Pytania.

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Sep 30, 2005 5:57 pm

Nie zauważyłem jeszcze radia :) A skoro jest już wprowadzone i były już odpowiednie komunikaty do przetłumaczenia jak pisałem, to najwidoczniej już działa :) A jakie inne jeszcze urządzenia wprowadzono?
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
Drax

Postby Drax » Fri Sep 30, 2005 6:05 pm

Ja przykladowo zauwazylem juz maszyne do wybijania monet, ze zlota i prawdopodobnie srebra. A znalazlem ja przypadkowo, bo nie w grze, ale w angielskiej Wiki, w opisie zlota :D

Edit: Z niklu tez sa monety, a Medium radio transmitter dziala tylko w odleglosci dwoch lokacji, czyli na razie nici z komunikacji Vlotryan - Vlyryan lub tym podbne :x
Sierak

Postby Sierak » Fri Sep 30, 2005 6:49 pm

Drax wrote:Ja przykladowo zauwazylem juz maszyne do wybijania monet, ze zlota i prawdopodobnie srebra. A znalazlem ja przypadkowo, bo nie w grze, ale w angielskiej Wiki, w opisie zlota :D

Edit: Z niklu tez sa monety, a Medium radio transmitter dziala tylko w odleglosci dwoch lokacji, czyli na razie nici z komunikacji Vlotryan - Vlyryan lub tym podbne :x

Stawiasz w połowie drogi maszt i odbiorniki w dwóch miastach.A jeżeli to nie tak,to robisz co 2 lokacje radiowca i on przekazuje z jednej maszynki do drugiej i tak dalej aż do naszego miasta.
CyboRKg

Postby CyboRKg » Fri Sep 30, 2005 7:32 pm

KeVes wrote:Może po prostu RD stwierdził, że brak tego surowca... Może nigdzie go na całym świecie Cantr jeszcze nie było i wybrali losowe miejsca gdzie go umieścić??... W tym uznali, że jedna z polskich lokacji powinna mieć ten surowiec...

Byl wczesniej na innej wyspie, teraz dodano go tam. Dodano tez surowce w innych lokacjach, takich ktorych dotad na tej wyspie nie bylo. Trzeba bedzie wyedytowac mapy. Kolejny argument za tym, zeby nie tworzyc notek nieedytowalnych...
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
TomT

Postby TomT » Fri Sep 30, 2005 8:54 pm

KeVes wrote:Nie zauważyłem jeszcze radia :) A skoro jest już wprowadzone i były już odpowiednie komunikaty do przetłumaczenia jak pisałem, to najwidoczniej już działa :) A jakie inne jeszcze urządzenia wprowadzono?

A mi się to strasznie nie podoba. Co to za świat w którym ludzie koczują w ziemiankach, przez lata mogą nie widzieć stali, a nagle zacząć sluchać radia. A tyle rzeczy było po drodze fajnych do wymyślenia. Mam nadzieję że nie działo to tak, że będzie przesyłało się dowolny tekst bo wtedy zaczną tego używać też jako faxu (np linki do map)...
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Fri Sep 30, 2005 9:50 pm

Drax wrote:Ja przykladowo zauwazylem juz maszyne do wybijania monet, ze zlota i prawdopodobnie srebra. A znalazlem ja przypadkowo, bo nie w grze, ale w angielskiej Wiki, w opisie zlota :D

Maszyna do wybijania monet jest już od dawna w grze. Co najmniej od kilku miesięcy.

Michal wrote:Stawiasz w połowie drogi maszt i odbiorniki w dwóch miastach.A jeżeli to nie tak,to robisz co 2 lokacje radiowca i on przekazuje z jednej maszynki do drugiej i tak dalej aż do naszego miasta.

Raczej nie ma masztów. Musi być pośrednik i radio musi być obsługiwane przez kogoś by mógł usłyszeć wiadomość. Szkoda tylko, że nie ma możliwości budowy radia na statkach z tego co wyczytałem w wiki, to tylko w budynkach można. Uatrakcyjniło by to napewno podróże morskie i umożliwiało by komunikacje pomiędzy jednostkami na morzu.

CyboRKg wrote:Byl wczesniej na innej wyspie, teraz dodano go tam. Dodano tez surowce w innych lokacjach, takich ktorych dotad na tej wyspie nie bylo. Trzeba bedzie wyedytowac mapy. Kolejny argument za tym, zeby nie tworzyc notek nieedytowalnych...

A jeżeli mapa jest graficzna i ma zaznaczone surowce na obrazku, to trzeba od nowa ją stworzyć... Problem jest ogólnie znany, bo w Cantr już nie raz dodawano nowe surowce. Kiedyś nie było np. konopii, bawełny i kwiatów. Dodano je po wprowadzeniu ubrań do gry. A żelazo zastąpiono hematytem.

TomT wrote:A mi się to strasznie nie podoba. Co to za świat w którym ludzie koczują w ziemiankach, przez lata mogą nie widzieć stali, a nagle zacząć sluchać radia. A tyle rzeczy było po drodze fajnych do wymyślenia. Mam nadzieję że nie działo to tak, że będzie przesyłało się dowolny tekst bo wtedy zaczną tego używać też jako faxu (np linki do map)...

By wybudować radio będą potrzebowali stali do jednego z potrzebnych narzędzi, więc to nie jest taka prosta sprawa. Poza tym, by wybudować radio potrzeba miedzi, która w świecie Cantr występuje moim zdaniem dosyć rzadko. A różnice w rozwoju świata Cantr w różnych miejscach są odczuwalne już teraz. W jednych lokacjach kości to luksus, a w innych samochody to standard. Co do przesyłania radiem to wyglądać to będzie tak, że przesyłasz dowolną wiadomość "tekstową" ktorą inna postać usłyszy jeżeli będzie nasłuchiwać przy radio odbiorniku na tej samej częstotliwości na której nadasz. Inni w tym samym pomieszczeniu będą słyszeli co Twoja postać powie, a usłyszeć będzie mogła chyba tylko postać która nasłuchuje, albo wszystkie postacie w pomieszczeniu, bo nie jestem tego do końca pewien. Przesyłanie linków było by możliwe co prawda, ale moim zdaniem to było by naruszeniem i złamaniem zasad gry. A jeżeli ktoś jest oszustem to i teraz może wysługiwać się "telepatią". Tak przynajmniej zmaleje zapotrzebowanie na telepatyczne oszukiwanie w grze. A co do przykładu z wysyłaniem linków do map to raczej pratycznie dziwny przykład. Lokacje które są tak rozwinięte i wybudują radia raczej znają lokacjie które są w ich zasięgu, więc po co miały by przesyłać sobie coś co i tak jest już znane?
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
Image
Guest

Postby Guest » Sat Oct 01, 2005 8:58 am

Ja mam pytanie zwiazane z przeciaganiem. Czy ono jast zabugowane? Gdzies juz slyszalem narzekania. Nawet z przeciaganiem notek sa problemy. Jednym sie to udaje zawsze, inni maja problemy i wcale nie moga notatek przeciagac. Czy to jest od czegos zalezne?
Raist

Postby Raist » Sat Oct 01, 2005 10:09 am

Przeciaganie wczesniej chyba bylo skillem ... przynajmniej tak to wygladalo. Teraz wszyscy przeciagaja z ta sama skutecznoscia.
Kaczor

Postby Kaczor » Sun Oct 02, 2005 9:50 am

Chciałbym umieścić w grze namalawaną "wizję" mojej osady. Czy to zgodne z zasadami (tzn. czy nie zepsuje gry innym) Oczywiście postać w grze traktuje to jako obraz powiedzmy "panorama osady XXX"...
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Oct 02, 2005 9:05 pm

Anonymous wrote:Ja mam pytanie zwiazane z przeciaganiem. Czy ono jast zabugowane? Gdzies juz slyszalem narzekania. Nawet z przeciaganiem notek sa problemy. Jednym sie to udaje zawsze, inni maja problemy i wcale nie moga notatek przeciagac. Czy to jest od czegos zalezne?

Jest bug który czasami powoduje, że nawet jeżeli uczestnicy przeciągania mają ponad 100% wymaganej siły do przeciągnięcia kogoś, to przeciągnięcie nadal jest zawieszone. Aby obejść ten błąd najlepiej jak ktoś dodatkowy dołączy, albo przerwać i próbować ponowanie aż zaskoczy, a jak nie zaskoczy to próbować przeciągnąć w innej konfiguracji uczestników. A z przeciąganiem notatek jest tak, że zazwyczaj nie ma z tym problemów, jedna osoba zazwyczaj przeciąga notatkę, ale czasami może być za słaba nawet jedna osoba w pełni sił :shock: bo spotkałem się z czymś takim, więc możliwe, że przy przeciąganiu notatek także uaktywnia się ten błąd.

Kaczor wrote:Chciałbym umieścić w grze namalawaną "wizję" mojej osady. Czy to zgodne z zasadami (tzn. czy nie zepsuje gry innym) Oczywiście postać w grze traktuje to jako obraz powiedzmy "panorama osady XXX"...

Zgodnę z zasadami napewno, pod warunkiem, że nie umieścisz na tej wizji czegoś czego nie ma jeszcze możliwości zbudowania w grze (np. samolotu, albo czołgu), a czy nie zepsuje innym gry, to myślę, że raczej nie... Może utrakcyjnić grę. Może ktoś się nie zgodzi, ale ja bym chciał zobaczyć taką wizję. Na angielskim forum słyszałem np. o namalowanych portretach postaci. Ale ważne jest to, że jeżeli chcesz umieścić obrazek w notatce to musisz go wysłać na adres pictures@cantr.net - by został on umieszczony na serwerze Cantr i nie wyparował z notatek gdy obrazek zniknął by z innego serwera. W ten sposób następuje też sprawdzenie czy obrazek jest zgodny z zasadami. Wysyłasz na ten adres email z załącznikiem i po jednym, lub dwóch dniach dostajesz odpowiedź z załącznikiem który możesz umieścić w notatce.
Image
Animated

Postby Animated » Sun Oct 02, 2005 9:42 pm

KeVes wrote:A z przeciąganiem notatek jest tak, że zazwyczaj nie ma z tym problemów, jedna osoba zazwyczaj przeciąga notatkę, ale czasami może być za słaba nawet jedna osoba w pełni sił :shock: bo spotkałem się z czymś takim, więc możliwe, że przy przeciąganiu notatek także uaktywnia się ten błąd.

hmm... jedna z moich postaci probowala kiedys przeciagnac notatke i przez dwie tury jej sie nie udalo... "na szczescie" ta postac zmarla...
Download Picassa & Fierfox
Raist

Postby Raist » Sun Oct 02, 2005 9:45 pm

Wyslalem Josowi kilka grafik do umieszczenia a on dal tylko 2 i nie wiem z jakiego powodu. Jest jakis limit?
gość

noc

Postby gość » Mon Oct 03, 2005 11:00 am

kiedy w Cantr jest noc 7-8 godzina ?
kiedy to wypada naszego czasu ?
Andrew

Postby Andrew » Tue Oct 04, 2005 4:32 pm

Czy ktoś wie dlaczego przy próbie wejścia na stronę gry wyświetla mi się tylko zielone tło i na nim napisy typu: "Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'cantr_mysql@localhost' (Using password: YES) in /home/httpd/vhosts/cantr.net/httpdocs/database.inc.php on line 33". Ten problem zaczął się kiedy grałem i w pewnym momencie zostałem poproszony o ponowne zalogowanie. Jak to zrobiłem to wyświetlił się napis "error no such ID". Od tej pory nie mogę wejść na stronę. Co się dzieje?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Oct 04, 2005 9:08 pm

A czy to nie było ok. 16:30-16:45 naszego czasu? Jest wtedy codzienna przerwa w działaniu Cantr spowodowana backupowaniem danych. ( który raz już o tym piszę na forum? :( ) Jeżeli to jednak coś innego i nadal masz problemy z zalogowaniem to napisz.
Image

Return to “Ogólne dyskusje”