Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Gnom

Postby Gnom » Thu May 04, 2006 5:46 pm

A po co bardziej? Bo nie bardzo widze zastosowania... Co za roznica czy "wybudujesz" piwnice czy przybudowke i nazwiesz ja "Piwnica"?
NiKnight

Postby NiKnight » Thu May 04, 2006 5:55 pm

No właśnie, to kwestia nazwania pomieszczenia.

Budynków jest mało z tym się zgadzam ale nie wiem czy jest sens dodawania wyspecjalizowanych budynków (kuźnia, spichlerz, termy itp.), może po prostu stworzyć projekt budynku bez ustalonej wielkości. Budowniczy sam by określał wielkość budynku.

Budynek musiałby być wielkością co najmniej równy budynkowi z kamienia. Zwiększenie budynku dwukrotnie podnosi zużycie materiału czterokrotnie. Czyli jak ktoś chce zbudować dom na na przykład 100 osób to potrzebuje np.: (100k kamienia, 10k drewna 20k timbru) a na 200 osób już (400k, 40k, 80k)... itd. Oczywiście czas budowy też jest zależny od wielkości budynku.

EDIT:

Może warto przemyśleć dodanie jakiegoś budynku "sygnalizacyjnego". Rolą takiego budynku byłoby sygnalizowanie na mapie jakiegoś zdarzenia. Na przykład wybór króla, rozpoczęcie powstania itd. .

Budynek mógłby pomieścić tylko jedną osobę, w samym budynku byłaby możliwość zbudowania urządzenia sygnalizacyjnego (zwykłe ognisko, lampa etc.). Cantryjczyk wchodziłby i włączał bądź wyłączał sygnał, wtedy na mapie "piksel" czarny zamieniłby się na na przykład czerwony.

Oczywiście możnaby było zbudować tylko jeden taki budynek w osadzie.

.. to tylko pomysł, więc się nie śmiejcie :wink:
Ni Ni Ni Ni!
AUTO

Postby AUTO » Thu May 04, 2006 6:05 pm

A co powiecie na możliwość budowy pojazdów w których można będzie dobudować pomieszczenie?

Byłoby tak, że mówiąc w tym pomieszczeniu byłoby się słyszanym w pojeździe i na zewnątrz, ale postaci poza tym pomieszczeniem nie widziałyby czynności wykonywanych w pomieszczeniu i odwrotnie (byłoby tak jak z zadokowanymi na plaży statkami). Postać zamknięta na klucz w tym pomieszczeniu mogłaby się wydostać tylko przy pomocy klucza lub łomu, mogłaby też przeciągać notatki, ale tylko do pojazdu. Nie mogłaby atakować postaci poza tym pomieszczeniem, ani wpływać na jazdę pojazdu.

Dzięki temu możnaby wykorzystywać takie pojazdy jako więźniarki (obecnie transport więźnia pojazdem jest trudny, bo jeśli tylko chce może atakować współpasażerów i zmieniać kierunek jazdy więc zwykle zabija się go na miejscu). Takie więźniarki sprawiłyby, że zchwytani przestępcy mogliby być dowożeni przed sąd w mieście gdzie popełnili przestępstwo i tam sądzeni. Mogliby też się bronić i odpierać zarzuty dzięki słyszalności ich głosu poza pojazdem.

Umożliwiłoby to też handel niewolnikami :twisted:

Co myślicie?
in vitro...

Postby in vitro... » Thu May 04, 2006 6:17 pm

gnom - fajnie, że zmieniłeś ava, bo myliłeś mi się z raistem. przybudówkę widać z zewnątrz (chyba) a piwnicy nie.
pamiętasz posta ushola o falloucie?? jak tak to dobrze, bo go nie mogę znaleźć :D

rycerz - też o tym myślałem kiedyś. super pomysł, jestem za.

auto - za. zresztą to już było gdzieś
cantr się posypał
Gnom

Postby Gnom » Thu May 04, 2006 6:41 pm

in vitro... - nie widac

NiKnight - super mysl. Moze specjalny watek o tym zalozysz?

Auto - to juz bylo. I w dodatku jest implementowane. A co wiecej, calkiem niedlugo powinno byc juz w grze.
AUTO

Postby AUTO » Thu May 04, 2006 7:04 pm

Gnom - a pomieszczenia na statkach też będą i czy można będzie w nich instalować radio?
Gnom

Postby Gnom » Thu May 04, 2006 8:11 pm

AUTO wrote:Gnom - a pomieszczenia na statkach też będą i czy można będzie w nich instalować radio?

Beda pomieszczenia tylko na statkach. Nie wiem jak duze i od jakiego typu. Pewnie od rakera w gore. A o radiach nic mi nie wiadomo.
in vitro...

Postby in vitro... » Thu May 04, 2006 10:26 pm

rycerz - chodziło mi o pierwszy pomysł, ale drugi jest niczego sobie
cantr się posypał
Animated

Postby Animated » Sat May 06, 2006 2:03 pm

*glosno krzyczy* JA CHCE ALKOHOL! JA CHCE ALKOHOL! JA CHCE ALKOHOL!
Download Picassa & Fierfox
drmartin

Postby drmartin » Sat May 06, 2006 3:58 pm

to musiało wyjść na polskim forum :twisted:

tylko nie jeden gatunek ale wiele wiele odmian alkoholi likiery dla Pań, czysta dla Panów driki, piwko, wino oczywiście białe i czerwone, śliwowica, samogon, no i aparatura do produkcji, różnego rodzaju szklane rurki (zresztą rurki można by jeszcze wykozystać do palenia trawy skoro konie jej nie jedzą) szklane pojemniki, butelki, odpowiednie projekty no i wreszcie zboża będą przydatne :wink: oraz inne truskawki, jagody, wisienki i winogrona u mnie w osadzie mamy wiele winogron i nikt ich nie je bo kwaśne a tak....
"Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić" Albert Einstein
Zapraszam:
http://tmbg.fizyka.umk.pl/
http://www.lorki.pl
in vitro...

Postby in vitro... » Sat May 06, 2006 4:34 pm

jak jest wskaźnik upojenia to i alkohol będzie, spokojnie
cantr się posypał
drmartin

Postby drmartin » Sat May 06, 2006 6:15 pm

Ja chciałem jeszcze zaproponować możliwość instalowania większej ilości zamków w jednych drzwiach np 3. Jest to dobre rozwiazanie no i chyba proste do zrobienia bo już zamki mamy chodzi tylko o możliwość montowania większej ilości owych zamków w drzwiach. Przy posiadaniu w drzwiach np 3 zamków dajemy trzem różnym osobą po jednym kluczu i cała trójka jest niezbedna do otwarcia drzwi, można w ten sposób budować sejfy... widzicie to:

Budynek z marmuru na budynku szyld BANK CENTRALNY we wnętrzu podziemia z kamienia rozległe i z wieloma pomieszczeniami i za jednymi z drzwi korytaż długi prosty prowadzi do małego pomieszczenia ta strażnik z jednym kluczem i oczywiście kolejne drzwi tym razem metalowe z kilkoma zamkami a za tymi drzwiami skarbiec pełno złota, platyny diamentów itp, do otwarcia skarpca potrzeba klucz od strażnika, klucz który posiada dyrektor banku oraz klucz który jest w posiadaniu jakiejś ważnej osoby z państwa tak aby państwo nie traciło kontroli nad bankami :)

No i to by było niezłe wyzwanie dla złodzieji :twisted:
"Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić" Albert Einstein

Zapraszam:

Carstein

Postby Carstein » Sat May 06, 2006 6:22 pm

DrMartin pomysł niby fajny... ale wtedy powinno istnieć możliwość rozwalania samych drzwi, oraz ich wstawiania, tak aby lepsze drzwi z paroma zamkami były z trwalszych materiałów, bo inaczej to bezsensu troche
drmartin

Postby drmartin » Sat May 06, 2006 6:39 pm

Niby masz racje ale ja znam osoby które nie mają solidnych drzwi a moją w nich 4 zamki :) a pozatym to jest Cantr a nie normalne zycie i nic nie musi byc logiczne (jak by w normalnym życiu było BOŻĘ Giertych i Lepper w rządzie ZA COOOooooo.......) a pozatym prościej jest na początek zrobić możliwość dodawania zamków niż od razu niszczenie drzwi...

Zapraszam:

Carstein

Postby Carstein » Sat May 06, 2006 6:46 pm

Tyle, że to byłoby o tyle bez sensu, że w lepiankach wstawianoby po pięć zamków! No chyba, że ilość zamków możlwych do zamontowania zależałaby od wykoknania drzwi, czyli w lepiankach jeden(o ile w ogóle) a w kaminnych budynkach 3. Ilości te są przykładowe, chodzi tu o zasadę.

Return to “Sugestie”