Fajne MMO w stylu Cantr

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Snake

Re: Fajne MMO w stylu Cantr

Postby Snake » Sun Nov 07, 2010 12:33 pm

KEVEZ wrote:
G.Smok wrote:Ale w jakim języku to będziesz pisał? W c++ to chętnie pomogę (i będę miał w końcu motywację do douczenia się DirectXa), a i w innym przypadku być może będę mógł pomóc (Choć tu liczę na twoją cierpliwość, bo w 3 dni się nie nauczę...).
Tylko (o ile oczywiście życzysz sobie mojej pomocy [niejedna osoba nie chciała, i w 100% je rozumiem]) nie zaganiaj mnie do grafiki 2D, jestem w tym beznadziejny...

Generalnie to by mógł być C++. A umiał byś pisać przy użyciu SDL albo Allegro? Nie wiem co było by lepsze. Ja myślałem nad Assemblerem, ale mysle że za Ciebie to było by za ciężkie. Ewentualnie można pisać w dwóch językach i linkować kod. C++ da się łączyć z assemblerem z tego co wiem. Jeżeli chodzi o grafike to bardziej bym wolał by była to grafika 3D.

chcesz grafikę w assemblerze pisać? :> jesteś hardkorem :D

wspomnę tylko kvz że assembler jest ściśle powiązany z typem procesora, więc możesz zapomnieć o przenośności takiego kodu :P linkowanie Ci nie pomoże
<snake> that means Cantr on christmas xD
<EchoMan> Well. I would like to think so. ;)
Jinchuuriki

Postby Jinchuuriki » Sun Nov 07, 2010 12:45 pm

*sniff sniff* czuję mózgi...
"Freedom is only a hallucination"
Ultim8

Postby Ultim8 » Sun Nov 07, 2010 11:38 pm

To i moze ja sie dolacze do Cantrowej grupy na HH? Od 4 dni gram i musze przyznac, ze to niezla przerobka Cantra, rzeklbym nawet ze bardzo udana ^_^ Gra ktos jeszcze? Moze by podzielil sie wiedza na temat tej jakze zacnej gry?
Miri

Postby Miri » Mon Nov 08, 2010 7:11 am

Tetro

Postby Tetro » Mon Nov 08, 2010 5:20 pm

podajcie hasło do lokacji w której się znajdujecie
?
Ultim8

Postby Ultim8 » Mon Nov 08, 2010 6:37 pm

Jak mniemam chodzi o magiczne ognisko? xD ' kanapa ' sie zwie :PP
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Nov 09, 2010 1:45 am

Snake wrote:chcesz grafikę w assemblerze pisać? :> jesteś hardkorem :D

wspomnę tylko kvz że assembler jest ściśle powiązany z typem procesora, więc możesz zapomnieć o przenośności takiego kodu :P linkowanie Ci nie pomoże

Na co chcesz przenosić? 99% maszyn domowych (tych z Linuxem i MacOS X) używa tak samo jak Windows architektury procesorów Intel ;) Ale jak bede chciał przenosić na kalkulator to wezme sobie to do serca ;) Linkuje sie nie po to by działało na wielu procesorach tylko po to by współpracowało z C++. Pozatym jakbyś zauważył do grafiki mam zamiar użyć bibliotek zewnętrznych (chyba, że na szybko napisze coś lepszego od nich samodzielnie ;) :P
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://x.com/MindKiLLERx2088
Image
Snake

Postby Snake » Tue Nov 09, 2010 9:01 am

myślę, że Twojsa projekt upadnie :>

chodziło mi o budowę procesora: liczbę i rodzaj rejestrów, wielkość pamięci podręcznej, poziomy cache, instrukcje jakie obsługuje dany procek: a to wszystko się zmieniało chociażby w generacjach procesorów :P nie wspominając, że kod dla 32bitowych procków wygląda inaczej niż dla 64bitowych...

no i tym samym raz napisana gra może być niekompatybilna z przyszłymi architekturami, które się pojawią za rok, dwa itd.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Nov 09, 2010 4:08 pm

I tutaj się mylisz, bo gdyby tak było to więszkość oprogramowania pisanego na 32 bitowego Intela by nie działała na 64 bitowym. A jednak działa (wiem bo mam 64 bit - i bardzo ciężko wyszukać coś nie działa - a gdy już to winą jest sam system - a nie linia procesorów). Procesory lini Intel są zazwyczaj zgodne w dół z tym co było i myśle, że tak pozostanie przez dłuższy czas, a gdy z tego zrezygnują to twórcy systemu sprawią nam emulator który będzie wpisany jako tako w sam system (bez potrzeby uruchamiania emulatora ręcznie, konfigurowania, itp)
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
Image
in vitro...

Postby in vitro... » Tue Nov 09, 2010 6:31 pm

chętnie popatrzę jak piszesz grę w assemblerze. choć wątpię czy wyrobisz się w ciągu swojego życia. kod może i będzie wydajniejszy niż w pisany w innych językach (o ile się na tym znasz) ale będzie miał ojapierdolion jezusmariardów linijek i nigdy go nie ukończysz.
cantr się posypał
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Tue Nov 09, 2010 6:44 pm

Nigdy nie mów nigdy, a znam się na tym troche, bo zrobiłem już kiedyś edytor map w assemblerze na Amige i zajeło mi to może miesiąc hm? A ludzie pisali tam różne zajefajne dema których kod wynikowy był 1-5mb i pisali to wyłącznie w assemblerze, i robili to na wyścigi by wygrać nagrode w konkursie, więc jednak sie dawało :P Pozatym nigdy nie napisałem, że całość mam zamiar pisać w assemblerze, a najwyżej to co będzie zmulało najbardziej kod gdyby było napisane w innym języku ;)
Image
Snake

Postby Snake » Tue Nov 09, 2010 7:22 pm

pisz w kodzie binarnym, będziesz miał jeszcze szybszą grę :D
in vitro...

Postby in vitro... » Wed Nov 10, 2010 9:16 pm

cantr się posypał
kamil1313

Postby kamil1313 » Sat Nov 13, 2010 5:23 pm

Jeżeli chcecie dołączyć do polskiej wioski, to zapraszam: http://tristram.fsl.pl/
W dziale Rekrutacja można pisać bez rejestracji.
Miri

Postby Miri » Sat Nov 13, 2010 6:15 pm

ja się muszę chyba zdeclaimować, bo mi nijaki 'haven' na gmail-chacie spamuje :P

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”