleń czy nie zieleń- oto jest pytanie
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Tue Aug 10, 2010 6:51 am

Ale... po co?
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
A.L.M.E.R

Postby A.L.M.E.R » Tue Aug 10, 2010 6:52 am

Chcesz pogodę?
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Tue Aug 10, 2010 6:55 am

Czy chcę... Nie będzie mi przeszkadzała, ale i bez niej świetnie mi się odgrywa ;)
Ba... Implementacja pogody narzuca automatycznie pewien sposób odgrywania, więc szczerze mówiąc wciąż się waham, czy coś takiego mi pasuje.
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
A.L.M.E.R

Postby A.L.M.E.R » Tue Aug 10, 2010 7:02 am

suchy wrote:Czy chcę... Nie będzie mi przeszkadzała, ale i bez niej świetnie mi się odgrywa ;)
Ba... Implementacja pogody narzuca automatycznie pewien sposób odgrywania, więc szczerze mówiąc wciąż się waham, czy coś takiego mi pasuje.

Z drugiej strony, sytuacja taka jak ta:
Dwudziestoletni mężczyzna mówi: wrote:zaraz będzie padać, i to nieźle *Spojrzał na nadchodzące zewsząd chmury*

Czterdziestoletni mężczyzna mówi: wrote: Dobrze się czujesz? jaki deszcz?

Jest dość..nieciekawa
Rusalka

Postby Rusalka » Tue Aug 10, 2010 7:45 am

Tak, ogólnie pogoda byłaby fajna, i zadaje się że jest w zaakceptowanych sugestiach od jakiś... 4 lat? :mrgreen:

Cykl dzień/noc nie przejdzie ponieważ gracze są z różnych stref czasowych i nie ma raczej jak tego pogodzić. Też była już spora dyskusja na ten temat.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
B.M.T.

Postby B.M.T. » Tue Aug 10, 2010 12:18 pm

Dla mnie zawsze jest dzień.

Return to “Sugestie”