Pogrzeby! Apel
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Averus Wolfmaster
Masz rację, typowa postawa smarkacza. wiem, że czasem sie tak zachowuje, przypadłośc mojego wieku... Szczęście, ze mam jeszcze czas żeby z tego wyjść. Dzięki, przemówiłes mi do rozumu. Staram sie z tym walczyć, ale widać nie zawsze sie udaje. Ale nie róbmy offtopicu.
Kiedys w koncu zabraknie internautów w wieku 15-8 którzy nie doceniaja tej gry, albo góra zrobi porządek. To sie kiedys skończy w ten czy inny sposób, a sianie lenistwa nic nie pomoże. Oficjalnie przechodze na drugą stronę barykady.
Kiedys w koncu zabraknie internautów w wieku 15-8 którzy nie doceniaja tej gry, albo góra zrobi porządek. To sie kiedys skończy w ten czy inny sposób, a sianie lenistwa nic nie pomoże. Oficjalnie przechodze na drugą stronę barykady.
- lukaasz
jak ktors wczesniej zauwazy; "moze autorzy nierozumieja problemu"
my im nawijamy ze u nas pelno trupow, oni zagladaja i widza miejsca z kilkunastoma trupami i cala masa postaci swietnie sie bawiacych w gzrebanie zmarlych..I gdzie tu problem???
I po czesci popieram pomysl nic nierobienia z martwymi, nie dlatego ze uwazam ze niewarto chowac zmarlych, ale dlatego ze jest to w tych realiach Cantr nieefektowne/nieoplacalne/zbedne itp itd.
A jak ktos chce chowac ludzi ktorych lubi, to zawsze jak mu umzre jakis znajomy to moze go pochowac, niebawiac sie w chowanie calej masy "bezimiennych".
Ja mam 3 postacie, niechce zemiec wiecej zeby niezaczely na siebie wpadac i szkoda mi posiwecac jedna z nich na czynnosc bez konca!
my im nawijamy ze u nas pelno trupow, oni zagladaja i widza miejsca z kilkunastoma trupami i cala masa postaci swietnie sie bawiacych w gzrebanie zmarlych..I gdzie tu problem???
I po czesci popieram pomysl nic nierobienia z martwymi, nie dlatego ze uwazam ze niewarto chowac zmarlych, ale dlatego ze jest to w tych realiach Cantr nieefektowne/nieoplacalne/zbedne itp itd.
A jak ktos chce chowac ludzi ktorych lubi, to zawsze jak mu umzre jakis znajomy to moze go pochowac, niebawiac sie w chowanie calej masy "bezimiennych".
Ja mam 3 postacie, niechce zemiec wiecej zeby niezaczely na siebie wpadac i szkoda mi posiwecac jedna z nich na czynnosc bez konca!
gg:403145
http://www.osobnicy.pl
http://www.osobnicy.pl
- CyboRKg
lukaasz wrote: "moze autorzy nierozumieja problemu" my im nawijamy ze u nas pelno trupow, oni zagladaja i widza miejsca z kilkunastoma trupami i cala masa postaci swietnie sie bawiacych w gzrebanie zmarlych..I gdzie tu problem???
Bzdura! Moje 15 postaci widzi ich ok. tysiaca! A gdzie reszta?! Autorzy widza problem lepiej niz Ty

brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory?
- KVZ
- Players Dept. Member
lukaasz wrote:I ci ktorzy tak robia do jakich wniosków dochodza???
To tego, że trupy pojawiają się z nikąd, tudzież są zrzucane z angielskiej strefy, żeby nam się nie nudziło i nie było u nas bezrobocia

lukaasz wrote:I po czesci popieram pomysl nic nierobienia z martwymi, nie dlatego ze uwazam ze niewarto chowac zmarlych, ale dlatego ze jest to w tych realiach Cantr nieefektowne/nieoplacalne/zbedne itp itd.
Niektórzy na angielskim forum uważają podobnie, że nie mamy postaciowych interesów w chowaniu zmarłych bo trupy nie rozkładają się więc nie szpecą swoim widokiem tylko są ładniutkie cały czas (starzeją się ewentualnie), i że nie roznoszą zarazy. Dlatego chcieli nawet nam dodać zarazy by nas zmobilizować do chowania zmarłych

Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
- lukaasz
CyboRKg wrote:Bzdura! Moje 15 postaci widzi ich ok. tysiaca! A gdzie reszta?! Autorzy widza problem lepiej niz TyTrzeba byc chorym umyslowo, zeby uwazac pogrzeby za dobra zabawe!
mam 3 postacie, wiec niewidze tysiaca trupów.
I mam kumpla amerykanca ktory na 4tym roku pzrerwal studia zeby grabarzem zostac bo niezle placili, wiec sa tacy ktorych tobawi!
ale chyba niepozostanie mi nic innego jak dorobic kolejne 3 postacie jako grabarze

- PRUT
Jos Elking wrote: I'm really sorry, but it is quite unlikely that anything will be done soon. I simply don't have the time atm.
tłumaczenie wrote: Bardzo mi przykro mi, ale raczej nie będzie na razie żadnych zmian. Po prostu, brakuje mi na to teraz czasu.
Czyli na razie jestesmy zdani na własne siły z grzebaniem zmarłych.

Ale obiecuję, że będę tak upierdliwy jak to tylko mozliwe

- lukaasz
- marol
- lukaasz
marol wrote:Heh, lukaasz, to ty niezły jesteś gość. Już widzę, jak Ci podsyłają kawałek strzeżonego kodu źródłowego i jeszcze później wrzucają twoje przeróbki na serwer...![]()
Może Microsoft pozwoli Ci pogrzebać troche w Windowsie.
wiesz, oni sie oglaszaja ze biora ludzi do pomocy, wiec czmu nie mnie??
pozatym, cantr niejest super tajnym i dochodowym projektem wymagajacym ochrony.
pozatym, za umieranie odpowiada jakas funkcja która sama w sobie niema zadnych zastrzezonych informacji (hasel itp) a ja poprostu chetnie bym zobacyzl na jakim poziomie oni programuja zebym sie zorientowal czy moje PHP jest na takim poziomie zeby im pomoc - i przy okazji wprowadzil bym zmiany jak czasu niemaja

pozatym, bylem na rozmowie z ludzmi z microsoftu, ale niechcialem zostac w stanach bo brzydkie dziewczyny tam maja i jedzenie paskudne.
- marol
Chyba jednak to twoje PHP nie wystarczy. Przy tego typu projekcie potrzeba znajomości nomenklatury, stylu pisania, używanych bibliotek, zasad, kontekstu projektu i mnóstwa innych rzeczy. Jak szukają programistów, to konkretnych i takich, którzy wejdą do projektu i go poznają, a nie gości do klepnięcia pięciu linijek kodu.
- NiKnight
A co to za problem napisać kilka linii kodu:
$db=@mysql_connect("server.cantr.net", "login", "password");
if($db){
mysql_select_db("Chars",$db);
$query="DELETE FROM Chars WHERE
Dead=true and Location=pl and Age>25";
mysql_close($db);
}else $blad="Connection failed!";
i wrzucić to do zdarzeń wykonywanych temporalnie. Chociaż ja raczej zrobił bym to na samej bazie danych, właśnie jako zdarzenia temporalne albo ujął w jakimś triggerze. W ostateczności dodałbym te kilka linijek kodu do procedury związanej z jedzeniem, wtedy nie obciążało by to servera tak bardzo
Oczywiście ten kod to tylko przykład, nie wiem jaka jest struktura bazy danych ani skryptów php
$db=@mysql_connect("server.cantr.net", "login", "password");
if($db){
mysql_select_db("Chars",$db);
$query="DELETE FROM Chars WHERE
Dead=true and Location=pl and Age>25";
mysql_close($db);
}else $blad="Connection failed!";
i wrzucić to do zdarzeń wykonywanych temporalnie. Chociaż ja raczej zrobił bym to na samej bazie danych, właśnie jako zdarzenia temporalne albo ujął w jakimś triggerze. W ostateczności dodałbym te kilka linijek kodu do procedury związanej z jedzeniem, wtedy nie obciążało by to servera tak bardzo

Oczywiście ten kod to tylko przykład, nie wiem jaka jest struktura bazy danych ani skryptów php
Ni Ni Ni Ni!
- marol
- lukaasz
- NiKnight
Cantr stoi na mySQLu, więc triggery odpadają.
Temu akurat nie przyjrzałem się, chociaż dla mnie naturalne, że jeśli coś może odbywać się bez aplikacji ale dla aplikacji (jak właśnie modyfikacja w bazie danych przez triggery) to niech się tak odbywa, szybciej działa i kod jest krótszy.
A problem taki, że z tymi trupami może być związane całkiem spora innych encji, zdarzeń i usuwając je tak po prostu niszczymy integralność bazy.
Zdaję sobie sprawę, że mogą być powiązane encje ale jakie? Bo przedmioty przypisane wraz ze śmiercią upadają na ziemię. Do usuwania trupów z bazy danych można używać zwykłego projektu pochówku (postać admina), który automatycznie miałby 100% a postać ta nie miała by żadnych ograniczeń co do czasu wywoływania. Czyli nie co trzy godziny mogła by rozpoczynać/kończyć projekt a co na przykład minutę. Wtedy usunięcie zwłok z całej bazy trwało by co najwyżej parę dni i nie niszczyło integralności bazy danych.
Poza tym te trupy zostały po coś wymyślone, nie?
Tylko, że zauważ, iż trupy pozostają a skąd się biorą nowe postacie? Przecież to nierealne, dlatego uważam, że dla równowagi trupy ludzi, którzy grali mniej niż dwa tygodnie powinny być automatycznie usuwane.
Ni Ni Ni Ni!
- marol
Zgadzam się z wami, chciałem tylko zaznaczyć, że:
1. Raczej nie wystarczy skasować trupy ot tak jednym SQLem,
2. Nikogo z ulicy do projektu się nie przyjmuje, a już na pewno nie do napisania paru linijek kodu. Zresztą w Cantr jest dość zaawansowany system naboru personelu i np. programiści dzielą się na parę kategorii.
1. Raczej nie wystarczy skasować trupy ot tak jednym SQLem,
2. Nikogo z ulicy do projektu się nie przyjmuje, a już na pewno nie do napisania paru linijek kodu. Zresztą w Cantr jest dość zaawansowany system naboru personelu i np. programiści dzielą się na parę kategorii.