Anteny z sygnalem kierowanym
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Pyroman
Anteny z sygnalem kierowanym
Tak sobie myślałem jak połączyć drogą radiową dwie wyspy położone z dala od siebie. Otóż można by było zastosować anteny z sygnałem kierowanym (technicznie to chyba się inaczej nazywa, ale mniejsza o to) Otóż Anteny takie przesyłały by sygnał między sobą za pomocą podanych współrzędnych (Antena A wymierzona w antenę B i na odwrót) współrzędne te wyznaczało by się za pomocą sekstansu.
Przykładowo:
Antena B jest 40 stopni na północ i 15 na wschód względem Anteny A tak więc takie dane trzeba by było wpisać w Antenie A, ale by przesłać sygnał Antena B musiała by być ustawiona na 40 stopni na południe i 15 na zachód.
Dodatkowo można by było wprowadzić zakres częstotliwości radiowej jakie ma przesyłać. działała by jako przekaźnik z punktu A do B i B do A (tak więc by przesłać dalej sygnał w głąb lądu potrzebny by był zwykły przekaźnik w osadzie)
Moja propozycja potrzebnych materiałów do budowy anteny:
talerz 1 sztuka (5000 gram aluminium, młotek z okrągłą głownią), płytka drukowana 5 sztuk, lampa próżniowa 1 sztuka, tubus z mosiądzu aluminiowego 5sztuk, przewód z metalu szlachetnego 20 sztuk, obudowa 1000 gram aluminium 200 gram żelaza. Oraz dodatkowe narzędzia by to wszystko złożyć w całość: śrubokręt, kombinerki, lutownica
Przykładowo:
Antena B jest 40 stopni na północ i 15 na wschód względem Anteny A tak więc takie dane trzeba by było wpisać w Antenie A, ale by przesłać sygnał Antena B musiała by być ustawiona na 40 stopni na południe i 15 na zachód.
Dodatkowo można by było wprowadzić zakres częstotliwości radiowej jakie ma przesyłać. działała by jako przekaźnik z punktu A do B i B do A (tak więc by przesłać dalej sygnał w głąb lądu potrzebny by był zwykły przekaźnik w osadzie)
Moja propozycja potrzebnych materiałów do budowy anteny:
talerz 1 sztuka (5000 gram aluminium, młotek z okrągłą głownią), płytka drukowana 5 sztuk, lampa próżniowa 1 sztuka, tubus z mosiądzu aluminiowego 5sztuk, przewód z metalu szlachetnego 20 sztuk, obudowa 1000 gram aluminium 200 gram żelaza. Oraz dodatkowe narzędzia by to wszystko złożyć w całość: śrubokręt, kombinerki, lutownica
-
pipok
Re: Anteny z sygnalem kierowanym
Nie wiem, co to miałoby znaczyć, ale w tym ujęciu jest bez sensu.Pyroman wrote:Antena B jest 40 stopni na północ i 15 na wschód względem Anteny A
Kąt 40º mierzony od kierunku północnego (tradycyjnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara), oznacza to samo, co kąt 310º (inaczej mówiąc: -50º) mierzony względem wschodu. Kąt względem północy wyznacza równocześnie jednoznacznie kąt względem dowolnego innego kierunku, także wschodu. Równoczesne spełnienie warunku "40º na północ i 15º wschód" to jakaś geometryczno-kartograficzne... ekhem... nieporozumienie. Nie da się tak, nie ma takiego kierunku.
Co do pomysłu jako takiego: moim zdaniem ani to realistyczne, ani pasujące do obecnego świata gry. Skurczyłby się niesamowicie, takie rozwiązanie niepotrzebnie ułatwiałoby komunikację. Już teraz wiele osób stwierdza, że przy obecnym stanie rozwoju i braku degradacji budynków i pojazdów jest zbyt łatwo.
Ponadto, nie do wprowadzenia bez zmian w kodzie gry.
Last edited by pipok on Thu Sep 18, 2008 8:02 am, edited 1 time in total.
-
grzybi
- cald dashew
-
grzybi
W realnym świecie oczywiście takie rozwiązania są stosowane w telekomunikacji, ale nie widzę sensu, żeby je wprowadzać tutaj. Przekazywany sygnał pewnie byłby później propagowany do mniejszych stacji odbiorczych (tu: do odbiorników radiowych)? Ja nie chciałbym np. w Edenie słuchać prywatnych rozmów między dwoma małymi osadami na innej wyspie.
-
pipok
Też dziwnie, bo antena ustawiona według jednostek sekstantu ("długość" i "szerokość" cantryjska, czyli faktycznie odległości od punktu odniesienia) nie wskazywałaby wtedy kierunku, tylko PUNKT docelowy transmisji. Odbiorniki, nadajniki i przekaźniki, które już są, działają na całkiem innej zasadzie. Wysyłają i odbierają sygnał nie kierunkowo, ani tym bardziej do zadanego punktu(!), lecz sieją i zbierają we wszystkich kierunkach, sygnał dociera do każdego miejsca wewnątrz koła zasięgu.grzybi wrote:Pyroman użył chyba tych stopni (które jednoznacznie kojarzą się z kątami) jako jednostek długości. Dosyć mocno to mylące. Poczekajmy aż wyjaśni o co mu chodzi.
- Pyroman
użyłem stopni gdyż jak dotąd nie grałem postacią która miała by sekstans, ale chodziło mi o kierunek w którym mają się zwrócić, coś co musi gracz sam ustalić, a nie coś przyjętego z góry, tak żeby nie było zbyt prosto
a tak apropo niektórych wypowiedzi..... to może od razu cofnijmy się do epoki listów i rozwalmy wszystkie radia w cantr?
a tak apropo niektórych wypowiedzi..... to może od razu cofnijmy się do epoki listów i rozwalmy wszystkie radia w cantr?
-
grzybi
-
pipok
No to kierunek, mówię Ci jeszcze raz, kierunek podaje jedna liczba - kierunek to po prostu kąt, mierzony od pewnego stałego kierunku, np. północy. Sposób działania sekstantu nie ma tu nic do rzeczy. Czy sekstant pokazuje odległości, kąty, czy cokolwiek innego - kierunek to jedna liczba. Jak ileś od północy, to nie ma sensu dodatkowo ileś od wschodu.Pyroman wrote:użyłem stopni gdyż jak dotąd nie grałem postacią która miała by sekstans, ale chodziło mi o kierunek w którym mają się zwrócić, coś co musi gracz sam ustalić, a nie coś przyjętego z góry, tak żeby nie było zbyt prosto
Kierunek do miasta B mierzony w mieście A to kąt pomiędzy wychodzącą z punktu A półprostą wskazującą północ a półprostą wskazującą miasto B. Jedna liczba. Jedna - kąt, w prawdziwych stopniach. Nie może być równocześnie ileśtam stopni na północ i dowolne ileśtam na wschód, bo wielkość kąta mierzonego od półprostej wskazującej wschód wynika jednoznacznie, z przeliczenia, z wielkości kąta mierzonego od półprostej wskazującej północ. Pokazujesz kierunek na powierzchni, a nie w przestrzeni, więc określa go jedna liczba. Wszystkie punkty na półprostej wychodzącej z punktu A i nachylonej pod tym kątem leżą w zadanym kierunku, tak? Dwie liczby są niezbędne do wskazania położenia, do umiejscowienia konkretnego punktu. W naszej, ziemskiej geografii, tak samo - bo chodzi o punkty na powierzchni kuli ziemskiej. Długość i szerokość geograficzna na Ziemi też wyznaczają konkretny punkt, nie kierunek.
Wracając do kierunku. Jeśli ktoś ma sekstant, to wystarczy, że wyzeruje go w mieście A, popłynie do B i tam odczyta wskazania. Sekstant w grze prócz odległości w dwu prostopadłych kierunkach podaje także biegunowe współrzędne: odległość w linii prostej do miejsca, gdzie go wyzerowano oraz kąt do tego punktu, mierzony od północy. Dzisiaj sekstant w Cantrze to nie jest żaden cud, w dużych miastach, które stać na kilka kilo aluminium... A ktoś przecież i tak popłynie z miasta A do miasta B (lub odwrotnie), żeby uzgodnić postawienie anten, więc ustalenie kierunku anteny byłoby bardzo proste. Wręcz banalne w porównaniu do kosztów budowy takiego urządzenia.
- Pyroman
raczej chodzi mi o możliwość znalezienia punktu względem zmiennego układu współrzędnych gdzie dla Anteny w osadzie w której jesteśmy zawsze wynosi 0,0 ... podanie kąta jest mniej precyzyjne. Nie nawiązujmy do ziemskiej geografii.. patrzymy względem Cantra i załóżmy, że oś Z odpowiadająca za nachylenie antenty by móc przesłać sygnał po półkuli nie będzie uwzględniania (albo dla osób z mniejszą wyobraźnią ustalana automatycznie)
-
pipok
Czyli antena punkt-punkt, a nie punkt-kierunek... Wystarczy odczyt współrzędnych sekstantu wyzerowanego w osadzie (lub banalne przeliczenie współrzędnych z cudzych notatek, jeśli są na nich oba miasta). No, mówię przecież, że to żadne utrudnienie. Jeśli miasto stać na sześć kilo aluminium, to sekstant już dawno ma. O sekstant dużo łatwiej.Pyroman wrote:raczej chodzi mi o możliwość znalezienia punktu względem zmiennego układu współrzędnych gdzie dla Anteny w osadzie w której jesteśmy zawsze wynosi 0,0
Kto powiedział, że Cantr jest kulą, że w ogóle jest wypukły? Albo wklęsłypatrzymy względem Cantra i załóżmy, że oś Z odpowiadająca za nachylenie antenty by móc przesłać sygnał po półkuli nie będzie uwzględniania (albo dla osób z mniejszą wyobraźnią ustalana automatycznie)
Znowu o współrzędnych:
Nawet, gdyby tak było, gdyby Cantr był kulą -- oś Z nie ma nic do rzeczy, tak samo jak na Ziemi. Podaje się dwie współrzędne, dwie jednoznacznie wyznaczają punkt na znanej, zadanej powierzchni. Dowolnej powierzchni, także cantryjskiej. Miasta leżą na powierzchni, zgadza się? Wszystko jedno, czy powierzchnia jest płaska, czy zakrzywiona. Jeśli to powierzchnia kuli, to wówczas promień kuli decyduje o odległości punktu (leżącego na powierzchni!) od środka kuli; dwie pozostałe współrzędne -- biegunowe, kąty w przypadku współrzędnych geograficznych ziemskich -- podają położenie i tylko one są istotne, trzecia jest z góry ustalona. Wynika z dwu pierwszych i geometrii naszej powierzchni.
Gdyby to była kula, to faktyczne, fizyczne kierowanie anteny na konkretny punkt, byłoby bez sensu. Nie przebijesz się za horyzont. A co będzie, kiedy punkt leży dokładnie po drugiej stronie kuli? Na Ziemi pomaga nam jonosfera, ale w Cantrze?
-
Besteer
Jakiś taki dziwny ten pomysł. Jak chcesz sobie pogadać prywatnie, to przecież radio ma 200 częstotliwości, z których masowo wykorzystuje się góra 4-5. Znajdujesz więc jakąś egzotyczną, typu "189" i po kłopocie... Nie trzeba dawać programistom kolejnej roboty, gdy nawet bugów nie ma kto naprawić.
Za to jestem ZA degradacją budynków i samochodów, co już ktoś tu wspomniał, bo faktycznie jest za łatwo. Zadupie powinno być zadupiem, a nie żeby tam stały po wsze czasy zachowane w świetnym stanie budynki po przodkach.
Za to jestem ZA degradacją budynków i samochodów, co już ktoś tu wspomniał, bo faktycznie jest za łatwo. Zadupie powinno być zadupiem, a nie żeby tam stały po wsze czasy zachowane w świetnym stanie budynki po przodkach.
- witia1
Oczywiście że przy kulistym modelu świata oś "Z" ma znaczenie. Jeśli założyć inną budowę stratosfery niż ziemska to transmisje radiowe były by ograniczone przez kształt terenu w którym się rozchodzą
Współrzędna "z" to ten "promień" w końcu na ziemi ma różne wielkości i omijamy w tej chwili ograniczenie do powierzchni planety bo z nie musi wcale być promieniem:P
Pipok ma rację do do współrzędnych tylko ujął bym to nieco inaczej. Antena nie nada wiadomości do konkretnego punktu tylko najczęściej jeśli nadaje w określonym kierunku to po przestrzeni stożkowej zawierającej taki punkt.
Pipok ma rację do do współrzędnych tylko ujął bym to nieco inaczej. Antena nie nada wiadomości do konkretnego punktu tylko najczęściej jeśli nadaje w określonym kierunku to po przestrzeni stożkowej zawierającej taki punkt.
-
Besteer
-
pipok
Mówię, że żadna trzecia współrzędna, obojętnie jak ją nazwać i jak jest wyznaczana, nie ma znaczenia dla określenia współrzędnych punktu na powierzchni. Dowolnej powierzchni. Wystarczają dwie liczby, wszystko jedno, czy jest to płaszczyzna, sfera (powierzchnia kuli), hiperboloida czy torus. Nawet na dowolnie pofałdowanej powierzchni potrzebne sa dwie i wystarczą dwie współrzędne. Trzecia jest konieczna tylko wtedy, kiedy mówimy o punkcie w przestrzeni trójwymiarowej. Ale wszystkie miasta w Cantrze leżą na wspólnej powierzchni. Żadne nie leży pod ani ponad powierzchnią. "Antena" zaś miała być ustawiana według współrzędnych punktu docelowego, czyli potrzebne są dokładnie dwie współrzędne dla jednoznacznego wskazania takiego punktu. Nie mniej i nie więcej.witia1 wrote:Oczywiście że przy kulistym modelu świata oś "Z" ma znaczenie.
Swoją drogą, krzywizna globalna czy lokalne w Cantrze nie istnieją lub mają znaczenia fizycznego (por. latarnie morskie).
Właśnie! Dlatego po przeczytaniu pierwszego listu myślałem, że chodzi o namiar na kierunek, na powierzchni stożek sprowadza się do obszaru ograniczonego półprostymi-ramionami kąta, w grze można go uprościć do linii biegnącej w określonym kierunku. Wtedy powinna być jedna liczba, nie dwie...witia1 wrote: Antena nie nada wiadomości do konkretnego punktu tylko najczęściej jeśli nadaje w określonym kierunku to po przestrzeni stożkowej zawierającej taki punkt.
Ale to nie jest antena, właśnie sobie uświadomiłem