lacki2000 wrote:ja ostatnio mam spore braki czasowe na wiele rzeczy w tym poprawianie wiki. Poza tym wciąż nie wiem jak przetłumaczyć kategorię Fixed Object oraz Holdable Object. Wiadomo o co chodzi ale po naszemu to jakoś nijak sensownie mi nie wychodzi. Te holdable chyba aktualnie przetłumaczyłem jako Obiekt przenośny ale może ma ktoś lepsze propozycje? Chyba, że już to ktoś zrobił.
Lingwistą nie jestem, ale moim zdaniem "obiekt przenośny" to najbardziej pasujące do sytuacji tłumaczenie "holdable object". Z tego co sprawdzałem to samo słowo "holdable" jest kłopotliwe, bo pomimo iż - tak jak napisałeś - wiadomo o co chodzi, to nie ma go w Cambridge Dictionaries ani choćby na ling.pl. Natomiast jeśli chodzi o fixed object, to mi najbardziej pasuje obiekt ustalony albo obiekt niezmienny. W ostateczności obiekt o ustalonych/niezmiennych parametrach/atrybutach. Ktoś mający doświadczenie z poważnymi tłumaczeniami mógłby się w tej kwestii wypowiedzieć.
Ja ostatnio coś pozmieniałem sporo w pojazdach, pododawałem wszędzie chyba interwiki czy jak tam się to zwie. Jak będę miał więcej czasu to na pewno coś jeszcze popoprawiam. Artykułu raczej nie napiszę, bo jestem na to za głupi, ale mam pytanie: czy da się usunąć stronę (w sensie jakiś artykuł, np.
http://wiki.cantr.net/index.php/Pojazdy) i jeżeli tak to jak tego dokonać?