Koszt budowy zamku

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Rydygier

Koszt budowy zamku

Postby Rydygier » Thu Nov 30, 2006 1:44 pm

Owoż planuję w przyszłości postawić sobie replikę gotyckiego zamku z kamienia. Wstępnie zamiaruję budynek mieszkalny (na planie prostokąta, wyposażony w donżon) otoczyć murem kurtynowym na planie kwadratu o boku ok. 50-60 metrów. Do tego cztery okrągłe baszty narożne, kilka mniejszych wieżyczek na obwodzie muru i dość masywny kompleks bramy. Całość raczej na skale. Ilość wymaganego budulca, tak pi razy oko, jakieś 25000 metrów sześciennych kamienia. Może pomożecie mi zdecydować, jaki to ma być kamień i oszacować koszt przedsięwzięcia? 8) [/img]
Szopen

Postby Szopen » Thu Nov 30, 2006 2:00 pm

Hmmm... To pewnie w dalekiej przyszlosci ;) . Ale w razie czego zajmuje sobie tam jakies skrzydlo :P
Rusalka

Postby Rusalka » Thu Nov 30, 2006 2:36 pm

Był już taki jeden koleś, co chciał zbudować sobie zamek, i nawet prawie mu się udało. Nie pamiętam już w tej chwili nazwy miejscowości, ale byłem tam, i stoi tam wielkie żelbetowe zamczysko (z tego co słyszałem, skarbówka się do tego typa dobrała i w końcu całe przedsięwzięcie zostało zarekwirowane).

Tu wskazówka: Zamek powinien być zrobiony z żebletu i obłożony jedynie kamieniem - wyjdzie taniej, i szybciej zbudują.

:)
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
Gnom

Re: Koszt budowy zamku

Postby Gnom » Thu Nov 30, 2006 2:40 pm

Rydygier wrote:Może pomożecie (...) oszacować koszt przedsięwzięcia? 8) [/img]

Zbyt duży. ;)
Artur

Postby Artur » Thu Nov 30, 2006 2:42 pm

Rydygier wrote:Może pomożecie (...) oszacować koszt przedsięwzięcia? 8)

na moje oko gora picset zlotych :wink: i ze 2 winiacze za robocizne :wink:
Miaua

Postby Miaua » Thu Nov 30, 2006 2:51 pm

Rusalka wrote:Był już taki jeden koleś, co chciał zbudować sobie zamek, i nawet prawie mu się udało. Nie pamiętam już w tej chwili nazwy miejscowości, ale byłem tam, i stoi tam wielkie żelbetowe zamczysko (z tego co słyszałem, skarbówka się do tego typa dobrała i w końcu całe przedsięwzięcie zostało zarekwirowane).

Łapalice chyba :D I zdaje sie, ze zbankrutowal i mu zabrali fabryke mebli 8)
Kamienny znak: I'm the Devil, I love metal!
Kamienny znak: Dzięki, Marolu Wielki Bardzo!

Image
Sztywna

Postby Sztywna » Thu Nov 30, 2006 2:56 pm

Rusalka wrote:Był już taki jeden koleś, co chciał zbudować sobie zamek, i nawet prawie mu się udało. Nie pamiętam już w tej chwili nazwy miejscowości, ale byłem tam, i stoi tam wielkie żelbetowe zamczysko (z tego co słyszałem, skarbówka się do tego typa dobrała i w końcu całe przedsięwzięcie zostało zarekwirowane).

Łapalice. I ja i Rydygier widzieliśmy ten zamek. Tam miał być hotel lub klasztor :P

Braciszku, zarezerwuj mi jakiś apartamencik w swoim zamku. Taki, żeby moi koledzy nie mogli wchodzić...
Edit: No popatrz, nie zauważyłam, że Miaua już o tym pisała(kurczę, poezja mi tu wyszła).
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...

<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>
in vitro...

Postby in vitro... » Thu Nov 30, 2006 3:06 pm

Rydygier wrote:Owoż planuję w przyszłości postawić sobie replikę gotyckiego zamku z kamienia.
no to graba, ja też! tyle że bez donżonu
cantr się posypał
Rydygier

Postby Rydygier » Thu Nov 30, 2006 3:19 pm

Sztywna wrote:

Łapalice. I ja i Rydygier widzieliśmy ten zamek. Tam miał być hotel lub klasztor :P

Braciszku, zarezerwuj mi jakiś apartamencik w swoim zamku. Taki, żeby moi koledzy nie mogli wchodzić...
Edit: No popatrz, nie zauważyłam, że Miaua już o tym pisała(kurczę, poezja mi tu wyszła).

Ano zwiedzało się... Ponoć idzie do rozbiórki. Mały żal. To i tak był eklektyczny potworek.
Rydygier

Postby Rydygier » Thu Nov 30, 2006 3:21 pm

Artur wrote:
Rydygier wrote:Może pomożecie (...) oszacować koszt przedsięwzięcia? 8)

na moje oko gora picset zlotych :wink: i ze 2 winiacze za robocizne :wink:

Mam nadzieję zamknąć budżet kwotą 100 mln PLN za całość... 8)
Ale może da sie jakoś zaoszczędzić... Z betonu robił nie będę, bo to ma być wierne odtworzenie średniowiecznej architektury, a nie jakies tanie podróbki. :) Nie wiem tylko, czy lepiej granit czy bazalt... Można się postarać o dotację z UE lub nawet UNESCO...
in vitro...

Postby in vitro... » Thu Nov 30, 2006 3:24 pm

Z betonu robił nie będę, bo to ma być wierna replika, a nie chodzenie na łatwiznę.
życze powodzenia, może będzie wierniejsza pod względem długowieczności (tj. szybciej się rozleci)
cantr się posypał
Rydygier

Postby Rydygier » Thu Nov 30, 2006 3:25 pm

in vitro... wrote:
Z betonu robił nie będę, bo to ma być wierna replika, a nie chodzenie na łatwiznę.
życze powodzenia, może będzie wierniejsza pod względem długowieczności (tj. szybciej się rozleci)

Wystarczy, jak postoi 500 lat. Skądinąd z pewnością taniej by wyszło odrestaurować jakąś ruinę, i o pieniążki od instytucji byłoby łatwiej...
T34.

Postby T34. » Thu Nov 30, 2006 3:49 pm

To Rydygier jest aż tak bogaty?
Rydygier

Postby Rydygier » Thu Nov 30, 2006 3:55 pm

T34. wrote:To Rydygier jest aż tak bogaty?

Jeszcze nie. Ale czymże są takie techniczne drobiazgi wobec rozmachu moich zamierzeń? :lol:
Sztywna

Postby Sztywna » Thu Nov 30, 2006 3:59 pm

No faktycznie, rozmach jakiś to ma. Ja bym proponowała zbudować zamek na fundamencie spod pewnej beczki... ;) Nic by go nie ruszyło.

Edit: Why klątwa?
Last edited by Sztywna on Thu Nov 30, 2006 4:01 pm, edited 1 time in total.
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...

<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”