Ujawnij swoja twarz

Ogólne pogawędki, ogłoszenia innych serwisów i inne niezwiązane z Cantr tematy.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

tehanu

Postby tehanu » Mon Nov 19, 2007 10:10 am

O, a tego z drugiej fotki to nawet znam :wink:
Chyba niedługo Mu roczek stuknie.
matt_

Postby matt_ » Mon Nov 19, 2007 10:24 am

a to całkiem możliwe...
lukaasz

Postby lukaasz » Fri Nov 23, 2007 10:21 am

to ja dodam jeszcze od siebie cos zielonego :)

Image
marshall

Postby marshall » Fri Nov 23, 2007 10:49 am

ummm... airsoft *rozmarzona mina* :roll: Chyba nigdy nie nazbieram na replike :P
\m/,
lukaasz

Postby lukaasz » Fri Nov 23, 2007 12:00 pm

Nie przesadzaj.
airsoft ostatnio mocno potaniał, miedzy innymi ze wzgledu na wiekszy naplyw tanich replik ale w miare dobrej jakosci.
W tej chwili mozna sie calkiem dobrze wyposarzyc za 500zl:
Mundur, lepsze okulary, replika (ok350fps).
A kupujesz czarny dres w ciuchlandzie i podstawowe gogle i juz masz 400zl.
albo mozna kupic jakas snajperke sprezynową i masz 300zl.

a jak juz totalnie brak kasy to sie kupuje dres, gogle i shotguna za 55zl :)

Na tej strzelance biegał jeden wlasnie tak wyposażony, głownie za skauta robił, ale tacy też są potzrebni :)
marshall

Postby marshall » Fri Nov 23, 2007 12:20 pm

No można można ;) Ale ja zbieram na m4a1 CA z risem najlepiej :D Zresztą teraz mnie matura czeka więc się nie śpiesze :)
\m/,
lukaasz

Postby lukaasz » Fri Nov 23, 2007 2:17 pm

Jakos mi sie m4 nie podobaja. a od risów na gripie zimno w rece w zimie.

Ja miałem kupować M15A2 Rifle CA, ale nie bylo i wziałem Tactical Carbine i zadowolony z tego jestem :)
10cm mniejsze a i tak czesto mam problemy sie z tym zmiescic.
Sasza

Postby Sasza » Fri Nov 23, 2007 2:24 pm

A możecie coś więcej o tych strzelankach powiedzieć?
Gdzie, jak i w ogóle.. ;-)
Najlepsze forum ezoteryczne na świecie.
marshall

Postby marshall » Fri Nov 23, 2007 7:50 pm

Polecam dwie strony:
* www.wmasg.pl witryna maniaków ASG tam znajdziesz wszystko na forum masz dział dla województwa śląskiego
*http://www.asggliwice.fora.pl/ forum maniaków z gliwic i okolic

Na pierwszej stronce znajdziesz zasady jakimi rządzi się airsoft, porady dotyczące replik itd.itp. Tamże na podforum śląskim jest temat "Hominem quero". Napisz tam że szukasz kogoś kto cię wprowadzi i na pewno ktoś się zgłosi. Zresztą jak przyjdziesz na strzelankę bez repliki to też cie nikt nie wyrzuci a będziesz mógł sobie pomacać ;) Jak się wcześniej jeszcze ogłosisz że przyjdziesz to może ktoś nawet replike ci pożyczy :)

Na czym polega airsoft. Ogólnie grupa świrów spotyka się co jakiś czas w lesie czy w pobliżu jakiś opuszczonych zabudowań, przywdziewa mundury, a w łapkach dzierży ASG czyli airsoftgun. ASG to repliki prawdziwych broni (karabinów, pistoletów, snajperek itd itp Jak ktoś ma kase to i minimi sobie sprawi :) ) na plastikową amunicję kalibru 6mm. Takie białe kuleczki. Od razu nasuwają się skojarzenia z pistoletami na kulki z odpustu ;) Airsoft to właśnie rozwinięcie tych zabaw z dzieciństwa. Wyróżnia się właściwie trzy typy teplik: springi, gazowe i AEG czyli elektryki. W springu po każdym strzale ręcznie trzeba przeładować sprężynę (niska szybkostrzelność jest rekompensowana przez niską cenę replik tej klasy, no wyjątkiem są tu mocne snajperki których sena może przekroczyć nawet i 2000zł), repliki gazowe nie wymagają przeładowywania, napędzane są greengasem CO2 albo podobnymi. Znakomita większość replik gazowych to pistolety, ale strzelanie z nich daje sporo frajdy za sprawą systemu blowback. Na czym to polega... pewna część gazu przy wystrzale jest zużywana na ruch zamka, tak jak w prawdziwej broni, dzięki temu mamy odrzut jaki w springach i AEGach nie jest możliwy do osiągnięcia (nie ma to jak Glock 17 z serią ;) ). Cena dobrych replik gazowych to 300 zł w górę (dochodzi gaz i kulki). Najdroższe i najbardziej zaawansowane są AEGi. Tutaj także nie trzeba przeładowywać sprężyny po każdym strzale. Robi to za nas silnik elektryczny. Mamy więc możliwość strzału seriami. Taniego chińskiego AEGa można kupić od 500zł (ale nie należy liczyć tu na powalające osiągi) w tym przedziale można kupić repliki marek takich jak Cyma BOYI JG P&J.AEGi górnej półki (CA G&G) to już spory wydatek. M15A2 CA to jakieś 1200zł. Do tego należy doliczyć koszt baterii, ładowarki (najtańsza 25zł, mikroprocesorowe 200 i wyżej).
No i zapomniałem o najważniejszym. GOGLE!!! bez tego nie wejdziesz na żadną strzelankę. Bezpieczeństwo ponad wszystko. Wystarczą takie z sklepu BHP za 20-30 zł. Ważne żeby były wytrzymałe.
A potem to już będziesz w to ładować więcej i więcej :P Granatniki, kolimatory, bipody, granaty, miny, radia, lasery itd. itp :) Choć bez tego zabawa jest równie dobra, to z pewnością będziesz chcieć się poczuć jak np. żołnierz USMC.

hehe troche się rozpisałem :D
\m/,
lukaasz

Postby lukaasz » Fri Nov 23, 2007 8:41 pm

Ta strzelanka z ktorej dałem zdjecie byla w rudzie śląskiej
tu reszta zdjec: http://pstrykacz.sharpek.net/071007-Ruda/index.htm

Marshall napisales duzo o technice ale malo o samej zabawie:)
no wiec:
ASG jest dla ludzi uczciwych, tu kulka sladu na ubraniu nie zostawi. "postrzał" jest o wiele mniej bolesny niz taki z paintballa. moc kulki to srednio okolo 2J, zasieg broni 30-60m, cena kulki około 1grosza :) dlatego poza kosztami startowymi jest juz dosc tanie.

Na w/w strzelance wywalilem okolo 3000 kulek. Przez ostatnią godzine palec ze spustu sciagałem tylko jak kończyły się kulki w magazynku i musiałem doładować.
Jak dobrze pamietam było około 300 wojaków. I była poprostu świetna zabawa.

w ASG odwzorowane są chyba wszystkie rodzaje broni, zaczynając od małych Glocków po M249 a nawet ostatnio widziałem filmik tym obrotowym co sie do helikopterów podwiesza (cos 20kg wazyl).

a tu link to jednego z najlepszych (wg mnie) filmikow pokazujacych czym moze byc asg http://www.youtube.com/watch?v=Fyd_h5nfXDA

Co do stzrelanek to co tydzien wszedzie są organizowane jakies lokalne strzelanki. A jak komus chce sie jezdzic to co tydzien moze byc na czyms wiekszym: Kraków, Częstochowa, Ruda Śląska, Pustynia Błędowska, czasem Borne Sulinowo :)
czasem wymysla sie scenariusze, czasem odtwarza realne potyczki.
Czesc imprez to paro godzinne szybkie bitwy, ale zdarzaja sie i 24 lub 48 godzinne dzialania wojenne :)
Kazdy znajdzie cos co lubi.

Co do kosztow to jak pisalem, mozna sie zmiescic w 100zl albo mozna inaczej:
pojechałem kupic "akacza" za 350zl, a wrocilem z M15 za 1200zl.
potem "upgrejt" zwiekszajacy zasieg z 30 do 50m, mundur, kamizelka, bron boczna, Bagnet od Ak z numerem seryjnym 1000 :), porządne buty, porządne gogle, no i odkladam kase na noktowizor :)

Dodam tu jeszcze, że repliki lepszej jakości są praktycznie nie do odróżnienia od prawdziwej broni do czasu jak nie wezmie się ich do ręki. A repliki niektówych pistoletów nie do odróżnienia chyba do wyjęcia magazynka lub strzału.

Ale przede wszystkim Airsoft to świetna zabawa :)
Dilaraya

Postby Dilaraya » Sat Nov 24, 2007 8:15 pm

Hihi... Wygrzebałam w pudełku pod łóżkiem. Kto mnie znajdzie ma lizaka! :D http://www.wrzuta.pl/obraz/dSlbZe3cmk/[/url]
Sztywna

Postby Sztywna » Sat Nov 24, 2007 9:32 pm

1. Rajuu i tu mnie prześladują maniacy ASG... *ucieka z wrzaskiem*

2. *wraca* Arcyzajeprzefikuśne zdjęcia, Dilka ;) Aczkolwiek pojęcia nie mam :D

3. A Kłehowi za "Rydiera" jeszcze nie wybaczyłam... :p
Strzeż się! Cantr silnie uzależnia...

<autolans> [url=http://www.grapheine.com/bombaytv/movie-uk-f0063db4f171b228025e719ce414cee1.html]A co "góra" na drugi serwer? :P[/url] </autolans>
tehanu

Postby tehanu » Sat Nov 24, 2007 10:13 pm

Dilaraya wrote:Hihi... Wygrzebałam w pudełku pod łóżkiem. Kto mnie znajdzie ma lizaka! :D http://www.wrzuta.pl/obraz/dSlbZe3cmk/[/url]

Już bym siebie tutaj szybciej znalazła niż Ciebie. :lol:
Ale strzelam, że ostatni rząd i granatowa bluza z żółtym pod szyją. :wink:
koliberek

Postby koliberek » Sun Nov 25, 2007 11:33 am

Czy ja tam widziałam datę 2000/2001? O matko...
Nie wiem jak wyglądasz teraz, ale skoro Tehanu szuka to nie będę się wyłamywać.
Siedzisz z lewej od tej Pani, co trzyma literkę O!
:-)
lukaasz

Postby lukaasz » Sun Nov 25, 2007 12:20 pm

to ja obstawiam to małe, żółte, w prawym dolnym rogu.

Return to “Dyskusje niezwiązane z Cantr”