Amnezja nazw lokacji oraz budynków

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

PRUT

Postby PRUT » Sun Oct 16, 2005 12:50 am

Będzie można naważ jakąś lokację według własnego widzimisie, zrobić mapę i wszyscy ją potem tak bedą nazywać :) świetna sprawa

A potem znów Australijczycy będą się męczyć z Górą Kościuszki :lol: :lol:
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sun Oct 16, 2005 4:01 pm

Problem w tym ze postacie nie zyja w prozni ani nie maja 0 lat gdy sie pojawiaja np.kazda z nich umie czytac tak wiec wiedza ze kij to kij a marchewka to marchewka schody zaczynaka sie gdy chce sie jakos wyroznic jedna rzecz,osobe od innej tak wiec jest nadawania nazw ludziom budynkom statkom i ktos sugeruje zeby tez kluczom z tym ze ludzie moga sie roznie nazywac a przedmioty nie bo moga miec napis lub jaka s tablice z nazwa np i juz tak zostaje ta pierwsza nazwa dla wszystkich chociaz gdyby sie ktos postaral to by byla zmienna choc dalej stala dla wszystkich(cala sztuczka polegalaby na zmienieniu tabliczki lub cos takiego)
A tera jak sie do tego maja lokacje?Otoz maja one stale nazwy(aczkolwiek mozna zmienic) i takie widnieja na mapach tak wiec czy ktos teraz wykasuje te mapy?Beda one bezuzyteczne lub korzystanie z nich bedzie mocno utrudnione pozatym to tylko nazwy krain(lokacji) a osady ktore sie w nich znajduja i tak maja inne nazwy i sila rzeczy nazwe lokacji zamienia sie na nazwe osady ktora tam jest.
Jak macie zamiar wprowadzi pelna niewiedze na ten temat?
a) zniszczycie wszystkie nieedetowalne mapy a edytowalne pozmieniacie ?co z obrazkami?
b)kazecie pozapominac wszystkim postaciom nazwy i juz?
c)co jesli ludzie zostana przy starych nazwach ? jak beda sie tlumaczyc takim pomyslem na nazwe?(no bo jesli zapomnieli poprzednie nazwy)
Drax

Postby Drax » Sun Oct 16, 2005 9:11 pm

W amnezji, chodzi głównie o to, żeby twoje postacie nie znały nazw lokacji nowych, ani żeby nowe postacie nie znały żadnych nazw. Jos sam przecież napisał, że aby nie zapomnieć nazwy jakiejś lokazji, należy nadać jej dynamiczną nazwe, czyli zmienić ją na taką samą jak już jest. Przykładowo jeśli lokacje Vlyryan nazwiesz tak samo, to przy kasowaniu ta nazwa nie zostanie usunięa, to by ją nadałeś.Tak więc twoje postacie mogą nadal używać nazw do ktorych sie przyzywczaiły, tyle że nie będą wiedzieć jak nazywają się nieodkryte przez ciebie lokacje.

Mam nadzieje, że da się zrozumieć to co napisałem :wink: .
Robert_

Postby Robert_ » Mon Oct 17, 2005 9:38 am

Tyle, ze mozesz nazwac lokacje w ktorych jestes a nie byles kiedys. Jak zmienisz nazwe lokacji, w ktorej nie jestes? Zdarzysz obejsc wszystkie, w ktorych juz kiedys byles?
Dodatkowe pytanie.
Jestem w lokacji X i mam 3 drogi do lokacji nieznanych. Drogi z tego co zrozumialem, beda oznaczone jedynie kierunkiem.
Załózmy, ze mam drogi i nazywam sobie je bedac w lokacji X:
polnoc - moja nazwa - droga do lokacji A)
poludnie - (moja nazwa - droga do lokacji B)
wschod - (moja nazwa-droga do lokacji C)

Dochodze do lokacji A i okazuje sie, ze ktos juz nazwal ja "Kraina lalek"
Mam teraz wrocic do lokacji X i zmienic sobie nazwe drogi na droga do krainy lalek?
marol

Postby marol » Mon Oct 17, 2005 5:05 pm

Robert_ wrote:Załózmy, ze mam drogi i nazywam sobie je bedac w lokacji X:
polnoc - moja nazwa - droga do lokacji A)
poludnie - (moja nazwa - droga do lokacji B)
wschod - (moja nazwa-droga do lokacji C)

Dochodze do lokacji A i okazuje sie, ze ktos juz nazwal ja "Kraina lalek"
Mam teraz wrocic do lokacji X i zmienic sobie nazwe drogi na droga do krainy lalek?
1. Nie nazywamy dróg, tylko lokacje - jeśli nazwiesz jakąś lokację nazwą, to będziesz mógł rozpoznać każdą drogę prowadzącą do niej z innych lokacji.
2. Widzisz tyko nazwy nadane przez Ciebie - jeśli ktoś nazwie jakąś lokację "Kraina lalek", to ty o tym nawet nie będziesz wiedział, no chyba, że Ci o tym powie".
Robert_

Postby Robert_ » Mon Oct 17, 2005 5:52 pm

wszystko jasne i troche mnie to uspokoilo:)
A pomysl i tak mi sie nie podoba;)
Raist

Postby Raist » Sat Oct 22, 2005 12:39 pm

Stanowczo protestuje !!! Moja postac zgodnie z zaleceniami zapamietala sobie nazwy lokacji, a one i tak zniknely! Do cholery jasnej!
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sat Oct 22, 2005 12:42 pm

U mnie wszystko w porzadku.

Te postacie co zapamietywaly, to pamietaja. A te co tego nie robily nie pamietaja. Prosta zaleznosc. I wszystko dziala jak trzeba 8)
Raist

Postby Raist » Sat Oct 22, 2005 12:46 pm

Widac system po macoszemu potraktowal postacie w podrozy i wykasowal im nazwy doszczetnie :/
Zimt

Postby Zimt » Sat Oct 22, 2005 3:53 pm

Moim podrozujacym postaciom nic podobnego sie nie przytrafilo: jesli uprzednio oznaczyly obie nazwy jakichs lokacji, to pamietaja je, mimo amnezji pozostalych nazw.
"I'm just living in my head..."
Sierak

Postby Sierak » Sat Oct 22, 2005 4:00 pm

U mnie też wszystko gra,za to ludzie nie czytajacy ani forum ,ani newsów panikują na 102 ;P

Ostatnie pytanieeeeee:
stara wyspa Vlotryan-zostawiamy wszystkie nazwy w spokoju,czy zmieniamy na udziwnione polskie?
Raist

Postby Raist » Sat Oct 22, 2005 4:12 pm

Zmianiamy najlepiej na np. Wschodni las Vlotryan.
Sierak

Postby Sierak » Sat Oct 22, 2005 4:19 pm

Raist wrote:Zmianiamy najlepiej na np. Wschodni las Vlotryan.

Ale Vlotryan,Vlyryan i Vlouirryan chcę zostawić i inni też chyba tak uważają,że tak lepiej.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sat Oct 22, 2005 4:27 pm

Dyskusja o tym powinna sie toczyc w grze, nie na forum. Tak mi sie wydaje ze bedzie najsluszniej. Kazdy moze sobie nazywac lokacje jak mu sie podoba. A czy robi to tak jak wiekszosc czy po swojemu, to juz jego zmartwienie.
Sierak

Postby Sierak » Sat Oct 22, 2005 4:45 pm

Cantryjczyk wrote:Dyskusja o tym powinna sie toczyc w grze, nie na forum. Tak mi sie wydaje ze bedzie najsluszniej. Kazdy moze sobie nazywac lokacje jak mu sie podoba. A czy robi to tak jak wiekszosc czy po swojemu, to juz jego zmartwienie.

Może tak być w przypadku nowych miejsc,ale teraz doszło do nienaturalnej zmiany i będzie głupio,jeżeli jedni będa nazwyać Vlotryan-Vlotryan,a inni Katowicami :lol: albo zachodnie wzgórza katowic,to za dużo rzeczy do zmiany.Dyskusje powinny toczyć się również tutaj,jeżeli chodzi o starą wyspę,przynajmniej przez najbliższy czas.

Return to “Ogólne dyskusje”