Polska nazwa dla serwera intro

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Polska nazwa dla serwera intro

Postby Greek » Sat Aug 02, 2014 8:15 pm

Wstęp
Na temat serwera intro (tłumaczonego w ogłoszeniach jako: serwer-samouczek, serwer wprowadzający, serwera wstępny, serwera poradnikowy, serwerr tutorialowy) trochę już zostało napisane, choć informacje na samym polskim forum są dość skąpe.

Wiadomość w grze z 6.07.2014 wrote:Obecnie skupiony jestem jednak nad tutorialowym światem dla nowych graczy. Będzie nazywał się "Cantr Intro" a głównym celem jest pomoc nowym graczom i umożliwienie im zapoznania się z grą gdy oczekują na aktywację konta.
Prace są niemal ukończone, więc sądzę, że usłyszycie o tym w ciągu kilku najbliższych dni.

Skrótowy plan jak to będzie działać (pełny i oficjalny opis pojawi się wkrótce po oficjalnym ogłoszeniu w grze):
1. nowy gracz rejestruje się do gry. Zamiast oczekiwać na akceptację zostaje przekierowany na serwer intro - specjalny serwer dla nowych graczy.
2. gracz na serwerze intro ma jedną testową postać o języku takim jak język konta. Każda grupa językowa posiada (w założeniu) jedną odizolowaną osadę do której trafiają postacie o tym języku.
3. gracz w oczekiwaniu na akceptację może zapoznać się z interfejsem gry, pochodzić po osadzie do której trafił, poklikać, poczytać dymki pomocnicze z najważniejszymi informacjami.
4. jeśli chce, to na serwerze będą znajdować się także postacie mentorów (ochotników spośród doświadczonych graczy), którzy mogą odpowiedzieć na konkretne pytania. Pozwoli to nowym graczom zapoznać się z ideą gry i zdecydować czy tego rodzaju rozgrywka ich interesuje.
5. po akceptacji konta gracz może opuścić serwer intro i przenieść się do głównej gry.

Jak widać ważnym elementem tego planu jest znalezienie grupy mentorów, którzy zadbają o wygląd osady dla nowych i właściwą atmosferę w tamtym miejscu. Liczę na Was ;)
Możliwość zgłoszeń pojawi się po opublikowaniu zasad obowiązujących mentorów, żeby nikt teraz nie robił tego w ciemno.

Sedno
Ważną sprawą, którą trzeba jeszcze omówić, jest kwestia polskiej nazwy serwera. Sam nie znalazłem żadnego oczywistego rozwiązania i mam nadzieję, że mi pomożecie.
Będziemy oczywiście korzystać z nazwy własnej "Cantr Intro" jednak przydałaby się także inna, bardziej opisowa (i polska). Taka, która przede wszystkim określa to, czym serwer intro jest i czego nowy gracz może od niego oczekiwać. To powinno być coś takiego, że jak nowy gracz usłyszy tę nazwę to od razu wie o co chodzi.
W grę wchodzą oczywiście wszystkie wspomniane na górze nazwy: samouczek, wprowadzający, wstępny, tutorialowy, poradnikowy, choć żadna z nich mnie nie przekonuje i liczę na jakiś genialny pomysł, który wszystkich oczaruje.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Sasza

Re: Polska nazwa dla serwera intro

Postby Sasza » Sat Aug 02, 2014 8:53 pm

Ode mnie skojarzenia, to "prolog". Cantr: Prolog. Początek. Wstęp. Dzień przed poczęciem.
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
Masterpiece

Postby Masterpiece » Sat Aug 02, 2014 9:23 pm

Nie zagłębiałem się w szczegóły tego serwera intro. Ale jeśli na tym serwerze tak samo odgrywa się swoją postać, to ja bym nazwał taki serwer po prostu snem. Nie wiem właściwie czy o to chodziło :D
dekalina

Postby dekalina » Sat Aug 02, 2014 9:34 pm

Cantr demo. Chyba nikt nie będzie miał wątpliwości, co to.

Greek wrote:4. jeśli chce, to na serwerze będą znajdować się także postacie mentorów (ochotników spośród doświadczonych graczy), którzy mogą odpowiedzieć na konkretne pytania. Pozwoli to nowym graczom zapoznać się z ideą gry i zdecydować czy tego rodzaju rozgrywka ich interesuje.

Rozmowy z mentorami trzeba będzie odgrywać, czy będzie można zapytać wprost o np. szczegóły mechaniki?
Greek

Postby Greek » Sat Aug 02, 2014 11:27 pm

dekalina wrote:Rozmowy z mentorami trzeba będzie odgrywać, czy będzie można zapytać wprost o np. szczegóły mechaniki?

Nie jest to jeszcze finalnie ustalone, ale przewiduję, że rozmowy OOC będą dozwolone.

Bardziej chodzi mi o jakiś fajny przymiotnik, niż nową nazwę własną.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
CzterySilnia

Postby CzterySilnia » Sun Aug 03, 2014 8:04 am

Cantr: Geneza, Cantr: Kolebka,
inez

Postby inez » Sun Aug 03, 2014 9:55 am

Przewodnik po Cantrze,
Cantr: teoria a praktyka/ teoria w praktyce,
Cantr w pigułce

Z tymi przymiotnikami to niełatwa sprawa Greek :wink:
cantr: wprowadzający, inicjujący, przygotowujący, wstępny, elementarny, roboczy... więcej przymiotników nie pamiętam... 8) i średnio mi się to w takiej formie widzi, a patrząc za pomysłami innych to też są raczej za inną formą tytułu.
Mars

Postby Mars » Sun Aug 03, 2014 10:16 am

"Cantr: Kolebka | Cantr: The cradle" brzmią dobrze, ale czy nie za bardzo przedszkolakowo? Prolog też jest fajny.
CzterySilnia

Postby CzterySilnia » Sun Aug 03, 2014 1:37 pm

W sumie prolog brzmi ok
Raynus

Postby Raynus » Sun Aug 03, 2014 5:06 pm

Przymiotniki będą przydatne w zdaniach występujących w Cantr Intro. "Serwer / Świat [jaki?]". Na przykład: "Witaj na serwerze wprowadzającym/wstępnym".
Marian10

Postby Marian10 » Sun Aug 03, 2014 6:33 pm

Mistrz painta:
Image
psychowico

Postby psychowico » Mon Aug 04, 2014 10:21 am

CzterySilnia wrote:Cantr: Kolebka,

To jest supcio.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Greek

Postby Greek » Mon Aug 11, 2014 8:53 pm

Sasza wrote:Ode mnie skojarzenia, to "prolog". Cantr: Prolog. Początek. Wstęp. Dzień przed poczęciem.

Jeśli chodzi o "prolog", to planowałem, aby była to oficjalna nazwa serwera, jednak po angielsku wypadało by dać "prologue" a to brzmi błe i jest długie. "prologos" i "prologus" też później odrzuciłem z uwagi na to, że "intro" jest zauważalnie krótsze i nikt nie będzie miał wątpliwości co do pisowni.

Możliwe, że tytuł tematu trochę namieszał. Chodzi o określenie uzupełniające fajną, ale niewiele znaczącą po polsku nazwę "Cantr Intro", które będzie samotłumaczące się (mówiące "to odrębny serwer gdzie testujesz i uczysz się gry") w sposób zrozumiały dla przeciętnego gracza, który o Cantrze nigdy wcześniej nie słyszał.
Przykłady komunikatów przetłumaczonych dosłownie z języka angielskiego:
Oto środowisko do nauki gry w Cantr.
Wszelkie postępy dokonane tutaj nie zostaną przeniesione do prawdziwej gry, a Twoja postać testowa zniknie po tym poradniku.

(...) Zazwyczaj jest to przypadek, ale wymaga manualnej weryfikacji. Pełny dostęp do serwera wstępnego otrzymasz, gdy tylko członek obsługi sprawdzi Twoje konto.

Chodzi mniej więcej o takie przypadki użycia.

Dlatego myślę, że trzeba iść właśnie w kierunku słów takich jak: serwer treningowy, szkoleniowy, ćwiczebny, wprowadzający, naukowy, kształcący, szkolny, przewodnik. Fajnie by było, gdyby było to tak proste jak te, a jednocześnie chwytliwe.
Demonstracyjny też nawet pasuje, ale to może rozbudzać niewłaściwe oczekiwania, że na tym serwerze oglądasz co najlepszego gra ma do zaoferowania. W praktyce za wiele akcji tam nie będzie.
Greek

Postby Greek » Fri Aug 22, 2014 1:43 pm

Myślę, że coś trzeba zdecydować, więc będzie albo Cantr Intro - serwer wprowadzający dla nowych graczy albo Cantr Intro - środowisko szkoleniowe dla nowych graczy
Sasza

Postby Sasza » Fri Aug 22, 2014 2:19 pm

Zmieniłbym to na "Cantr Intro - wprowadzenie dla nowych graczy". Nazwa "serwer" może odrzucać lub być myląca.
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.

Return to “Ogólne dyskusje”