Problem z cena

Forum dla graczy do pisania ogólnych próśb o pomoc. Zarówno członkowie załogi i doświadczeni gracze mogą na nim pomóc w rozwiązaniu problemów, z jakimi spotkają się gracze. Prosimy nie prowadzić pogawędek na tym forum.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Luke

Postby Luke » Sun Jun 14, 2009 9:08 pm

*leci z transparentem*

ZLIKWIDOWAĆ WIKI! Bo jeszcze ktoś przeczyta i tej wiedzy użyje w grze!

*przeleciał i tyle go widzieli*
[*]...
Sopel_1

Postby Sopel_1 » Sun Jun 14, 2009 9:11 pm

Co to za bobry znów tam hałasują ? ... *ogląda się za siebie* Nikomu nie przeszkadza bo podają rozwiązania na złoconej tacy ...
BZR

Postby BZR » Sun Jun 14, 2009 9:18 pm

Tyle w temacie. A jak postacie się bulwersują i nie chcą płacić 40 gram żelaza za dniówkę (dniówka to w ogóle typowo cantryjskie, abstrakcyjne pojęcie) to ich sprawa. W rozwiniętych lokacjach polskiej strefy ta cena to przeżytek, wynikający z przyzwyczajenia graczy - jedyne co przemawia to fakt, że są to strategiczne surowce.
nemo49

Postby nemo49 » Sun Jun 14, 2009 9:22 pm

Luke wrote:*leci z transparentem*

ZLIKWIDOWAĆ WIKI! Bo jeszcze ktoś przeczyta i tej wiedzy użyje w grze!

*przeleciał i tyle go widzieli*

Zajrzyj tu - wtedy zmieniono NZ i dopuszczono wiki:
http://forum.cantr.org/viewtopic.php?t=5473

Kiedyś nie było wiki - jak ja zaczynałem to NZ nakazywała wszystkiego dowiadywać się w grze. Czyli tak długo jak ci ktoś nie powiedział jak się coś robi to ni nie miałeś prawa tego wiedzieć :). Według starych kołchoźników to był najlepszy okres w Cantr....
cald dashew

Postby cald dashew » Sun Jun 14, 2009 9:34 pm

nemo49 wrote:Czyli tak długo jak ci ktoś nie powiedział jak się coś robi to ni nie miałeś prawa tego wiedzieć :).

super gdyby tak bylo
Image
Image
Image
Villon

Postby Villon » Sun Jun 14, 2009 9:48 pm

No ale to chyba normalne, że producent czy handlarz wylicza sobie koszt wyprodukowania wszystkiego, czym handluje czy co produkuje? I co ma do tego wiki, czy chociażby ten wątek? Naprawdę sądzicie, że nagle postacie w grze zaczną się pienić, bo sobie przeczytały ten wątek? Myślicie, że nikt do tej pory niczego sobie nie liczył, nie oceniał, co dla niego jest opłacalne, i nagle, kilka dni temu, doznał olśnienia? :P
Odkąd pamiętam w cantryjskim świecie funkcjonują bardzo różne ceny żelaza. Jedni je akceptują, inni nie. Jedni płacą tyle, ile im się powie, inni wybrzydzają. Wolny rynek.
Przesadzacie.
*chowając za plecami kielnię wpatruje się z nabożeństwem w równiutką dużą marmurową świątynię: Dzięki Marolu Wielki Bardzo!, a zwłaszcza w jeden jej element u samej góry*
Elm0

Postby Elm0 » Mon Jun 15, 2009 2:33 pm

Popieram Nemo, bez wiki było ciekawiej. Teraz każdy młody rodzi się z wiedzą na temat wszystkiego w cantryjskim świecie, choć logika nakazywałaby mu być zdziwionym na widok pierwszego napotkanego w życiu motocykla. Itp.
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Jinchuuriki

Postby Jinchuuriki » Mon Jun 15, 2009 3:00 pm

Można też założyć że postać mając od 0 do 20 lat, uczy się tego wszystkiego, a potem jak gracz sobie chce mieć nową postać to jest ona do niego przydzielana juź z wiedzą na temat wszystkiego
"Freedom is only a hallucination"
grzybi

Postby grzybi » Mon Jun 15, 2009 10:04 pm

No to ładnie... Gram ja sobie spokojnie co dzień, a na forum wszedłem po tygodniu przerwy... I teraz już wiem czemu tak nagle ktoś mi zaczął krzyczeć o podwyżkę. (Warsztat prowadzę i żelazem płacę). Nemo, za te wyliczanki o 150 gram na dzień to cię na jakąś czarną listę wpiszę czy coś... ;)
Elm0

Postby Elm0 » Tue Jun 16, 2009 5:02 pm

Jinchuuriki wrote:Można też założyć że postać mając od 0 do 20 lat, uczy się tego wszystkiego, a potem jak gracz sobie chce mieć nową postać to jest ona do niego przydzielana juź z wiedzą na temat wszystkiego

Nawet, jeśli rodzi się na pustkowiu, gdzie widok rikszy powinien być zjawiskiem na miarę rozstąpienia się Morza Czerwonego? :P
kamil1313

Postby kamil1313 » Tue Jun 16, 2009 7:21 pm

Elm0 wrote:
Jinchuuriki wrote:Można też założyć że postać mając od 0 do 20 lat, uczy się tego wszystkiego, a potem jak gracz sobie chce mieć nową postać to jest ona do niego przydzielana juź z wiedzą na temat wszystkiego

Nawet, jeśli rodzi się na pustkowiu, gdzie widok rikszy powinien być zjawiskiem na miarę rozstąpienia się Morza Czerwonego? :P

Czyli jednak może (a może morze :wink: ) się zdarzyć, czyli jednak może (a może jednak morze :lol: ) juz kiedyś to widziała?
nemo49

Postby nemo49 » Tue Jun 16, 2009 9:51 pm

grzybi wrote:No to ładnie... Gram ja sobie spokojnie co dzień, a na forum wszedłem po tygodniu przerwy... I teraz już wiem czemu tak nagle ktoś mi zaczął krzyczeć o podwyżkę. (Warsztat prowadzę i żelazem płacę). Nemo, za te wyliczanki o 150 gram na dzień to cię na jakąś czarną listę wpiszę czy coś... ;)

Nie zrozumiałem dwóch słów : "podwyżka" i "płacę"....
Czy "żelazem płacę" to takie poetyckie określenie na zdzielenie kogoś toporem ?

Z poważaniem.....
Mattan

Postby Mattan » Wed Jul 01, 2009 8:33 am

Rozumiem że od teraz zacznę uzupełniać wiki o wyliczenia produkcji dniówek. :twisted:
Większość ludzi nie rozumie (autor tego wątku chyba też) co to są koszty produkcji. Że to nie tylko czas spędzony na wydobyciu i wytwarzaniu, ale wlicza się też do tego koszt wytworzenia i utrzymania narzędzi, zbudowania maszyn i budynków i sprowadzenia surowców potrzebnych do ich zbudowania (guma czy diamenty nie są aż tak wszędzie dostępne), utrzymania pracowników (jedzenie, ubrania, piórko w dupkę itp.), budowa pojazdów i dróg, zdobycie rynków zbytu itp. itd.). Nie mówiąc o zysku. Ludzie myślą prosto. Robi się 151 gram stali na dzień to zapłata powinna być 150 gram. Ten jeden gram mu odpuszczę. Niech ma.
Dlatego po dłuższym namyśle zrezygnowałem z umieszczania takich wyliczeń na wiki, co poważnie rozważałem, ale teraz chyba wrócę do tego pomysłu i na stałe dniówka wejdzie do cantryjskiej ekonomii.

P.S. Nadal domagam się zwrotu utraconego w wyniku tego wątku żelaza.
Mattan

Postby Mattan » Wed Jul 01, 2009 8:45 am

Elm0 wrote:

Elmo wybacz ale jak ktoś ma kilka postaci to nawet jak jedna z nich mieszka na pustkowiu to mu kopara nie opadnie na widok hulajnogi bo przynajmniej jedna z jego postaci nie takie rzeczy widziała. To zależy od poziomu gracza i jego sposobu odgrywania postaci, ale tego w żaden sposób za pomocą kagańca i ograniczenia dostępu do wiedzy na ludziach nie wymusisz chyba, że zorganizujesz policję umysłu.
Elm0

Postby Elm0 » Wed Jul 01, 2009 9:19 am

Players Department? :P Korzystanie z wiedzy innych postaci to NNZ.

Return to “Ogólna pomoc”