Masywne żelazne wrota/Namioty
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- G.Smok
Masywne żelazne wrota/Namioty
Masywne Wrota, żelazny właz. co chcecie.
Wiem,że ten pomysł najprawdopodobniej się nie przyjmie, lub nawet spotka się z ostrym sprzeciwem, ale czemu nie spróbować?
Chodzi mi o rozwinięcie zamka, drzwi, których nie dałoby się otworzyć łomem.
Powinny być niezwykle drogie, np. kilka ton żelaza.
Chodzi o to: iż pozwalałoby to później tworzyć legendy o baśniowych skarbach, zamkniętych w wielkiej świątyni, do której klucze zagineły...
Dodatkowo możnaby wprowadzić, możliwość zbudowania kilku zamków w jednych wrotach. Do otwarcia jednego pomieszczenia potrzeba by 5 różnych kluczy.
Żeby zabezpieczyć duże miasta przed graczami, którzy wykorzystaliby wrota, i zabiliby całe miasto metodą:"Wyjdź, strzelaj, wróć, zamknij drzwi", wprowadzić trzeba możliwość otwarcia/zamknięcia takich wrót tylko od zewnątrz.
-------------------------------------------------------------------------
Namiot
To mi z kolei potrzebne do odgrywania pewnej postaci, i do spełnienia zamiarów drugiej.
"Przenośny budynek", w którym możnaby zbudować ograniczoną ilość, konkretnych mebli "składane krzesło","łóżko polowe" itd.
Właściciel budynku, posiadacz czegoś w rodzaju klucza, móglby taki namiot złożyć, pod warunkiem, że łączna waga zgromadzonych wewnątrz przedmiotów nie przekracza 5 kg, i rozłożyć go w innej lokacji.
Waga namiotu-przedmiotu, wynosiłaby 3kg+ waga zawartości.
Ostatecznie też nowy zwykły budynek, na który potrzebne by było trochę sznurka, drewna, i dużo skóry.
-----
Wiem,że oba pomysły wymagają sporo pracy przy mechanice gry, ale w moich oczach warto by było.
Nawet sam mogę przy tym pomóc.
Wiem,że ten pomysł najprawdopodobniej się nie przyjmie, lub nawet spotka się z ostrym sprzeciwem, ale czemu nie spróbować?
Chodzi mi o rozwinięcie zamka, drzwi, których nie dałoby się otworzyć łomem.
Powinny być niezwykle drogie, np. kilka ton żelaza.
Chodzi o to: iż pozwalałoby to później tworzyć legendy o baśniowych skarbach, zamkniętych w wielkiej świątyni, do której klucze zagineły...
Dodatkowo możnaby wprowadzić, możliwość zbudowania kilku zamków w jednych wrotach. Do otwarcia jednego pomieszczenia potrzeba by 5 różnych kluczy.
Żeby zabezpieczyć duże miasta przed graczami, którzy wykorzystaliby wrota, i zabiliby całe miasto metodą:"Wyjdź, strzelaj, wróć, zamknij drzwi", wprowadzić trzeba możliwość otwarcia/zamknięcia takich wrót tylko od zewnątrz.
-------------------------------------------------------------------------
Namiot
To mi z kolei potrzebne do odgrywania pewnej postaci, i do spełnienia zamiarów drugiej.
"Przenośny budynek", w którym możnaby zbudować ograniczoną ilość, konkretnych mebli "składane krzesło","łóżko polowe" itd.
Właściciel budynku, posiadacz czegoś w rodzaju klucza, móglby taki namiot złożyć, pod warunkiem, że łączna waga zgromadzonych wewnątrz przedmiotów nie przekracza 5 kg, i rozłożyć go w innej lokacji.
Waga namiotu-przedmiotu, wynosiłaby 3kg+ waga zawartości.
Ostatecznie też nowy zwykły budynek, na który potrzebne by było trochę sznurka, drewna, i dużo skóry.
-----
Wiem,że oba pomysły wymagają sporo pracy przy mechanice gry, ale w moich oczach warto by było.
Nawet sam mogę przy tym pomóc.
-
Re: Masywne żelazne wrota/Namioty
pomysl z namiotem bardzo fajny, szczegolnie jakby sie dawalo go skladac i rozkladac
- Aravat
Nie rozumiem idei tego namiotu. Już samo to, że pomieści tylko 5 kilo sprawia, że nawet człowiek tam nie wejdzie. Chomika chcesz tam trzymać? Chyba, że to ma być coś w stylu: dwie osoby plus łózko składane lub materac. Wtedy rozumiem, że chodzi o to, żeby można było w zaciszu uprawiać seks..Innego zastosowania nie widzę...Przecież przed deszczem to to ma nie chronić bo w Cantrze pogoda jest zawsze taka sama z tym, że nie wiadomo jaka. Za magazyn służyć nie będzie...Czyli co, przenośny dom schadzek? 

Wszystko nalezy robic w sposob tak prosty jak to tylko mozliwe i ani troche prosciej....
- G.Smok
Można go złożyć, jeżeli ciężar surowców w środku nie przekracza 5 kilogramów...
Ale spójrz na to z pozycji postaci-podróżnika, ile to dodaje do możliwości odgrywania! Dotąd można było tylko napisać "*rozkłada namiot*" i co z tym namiotem? Nawet go się w budynkach nie widzi...
Wiele postaci, myślę że pragnełoby móc przybyć do dużego miasta przechodnio, rozbić sobie namiot, i po roku wyjechać, chyba, że wolisz by w każdej osadzie było po 50 szałasów...
Otwiera to też możliwość straganów: Przybywa do dużego miasta kilku pomniejszych handlarzy z całej wyspy,każdy rozkładaja namiot i sprzedaje wszystko co ma, po czym wraca do domu.. trochę sensowniejsze od stania na ulicy i czekania aż ktoś od ciebie coś kupi...
Ale spójrz na to z pozycji postaci-podróżnika, ile to dodaje do możliwości odgrywania! Dotąd można było tylko napisać "*rozkłada namiot*" i co z tym namiotem? Nawet go się w budynkach nie widzi...
Wiele postaci, myślę że pragnełoby móc przybyć do dużego miasta przechodnio, rozbić sobie namiot, i po roku wyjechać, chyba, że wolisz by w każdej osadzie było po 50 szałasów...
Otwiera to też możliwość straganów: Przybywa do dużego miasta kilku pomniejszych handlarzy z całej wyspy,każdy rozkładaja namiot i sprzedaje wszystko co ma, po czym wraca do domu.. trochę sensowniejsze od stania na ulicy i czekania aż ktoś od ciebie coś kupi...
- Pies
- Programming Dept. Member
Aravat, to że u Ciebie zawsze jest nijaka pogoda, to nie znaczy, że wszędzie taka jest. Po co mamy w grze sztormiaki, szaliki, futrzane buty ale i klapki, krótkie spodenki itd?
A jak dalej nie rozumiesz i potrzebujesz czegoś związanego z mechaniką gry - jak wejdziesz do budynku, to nie mogą Ciebie atakować zwierzęta.
A jak dalej nie rozumiesz i potrzebujesz czegoś związanego z mechaniką gry - jak wejdziesz do budynku, to nie mogą Ciebie atakować zwierzęta.
dwudziestoletni mężczyzna wrote:"OOC: Jak ci się nie podoba, to nie graj. Ta gra nie szuka więcej graczy."
kaloryfer wrote:This game already has a lot of problems, new players would only bring new ones.
- Aravat
@Pies
No dobra...Dwóch gości mieszka w małej osadzie gdzie pogoda nie jest nijaka. Jeden chodzi w sztormiaku bo mu wieje w twarz i strasznie pada a jego kumpel w krótkich spodenkach i klapkach bo dla niego straszny upał. A tu nagle wpada z wizytą sąsiad ubrany w futra i szaliki i z drogi krzyczy jaka straszna zima nastała. Faktycznie Pies, bardzo ciekawe...Tak czy inaczej ludzie chodzą ubrani tak samo przez cały rok więc chyba jednak pogoda jest nijaka a ludzie noszą to co noszą nie ze względu na nią.
Mnie te namioty całkowicie nie przekonują. A już stragany, do których ustawiają się kilometrowe kolejki to niezła fantazja. Co najwyżej każdy rozłoży swój namiot i dopiero będzie niezły jarmark..Tak z 60 namiotów we Vlo. Fajny widok. Tylko czemu to ma służyć to ja dalej nie wiem.
Bo z tym chowaniem się przed zwierzętami to żart, prawda?
No dobra...Dwóch gości mieszka w małej osadzie gdzie pogoda nie jest nijaka. Jeden chodzi w sztormiaku bo mu wieje w twarz i strasznie pada a jego kumpel w krótkich spodenkach i klapkach bo dla niego straszny upał. A tu nagle wpada z wizytą sąsiad ubrany w futra i szaliki i z drogi krzyczy jaka straszna zima nastała. Faktycznie Pies, bardzo ciekawe...Tak czy inaczej ludzie chodzą ubrani tak samo przez cały rok więc chyba jednak pogoda jest nijaka a ludzie noszą to co noszą nie ze względu na nią.
Mnie te namioty całkowicie nie przekonują. A już stragany, do których ustawiają się kilometrowe kolejki to niezła fantazja. Co najwyżej każdy rozłoży swój namiot i dopiero będzie niezły jarmark..Tak z 60 namiotów we Vlo. Fajny widok. Tylko czemu to ma służyć to ja dalej nie wiem.
Bo z tym chowaniem się przed zwierzętami to żart, prawda?
Wszystko nalezy robic w sposob tak prosty jak to tylko mozliwe i ani troche prosciej....
-
a do czego ma sluzyc taka fajka na przyklad? li i jedynie do odgrywania. i wypraszam sobie, moje postaci staraja sie, kazda w miare swoich mozliwosci, ubierac zgodnie z pora roku, i nie sa w tym odosobnione 

- Aravat
Pykaniem fajki nie narzucasz odgrywania innym. Co innego z pogodą. Jak się umówić w dużym mieście jaka jest pogoda? Zarządzeniem głowy państwa? Król albo główny meteorolog ogłasza w tym dniu opady i wszyscy rozkładają namioty żeby nie zmoknąć. Ja tego nie widzę. Choć mówiąc szczerze to fajnie by było wprowadzić pogodę do gry. Pogoda uzależniona by była od warunków klimatycznych, pory roku oraz jej kaprysów. Wtedy to wszystko miałoby by sens...

- saguarooo
Kiedyś też zastanawiałem się jak wprowadzić pogodę do Cantra, żeby wszyscy wiedzieli jaka jest, ale nie była ona w jakiś sposób uprzykrzająca dla graczy (oraz programistów
). Przyszedł mi pewien pomysł, dość kontrowersyjny, ale chyba mający też swoje zalety...
Otóż gracze, w jakiejś osadzie mogliby się umówić OOC, że dane miasto będzie miało taką samą pogodę jaka faktycznie jest w danym dniu w jakimś miejscu w Polsce. Każdy, kto chciałby odegrać coś związanego z pogodą, po prostu sprawdzałby sobie w internecie pogodę dla tego miejsca i już wszyscy mieliby te same informacje o pogodzie.

Otóż gracze, w jakiejś osadzie mogliby się umówić OOC, że dane miasto będzie miało taką samą pogodę jaka faktycznie jest w danym dniu w jakimś miejscu w Polsce. Każdy, kto chciałby odegrać coś związanego z pogodą, po prostu sprawdzałby sobie w internecie pogodę dla tego miejsca i już wszyscy mieliby te same informacje o pogodzie.

- G.Smok
Z pogodą fajnie by było, wymaga tylko sporo zmian w mechanice gry, o ile by na coś wpływała...
Lecz jak opisał Squaroo można umówić się również przez occ. Więc czy warto?
Przykłady tematów:
viewtopic.php?f=45&t=11204&p=271534&hilit=pogoda#p271534
viewtopic.php?f=45&t=9505&p=240604&hilit=pogoda#p240604
Zaczynamy lekki off-top, wróćmy do tematu...
Lecz jak opisał Squaroo można umówić się również przez occ. Więc czy warto?
Przykłady tematów:
viewtopic.php?f=45&t=11204&p=271534&hilit=pogoda#p271534
viewtopic.php?f=45&t=9505&p=240604&hilit=pogoda#p240604
Zaczynamy lekki off-top, wróćmy do tematu...
- Pies
Aravat, a dlaczego? Znam jakoś miejsca, gdzie ludzie potrafią się umówić sami na pogodę i nikt nie narzeka. A to są duże miasta, a nie jakieś laski po dwie osoby. Zresztą zdaje się, że Fujko też miała pewny dar wpływania na pogodę. I nie słyszałem, by ktoś narzekał?
Co do zwierząt - nie, nie żart. Tak to działa w Cantrze, a i w rzeczywistości ludzie wolą sobie rozbić namiot nawet jak nie ma szans na deszcz w nocy....
Co do zwierząt - nie, nie żart. Tak to działa w Cantrze, a i w rzeczywistości ludzie wolą sobie rozbić namiot nawet jak nie ma szans na deszcz w nocy....
dwudziestoletni mężczyzna wrote:"OOC: Jak ci się nie podoba, to nie graj. Ta gra nie szuka więcej graczy."
kaloryfer wrote:This game already has a lot of problems, new players would only bring new ones.
-
Co do pogody...Nie mówi się o niej często, ale najczęściej jest odzwierciedleniem tej z reala
Mam na myśli, że gracze zgadzają się z tym, że z marca na kwiecień w cantrze robi się coraz cieplej i można pomyśleć nad nowymi ciuszkami.
Namiot mi się bardzo podoba. Nie ma to jak rozbicie obozu na parę dni, zamiast spać pod gołym niebem i jeszcze narażać się na stratowanie przez słonia.

Namiot mi się bardzo podoba. Nie ma to jak rozbicie obozu na parę dni, zamiast spać pod gołym niebem i jeszcze narażać się na stratowanie przez słonia.
http://waclaw-iftw.myminicity.com/ - Hoduję miasto!
- Ice-Man
Od kiedy namiot uchroniłby przed stratowaniem przez słonia, tak btw? Chyba jakiś w stylu pancernego namiotu.
-
Tak i z polem maskującym
. W Cantrze widać mógłby chronić.

http://waclaw-iftw.myminicity.com/ - Hoduję miasto!
- Pies
Od kiedy jadąc samochodem możemy uderzyć z topora nawet kogoś oddalonego, możemy uderzyć osobę znajdującą się na innym statku jednocześnie nie mogąc na statek wejść, od kiedy ludzie rodzą się w wieku dwudziestu lat?
Wiele rzeczy w Cantrze jest niezgodnych z rzeczywistym światem.
Wiele rzeczy w Cantrze jest niezgodnych z rzeczywistym światem.