maly problem z nowymi lokacjami

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Khe

Postby Khe » Tue Aug 02, 2005 7:59 am

tez sie nad tym zastanawiam, co prawda moje postacie za duzo lokacji tam nie znaja (5 i 6) ale jak na razie zadna z tych lokacji w zaden sposob sie nie laczyla z tymi od drugiego "Doim"
...jeez ktos rozszyfrowal do konca co jest co? (forest, fields itp.) Ja wlasnie siedze i porownuje surowce z tymi lokacjami innej postaci co ma normalne nazwy bo te nazwy sa takie ze ... chcialbym sobie dopisac przy kazdej odwiedzonej lokacji co to jest :)
CyboRKg

Postby CyboRKg » Tue Aug 02, 2005 9:06 am

Ja znam juz 16 lokacji z koncowka -fic :!: A zadna z moich postaci nie odwiedzila wiecej niz czterech. Ale na szczescie sporo map ludzie zostawiaja po drodze :)
Doim to chyba znaczy glowny, albo pola.
Zhivvil to chyba las...
Pozostale jakos do niczego mi nie pasuja, szczegolnie tych z poczatkiem Kili- jest masa :?
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Aug 02, 2005 11:33 am

Skarbniq wrote:A ja spotkałem się w pewnym mieści z [CENZURA] Chyba nie powiedziałem za dużo :twisted:

Niestety powiedziałeś za dużo :evil: :!: Wolał bym by postacie graczy jak i gracze dowiadywali się takich rzeczy bezpośrednio w grze. Czy mógłbyś wyedytować swojego posta na powyższy wzór? To że Ty wiesz, to nie znaczy, że wszyscy muszą wiedzieć.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Aug 02, 2005 11:56 am

CyboRKg wrote:Zhivvil to chyba las...

Nie, Zhivvil to zbuntowany cywil :twisted:
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
marol

Postby marol » Tue Aug 02, 2005 12:14 pm

Doim to chyba znaczy glowny, albo pola.
Zhivvil to chyba las...

Lokacje są nazywane tak:

Zhiv-vil Tonkafic:
- Zhiv - rodzaj terenu (Zhiv - las, Kili - to chyba wzgorza itd),
- vil - kierunek geograiczny (north, east itd.) - mol, lal, vil, ral,
- Tonkafic - nazwa krainy.
(SRVPRC)
Image
Sierak

Postby Sierak » Sat Aug 13, 2005 10:32 pm

W Language statistic,czy jakoś tak pokazuje,że polski ma 4 lokalizacje,to prawda?
Zolran

,

Postby Zolran » Sat Aug 13, 2005 11:11 pm

Jakies te polskie wyspy male nie mowiac o nazwach typowo polskojezycznych nie mozna wplynac zeby pozmieniali troche?

a widizeliscie angielskie wyspy jakie male sa?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Aug 14, 2005 9:11 am

Michal wrote:W Language statistic,czy jakoś tak pokazuje,że polski ma 4 lokalizacje,to prawda?

To są 4 lokacje startowe. Najpierw były tylko dwie lokacje startowe (Vlyryan i Vlotryan) i postacie pojawiały się tylko tam. Potem wprowadzono rozmieszczanie postaci wszędzie tam gdzie są już inne postacie z prawdopodobieństwem zależnym od ilości postaci w danym miejscu. Potem Jos przez pewien czas wycofał ten system i dodał dwie lokacji startowe (chyba Davlozhishmos i Dervazhismos) z takim samym prawdopodobieństwem pojawiania się nowych postaci we wszystkich 4 lokacjach by bardziej rozproszyć polskie postacie na dwie wyspy z powodu ciągle rosnącej liczby graczy i postaci. Wkrótce potem się dowiedziałem na forum, że jest trzecia wyspa, co mnie zaskoczyło, bo lokacji startowych nadal było tylko 4! (może jedną przeniesiono z jednej z dwóch wysp, nie wiem). Po pewnym czasie spowrotem wprowadzono system rozmieszczania wszędzie tam gdzie są już inne postacie i tak jest cały czas i prawdopodobnie tak już zostanie, bo nie przypuszczam by dano nam jeszcze jedną wyspę (no chyba, że skolonizujemy jakieś niezamieszkałe).

Zolran wrote:Jakies te polskie wyspy male nie mowiac o nazwach typowo polskojezycznych nie mozna wplynac zeby pozmieniali troche?

a widizeliscie angielskie wyspy jakie male sa?

Małe? Czy ja wiem. Pierwsza wyspa wcale nie jest taka mała, widziałem o wiele mniejszą wyspę angielską. A trzecia polska wyspa jest podobno 10 razy większa od pierwszej z tego co słyszałem! Co do nazw, to postacie same mogą zmieniać nazwy miejsc w grze - przykład: Vlouirryan (Los Liberos). Wkrótce pewnie wprowadzą dynamiczne nazewnictwo miejsc i gdy jakaś postać się gdzieś pojawi będzie musiała sama się dowiedzieć jak dane miejsca się nazywają lub sama je po swojemu nazwać (tak jak obecnie jest z nadawaniem imion postaciom), więc to może jeszcze bardziej przyczynić się do wprowadzania naszych nazw. Mi osobiście nazwy takie jak wymyślił Jos dla nas wcale nie przeszkadzają, chociaż niektóre są naprawde długie i trudne, ale widziałem gorsze na angielskiej wypsie ;) Nie wiem czy chodzi Ci o to, że angielskie wyspy są takie duże czy może małe (nie wiem z jakimi wyspami się spotkałeś) większość jest duża, to fakt, ale są też bardzo małe angielskie wyspy.
Sierak

Postby Sierak » Sun Aug 14, 2005 12:01 pm

Czy polskie wyspy znajdują się blisko siebie?(chodzi mi o położenie na oceanie)Czy są rozrzucone przypadkowo?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Aug 14, 2005 12:12 pm

Tego jak narazie to nikt nie wie. No jedynie Jos i ludzie którzy są w New Lands Department.
marol

Postby marol » Tue Aug 16, 2005 7:23 am

Doświadczenia innych krajów uczą, że zwykle nie trzeba szukać ziomków na drugim krańcu świata, więc się o to proszę nie bać. Jak blisko zatem? Kto to wie...?
(SRVPRC)

Image
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Aug 30, 2005 9:10 am

Jest kolejny problem z nowymi lokacjami, jedna z moich postaci zwiedziła już osiem obszarów przez nikogo jeszcze nie odwiedzonych (brak jakichkolwiek notatek, zwłok, no i wyruszyła z osady w której nikt nie wiedział co jest w kierunku wskazanym przez nią). Wcześniej poznała inne, w sumie około 20 lokacji.

I głoduje od około pięciu lokacji (dobrze, że wczoraj nie działał server o 17.00, mam jeszcze jeden dzień więcej życia :wink: ) i nie znalazła jedzenia cały czas natrafia na żyto i liście herbaty : P . Jedyne pocieszenie, że są zwierzęta (ogromne stada koni, owiec itp.) ale w przyszłości wątpię czy te obszary będą w ogóle zamieszkane. Nie mówię, że każda lokacja musi być warta zamieszkania (na angielskiej wyspie odwiedziłem lokację gdzie nie było kompletnie nic, surowców i zwierząt) ale aż tak dużo tak ubogich obszarów?

Być może wyspa jest duża (z lokacjami: grundific, sturfic, doim, kili) ale pewnie atrakcyjnością obszarów jest podobna do pierwszej wyspy (tzn. tyle samo jest wartych stworzenia na nich osady).

Obym mylił się i przekonał, że miałem pecha bo nie chcę pisać testamentu mojej postaci :(
Ni Ni Ni Ni!
Sigvald

Postby Sigvald » Tue Aug 30, 2005 10:34 am

Jedna z moich postaci ma mapę na której jest 30 lokacji, a jest jeszcze wiecej bo inne moje postacie sa w tej chwili poza mapą (jak na moje oko 40-50 lokacji). Mam nadzieje ze sie myle ale wydaje mi sie ze surowce na tej wyspie sa strasznie perfidnie rozmieszczone...

Krótki przewodnik:

Jest 5 krain:
Tonkafic
Sturific
Klimpofic
Djanofic
Vlydyfic

Pierwszy człon pierwszego wyrazu okresla typ terenu:
Zhiv-las
Kili-pola
Maj-wzgórza
Mra-plaża
Doim-z załozenia stolica regionu.

Kierunki, drugi człon pierwszego wyrazu:
vil-zachód
mol-wschód
lal-południe
ral-północ

kol-zastepuje "far" - daleki

czyli np: Zhivral- północny las.
NiKnight

Postby NiKnight » Tue Aug 30, 2005 12:44 pm

Jest 5 krain:
Tonkafic
Sturific
Klimpofic
Djanofic
Vlydyfic

Ja mam takie:

Sturfic
Tonkafic
Klimpofic
Urific
Shinfic
Grundific

Ostatnia kraina jest dość spora z tego co widzę, mam nadzieję, że tam będzie coś do jedzenia :wink:

Co niezmienia faktu, że w ostatnich trzech jakie zwiedziłem widziałem tylko żyto i liście herbaty : P (ale jakie to nie powiem z wiadomego powodu)
Ni Ni Ni Ni!
Skarbniq

Postby Skarbniq » Tue Aug 30, 2005 12:44 pm

Sigvald wrote:
Jest 5 krain:
Tonkafic
Sturific
Klimpofic
Djanofic
Vlydyfic

Nie wymieniles wszystkich :DJeszcze jest cos w stylu: Quirlific

edit: a dokladnie QURILIFIC