Wspominki o Beatrix

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Gnom

Postby Gnom » Sun Mar 26, 2006 1:38 am

Agent 0007 wrote:Przykład: My i Rosjanie na temat Katynia. Róznorodność i bogactwo poglądów, wierzeń, źródeł historycznych.

Przyklad jest zalosny. Bo czego dowodzi? tego, ze mozna probowac odgornie falszowac historie? Ze niektorzy udaja, ze w to wierza? Nie badz smieszny, to oczywiste. Ale jak dla mnei to zadne argument w kwestii logow.

A co do reszty posta. Smutne to co piszesz... Roznice w ocenie historii nie sa wynikiem roznego stoponia doinformowania. Kwestia interpretacji i odpowiedniego rozlozenia akcentow. na przyklad w polskiej szkole mowi sie (trywializujac): "Cesarstwo Niemieckie we wczesnym sredniowieczu urzadzalo wypady rabunkowe na ziemie polskie pod pretekstem chrystianizacji pogan" - rozumiemy to jako zlych Niemcow napadajacych biednych Polakow. Ale za to: "Boleslaw Chrobry, jako madry wladca, umial wykorzystac korzysci plynace z przyjecia chrztu i organizowal wyprawy na ziemie wschodnie" - rozumiemy to jako madrego Polaka gnebiacego glupich pogan. Rozumiesz o co mi chodzi?

A poza tym, logi mozna zafalszoweac rownie latwo co tekst. Wiec co za roznica Agencie, poza Twoimi odczuciami estetycznymi?
Raist

Postby Raist » Sun Mar 26, 2006 8:57 am

belin wrote:
Raist wrote:Nawet nie czytalem notatek o tych wszystkich slynnych konfliktach na wyspie V* bo wklejano w nie wszystko co sie dalo.

Znaczy przepraszam... moderujesz i inne dyskusje nie znajac sprawy? Akurat tutaj z tego co wyczytalem zmoderowal Wojd... swoja droga dosyc bezmysnie :-( ale na przyszlosc warto by moze wiedziec o co chodzi?

Nie rozumiem co moderowanie ma wspolnego ze znajomoscia faktow w grze? Od tego jest players dep.
Wariat...
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Sun Mar 26, 2006 10:20 am

Przykład nie jest żałosny. Pokazuje historię z różnych punktów widzenia. Za kilkadziesiąt cantryjskich lat właśnie coś takiego w zależności od cantryjskiego państwa mogłoby się stworzyć... a tak nie daje się temu szansy. Fałszowanie logów? Proszę bardzo, ale.... skoro niektórzy fałszują logi to powiedz mi... dlaczego większość postaci uważa je zawsze za zupełnie super autentyczny opis wydarzeń? To jest dopiero oszustwo, bo przy zwykłej kronice masz przynajmniej pewność, że jest pisana z tego punktu widzenia. A jeżeli ktos stworzyłby postać historyka to nic prostszego jak udać sie najpierw do jednego z zaangażowanych państw, a później do następnego i na podstawie dwóch różnych punktów widzenia stworzyć historię. Na razie więc to Ty nie masz argumentów. Bo jakie?
-wymieńmy te których dotychczas użyto:

-autentyczność i pewność, że tak właśnie było - jak wynika z powyższego gówno prawda. (tak wynika także z Twojej wypowiedzi)

-prostota wykonania - lenistwo śmierdzące i tyle

A moje argumenty:

-kompletny brak realizmu
-tak naprawdę mało komu chce się przedzierać przez długaśne logi
-moje poczucie estetyki baaardzo cierpi i mam nadzieję, że nie tylko moje
-co się lepiej czyta? Logi, czy historię spisaną? Chyba oczywiste.
Diabelek

Postby Diabelek » Sun Mar 26, 2006 10:26 am

Popieram Cie Agencie w 100%, logi w notatkach smierdza na kilometr i sa imo bardzo nierealistyczne.

Bylem kiedys w zmuszony przedstawiec pewien przebieg wydarzen, ktory mial udowodnic moja niewinnosc (gdybym tego nie zrobil pewnie by mnie do ciupy wsadzili :) ). No wiec wyslalem sobie logi na mail i zabrale sie do przerabiania, spracilem chyba z godzine, zeby wygladalo to ladnie. Po czym gdy to przekazalem innym postacia, jako moja wersje wydarzen, uslyszalem cos w stylu "Tak nie moglo byc, zapisy wydarzen tak nie wygladaja". No po prostu myslalem, ze nie szlag trafi.
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sun Mar 26, 2006 10:27 am

http://www.cantr.net/forum/viewtopic.ph ... ht=#135117

Mam wrazenie ze tamten temat bardziej juz pasuje do omawianych tu spraw :) Zachecam do poczytania, juz jakis czas temu zwrocilem uwage na problem dotyczacy logow.

Wedlog mnie sa one dozwolone do robienia, ale ja ich nie lubie w czystej postaci i nie robie takich. Jesli cos nie jest na tyle wazne, by nad tym troche popracowac, ladnie opisac i przedstawic w sensowniejszej formie, to lepiej tego wcale nie publikowac.

Zadania w grze o notatke z logami uwazam za glupi pomysl, nawet ocierajacy sie o wiedze OOC i nieumiejetne odgrywanie. Logi jako forme przekazu toleruje, ale jesli chce sie na tym samemu opierac, to edytuje je by forma przekazu byla czytelniejsza i bardziej zwiezla oraz ciekawsza.
Last edited by Cantryjczyk on Sun Mar 26, 2006 10:37 am, edited 1 time in total.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Raist

Postby Raist » Sun Mar 26, 2006 10:35 am

belin wrote:"Rozgrywke"???? Juz dawno temu padlo, ze to nie rozgrywka a pewien swiat. Takie logi (ktorych wsadzaniu w notatki w sposob zwlaszcza nieuporzadkowany sam jestem przeciwny) to w sumie jak archiwa. Jak sie komus chce (bo postac jest kronikarzem czy historykiem) albo powinno chcec (z uwagi na pelnione funkcje) to je przeglada i zna. Czy uwazasz, ze zapis czyjejs rozmowy jest bezsensowny bo lepiej go uslyszec w skroconej (i w 90% przypadkow zmienionej czesto specjalnie) postaci jako dwu-trzyznadniowe streszczenie?

Powiedz mi jakie znaczenie w takim zapisie ma to ze ktos buduje mlotek, wychodzi do lasu, albo rozmawia z kims na zupelenie inny temat? To jest lenistwo do kwadratu, zeby nie przylozyc sie do okrojenia zapisu ze zbednych informacji. Tak wlasnie byly robione teczki na temat konfliktow na wyspie V*. Kilka smieci wrzuconych do koperty.
Wariat...
Agent 0007

Postby Agent 0007 » Sun Mar 26, 2006 10:41 am

Ktoś może to przeniść do tematu z ankietą?
belin

Postby belin » Sun Mar 26, 2006 3:52 pm

Raist wrote:
belin wrote:"Rozgrywke"???? Juz dawno temu padlo, ze to nie rozgrywka a pewien swiat. Takie logi (ktorych wsadzaniu w notatki w sposob zwlaszcza nieuporzadkowany sam jestem przeciwny) to w sumie jak archiwa (...)

Powiedz mi jakie znaczenie w takim zapisie ma to ze ktos buduje mlotek, wychodzi do lasu, albo rozmawia z kims na zupelenie inny temat? To jest lenistwo do kwadratu, zeby nie przylozyc sie do okrojenia zapisu ze zbednych informacji. Tak wlasnie byly robione teczki na temat konfliktow na wyspie V*. Kilka smieci wrzuconych do koperty.

No tak... takie logi to rzeczywiscie bzdura do kwadratu i powinno sie je tepic :-)
Mialem na mysli raczej pewne wyjatki z logow - dotyczace tylko danej sprawy.
Chociaz sam i tak jestem zwolennikiem opowiedzianych historii i moje postacie tak przedstawiaja wydarzenia. Zreszta jestem tez przeciwnikiem slowa "projekt", ktore postaci czesto uzywaja w grze - "Zalozylem projekt mlotka, wez sie za niego" - toz to jakas paranoja... czyz nie lepiej brzmi "Zobacz, przygotowalem wszystko do zrobienia mlotka. O, tam lezy kamien i kawal drewna. Poskladaj to porzadnie" - wiadomo, pisania wiecej ale o ilez ciekawsze.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Mar 26, 2006 4:16 pm

Wracając do tematu.

Laura_ wrote:keves - blagam, nie rozsmieszaj mnie :-)

Mogła byś mi napisać która część mojej wypowiedzi tak bardzo Cię rozbawiła? ;] Chcę przynajmniej wiedzieć w jaki sposób to można zrobić ;]
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
WojD

Postby WojD » Sun Mar 26, 2006 7:30 pm

Raist wrote:
belin wrote:
Raist wrote:Nawet nie czytalem notatek o tych wszystkich slynnych konfliktach na wyspie V* bo wklejano w nie wszystko co sie dalo.

Znaczy przepraszam... moderujesz i inne dyskusje nie znajac sprawy? Akurat tutaj z tego co wyczytalem zmoderowal Wojd... swoja droga dosyc bezmysnie :-( ale na przyszlosc warto by moze wiedziec o co chodzi?

Nie rozumiem co moderowanie ma wspolnego ze znajomoscia faktow w grze? Od tego jest players dep.

Zmoderował jak zmoderował - miedzy innymi ze względu na znajomość faktów w grze - a że nie do końca tak, jak chciał a potem było za późno, to już inna sprawa ;)
==============
Laura_

Postby Laura_ » Sun Mar 26, 2006 8:21 pm

KeVes wrote:Napisałem to z punktu widzenia Sabriny, którego nie utożsamiam z punktem widzenia moim jako gracza oraz z punktem widzenia innych moich postaci.

KeVes wrote:Po drugie Sabrina jest martwa i niech tak zostanie. Nie zamierzałem jej wskrzeszać na forum. Napisałem to tak jakby widziała osoba obserwująca jej życie

czy twoim zdaniem, drogi kevesie, te zdania sie wykluczaja, czy nie? :-)

no i druga sprawa, jest mi obojetne, czy jedna trzecia, czy piec pietnastych twoich postaci wariuje, takie drobiazgi naprawde nie robia mi wiekszej roznicy, zupelnie wystarczajace jest ze w ogole tak sie dzieje. Piec na szesc ze znanych mi twoich postaci zaczelo sie zachowywac w sposob nieuzasadniony fabularnie i mocno dziwaczny i to w tym samym czasie. jak wszyscy wiedza bylo to spowodowane wydarzeniami w TWOIM zyciu, nie ich. tak wiec nie dziw mi sie, ze gdy czytam jak perorujesz na temat oddzielania gry od zycia, odgrywania postaci o roznych celach i pogladach, przestrzegania NZ to smiac mi sie chce :-) czy takie wyjasnienie cie satysfakcjonuje? :-)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Mar 26, 2006 8:55 pm

Osoba obserwująca jej życie z jej sposobem spojrzenia na świat. Tak może być? :P W każdym razie, chodziło mi o to, że to nie było tożsame z poglądami innych moich postaci jak i z moim własnym. Tz, nie mogłem inaczje odegrać postaci Sabriny, bo ona nie wiedziała tego co ja wiem. Ona była zaatakowana z nienacka przez bandytów. Dla niej byli bandytami. Ona nie znała ich wcześniej, najwyżej mogła wiedzieć, że był jakiś Robin Hood, a nie kojarzyła ich z nimi. Bo z jakiej racji? Gdyby przeszła na ich stronę tylko dlatego, że inne moje postacie zmieniły nastawienie do całej sprawy Vlyryan to było by właśnie złamaniem zasad.

Jak wszyscy wiedza bylo to spowodowane wydarzeniami w TWOIM zyciu

Może mi powiesz o jakie wydarzenia w moim życiu Ci chodzi? Bo piszesz tak jakbyś bardziej znała móje życie i moje postacie lepiej niż ja :?

Postać A oszalała właśnie wtedy, bo od dawna miała rozdwojenie jaźni nie mówiąc o tym nikomu, a sytuacja była fatalna dla tej postaci. Poza tym A miał przerost ambicji który spowodował takie jego zachowanie.
Postać R symulował swoje szaleństwo, bo sytuacja tego wymagała.
Postać P oszalała, bo uwierzyła w szaleństwo postaci A (gdyby nie uwierzyła, to złamał bym zasady bo sugerował bym się wiedzą OOC, wiedząc, że postać A kłamie)
Postać G wcale nie oszalała, od dłuższego czasu planował zrobić to co zamierzał, a sytuacja dała mu powody by to zrobić właśnie wtedy.
Postać B wcale nie oszalała, zachowywała się jedynie podejrzliwie wobec innych co było całkowicie uzasadnione fabularnie wcześniejszymi wydarzeniami.
Last edited by KVZ on Sun Mar 26, 2006 8:56 pm, edited 1 time in total.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sun Mar 26, 2006 8:55 pm

Lauro, to forum nie istnieje po to bys Ty wyrazala na nim swoje zale i osobisty stosunek do innych uzytkownikow tego forum, w tym Kevesa.

Druga sprawa. Jesli ktos pisze racje i ma racje, to fakt ze przytoczysz jakies zdazenie z jego udzialem sprzed wielu miesiecy ktore Tobie sie nie podobalo, nie zmiania tego ze w chwili obecnej ma lub moze ta racje miec. Jesli chcesz argumentowac w jakiejs sprawie, to trzymaj sie tematu, i zajmuj sprawami z nim zwiazanymi. Czy jakby to co napisal keves napisal ktos inny to zmieniloby to sens slow?

Prosze sie juz nie czepaic siebie nawzajem. Rozmawiajmy o ogolnych sprawach, a o rrzeczach przeniesionych z gry w sposob jak najbardziej neutralny. A o zjawiskach w sposob bezosobowy, nie krytykujmy ludzi lecz te elementy ich zachowac ktore sie nam nie podobaja. Czyli jak ktos cos robi zle to nie krytykujmy jego tylko to zle zjawisko.

Mi sie nie podoba umieszczanie zbyt emocjonalnych nekrologow, w ktorych sa oceny moralne ch postepowania oraz okolicznosci ich smierci ktore moga zmienic stosunek emocjonalny o tych wydarzeniach u czytelnikow. Po prostu.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
Raist

Postby Raist » Sun Mar 26, 2006 9:03 pm

Lauro jezeli masz do kogos zal to prosze zalatwo to przez PM. Forum to nie arena klotni. Mislismy juz ich wystarczajaco duzo.
Wariat...
belin

Postby belin » Sun Mar 26, 2006 10:25 pm

Raist... czegos nie rozumiem. Znaczy jasne jest ze dwie osoby sie kloca. Jednak to co zaczyna teraz Keves to... zenujaca dziecinada. Moze jemu zwroc uwage?

(bylo wiecej ale wycialem - najwyzej rozwine pozniej lub na PM)

Return to “Ogólne dyskusje”