Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

gala

Re: Pomysły na dodanie nowych rzeczy lub zmian w Cantr

Postby gala » Sun Jan 03, 2016 11:04 pm

Nym wrote:Mnie bardzo przeszkadza, że postacie w ogóle nie chodzą spać do budynków. Niektórzy mają własne mieszkania, pokoje, z których po prostu nie korzystają. Bo po co skoro można kosić trawę 8 godzin ma dobę?

Tak. Jak najbardziej się zgadzam. Aczkolwiek znam wiele przykładów gdzie z mieszkań/kajut/czegokolwiek się naprawdę korzysta. Ale rozumiem.
Nym wrote:W ten sposób bardzo aktywni gracze do swojego odgrywania musieliby dorzucić chodzenie spać (w domu, nie na placu pracując na śpiocha).

Czyli aktywni gracze byliby wyrzucani z placu, a śpiące golemy pracowałyby nadal. Powiedzmy, że ma to jakiś ukryty sens.
Nym wrote:Wiem, że to spore utrudnienie choćby dla pracy zarobkowej, ale dałoby grze wiecej realizmu: więcej postaci będzie chciało mieć własne mieszkania, pokoje gościnne w tawernach zyskają rację bytu, budowanie łóżek albo hamaków na statkach, warty straży w większych miastach.

OK. Fajnie, serio. Ale "warty Straży" oznaczają tyle, że któryś gracz pracuje po nocach, a któryś wstaje o szóstej do szkoły/pracy/na studia. Powiedzmy, że jestem nocnym markiem i wygania się moją postać spać w nocy, a moja warta przypada w dzień. Efekt? Przenudzona noc i przespany, w realu, dzień.
Nym wrote:A jeśli postać nie będzie miała dostępu do takich wygód jak łóżko, wtedy można wprowadzić możliwość spania (odpoczywania) na ziemi z wyłączeniem możliwości interakcji (jak podczas stanu agonii) do czasu aż zmęczenie będzie wynosiło np najwyżej 30% (?).

Myślę, że to może być bardzo ciekawy sposób do wyłączania golemów. Ktoś "nastawia" takiego na super-długi projekt, a ten mu zasypia co kilka dni (tydzień?). Podoba mi się w tej lub innej formie.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
kbr

Postby kbr » Mon Jan 04, 2016 1:20 am

Brakuje mi możliwości ustawienia priorytetu na jedzenie. Mam śmieciowe żarcie ludu pracującego, ale mam też smaczne kebaby, sałatki, schabowe i inne pierogi. Chcę najpierw jeść to lepsze. :< Jakiś przycisk ustawiający co ma być jedzone najpierw byłby fajny.
Felixis

Postby Felixis » Mon Jan 04, 2016 4:10 am

Z jedzeniem rozwiązuje to tak, że po prostu zjadam w trakcie odgrywania że zjadam i tyle. Jak chcesz żeby postać zjadła to razem z tickiem to nakarm ją wcześniej (najpierw pobiera z żoładka, później z plecaka).

A o tym przymusowym zasypianiu była kiedyś mowa (przynajmniej w kwestii przesadnego męczenia pracą), że to wymuszałoby częstsze logowanie osobom które nie mogą normalnie wejść codziennie (lub po kilka razy), a przez ową zmianę musiałyby albo wcale nie pracować, albo ciągle zmieniać projekt, wpadać do gry tylko po to żeby odgrywać odpoczynek i tak dalej. Czyli w skrócie, utrudnienie dla tych co nie mogą siedzieć dużo i wymuszenie na tych, co siedzieć chcą, a by musieli głupio leżeć nieprzytomni.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
Mars

Postby Mars » Mon Jan 04, 2016 12:12 pm

Nym wrote:Chciałam tu nawiązać do tego, co napisał rd1988 o ubogości niektórych aspektów Cantra. Mnie bardzo przeszkadza, że postacie w ogóle nie chodzą spać do budynków. Niektórzy mają własne mieszkania, pokoje, z których po prostu nie korzystają. Bo po co skoro można kosić trawę 8 godzin ma dobę? Chciałabym żeby wprowadzić minimalne męczenie się postaci np przy każdej wykonanej interakcji. W ten sposób bardzo aktywni gracze do swojego odgrywania musieliby dorzucić chodzenie spać (w domu, nie na placu pracując na śpiocha). Wiem, że to spore utrudnienie choćby dla pracy zarobkowej, ale dałoby grze wiecej realizmu: więcej postaci będzie chciało mieć własne mieszkania, pokoje gościnne w tawernach zyskają rację bytu, budowanie łóżek albo hamaków na statkach, warty straży w większych miastach.
A jeśli postać nie będzie miała dostępu do takich wygód jak łóżko, wtedy można wprowadzić możliwość spania (odpoczywania) na ziemi z wyłączeniem możliwości interakcji (jak podczas stanu agonii) do czasu aż zmęczenie będzie wynosiło np najwyżej 30% (?).
Co myślicie?

Brakuje jeszcze toalet i czesania włosów (a nuż się zalęgną wszy).

Cantr II był z założenia grą z wolnym tempem rozgrywki, gdzie logowanie się raz na dzień czy raz na kilka dni to norma. Taki był zawsze, i taki niech pozostanie. Nie każdy ma czas aby jednocześnie grać i zajmować się aż takimi rzeczami. Poza tym Cantr zawsze będzie nie do końca realistyczny, bo możesz tutaj jeść surowy ryż, surowe ziemniaki i trzymać gaz i wodę w rękach (!). Nie wrzucajmy sobie kłód pod nogi tylko dla zbliżenia realizmu w stronę The Sims.
gn0m

Postby gn0m » Wed Jan 06, 2016 12:54 pm

Przydała by się możliwość niszczenia edytowalnych (i tylko takich) notatek jednym przyciskiem (najlepiej obsługiwanym AJAXowo) bez konieczności wchodzenia w edycję notatki i kasowania zawartości.
Bardzo by się przydało przy czyszczeniu śmietnika po zmarłym zarządcy
psychowico

Postby psychowico » Thu Jan 07, 2016 3:22 pm

Co do odpoczynku - ja uważam, że własnie byłoby dobrze, żeby był konieczny. Niech po prostu postacie męczą się długo, z tydzień, odpoczywają jeden dzień i wasz argument, za zmuszaniem do logowania przestaje być taki ważny. Przez odpoczynek nie koniecznie rozumiem sen. Może wystarcza darować sobie pracę na np. dwa dni, a z łóżkiem, materac, fotelem etc. można by to skrócić do doby. Może mogłoby to zachęcić trochę do wspólnego odpoczynku od pracy, np. przy ognisku.

A przynajmniej przestały by być przydatne wieczne golemy pracujące przy 40 dniowych projektach i zawsze to coś więcej do odgrywania.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Jones Abrahams

Postby Jones Abrahams » Thu Jan 07, 2016 9:13 pm

Na golemy najlepszym rozwiązaniem byłoby wzrastające zmęczenie daną pracą.Im dłużej wykonujesz jedną czynność, tym bardziej jesteś nią znużony.
Telefon

Postby Telefon » Fri Jan 08, 2016 12:09 am

To można by wprowadzić poza zmęczeniem fizycznym także zmęczenie psychiczne. W tym przypadku właśnie znużenie spowodowane wykonywaniem przez cały czas tej samej czynności. Następowałby spadek efektywności. Przy zmianie projektu efektywność postaci wracałaby do poprzedniego poziomu (zależnego od zmęczenia fizycznego).

Owo zmęczenie psychiczne mogłoby także rosnąć przy szybkim nabijaniu wielu fragów, zbyt długim samotnym pływaniu itp., a szczególnie szybko powinno rosnąć w wyniku serii nieudanych prób wyłamania zamka (to akurat jest stosunkowo często odgrywane).
"[...] I tylko fotel MG stoi boleśnie pusty..."
"Weźmiecie go i wyhodujecie sobie drugiego Raynusa."
"żartuję, nie ma w Cantr trudnych misji, nic się nie chce i nic się nie da"
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Fri Jan 08, 2016 1:44 am

Proponuję jeszcze obowiązkowe robienie kupy. Postać która zapomni się wypróżniać np raz na tydzień dostaje negatywnego modyfikatora do tempa wykonywanych prac.

EDIT: :lol:
Last edited by rd1988 on Fri Jan 08, 2016 3:49 am, edited 1 time in total.
:twisted:
Telefon

Postby Telefon » Fri Jan 08, 2016 3:32 am

rd1998, przestań gadać jak zamordek!
Jones Abrahams

Postby Jones Abrahams » Fri Jan 29, 2016 9:04 am

Popiół - żeby nieco urealnić.Powstawałby przy każdym spalaniu drewna w ilości 10% użytego drewna. Zamiast węgla drzewnego. W połączeniu z wodą daje ług używany obowiązkowo do każdego mydła. Również do garbowania skór i futer. Można nim również posypywać śliskie, oblodzone powierzchnie. ;)
Telefon

Postby Telefon » Sat Jan 30, 2016 11:14 am

Szubienica, gilotyna i tym podobne rzeczy - wykonywanie wyroków śmierci za pomocą kilku-kilkunastu ciosów topora lub strzałów z kuszy stało się już nudne, a wasze postacie i tak będą mordowały innych za podniesienie notatek.
Raynus

Postby Raynus » Mon Feb 01, 2016 12:46 pm

A jak niby widzisz wykonywanie takich kar?
Jeżeli postać miałaby być w NDSie, to i tak trzeba lać. No a innej opcji nie widzę bo gdyby można było tak wepchnąć sobie kogoś pod gilotynę, to znaleźliby się tacy, którzy pływaliby z nią na statku i wybijali nią całe miasta.
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Fri Feb 19, 2016 4:54 pm

Ostatnio zaobserwowałem prawdziwy nawał postaci dziecięcych, i ilekroć je widzę wyobrażam sobie małych, dwudziestoletnich karłów.

Może już czas wprowadzić specjalny opis dla młodszych?
Nie wiem jak miałoby to wyglądać, może wystarczyłaby zmiana opisu na "Nastoletni chłopiec" czy coś podobnego, a postacie dziecięce zaznaczałoby się checkboxem na stronie tworzenia postaci... luźna sugestia.
:twisted:
dekalina

Postby dekalina » Fri Feb 19, 2016 6:13 pm

Zmienić opis automatyczny opis "nieznana kobieta/nieznany mężczyzna". I tak nikt nie zwraca uwagi na wiek.

Return to “Sugestie”