Wydzielone: psucie i naprawa pojazdow

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

A.L.M.E.R

Wydzielone: psucie i naprawa pojazdow

Postby A.L.M.E.R » Mon Aug 02, 2010 2:29 pm

Dobrze, sam tego chciałeś :P
Wersja slim- Mamy
1 wrote:traktor- Stary rower

Jeśli chcemy naprawić takowy rowerek, postać musi do niego wejść, w sekcji "Miejsce" pojawiłby się przycisk "Napraw" i po jego kliknięciu rozpoczął by się projekt naprawy . A za kilka, kilkanaście godzin mamy
2 wrote:Traktor- Całkiem nowy rower

Szybkie do wprowadzenia łatwe i przyjemne. Wersja "Full HD"
w fazie eksperymentów : p
Ogólnie wszystko okrojone. jeśli chcesz mogę się rozpisać ze szczegółami
Zieleń czy nie zieleń- oto jest pytanie
Rusalka

Re: Silniki do lódek

Postby Rusalka » Mon Aug 02, 2010 5:01 pm

Nie bardzo kumam, co to ma do silników? :)

Zwykłe naprawianie to żaden koszt. Chodzi o to, żeby wymieniać opony i inne cześci jak się zużyją. W przeciwnym wypadku mamy coraz więcej złomu w miastach, którym nikt nie jeździ. Duża ich część powinna się rozpaść w pył.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Mon Aug 02, 2010 5:21 pm

Pytanie tylko jakim kosztem? Od samej naprawy i tak mogą się rozpadać niepotrzebne rzeczy, bo nikt w Vlo czy DB nie będzie się bawić z wózkami, a żeby się nagle nie okazało, że gdzieś na Oorc, Fu czy innym zadupiu rozpada się samochód, motor czy rower bo gumy nie ma i nie da się zdobyć rozsądnym kosztem.

A temat topicu chyba się zmienił z "silniki do łódek" na "żagle też silnik i winny mieć paliwo albo psuć się" który to został uogólniony do wszystkiego ;)
dwudziestoletni mężczyzna wrote:"OOC: Jak ci się nie podoba, to nie graj. Ta gra nie szuka więcej graczy."

kaloryfer wrote:This game already has a lot of problems, new players would only bring new ones.
Fieger

Postby Fieger » Mon Aug 02, 2010 5:48 pm

Moja propozycja jest taka żeby pojazd się nie rozpadał po osiągnięciu pewnego poziomu zniszczeń, ale po prostu działał gorzej. Nie będzie sytuacji gdy osada zbierająca x lat na samochód nie będzie mogła z niego po pewnym czasie korzystać.
I have a cunning plan...
Pies
Programming Dept. Member

Postby Pies » Mon Aug 02, 2010 5:57 pm

No, ale to z kolei nie rozwiąże problemu o którym pisał Rusałek(?), a według mnie ma tutaj rację. Może dwa rodzaje naprawiania, z surowcami i bez (np zalepianie dziury w oponie) a za to kilkakrotnie wolniejsze?
Byłyby po prostu do wyboru dwa różne projekty, to daje nadzieję, że da się to sensownie zaprogramować.
dwudziestoletni mężczyzna wrote:"OOC: Jak ci się nie podoba, to nie graj. Ta gra nie szuka więcej graczy."

kaloryfer wrote:This game already has a lot of problems, new players would only bring new ones.
Rusalka

Postby Rusalka » Mon Aug 02, 2010 6:01 pm

Fieger wrote:Moja propozycja jest taka żeby pojazd się nie rozpadał po osiągnięciu pewnego poziomu zniszczeń, ale po prostu działał gorzej. Nie będzie sytuacji gdy osada zbierająca x lat na samochód nie będzie mogła z niego po pewnym czasie korzystać.

Niestety takie coś nie wchodzi w grę. Po to ma być wprowadzone niszczenie się pojazdów i wszystkiego innego, aby nie miała miejsca taka sytuacja jak jest teraz. Jeśli zaglądacie czasem w statystki, to można tam zauważyć że np. liczba budynków, pojazdów, ilość żelaza itp. stale i całkiem liniowo rosną, od początku gry. Liczba graczy jednak niespecjalnie rośnie. I to głównie przez to, że jest wiele obiektów, które raz stworzone pozostają do końca świata. Grając dochodzi się to momentu, w którym ma się już te wszystkie fajne rzeczy, (których utrzymanie nic nie kosztuje) i nie ma za bardzo w którą stronę dążyć.

Odpowiadając jeszcze na pytanie o uciułany wieloletnim trudem samochód. Tak, prędzej czy później się rozpadnie. Nie sądze jednak, żeby to było szybciej, niż 20 lat. To zdecydownie wystarczająca ilość czasu aby się nim nacieszyć.

Najprawdopodobniej w pierwszej kolejności RD po prostu usunie możliwość naprawy przedmiotów. Później zajmą się implementacją nowego systemu, który będzie wymagał surowców do naprawy.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Piscator
Administrator Emeritus

Postby Piscator » Mon Aug 02, 2010 7:33 pm

We definitely won't let buildings and vehicles rot away without implementing a way to repair them first. If a thing is unique (has a name) there must be a way to maintain it.

Google wrote:My na pewno nie pozwoli budynków i pojazdów odejsc bez przeprowadzania sposób do ich naprawy w pierwszej kolejności. Jeśli coś jest wyjątkowy (ma nazwę) musi być sposób na utrzymanie.
Pretty in pink.
A.L.M.E.R

Postby A.L.M.E.R » Mon Aug 02, 2010 7:56 pm

Rusalka wrote:
Fieger wrote:Moja propozycja jest taka żeby pojazd się nie rozpadał po osiągnięciu pewnego poziomu zniszczeń, ale po prostu działał gorzej. Nie będzie sytuacji gdy osada zbierająca x lat na samochód nie będzie mogła z niego po pewnym czasie korzystać.

Niestety takie coś nie wchodzi w grę. Po to ma być wprowadzone niszczenie się pojazdów i wszystkiego innego, aby nie miała miejsca taka sytuacja jak jest teraz. Jeśli zaglądacie czasem w statystki, to można tam zauważyć że np. liczba budynków, pojazdów, ilość żelaza itp. stale i całkiem liniowo rosną, od początku gry. Liczba graczy jednak niespecjalnie rośnie. I to głównie przez to, że jest wiele obiektów, które raz stworzone pozostają do końca świata. Grając dochodzi się to momentu, w którym ma się już te wszystkie fajne rzeczy, (których utrzymanie nic nie kosztuje) i nie ma za bardzo w którą stronę dążyć.

Odpowiadając jeszcze na pytanie o uciułany wieloletnim trudem samochód. Tak, prędzej czy później się rozpadnie. Nie sądze jednak, żeby to było szybciej, niż 20 lat. To zdecydownie wystarczająca ilość czasu aby się nim nacieszyć.

Najprawdopodobniej w pierwszej kolejności RD po prostu usunie możliwość naprawy przedmiotów. Później zajmą się implementacją nowego systemu, który będzie wymagał surowców do naprawy.

no dokladnie. zamiast resetu gry :p
Zieleń czy nie zieleń- oto jest pytanie
lacki2000

Postby lacki2000 » Mon Aug 02, 2010 10:43 pm

W sumie fajnie by było jakby każdy pojazd składał się z części składowych (koła, silnik, itd.) widzianych w menu Obiekty, (tylko pamiętajmy że jest dość droga metoda konstruowania pojazdów od razu z surowców) które by się psuły i można by je wymontować nawet.
Z psuciem można powiązać kilka istotnych zagadnień:
1. Baaardzo powolne starzenie przez upływ czasu (ma to też tę zaletę że byłoby przeliczane przez serwer np raz na tydzień lub nawet rzadziej).
2. Starzenie się poprzez zużywanie (tu np przy pojazdach trzeba by przeliczyć zużycie wszystkich części np. po każdym zadokowaniu/dotarciu do celu, zawsze to nieco rzadziej niż po każdej turze płynięcia/jazdy)
3. Stan "bardzo stary" lub "zużyty" uniemożliwiałby korzystanie z danego pojazdu bez jego naprawy.
4. Naprawa bardzo starych lub zużytych rzeczy do poziomu lepszego (np "stary") nie wymagałaby narzędzi ani surowców ale wydajność takiego narzędzia/pojazdu byłaby mizerna (np. 10% prędkości maksymalnej przy takim samym zużyciu paliwa).
5. Można by szybko (np w 1 przeliczenie) naprawić rzecz, pojazd do solidnego poziomu używając niewielką ilość surowców (moze nawet bez narzędzi) a do 100% stanu trzeba by zużyć więcej surowców w dłuższym czasie i z narzędziami.

W powyższych punktach chodzi o to by starzenie i znikanie rupieci było ale z drugiej strony by nie zrobić z Cantra zielonej krainy wiecznych naprawiaczy nie mających czasu na nic innego.

No wiem, gruby offtop ale to nie ja zacząłem :P
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Miri

Postby Miri » Wed Aug 11, 2010 10:13 am

Pies wrote:No, ale to z kolei nie rozwiąże problemu o którym pisał Rusałek(?), a według mnie ma tutaj rację. Może dwa rodzaje naprawiania, z surowcami i bez (np zalepianie dziury w oponie) a za to kilkakrotnie wolniejsze?
Byłyby po prostu do wyboru dwa różne projekty, to daje nadzieję, że da się to sensownie zaprogramować.

O, to, to, to mi się podoba! :mrgreen:
I wilk syty, i owca cała. Przypomina mi to 2 sposoby budowy pojazdów - albo masz surowce, albo zaawansowaną technicznie infrastrukturę.
koksu

Postby koksu » Wed Aug 11, 2010 10:43 am

:shock: :shock: :shock: Miri i OT :shock: :shock: :shock:
Miri

Postby Miri » Wed Aug 11, 2010 11:38 am

Ćśśśśśśś.... :oops:
Pies
Programming Dept. Member

Re: Wydzielone: psucie i naprawa pojazdow

Postby Pies » Thu Aug 12, 2010 12:20 am

Moderatora!

A tak na serio, jeżeli któraś opcja jest dobra, to dawajcie ją na forum angielskie. Niby Pisc tutaj zagląda, ale bez przesady...

Rusalka

Postby Rusalka » Thu Aug 12, 2010 7:58 pm

To już było na angielskim, w podobnej formie nawet. Podejrzewam (nie mam już dostępu :evil: ) że na forum RD prowadzą własną dyskusję na ten temat.

Koniec końców wszystko będzie się psuć i rozpadać i nie będzie można naprawiać bez surowców. To bardzo ważna implementacja, ponieważ jest ona konieczna do tego by w Cantrze mogła istnieć w miarę normalna ekonomia. Obecnie mamy bardzo silną, ciągle postępującą inflację, która jest hamowana tylko przez to, że zarządcy trzymają swoje góry surowców w magazynach, tak samo jak klucze do wszelkich pojazdów, często porzuconych.

Ilość wszystkiego wciąż wzrasta. Zajrzyjcie czasem w statystyki. Większość rzeczy rośnie nieprzerwanie liniowo, od początku gry.

Na jedną postać w grze przypada dziś:

- 2224 gram żelaza
- 1018 gram stali
- 2,6 budynku
- 0,2 Pojazdu silnikowego

Zakładając postęp liniowy (czyli brak jakichkolwiek zmian w niszczeniu obiektów) przy obecnym spadku liczby graczy, będziemy mieli w dniu 5000 mniej więcej:

- 9000 gram żelaza
- 4100 gram stali
- 10 budynków
- 1 Pojazd silnikowy

I jak sobie wyobrażacie dalszą grę? :)
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Thu Aug 12, 2010 10:52 pm

Bogato.
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’

Return to “Sugestie”