Komunikat o dokowaniu

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Cantryjczyk

Komunikat o dokowaniu

Postby Cantryjczyk » Sun Mar 12, 2006 8:41 pm

Mam taka propozycje by uzupelnic gre o wlasnie takie komunikaty. Ja uwazam ich brak za blad. Troche utrudnia to gre, a wprowadzenie komunikatow nie zmieni znaczaco gry a raczej ulatwi i nawet doda realizmu, uprzyjemni ja. Juz wyjasniam.

Obecnie statek ktory zaczyna dokowac do innego statku lub do brzegu po prostu sie zatrzymuje. W zaleznosci od odleglosci i szybkosci statku dokowanie trwa od jednej do wielu godzin. Nie da sie go przerwac. Nie da sie nic zrobic. Nikt z zewnatrz nie wie ze statek dokuje, nawet jak go obserwuje. Nikt w srodku nie wie ze statek dokuje chyba ze zajrzy do specjalnego menu lub osoba dokujaca o tym powie.

Uwazam ze w miejscu do ktorego statek dokuje powinien sie o tym pojawic komunikat. Podobnie na statku. Problemow to duzo nie sprawi, nie da sie przerwac, a wiec komunikaty nie beda mogly posluzyc do przekazywania wiadomosci na odleglosc.

Przykladowe sytuacje.

1. (miasto portowe)

xxxx:xx Widzisz jak Statek Kupiecki zaczyna dokowac do Miasto Portowe.
xxxx:xx dwudziestoletni mezczyzna mowi: jakis statek tu zmierza, znam go, to kupcy, przygotujmy sie na handel, znam ich i sa uczciwi

2. (miasto portowe)

xxxx:xx Widzisz jak Statek Znany Jako Piracki zaczyna dokowac do Miasto Portowe.
xxxx:xx Soltys mowi: Ratunku, to znowu oni, plyna tu. Kobiety i ranni do schronow, wojownicy przygotowac sie, przodem ludzie z tarczami, przeciagnac spiacych w bezpieczne miejsca. Jak tylko przybija przywitajmy ich gradem strzal. *krzata sie goraczkowo przygotowujac obrone*

3. (duzy statek)
xxxx:xx Widzisz jak Lodeczka usiluje dokowac do Duzy Statek
xxxx:xx Widzisz jak Lodeczka usiluje dokowac do duzy statek
xxxx:xx kapitan mowi: Ale mi sie spalo *spoglada na morze* Ta Lodka plynie za nami. Zalogo, jak myslicie, zatrzymac sie i pozwolic im przybic do nas? Zobaczymy czego chca/
xxxx:xx Duzy statek ustala predkosc na 0.

Jak dla mnie dla statkow w zasiegu widzenia powinno byc wiadme czy zblizaja sie do nas i dokuja, czy nie. Zarowno fabularnie, jak i dla mechaniki gry byloby to uzupelnienie sensowne. W obecnej chwili do duzego statku moze usilowac, a nawet moze zadokowac maly statek, a na duzym nawet nikt tego nie zauwazy chocby sie staral. Zauwazy dopiero jak sie przyjzy dokladnie lub ktos sie odezwie. A to wrecz smieszne. Smieszne ze takie manewry sa calkiem niedostrzegalne, a lodka widoczna strasznie daleko nagle znika i pojawia sie gdzie indziej zupelnie z zaskoczenia.

Zachecam do komentarzy, do poparcia tego drobnego udogodnienia oraz wyszukiwania wad tego rozwiazania. Ja wad nie widze, same zalety. :)
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
ushol

Postby ushol » Sun Mar 12, 2006 8:50 pm

Popieram..

Hehe... Niech jeszcze esemesy przysyłają... :D
Image
Image
Federacja RP
WojD

Postby WojD » Sun Mar 12, 2006 8:54 pm

Piraci będa mieli trudniejsze życie - ale generalnie jestem za. Jak zwykle - trzeba sie przyjrzeć jak to zaimplementowac - ale chyba sie da... Jak bedzie poparcie i tu i na ang. forum, to ta sugestia może zostać przyjęta - przynajmniej częściowo.
==============
Hal

Postby Hal » Sun Mar 12, 2006 8:59 pm

Od dawna mi sie wydawalo to bardzo nielogiczne. Az sie prosi o te komunikaty.
Rob z kobietami co chcesz, ale nie probuj ich rozumiec. cytat Izabeli
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Sun Mar 12, 2006 9:21 pm

Bardzo sensowne. Przydałoby się coś takiego, wiele nie zaszkodzi,a niektórym może uatrakcyjnić odgrywanie postaci. Poza tym - fajne przykłady ;)
belin

Postby belin » Sun Mar 12, 2006 9:52 pm

Co najmniej bardzo sensowne - tez to mnie irytowalo juz nieraz (upsss... moje postacie ;-) ). To nawet bardziej potrzebne niz mozliwosc krzyczenia ze statku na statek.
Rusalka

Postby Rusalka » Sun Mar 12, 2006 10:56 pm

Popieram. Kolejne urozmaicenie.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Acutus

Postby Acutus » Sun Mar 12, 2006 11:07 pm

Równiez jestem jak najbardziej za, ale nie chce mi sie powtarzac agrumentow tych tutaj powyżej :D
We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain
....
I hope you don't understand
KilDar

Postby KilDar » Mon Mar 13, 2006 7:33 am

jestem ZA...
w mieście też powinien pojawiać się komunikat, że statek zadokował do przystani bądź portu... tym bardziej ze trzeba wejsc do budynku portu żeby zauważyć gościa..
Matix wrote:Nie grałem w Cantra przez najbliższe pięć minut
CzerwonyMag

Postby CzerwonyMag » Mon Mar 13, 2006 1:10 pm

Uwaga bardzo ważny moment. Teraz ja wypowiem się na temat owych komunikatów. *wchodzi na 2 skrzynki po piwie ustawione jedna na drugiej, mówi dalej z patosem* <b> JESTEM ZA !</b> *spada ze skrzynek*
Exor

Postby Exor » Mon Mar 13, 2006 1:25 pm

Popieram ten pomysł w imieniu moich postaci!
nic do dodania poza tym co napisane
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Mon Mar 13, 2006 2:08 pm

Trzymajmy sie tematu, czyli komunikat o dokowaniu. Jak dotad 10 osob wypowiedzialo sie ZA, ze mna to juz jest 11 osob. Nikt nie jest przeciwko. Starajcie sie ludzie nie kierowac dyskusji na nieodpowiednie tory.

Dziekuje.

Jak sytuacja sie utrzyma, czyli wszyscy ZA i to gromadnie, to trzeba bedzie przetlumaczyc na angielski i przepchnac pomysl do implamentacji.
Last edited by Cantryjczyk on Mon Mar 13, 2006 3:47 pm, edited 1 time in total.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
marshall

Postby marshall » Mon Mar 13, 2006 4:56 pm

Też jestem ZA
Nie musze chyba kopiowac argumentow z poprzednich postow bo to bardzo logiczny pomysl :D
docent

Postby docent » Mon Mar 13, 2006 10:33 pm

No dobra jak wszyscy to wszyscy, też jestem za.
Vivaldii

Postby Vivaldii » Tue Mar 14, 2006 12:09 am

za :)

Return to “Sugestie”