Amnezja nazw lokacji oraz budynków

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Zimt

Postby Zimt » Sat Oct 22, 2005 5:01 pm

Ja osobiscie przyjmuje zasade "nawiasowa": o ile jakas nazwa zmieni sie w grze, stara wersje umieszczam w nawiasie. I to moim zdaniem rozwiazuje wszelkie problemy, bo w razie czego postacie moga sie poslugiwac obiema wersjami. W przypadku dlugich nazw, uzywam skrotow.
Podobnie jak Cantryjczyk uwazam, ze kwestie nazw powinny byc ustalane przez postacie, a nie przez graczy. Nie da sie uniknac pewnego zamieszania, ale czy dzieki temu gra nie staje sie ciekawsza?
"I'm just living in my head..."
Andrew

Postby Andrew » Sat Oct 22, 2005 6:13 pm

Podobnie jak Cantryjczyk uwazam, ze kwestie nazw powinny byc ustalane przez postacie, a nie przez graczy.

Dokładnie! Ile razy było mówione na forum o oddzieleniu prawdziwego świata od świata Cantr. W rzeczywistości przecież nikt 'z góry' nie ustanawia nazw miast tylko ludzie tak je nazwali!

kazecie pozapominac wszystkim postaciom nazwy i juz?

Można budować tablice informacyjne z nazwą lokacji :>

A co do pomysłu to całkowicie popieram :lol:
Kaczor

Postby Kaczor » Sat Oct 22, 2005 6:15 pm

Podoba mi się ten pomysł. Wreszcie będzie sens budowy tablic :)
Sierak

Postby Sierak » Sat Oct 22, 2005 10:14 pm

No może macie rację,jakos sobie poradzimy,ale nie powinno się zmieniać nazw na hurra i nie pamiętać innych :? Bo będzie się można nieźle zgubić.Poza tym ja na razie tłumacze sobie nazwy położeń na język polski,naprawdę ładnie to wygląda,mam nadzieję,że gracze,jeżeli nie zmienią nazw na swoje będą chciali chociaż te stare angielskie określenia położenia zmieniać na polskie.Będzie sporo nowej roboty,notki,mapy,ale trudno.
w.w.g.d.w

Postby w.w.g.d.w » Sat Oct 22, 2005 11:53 pm

czy wy tez sie z tym spotkaliscie ze jak ktos jest w budynku to go zapomnienie ominelo?
Sierak

Postby Sierak » Sun Oct 23, 2005 12:28 am

w.w.g.d.w wrote:czy wy tez sie z tym spotkaliscie ze jak ktos jest w budynku to go zapomnienie ominelo?

To na 99% niemożliwe.
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Sun Oct 23, 2005 2:23 am

Amnezja nie jest zła. Kto jest bystry to się nie pogubi a inni muszą liczyć na pomoc tych bystrzejszych. Tak jak w życiu. Jak mają wyglądać nazwy to kwestia ustaleń w grze a nie na forum. Chociaż osobiście uważam, że można je spalszczać w takich przypadkach gdzie są określenia far, east, west, forest, hills itd... Ale przecież na mapach będą nadal takie same. Chyba, że komuś się będzie chciało robić nowe mapy. Więc to raczej zadanie dla postaci z zamiłowaniami kartograficznymi by zmienili na swoich mapach nazwy wszystkich lokacji i później przekonywali postacie, że tak te lokacje się nazywają. Bo ja uważam, że nazywanie tak lokacji w grze autmatycznie to mija się z celem gdy na mapach nadal będą stare nazwy to i tak każdemu nowemu będziesz musiał wyjaśniać jak nazywa się dana lokacja w dwóch wariantach. A nazwy typu Katowice, Warszawa itp. to słaby styl gry. Tak samo jak nazywanie swoich postaci imionami wziętymi z życia. W przypadku imion postaci to może to być zabawne i traktowane ż przymróżeniem oka, ale w przypadku nazw lokacji to już przesada i brak inwencji twórczej. Przecież można wymyślić nazwy polskobrzmiące, ale nie ściągnięte z naszego świata. Np. Hematowice, Ryżowice, Kamieniowice, Orzechowice, itp.. :) I jak ktoś stwierdził na angielskim forum to właśnie takich nazw będzie przewaga. Dlatego mi bardziej odpowiadały oryginalne nazwy wymyślone przez Josa... Szkoda, że je skasował. Zwłaszcza, że część wysp z nadanymi przez niego nazwami została jeszcze nieodkryta.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sun Oct 23, 2005 6:00 am

JAk powrocic do swojej wioski?? Oto jest pytanie!! Zginely nazwy a jestem na dalekiej wyprawie fajnie sie mam. Od dzisiaj na Ziemi beda ladowac chyba notatki o nazwach miejscowosciach lub beda budowane kierunkowskazy

Return to “Ogólne dyskusje”