Co wy na włosiankę ? ...
Włosianka krawiecka - sztywna tkanina, najczęściej z bawełnianą osnową i wątkiem z końskiego włosia lub żyłki poliamidowej. Stosowana w krawiectwie do usztywniania klap (marynarek, żakietów), kołnierzy, mankietów, przednich części itp. (Źródło Wikipedia)
W Cantrze robiona z zwierzęcych włosów na maszynce do przerabiania włosów (?). Do czego mogła by służyć już napisała Wiki.
Włosianka
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Sopel_1
Włosianka
Last edited by Sopel_1 on Thu Aug 20, 2009 3:23 pm, edited 1 time in total.
- Rusalka
-
Re: Włosianka
Sopel_1 wrote:Co wy na włosiankę ? ...
Włosianka - sztywna tkanina, najczęściej z bawełnianą osnową i wątkiem z końskiego włosia lub żyłki poliamidowej. Stosowana w krawiectwie do usztywniania klap (marynarek, żakietów), kołnierzy, mankietów, przednich części itp. (Źródło Wikipedia)
W Cantrze robiona z zwierzęcych włosów na maszynce do przerabiania włosów (?). Do czego mogła by służyć już napisała Wiki.
To ja chyba mam inną wikipedię, bo tam jest o jakimś potoku w Małopolsce (innych artykułów nie widzę)
EDIT: znalazłem już. 'Włosianka krawiecka' a nie 'Włosianka'. Jak cytujesz jakieś źródło, to podawaj je tak, żeby można je później szybko odnaleźć.
- Fieger
-
- Sopel_1
- €e$y
Oczywiście jestem za - będzie można zrobić włosienicę* pokutną i odgrywać pustelnika, albo brata zakonnego. Gdzieniegdzie zakony stały się w ostatnich czasach bardzo popularne
*Włosienica - typ odzienia używanego w niektórych kręgach religijnych na znak pokuty i samoudręczenia, bardzo popularna w średniowieczu. Było ona najprawdopodobniej wytwarzana z sierści koziej, co nadawało jej niezwykle szorstką i nieprzyjemną w dotyku strukturę. Używana w klasztorach aż do 1960 roku.

*Włosienica - typ odzienia używanego w niektórych kręgach religijnych na znak pokuty i samoudręczenia, bardzo popularna w średniowieczu. Było ona najprawdopodobniej wytwarzana z sierści koziej, co nadawało jej niezwykle szorstką i nieprzyjemną w dotyku strukturę. Używana w klasztorach aż do 1960 roku.
Cantr dwóch prędkości :)
Za ułatwieniami, bo to zatrzyma nowych, którzy często zniechęcają się trudnościami.
Za kombinatoryką, która urozmaici życie "wyjadaczom" :)
Za ułatwieniami, bo to zatrzyma nowych, którzy często zniechęcają się trudnościami.
Za kombinatoryką, która urozmaici życie "wyjadaczom" :)
- kamil1313
€e$y wrote:Oczywiście jestem za - będzie można zrobić włosienicę* pokutną i odgrywać pustelnika, albo brata zakonnego. Gdzieniegdzie zakony stały się w ostatnich czasach bardzo popularne![]()
Jak habity, to jestem strasznie za! Bo moja postać nie może przyćmiewać sobą blasku Błogosławionej E*****!