Programisci potrzebni?

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

PRUT

Programisci potrzebni?

Postby PRUT » Sat Jul 09, 2005 4:18 pm

Kontaktowałem sie ostatnio z Josem sprawie tych zmian proponowanych w kwestii jedzenia, znanych bugów, sposobów pochowku - słowem wszystkiego co zwiazane z programowaniem. Dostałem odpowiedź, że wszystko tak wolno sie ciągnie, bo dużo jest rzeczy do zrobienia, a mało aktywnych programistów. To jest przyczyną, że wszystko zmienia sie w takim tempie. Ktoś z was się zna może na programowaniu? Jeśli tak, może warto by było zgłosić swóją chęć udziału w programowaniu Cantra.

Ja niestety nie mam o tym zielonego pojecia :( , a chetnie bym pomógł.
CyboRKg

Postby CyboRKg » Sat Jul 09, 2005 5:38 pm

Skontaktuj sie z Halem, on jest programista. Ja nie programowalem od 10 lat od czasow Amigi. Jakos mnie to nie wsysnelo... ;)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sat Jul 09, 2005 7:27 pm

O! Też miałeś Amigę? Ja też programowałem na Amidze, a na PC mnie to nie wciągneło. Pozatym nie mam pojęcia o php i mysql , chociaż podobno php nie jest trudnym językiem. Biorąc pod uwagę to, że programowałem w assemblerze. Chciałem nawet spróbować, był nawet kurs bazy danych mysql ogranizowany przez Josa, byłem w nim zapisany, nawet łatwe, ale jakoś to nie rozwineło się. Poza tym z tego co widzę to w Programming Department jest tylko 4 członków a 7 kandydatów (Aspirant member) i słyszałem, że trzeba długo być dobrym i zaufanym kandydatem, żeby tam się dostać. To dlatego, że kod gry jest bardzo dobrze strzeżony przez członków.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
NiKnight

Postby NiKnight » Sat Jul 09, 2005 9:56 pm

ja też miałem i mam do tej pory amigę (a raczej kilka.. szkoda sprzedawać ;) ) i na niej głównie nauczyłem się programować :) mógłbym zaproponować swoją kandydaturę ale nie programuje na codzień w php'ie poza tym, znam o wiele 'mocniejszy' język - javę, więc nie widzę za bardzo sensu w nauce php.

Nie dziwię się też programistom cantr, że nie chcą pokazać kodu, bo wystarczy znać średnio język by wiedzieć jak wszystko działa a nawet wykorzystywać luki (wiem, truizmy piszę ;) )

Jeśli jednak ktoś chciałby nauczyć się php i sql'u i dołączyć do programistów cantr'a to mogę przesłać kilka książek (pdf/doc) bo mam ich dość dużo (chyba mam nawet jedną po polsku). Co do języka to wiem, że jest dość prosty, kiedyś musiałem w dwa dni nauczyć się jego podstaw i dałem radę. A jak ja dałem to każdy sobie poradzi ;)
Ni Ni Ni Ni!
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sat Jul 09, 2005 10:25 pm

O! To mamy kolejnego Amigowca wśród Cantrowców ;) Ja btw. też mam jeszcze Amisie, ale to już tylko sama płyta główna plus twardy dysk i monitor. A miałem sporo rozszerzeń to posprzedawałem. Ja na Amisi programowałem w assemblerze grę podobną do Civilization. Mam cały kod zrzucony pod emulatorem jakby co :) A te książki o php i mysql możesz mi podesłać, mogą się przydać. Adres Ci podeślę na PM.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Jul 10, 2005 7:12 am

też programowałem w asmie pod M68k, później zacząłem C/C++ no i przyszły czasy PeCeta i przerzuciłem się na niego (co nie znaczy, że nie używałem amisi :) ). Assembler x86 w porównaniu z M68k jest straszny, pierwsza rzecz jaka się rzuca to multitasking, jak sam wiesz amisie zawsze udało się odwiesić, nie miała nawet resetu ;)

Jestem pod wrażeniem Twoich prób, ja miałem znaczne problemy z blitterem ;) ... ehhh.. aż łezka w oku się kręci wspominając te czasu :)
Ni Ni Ni Ni!
PRUT

Postby PRUT » Sun Jul 10, 2005 11:27 am

To ja byłem w przeciwnej druzynie :twisted:
Miałem Commodore 64 a wczesniej spectrum :lol:

z comodoraka przerzuciłem sie dopiero na PCeta, więc Amigę znam tylko z widzenia u kumpli :lol: ale pamiętam jeszcze czasy rywalizacji commodoraków z amigami, aż sie połaczyły w jedno i upadły pod presją IBMa :lol: Ironia losu

P.S. Z tamtych czasów zapamietałem chyba najbardziej rozpowszechiony tekst wśród uzytkowników komputerów:
"CICHO, BO SIE NIE WGRA!!" :lol: :lol: :lol:
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Jul 10, 2005 11:43 am

hehehe.. też pamiętam, pochwalę się i powiem, że mam jeszcze spectrum (timex 2048) i przodka C64 - Commodore ViC-20 .. i oba komputery jeszcze działają :)

Tak jak mówisz często nie wgywało się, ja miałem wiele razy "R Tape loading error" ;) i trzeba było cofnąć kasetę, w kasprzaku głowicę przekręcić i próbować raz jeszcze ;)

Do tego jeszcze ta grafika i niezapomniany "Robin of the Wood" i jego dźwięk ;)

Ehhh.. aż ma się ochotę odpalić taki komputer i po prostu zagrać :)
Ni Ni Ni Ni!
CyboRKg

Postby CyboRKg » Sun Jul 10, 2005 12:18 pm

No to jedziemy off-topicowo! ;) Moim pierwszym kompem byla A500 w 89r. Bawilem sie troche Amosem. Potem kupilem A1200, jeden ze 100-tu pierwszych egzemplarzy na polskim rynku! (Dziala do dzis, brat ja ma) Rozbudowalem ja do poziomu malo znanej u nas A2500. Robilem w ARexx-ie rozszerzenia na wlasny uzytek do Directory Opusa. Na PC przesiadlem sie dopiero w 96r. Byl to full wypas Pentium 100 za 5000zl! :shock:
Khe

Postby Khe » Sun Jul 10, 2005 1:33 pm

no to ja tez poofftopicuje zeby nie bylo ze tylko sie przywitalem i nie zagladam tu ;)

pierwszy komp - C-64 z dokupiona stacja dyskietek pozniej ...troche programowania w basicu, potem PC chyba w 2000r z AMD 350 na pokladzie ;) i za programowanie sie juz nie bralem bo jakos nie bawi mnie to, tyle tylko co na studiach musialem zaliczyc ;)
NiKnight

Postby NiKnight » Sun Jul 10, 2005 1:54 pm

Witaj Khe :)

Ja nie miałem A1200, mam za to konsolę CD-32, która jest niczym innym jak właśnie okrojoną A1200, o amigi 1200 pamiętam było dość trudno, więc zrobiłeś na mnie wrażenie jako posiadacz jednej z pierwszych :)

Pierwszą amisią jaką miałem i do tej pory mam była A500, musiałem sprowadzać z niemiec (a raczej mój brat, bo wtedy po niemiecku to ja tylko "hande hoch" i "jawohl" ;) ). Mam gdzieś jeszcze A600 ale uszkodziłem bios, chciałem dołożyć dysk twardy (a do tego jak pamiętacie potrzeba kickstartu co najmniej w wersji 2.1 (a najlepiej >3.0)) i niestety flashowanie nie wyszło ;)

Do tego jeszcze miałem całą szufladę joysticków, ich żywotność z małymi wyjątkami nie przekraczała pół roku ;) A gry dość prymitywne potrafiły zabrać człowiekowi cały weekend z życia ;) Zwłaszcza Civilization :)

Co tu dużo gadać, czasem żałuję, że te czasy przeminęły ale jak widać wszystko zmierza w dobrym kierunku :)

A pierwszym pecetem jaki miałem był 486DX-33 (+koprocesor (sic!)), 8MB, 262MB, ISA 1MB, SB Vibra 16, Mono 14" ;)

Mam też literaturę od około 1982 roku i czasem można pośmiać się przeglądając ją, zwłaszcza ceny. Jeden cennik utkwił mi w pamięci, przedstawiono na nim komputer XT i cenę w dziesiątkach milionów, drugi był AT i cena co najmniej dwa razy większa... na końcu był 386... a w okienku z ceną: "embargo" :lol:

Rzeczywiście offtopic straszny się zrobił, by jednak nie mieć wyrzutów sumienia wspomnę jedną rzecz, którą na pewno wszyscy doceniają. W czasach Spectrum programiści optymalizowali swoje programy w coraz doskonalszy sposób... a dzisiaj? Dzisiaj jak coś za wolno chodzi to wymagają od użytkownika by wymienił procesor, dołożył pamięci czy też zmienił kartę grafiki ;)
Ni Ni Ni Ni!
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Jul 10, 2005 4:25 pm

Też miałem C-64, był to mój pierwszy komputer. Programowałem nawet pod nim w basicu baze danych w której zabrakło pamięci fizycznej komcia :D Potem była A500 na której nie programowałem, dopiero na A1200 wkręcił mnie Amos na którym działałem na scenie, zaprogramowałem disk-maga potem mocno podrasowałem A1200 i zacząłem programować w Amosie music disk, który działał pod systemem :arrow: http://jirey.webpark.pl/files.html (pierwszy obrazek). Wspomniana gra w stylu civ też powstawała najpierw pod Amosem, ale okazał się za wolny więc postanowiłem przenieść kod gry pod assembler, który już trochę umiałem. Znalazłem w tym celu Ace Basic, który miał podobną składnie do Amosa i na dodatek generował przed kompilacją kod w assemblerze, więc zaoszczędziło mi to roboty, bo tylko ulepszałem i optymalizowałem gotowy kod. Z blitterem się nie męczyłem, bo to były czasy gdy miałem kartę graficzną i zależało mi by gra działała pod nią, więc programowałem pod system a nie na układy Amisi. Na Amisi miałem nawet internet (przez modem, ale co miesiąc wykupywałem zdrapkę callback na 30 dni więc prawie tak jak stałka, tylko słabe transfery) co widać na dwóch ostatnich obrazkach (IRC i telnet), a także 24 bitową kartę dzwiękową z DSP Motoroli :twisted: (ach, to były czasy) Mój pierwszy PC (nie liczę 386 u ojca w pracy, bo to było dziadostwo gorsze 100 razy od mojej Amisi :P ) to Pentium 200 MMX (dostć późno by byłem upartym Amigowcem), bawiłem się na nim na Linuxie, ale mi później padł twardzieł z Linuxem i używam obecnie W2K. Uff.. ale off-topic! Ale musiałem się pochwalić :P
lukaasz

Postby lukaasz » Sat Jul 16, 2005 5:36 am

A ja im wyslalem zgloszenie do programowanie i nieodpisal, a conieco o php wiem, wiec pewnie po lekkim przeszkoleniu bym mogl cos im napiac.
Averus Wolfmaster

Postby Averus Wolfmaster » Sat Jul 16, 2005 11:58 am

Ja się niestety nie znam, a chetnie bym pomógł. Nie pałam miłoscią do programowania zresztą...

... co najwyżej do jej efektów ;-).
NiKnight

Postby NiKnight » Sat Jul 16, 2005 12:12 pm

Programowanie jest proste, trzeba tylko zacząć myśleć skrajnie logicznie a zarazem na tyle abstrakcyjnie by nie wdawać się na początku w szczegóły. Sam język PHP jest trywialny w porównaniu z na przykład C/C++, zainstalowałem sobie wczoraj server oraz edytor i w ciągu paru godzin opanowałem PHP na tyle by móc na stronie wyświetlać wyniki z bazy danych, odbierać dane od użytkownika, obsłużyć sesje a nawet napisałem prosty skrypt logowania się. A to w zupełności wystarczy by napisać prostszą odmianę Cantr ;)

Więcej czasu tak naprawdę spędziłem na czytaniu dokumentacji niż pisaniu skryptów PHP ;)

Jeśli jednak wcześniej nie programowałeś (choćby w HTML'u) to sobie daruj, szkoda Twojego czasu :)

PS. Programowanie jest strasznie uzależniające.. i ma niewyobrażalny wpływ na postrzeganie rzeczywistości ;)
Ni Ni Ni Ni!

Return to “Ogólne dyskusje”