Moze zroibmy nowy dzial na polskim forum?szczegoly nizej

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Czy chcesz, by wprowadzono dzial Dyskusje o wydarzeniach w grze, tylko dla chetnych bez lamania NZ?

Tak, to dobre rozwiazanie
9
31%
Nie, powinnismy rozmawiac o tym w dziale ogolne dyskusje bez ogrodek
2
7%
Nie, w ogole nie powinnismy rozmawiac o wydarzeniach w grze na forum, chyba ze z waznych przyczyn
18
62%

Total votes: 29
Sierak

Postby Sierak » Fri Jan 20, 2006 11:26 pm

belin wrote:Michal... jak na razie to Ty slabo czytasz. I slabo interpretujesz wynik sondy. Ja wiem, ze nawet jakbybyly 2 glosy poparcia dla Ciebie to by mozna bylo to wykrecic, ze "no i widzicie - mam poparcie".
Iles osob Ci tlumaczy dlaczego Twoje postulaty sie kupy nie trzymaja a Ty caly czas swoje - jak obrazone dziecko co lizaka nie dostalo, jak juz ktos nawet napisal. Zreszta wlasnie sam prezentujesz klasyczna postawe polskiego uporu "ja wiem i juz" zatykajac uszy na argumenty.

1/3 to nie 2 osoby. Na wszystkie komentarze odpowiadam, argumentów wysłuchuję - kolejna prowokacja. Ciężko się wybronić jedną osobą na tyle przeciw, reszta milczy :) zawsze na nie broni się mocniej, niż na tak. 9 osób uważa, że trzymają się kupy :P podobnego zdania są założyciele gry. Obrażasz to się ty i do tego na mnie, bo używasz przeciw mnie prowokacji, by mnie zdenerwować, zamiast prowadzić rzeczową dyskusję. Chyba tylko wojd na tym forum nie musi używać prowokacji do przedstawiania swoich argumentów i poglądów.

Co do mocih postaci, jedna chciała się ostro rządzić, ale nie rzucę nazwy, bo padnie hasło: A to ten!! i będziecie utożsamiać jej charakter z moim, będzie inna okazja, niech emocje opadną. W związku z limitami wydobywczymi też były wielkie protesty, a później wszystko przycichło, z forum może być podobnie.
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
WojD

Postby WojD » Fri Jan 20, 2006 11:40 pm

Tez użyłem prowokacji - dla ilustracji problemu...

A na serio - nie kłóćcie się - problem jest semantyczny ;) Najpierw zdefiniujmy, co jest NNZ a co nie - a potem zastanówmy się, ile z tego można powiedzieć publicznie.

Na razie dyskusja jest bezprzedmiotowa. I radzę ją zakończyc, jesli nie chcecie skłocić się na poważnie. Ja nie narzekam, bo okazało się, że jednak mam zbliżone poglądy z kilkoma graczami, z którymi dotąd się ścierałem. Weźcie przykład i odłożcie brzytwy argumentów do jutra...
==============
Sierak

Postby Sierak » Fri Jan 20, 2006 11:43 pm

No w każdym razie nie takich skierowanych w kierunku jednej osoby typu: dziecko nie potskakuj i oddaj lizaka, coś się obraził?! :lol:
WojD

Postby WojD » Fri Jan 20, 2006 11:49 pm

Ano właśnie Panie, właśnie... Nie ma się co obrażać, bo do niczego nie dojdziemy. Trochę już tu padło sensownych uwag - trzeb ato pociągnąć - ale w oparciu o jakiś konkretny materiał - a tego wciąż nie ma... ma... marol? śpisz?

Ciii... Dajmy mu odpocząć ;)

* szepce * posluchajcie, nie jestem przeciwny pewnemu rozluznieniu - ale pod warunkiem, ze nie będziemy naruszac NZ i ustalimy reguly, a potem bedziemy sie ich trzymać... troche pozapostaciowej zabawy jest potrzebne - bo postaci starszych graczy zaczynają sie nudzić - jak równiez gracze, gdy im szlag minutki trafi... uzaleznienie to uzaleznienie...

No, to do jutra, babies ;)
==============
Sierak

Postby Sierak » Fri Jan 20, 2006 11:54 pm

marol ma mnie już chyba dosyć, wysłałem mu dziś 2 wiadomości, jedną o tej propozycji, a drugą na całkiem inny temat yyy dziwny, nie wiem jak to się skończy, mam nadzieję, że nie wykopałem sobie nieświadomie dołu.
belin

Postby belin » Sat Jan 21, 2006 12:20 am

Michal... bardzo dziwnie odbierasz to co Ci sie mowi (moze nie dziwnie - wlasciwie normalnie... przy pewnych zalozeniach). Prowokacja?? Gdzie? A o dziecku i lizaku - no przepraszam, ale dla mnie sie wlasnie tak zachowujesz. Bo "Ty chcesz i łaske robisz powstrzymujac sie" - co sam napisales (troche innymi slowy).
A milczaca 1/3 jest dla mnie niestety tylko Twoim glosem. Bo ciekaw jestem ilu z tych co zaglosowali za Twoja wersja to wlasnie tacy co chca na tym w jakis sposob "zarobic". Wiec przestan sie powolywac na milczkow.
A swoja droga chyba spotkalem jedna Twoja postac ;-D. Jakis dluzszy juz czas temu w sumie. Chociaz moze to nie byla Twoja postac... a cholera wie... i tak wiekszosc ja opiertegowala... ale tak samo sie powolywala na otrzymane poparcie (w ilosci sztuk jeden chyba, na dokladke nieznany nikomu i niepewny tego poparcia) dla swojej wizji. W kazdym razie bardzo podobna sytuacja do tej teraz na forum.
Raist

Postby Raist » Sat Jan 21, 2006 2:01 am

No wlasnie Michal chyba nie zauwazyles ze Twoje poparcie to tylko glosy w ankiecie a nie arkumenty i rzeczowa dyskusja osob ktore te glosy oddaly.

I jeszcze jedno: Kto bedzie weryfikowal i w jaki sposob waznosc danych wydarzen? Np cos sie stanie na wyspie Vl*an i kto zadecyduje czy mozna o tym mowic jutro, za 4 dni czy za 20? Nie podales dalej solidnego argumentu wiec nie wiem jak mam z Toba dyskutowac. Ach sory podales jeden "bo chce i juz" ;)

Trzeba ejszcze pomyslec o tym, ze znajdzie sie spora grupa ludzi ktora bez wiekszych ceregieli bedzie kozystala z tego co na forum bedzie wypisywane. I jak to sie ma do "uczciwych" graczy, ktorzy z takiej wiedzy swiadomie nie kozystaja?
Gnom

Postby Gnom » Sat Jan 21, 2006 2:25 am

wojd wrote:* szepce * posluchajcie, nie jestem przeciwny pewnemu rozluznieniu - ale pod warunkiem, ze nie będziemy naruszac NZ i ustalimy reguly, a potem bedziemy sie ich trzymać... troche pozapostaciowej zabawy jest potrzebne - bo postaci starszych graczy zaczynają sie nudzić - jak równiez gracze, gdy im szlag minutki trafi... uzaleznienie to uzaleznienie...

Konczymy z hipokryzja? No jak chcesz...

Wojd moze porozmawiajmy szczerze. Ty wiesz, jako doswiadczony gracz, ze kazdy doswiadczony gracz ma swoje zrodla informacji. Ja je mam, Ty je masz. Kazdy kto troche gra i chce wiedziec cos wiecej niz wiedza jego postacie, je ma. Choc tego pewnie nie przyznasz, to dyskusja sie tu toczy tak miedzy wierszami o co innego. O to czy te wiedze udostepniac na forum? Kazdy kto chce i sie postara, ma jakies swoje zrodla informacji. Ale nie kazdy uwaza, ze nalezy to udostepniac na forum. Ja uwazam, ze jesli ktos jest w stanie odegrac swoje postacie nienaruszajac NZ, mimo ze jako gracz ma cale mnostwo wiedzy, to jest sobie w stanie te wiedze samemu zalatwic. I to inaczej niz zakladajac specjalny watek na forum...
WojD

Postby WojD » Sat Jan 21, 2006 7:09 am

Ależ oczywiście. Nie wiem, który z nas gra dłużej - i nie ma to wiekszego znaczenia. Kazdy może i powinien grac najlepiej jak potrafi.

Na początku popełniałem dziesiątki błedów i - oczywiście - szukałem źródeł informacji na forum i poza grą ;) Tylko, że mi przeszło.

Jasne - czasem się dowiaduję o różnych rzeczach w grze. Wiem wiecej niż mógłbym wiedzieć od moich 15 postaci. Wiem o tym, co się wydarzy. Wiem o klikach i układach w grze.

No i co z tego? Może z raz wykorzystałem tę wiedzę, by uratować jakiejś - nie swojej - postaci życie. Innym razem w podróż zabrałem surowiec, który być może zostawiłbym na miejscu...

Kiedyś mnie kręciło, żeby takie informacje zdobyć - teraz mi to zwisa i powiewa - bo chce się dobrze bawić moimi postaciami. Nie korzystam z wiedzy OOC na rzecz postaci - ale...

No własnie - zawsze jest ale. Forum jest przedłużeniem gry - tak naprawdę to tutaj nastepuje wiele istotnych rozgrywek pomiędzy graczami. I dobrze. Cantr jest symulatorem - w rzeczywistym świecie takie rzeczy dzieją się w zaciszu klubów, gabinetów i sypialń. Klub mamy tu, gabinety na GG a sypialnie tez się pewnie by znalazły.

Na początku nie do końca w teorię KeVEsa o klikach w grze wierzyłem. Potem zobaczyłem, że jest ich więcej,. niż się może wydawać - a teraz widzę, że wcale nie sa takie złe - bo wbrew pozorom ludzie w nich uczestniczący nie robią nic złego - bo też chca się bawić. Cos jak z mafią - tam gdzie jest mafia nie ma tylu drobnych złodziejaszków i bandziorów...

A dlaczego nie chcę tego na forum? To jest trochę tak, jak w dowcipie o Jasiu:
Pani chciała nauczyć dzieci, że trzeba myć zęby przed spaniem, pyta więc dzieci: - 'Co wasi rodzicę robią zanim pójdą spać?' Kasia mówi, że czytają. Piotruś, że oglądają telewizję. Ania, że słuchają radia... Jasio zapytany, odpowiada: 'Proszę Pani, ja to wiem, Pani to wie... Ale po co te szczeniaki maja wiedzieć?'

Sam powiedziałeś, że kto chce, ten i tak znajdzie źródła informacji - ale jak nie chce, to po co mu wciskać wiedze na siłę?
==============
Vivaldii

Postby Vivaldii » Sat Jan 21, 2006 9:23 am

Michal wrote:Chyba tylko wojd na tym forum nie musi używać prowokacji do przedstawiania swoich argumentów i poglądów.

Ja sobie wypraszam. Nie stosuje wobec Ciebie zadnych prowokacji.

PS. Ile razy mozna powtarzac, ze o tym co mozna a co nie mozna powinna decydowac wykladnia interpretacji NZ. Jesli chcesz zmieniac ilosc informacjo z Cantr wyplywajacych na zewnatrz jest to ingerencja w obecny stan rzeczy. Jesli chcesz ingerowac w ten stan musisz wiedziec czy ludzie sa za poluznieniem rygorow czy nie. Najuczciwiej by bylo przedstawic problem nie tu na forum a na stronie LOGOWANIA do Cantr i tam zamiescic szeroka wykladnie NZ i zadac pytanie... ale obawiam sie ze na to juz bys nie chcial pojsc... bo mogloby to doprowadzic rownie dobrze to zaostrzenia zasad... gdyz faktycznie mozna domniemywac ze czesc osob niezagladajacych na forum jest "ortodoksami" ;-)
marol

Postby marol » Sat Jan 21, 2006 11:27 am

Nie będę się rozpisywał, gdyż forum to w zasadzie nie moja działka, lecz sprawa Communications Department.

Co do pytania w temacie - nie. Po pierwsze fora moderowane są przez członków departamentów, całe forum przez Communication Department i niektóre fora przez członków poszczególbych departamentów. Więc nie będzie dodatkowych moderatorów.

Pod drugie: zasady forum są ustalone i znajdują się tutaj. Jasno z nich wynika, że można rozmawiać o zdarzeniach w grze na forum, z pewnymi ograniczeniami. Jeśli ktoś chce grać w otwarte karty i zdradzi swoje postacie, jeśli zdarzyła się jakaś zabawna historia itp. - ja nie mam nic przeciw. Dlatego też nie będzie dodatkowego działu z dozwolonymi rozmowami na takie tematy, gdyż one już są dozwolone. Ci, którzy odwiedzają anglojęzyczne fora, wiedzą co mam na myśli.

Zgadzam się, iż niesie to za sobą ryzyko wykorzystywania wiedzy OOC, ale fakt istnienia forum na takich zasadach, na jakich istnieje, oznacza iż twórcy gry ponoszą świadomie to ryzyko. Lepiej móc pozwolić graczom rozmawiać i mieć te rozmowy pod kontrolą, niż zabronić i spowodować powstawanie prywatnych for i tym podobnych form wymiany informacji.

Uważam też, iż należałoby uszanować coś, co nazwałbym szumnie "tradycją polskiego forum". Fora anglojęzyczne nie miały jakichś sztywno ustalonych zasad czy czujnych moderatorów, granica, której się nie przekracza ustalła się sama na pewnym poziomie, odpowiadającym graczom anglojęzycznym.

Na polskim forum granica ta ustaliła się na poziomie bardziej restrykcyjnym i niejako w dobrym tonie było uszanowanie tego. Jednakże zasady forum pozwalają na więcej niż "zasady zwyczajowe" i jeśli ktoś chce napisać więcej, ja nie będę mu tego zabraniał - być może takich graczy jest więcej i ortodoksi nieuzasadnienie podtrzymują tę granicę. Proszę jednak o uszanowanie woli innych graczy nie chcących wiedzieć zbyt dużo i na przykład umieszczanie takiej wiedzy w topikach z tematem uzupełnionym o tekst "[spoiler]" czy w inny sposób.
Sierak

Postby Sierak » Sat Jan 21, 2006 11:38 am

Czyli opcja numer 2 z ankiety :roll: Ale w sumie to wyjdzie, że zostanie po staremu...
belin

Postby belin » Sat Jan 21, 2006 12:23 pm

Michal, czy naprawde na stale wlaczyla Ci sie opcja "Musze zmienic, musze zmienic, ja wiem lepiej, ja wiem lepiej..."? Moze lepiej wiecej energii (ktora wyraznie Cie rozszadza ;-) ) wloz w budowanie swiata gry i tam wprowadzanie rewolucji lub zmian?
Sierak

Postby Sierak » Sat Jan 21, 2006 12:38 pm

belin wrote:Michal, czy naprawde na stale wlaczyla Ci sie opcja "Musze zmienic, musze zmienic, ja wiem lepiej, ja wiem lepiej..."? Moze lepiej wiecej energii (ktora wyraznie Cie rozszadza ;-) ) wloz w budowanie swiata gry i tam wprowadzanie rewolucji lub zmian?

Hehehehehehehehehehehe :lol: robiłem tak przeważnie się nie udaje :D Lepiej nie będę rzucał imionami postaci, bo sobie pomyślicie: to by się zgadzało, to ten wredny :) Może za jakiś czas, zresztą forum nie będzie :)
Gnom

Postby Gnom » Sat Jan 21, 2006 1:27 pm

wojd wrote:Ależ oczywiście. Nie wiem, który z nas gra dłużej - i nie ma to wiekszego znaczenia. Kazdy może i powinien grac najlepiej jak potrafi.

Ja wiem. Ty.

wojd wrote:Na początku popełniałem dziesiątki błedów i - oczywiście - szukałem źródeł informacji na forum i poza grą ;) Tylko, że mi przeszło.

Jasne - czasem się dowiaduję o różnych rzeczach w grze. Wiem wiecej niż mógłbym wiedzieć od moich 15 postaci. Wiem o tym, co się wydarzy. Wiem o klikach i układach w grze.

No i co z tego? Może z raz wykorzystałem tę wiedzę, by uratować jakiejś - nie swojej - postaci życie. Innym razem w podróż zabrałem surowiec, który być może zostawiłbym na miejscu...

A musi cos z tego byc? Ja wiem tez sporo mimo, ze gram krocej. Zrodla informacji tez mam rozne. Tak naprawde moglbym wiedziec wszystko,a el nie wszystko mnie interesuje. I te znigdy nie zrobilem uzytku z tego co wiedzialem. NIGDY. Ani razu. I to nie tylko dlatego, ze jestem MistrzeM Gry iw pewnym stopniu ortodoksem.

wojd wrote:Kiedyś mnie kręciło, żeby takie informacje zdobyć - teraz mi to zwisa i powiewa - bo chce się dobrze bawić moimi postaciami. Nie korzystam z wiedzy OOC na rzecz postaci - ale...

No własnie - zawsze jest ale. Forum jest przedłużeniem gry - tak naprawdę to tutaj nastepuje wiele istotnych rozgrywek pomiędzy graczami. I dobrze. Cantr jest symulatorem - w rzeczywistym świecie takie rzeczy dzieją się w zaciszu klubów, gabinetów i sypialń. Klub mamy tu, gabinety na GG a sypialnie tez się pewnie by znalazły.

Na początku nie do końca w teorię KeVEsa o klikach w grze wierzyłem. Potem zobaczyłem, że jest ich więcej,. niż się może wydawać - a teraz widzę, że wcale nie sa takie złe - bo wbrew pozorom ludzie w nich uczestniczący nie robią nic złego - bo też chca się bawić. Cos jak z mafią - tam gdzie jest mafia nie ma tylu drobnych złodziejaszków i bandziorów...

Mnie nadal kreci. Ja lubie wiedziec. I co sie dzieje dookola moich postaci wiem bardzo dokladnie. Mimo, ze nie korzystam z tej wiedzy. Rozgrywek miedzy graczami... Nie bardzo wiem co masz na mysli. Moglbys wyjasnic? Tutaj te rozgrywki sa raczej anonimowe - bo prawie nikt nie podaje imion swoich postaci. A tylko naprawde bystrzy zauwaza zbieznosc stlow pisania. Ale i przed tym mozna sie przeciez obronic...

Czyli popierajmy mafie bo jest mniej szkodliwa? Czy dlatego,z e mnie widoczna. Kliki sa - to fakt. Bo ja znam osobiscie, w paru nawet uczestnicze, grupy ludzi wymieniajacych sie poz agra informacjami o grze - nie przestrzegajac NZ ani zadnej z zasad "dni". No i co z tego? Czy jest w tymn cos zlego? No nie ma za cholere, bo te grupy tej wiedzy nie wykorzystuja w grze. Ale stad jest jeden maly kroczek do powstania prawdziwej kliki...

wojd wrote:A dlaczego nie chcę tego na forum? To jest trochę tak, jak w dowcipie o Jasiu:
Pani chciała nauczyć dzieci, że trzeba myć zęby przed spaniem, pyta więc dzieci: - 'Co wasi rodzicę robią zanim pójdą spać?' Kasia mówi, że czytają. Piotruś, że oglądają telewizję. Ania, że słuchają radia... Jasio zapytany, odpowiada: 'Proszę Pani, ja to wiem, Pani to wie... Ale po co te szczeniaki maja wiedzieć?'

Sam powiedziałeś, że kto chce, ten i tak znajdzie źródła informacji - ale jak nie chce, to po co mu wciskać wiedze na siłę?

A ja sie z Toba zgadzam brak tego na forum. Z tym, ze z troche innych przyczyn. Ja moglem sobie liczne zrodla informacji zdobyc. WYmagalo to troche pracy i szczescia, ale udalo sie. A jak ja moglem, to kazdy moze. Wiec nie uwazam, zeby trzeba bylo o tym pisac na forum i ulatwiac ludziom zadanie - jak sa na tyle bystrzy zeby poradzic sobie z nadmiarem wiedzy, to sa te zna tyle bystrzy zeby ja zdobyc.

Return to “Ogólne dyskusje”