Grupa docelowa i słowa kluczowe dla Cantr
Moderators: Public Relations Department, Players Department
-
Grupa docelowa i słowa kluczowe dla Cantr
Waszym zdaniem kogo najlepiej poszukiwać w internecie do naszej gry? Jakie to będą dla was tzw. słowa-klucze?
Ostatnio więcej zajmuję pozycjonowaniem, więc wypróbuję zdobywaną wiedzę na zwerbowaniu dla nas graczy przez poszukiwane frazy w Google (przez moje strony, skąd przekierowuje ruch na cantr.net). Przykładowo znalazłem to: "gra tekstowa", "gra tekstowa online". Dalej będą również na słowa kluczowe z "mmorpg".
Ale może tak z innej beczki też poszukamy - coś o kreatywności? Może też o pisaniu? Ktoś ma jakieś pomysły?
Z propozycji wyszukam odpowiednie słowa pasujące pod Google.
Ostatnio więcej zajmuję pozycjonowaniem, więc wypróbuję zdobywaną wiedzę na zwerbowaniu dla nas graczy przez poszukiwane frazy w Google (przez moje strony, skąd przekierowuje ruch na cantr.net). Przykładowo znalazłem to: "gra tekstowa", "gra tekstowa online". Dalej będą również na słowa kluczowe z "mmorpg".
Ale może tak z innej beczki też poszukamy - coś o kreatywności? Może też o pisaniu? Ktoś ma jakieś pomysły?
Z propozycji wyszukam odpowiednie słowa pasujące pod Google.
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
- psychowico
Re: Grupa docelowa i słowa kluczowe dla Cantr
Ja bym kombinował z ludźmi grającymi w prawdziwe gry fabularne. Stąd ja się wziąłem w Cantrze i tak zapowiadam to znajomkom - pierwsza gra internetowa na jaką trafiłem, która bardzo przypomina prawdziwy RPG, prawdziwą grę w odtwarzanie ról. A pozwala na poświęcenie na nią mniejszej ilości czasu.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."
https://www.kinkykitty.pl
- Greek
- Programming Dept. Member/Translator-Polish
Myślę, że trzeba się skupić właśnie na odgrywaniu.
Wrzucę tu może fragmenty raportu reklamowego Cantra (dla języka angielskiego):
Tytuł wskazuje, że dobrym tropem jest właśnie odgrywanie ról. Kłopot jest z tym, że w języku polskim użycie w reklamie "odgrywanie ról" jest gorsze, niż "role-playing" w angielskim. Dodatkowo tekst poniżej wskazuje duże możliwości kreowania postaci, choć nie wiem na ile ludzie poważnie takie teksty biorą. Mogą być nauczeni doświadczeniem z innych reklam, gdzie tekst "Możesz być żołnierzem, politykiem, przedsiębiorcą..." oznacza, że w grze można robić dokładnie trzy rzeczy. Podobnie "Walcz, handluj, negocjuj, zdobywaj" na ogół wyczerpuje wszelkie oferowane przez grę możliwości
Idźmy dalej:
Nie wiem czym są "top keywords". Czy ustawione, czy wyszukiwane dające w wyniku Cantra, w każdym razie sporo tu RPG ;p
Może jeszcze dorzucę moje dane z analytics. Słowa kluczowe które sprowadziły na http://www.cantr-mmorpg.pl:
[żeby tabelki się nie rozjeżdżały najlepiej kliknąć na przycisk "cytuj" w tym poście i tam oglądać]
To są dane z całego ostatniego roku, więc w miarę wiarygodne. Jak widać na c-m w większości wchodzą ludzie, którzy już grają.
[żeby tabelki się nie rozjeżdżały najlepiej kliknąć na przycisk "cytuj" w tym poście i tam oglądać]
Widać, że toplisty dają całkiem sporo odwiedzających (2, 3, 6, 7) - to znaczy jest sens w nich głosować, do czego wszystkich gorąco zachęcam: http://www.cantr-mmorpg.pl (przyciski u dołu po prawej stronie - trzeba mieć w przeglądarce włączony JS)
Wrzucę tu może fragmenty raportu reklamowego Cantra (dla języka angielskiego):
najczęściej klikana reklama wrote:True Roleplaying for Free
Want to be a shrewd trader? Clan
leader? Peaceful farmer? Pirate?
Tytuł wskazuje, że dobrym tropem jest właśnie odgrywanie ról. Kłopot jest z tym, że w języku polskim użycie w reklamie "odgrywanie ról" jest gorsze, niż "role-playing" w angielskim. Dodatkowo tekst poniżej wskazuje duże możliwości kreowania postaci, choć nie wiem na ile ludzie poważnie takie teksty biorą. Mogą być nauczeni doświadczeniem z innych reklam, gdzie tekst "Możesz być żołnierzem, politykiem, przedsiębiorcą..." oznacza, że w grze można robić dokładnie trzy rzeczy. Podobnie "Walcz, handluj, negocjuj, zdobywaj" na ogół wyczerpuje wszelkie oferowane przez grę możliwości

Idźmy dalej:
Your top Keywords
free role playing games
free rpgs
free online games rpg
rpg game free
free online rpg game
Nie wiem czym są "top keywords". Czy ustawione, czy wyszukiwane dające w wyniku Cantra, w każdym razie sporo tu RPG ;p
Może jeszcze dorzucę moje dane z analytics. Słowa kluczowe które sprowadziły na http://www.cantr-mmorpg.pl:
Code: Select all
Keyword Visits Pages/Visit Avg. Time on Site % New Visits Bounce Rate
1. cantr 284 2.97 00:03:43 57.04% 33.80%
2. jak przeliczyc czas cantr 175 1.67 00:02:45 5.71% 69.71%
3. cantr enhanced 139 2.86 00:01:33 16.55% 10.79%
4. cantr ii 109 2.46 00:02:10 65.14% 45.87%
5. (not provided) 51 1.71 00:02:40 31.37% 43.14%
6. mmorpg.pl 43 1.60 00:01:21 9.30% 23.26%
7. cantr 2 36 2.28 00:02:31 63.89% 47.22%
8. cantr mmorpg 24 2.54 00:01:54 41.67% 16.67%
9. mmorpg-cantr 23 3.30 00:07:48 4.35% 21.74%
10. mmorpg 22 1.45 00:00:43 77.27% 68.18%
To są dane z całego ostatniego roku, więc w miarę wiarygodne. Jak widać na c-m w większości wchodzą ludzie, którzy już grają.
Code: Select all
Source Visits Pages/Visit Avg. Time on Site % New Visits Bounce Rate
1. forum.cantr.org 506 2.75 00:04:27 19.57% 39.92%
2. mmorpg.topka.pl 308 1.54 00:01:31 97.40% 64.94%
3. top50.com.pl 234 1.73 00:01:22 92.31% 60.26%
4. wykop.pl 147 2.21 00:01:36 80.27% 53.06%
5. facebook.com 145 1.95 00:02:45 50.34% 51.72%
6. mmorpg.og.pl 118 2.20 00:02:36 88.98% 53.39%
7. rpgtextowe.topka.pl 60 1.23 00:00:34 96.67% 73.33%
8. cantr-mmorpg.pl 52 2.37 00:01:18 13.46% 57.69%
9. cantr.net 50 3.06 00:07:19 70.00% 38.00%
10. webchat.quakenet.org 50 1.74 00:01:46 72.00% 56.00%
Widać, że toplisty dają całkiem sporo odwiedzających (2, 3, 6, 7) - to znaczy jest sens w nich głosować, do czego wszystkich gorąco zachęcam: http://www.cantr-mmorpg.pl (przyciski u dołu po prawej stronie - trzeba mieć w przeglądarce włączony JS)
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
- lacki2000
a może "jak dojechać do Vlotryan" albo "budowa sieci przekaźnikowej w polskiej strefie"? 
a tak na serio to może "free mmorpg" i jakaś kombinacja z "web-based" bo często celem są osoby pracujące, mobilne, co nie chcą instalować jakiś programików by se w coś ciekawego pograć.
Może jeszcze coś z "non-npc game" ale to raczej wąska grupa graczy z zachodnio-efebiańskich wymarłych plemion wpisuje.

a tak na serio to może "free mmorpg" i jakaś kombinacja z "web-based" bo często celem są osoby pracujące, mobilne, co nie chcą instalować jakiś programików by se w coś ciekawego pograć.
Może jeszcze coś z "non-npc game" ale to raczej wąska grupa graczy z zachodnio-efebiańskich wymarłych plemion wpisuje.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
- Greek
- Programming Dept. Member/Translator-Polish
No na pewno nie "free mmorpg" bo chcemy zachęcać polskich graczy. Trzeba szukać odpowiednich zamienników i decydować, kiedy jednak angielska wersja jest do zaakceptowania żeby ściągnąć Polaka.
Tak w ogóle to przed akcjami reklamowymi trzeba zadbać o właściwe zaplecze tj. poprawę interfejsu na ile się da oraz wyszkolenie kadr, dla których nowy to nie zawracacz dupy.
Tak w ogóle to przed akcjami reklamowymi trzeba zadbać o właściwe zaplecze tj. poprawę interfejsu na ile się da oraz wyszkolenie kadr, dla których nowy to nie zawracacz dupy.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
-
W statystykach jest opisane ile osób z Polski wpisuje przykładowo "free mmorpg", a gdy pozycjonuje się lokalną domenę z końcówką .pl, to dobre pozycje będzie miała tylko dla google.pl, więc nie przeszkadzają angielskie słowa kluczowe jeśli takie są częściej wpisywane niż zamienniki.
-
Widzę, że na trzeciej pozycji zaindeksowało w Bingu na "przygodowa gra online". W Google też pod parę fraz zaindeksowało - na "gra tekstowa online" jest w top, a na "gra tekstowa" niewiele dalej.
A na razie umieściłem kilka linków i dwa krótkie teksty
Później wrócę do tematu wyglądu typu landing page; na razie jednak będą cudaczne teksty aby to jakoś wybiło z otchłani internetu - jeśli ktoś będzie na cantr.pl, to pomogą jakiekolwiek komentarze i klikanie w gwiazdki.
Edit: Jeśli ktoś będzie mieć fajne rp w grze, to chętnie wezmę screeny na potrzeby stron zewnętrznych.
A na razie umieściłem kilka linków i dwa krótkie teksty

Później wrócę do tematu wyglądu typu landing page; na razie jednak będą cudaczne teksty aby to jakoś wybiło z otchłani internetu - jeśli ktoś będzie na cantr.pl, to pomogą jakiekolwiek komentarze i klikanie w gwiazdki.
Edit: Jeśli ktoś będzie mieć fajne rp w grze, to chętnie wezmę screeny na potrzeby stron zewnętrznych.
-
"gra przeglądarkowa" lub "browser game" ("gra browserowa") to w tej kategorii ludzie szukają gier "w stylu cantr"
do tego ważne jest "free", "freeware" lub "darmowa"
inne hasło często używane to "darmowa gra przeglądarkowa"
natomiast słowo "tekstowa" niekoniecznie, bo to nie jest dla wielu zbyt zrozumiałe
można jeszcze użyć "gra sandboxowa" lub "sandboxowe MMO" lub po prostu "MMORPG" (tak Polacy znają ten skrót, chociaż on nie polski jest)
rzadziej "gra społecznościowa"
ewentualnie "otwarty świat", "możliwość tworzenia przedmiotów" - to są rzeczy, których szuka część graczy
Słowa klucze dotyczące większości gier MMORPG są też dobre. Jeśli spowoduje to przyjście do Cantr nowych graczy, to niektórzy z nich odejdą ("brak grafiki" i "wolne tempo") ale niektórzy zostaną.
A podejrzewam, że zwiększenie liczby realnych graczy (nie postaci) wyszłoby Cantrowi na dobre.
do tego ważne jest "free", "freeware" lub "darmowa"
inne hasło często używane to "darmowa gra przeglądarkowa"
natomiast słowo "tekstowa" niekoniecznie, bo to nie jest dla wielu zbyt zrozumiałe
można jeszcze użyć "gra sandboxowa" lub "sandboxowe MMO" lub po prostu "MMORPG" (tak Polacy znają ten skrót, chociaż on nie polski jest)
rzadziej "gra społecznościowa"
ewentualnie "otwarty świat", "możliwość tworzenia przedmiotów" - to są rzeczy, których szuka część graczy
Słowa klucze dotyczące większości gier MMORPG są też dobre. Jeśli spowoduje to przyjście do Cantr nowych graczy, to niektórzy z nich odejdą ("brak grafiki" i "wolne tempo") ale niektórzy zostaną.
A podejrzewam, że zwiększenie liczby realnych graczy (nie postaci) wyszłoby Cantrowi na dobre.
- poziomek90
Gdyby nie działało "tajne" kółko adoracyjne na IRCu, gnojące każdego nowego w grze, który ma inne zdanie od nich, może i by coś z tego wyszło
Racja jest jak dupa. Każdy ma swoją... / Reason is like ass. Everybody have their.
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
- Mars
poziomek90 wrote:Gdyby nie działało "tajne" kółko adoracyjne na IRCu, gnojące każdego nowego w grze, który ma inne zdanie od nich, może i by coś z tego wyszło
Cantr II - nie dla idiotów?
- in vitro...
już taki nowy nie jesteśpoziomek90 wrote:Gdyby nie działało "tajne" kółko adoracyjne na IRCu, gnojące każdego nowego w grze, który ma inne zdanie od nich, może i by coś z tego wyszło
cantr się posypał
-
Jeszcze jedno "Classless System" - wiele osób nie lubi restrykcji rasa/klasa. Ja np staram się unikać gier w stylu "nie możesz założyć tych butów, bo nie masz 30 poziomu".
- kaloryfer
poziomek90 wrote:Gdyby nie działało "tajne" kółko adoracyjne na IRCu, gnojące każdego nowego w grze, który ma inne zdanie od nich, może i by coś z tego wyszło
tak jest w każdej grze z małą populacją, więc to co piszesz to żaden argument
-
Mała populacja to wada tej gry.
Można zdiagnozować sytuację i odpowiedzieć na pytanie DLACZEGO Cantr nie jest najpopularniejszą grą przeglądarkową na świecie.
Mi nie jest tak łatwo na to odpowiedzieć, bo krótko gram, ale za jakiś czas spróbuję podsumować wrażenia z gry.
Można zdiagnozować sytuację i odpowiedzieć na pytanie DLACZEGO Cantr nie jest najpopularniejszą grą przeglądarkową na świecie.
Mi nie jest tak łatwo na to odpowiedzieć, bo krótko gram, ale za jakiś czas spróbuję podsumować wrażenia z gry.
- psychowico
Oczywiste. Najważniejsza rzecz: to nie jest gra dla wszystkich, odgrywanie wymaga mózgu. Na forum widać, że niektóre jednostki mimo definitywnego braku grają w Cantra, jednak to rzadkość.
Poza tym gra jest z przeszłej epoki, słabo napisana, bardzo brzydki layout, wolno działa etc.
Poza tym gra jest z przeszłej epoki, słabo napisana, bardzo brzydki layout, wolno działa etc.
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."