Waga i sila uzbrojenia
Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)
- Tetro
- cald dashew
-
Tetro wrote:No tak, ale jak atakuje to mam topor w rekach, a jak spie a ktos mnie atakuje to tez trzymam topor w rekach? Bzdura moim zdaniem i tyle
Bzdur±, moim zdaniem, jest spanie w miejscu, w którym mo¿na spodziewaæ siê ataku. A je¶li ju¿ nie ma innego wyj¶cia, to przecie¿ po to w³a¶nie masz piêædziesi±t (sic!) ró¿nych broni do wyboru, ¿eby nie musieæ mêczyæ siê z toporem.
cald dashew: Pierwotna propozycja ju¿ zosta³a odrzucona. Wzi±³e¶ pod uwagê modyfikacje? Dlaczego uwa¿asz, ¿e nie warto rozszerzaæ pomys³u z now± tarcz±, skoro jest udany?
- Mattan
- Elm0
- Tetro
-
- Tetro
michal spadek graczy nie zalezy od wagi broni! Nie wiem od jakiego czasu zyjesz w zielonym swiecie, ale wiedz ze glownym powodem dla ktorego gracze decyduja sie skonczyc z tym jest zycie, Cantr bardzo uzaleznia i tylko prawdziwi maniacy moga przetrwac. I do tego dochodza takie małe lagi, a jak te lagi wygladaja poszukaj na forum gdzies jest ich zdjecie...
?
- mefisto666
Michale
daj już spokój z tymi wagami skoro czepiamy sie ze bron za mało wazy to dlaczego nie czepiać sie na przykład ze postać je tylko 117 gram marchwi dziennie mało realne powinna jeść np. 1017
wagi są tak zrobione żeby ekonomia cantr jakoś wyglądała
i jest to jakaś sensowna całość
jak ruszysz jedna wage będzie trzeba ruszyć pozostałe i wtedy dopiero zauważysz spadek liczby graczy jak twoje postacie żeby przeżyć Cantryjski rok będą musiały pracować na jedzenie 16 dni a zanim dorobią sie spodni na tyłek minie im trzydziestka
P.S. Quijo dzięki za rade nie wiedziałem ze jest taka opcja
daj już spokój z tymi wagami skoro czepiamy sie ze bron za mało wazy to dlaczego nie czepiać sie na przykład ze postać je tylko 117 gram marchwi dziennie mało realne powinna jeść np. 1017
wagi są tak zrobione żeby ekonomia cantr jakoś wyglądała
i jest to jakaś sensowna całość
jak ruszysz jedna wage będzie trzeba ruszyć pozostałe i wtedy dopiero zauważysz spadek liczby graczy jak twoje postacie żeby przeżyć Cantryjski rok będą musiały pracować na jedzenie 16 dni a zanim dorobią sie spodni na tyłek minie im trzydziestka
P.S. Quijo dzięki za rade nie wiedziałem ze jest taka opcja
Wydaje ci sie ze ummiesz jezdzic ??
http://pl.youtube.com/watch?v=rs-jAImScms
"Boże pohamuj pokusę prędkości..."
-
Tetro: Nie twierdzê, ¿e spadek zale¿y od wagi broni, ale te¿ nie przyjmujê, ¿e g³ównie od ¿ycia i lagów. Po prostu nie pojmujê dlaczego zmiana czego¶, nawet je¶li dobrego (dla czê¶ci), ma byæ bezcelowa.
mefisto666: Przecie¿ tu nie chodzi o realizm, a waga broni ma siê nijak do ekonomi. Równie dobrze mo¿na j± ustawiæ na zero, ale po co, skoro nic z tego nie wyniknie. Sensownej ca³o¶ci nie widzê, a wrêcz przeciwn± tendencjê. Najwyra¼niej nie jestem prawdziwym maniakiem, ale luzik, nie mam zamiaru siê wiêcej frustrowaæ.
EOT
mefisto666: Przecie¿ tu nie chodzi o realizm, a waga broni ma siê nijak do ekonomi. Równie dobrze mo¿na j± ustawiæ na zero, ale po co, skoro nic z tego nie wyniknie. Sensownej ca³o¶ci nie widzê, a wrêcz przeciwn± tendencjê. Najwyra¼niej nie jestem prawdziwym maniakiem, ale luzik, nie mam zamiaru siê wiêcej frustrowaæ.
EOT
- Luke
Michale, wybacz, ale czy musisz być tak upierdliwy? I wręcz niegrzeczny?
Każdemu, kto coś napisze, musisz się przeciwstawić i każdemu pokazać, że nie ma racji, bo to Ty ją masz? Nie masz.
Przyjmij, to co Ci tyle osób pisze: że pomysł się im nie podoba i według większości jest nietrafiony. Mają prawo tak twierdzić.
I czy zawsze musisz mieć ostatnie słowo? Ktokolwiek i cokolwiek tu napisze? Ty wtedy wszystkim znów powtórzysz, że nie, bo to Ty wiesz najlepiej.
I wtedy łaskawie napiszesz, że to End Of Topic.
Otóż ja prosiłbym, jeśli EOT, to w wykonaniu któregoś z moderatorów, a nie Twoim. Raz skończ, proszę, bez ostatniego "Twojego na wierzchu" bo to irytujące, jak u dzieciaka. Nie musisz mi odpowiadać. Wiem, że masz inne zdanie. I przyjmuję je, jakiekolwiek jest. Nie informuj mnie o tym tutaj.
Z góry dziękuję.
EDIT:
No dobrze, doczytałem co dokładnie znaczy EOT.
Nie zmienia to mojego zdania na temat sposobu prowadzenia tego wątku przez pomysłodawcę.
Każdemu, kto coś napisze, musisz się przeciwstawić i każdemu pokazać, że nie ma racji, bo to Ty ją masz? Nie masz.
Przyjmij, to co Ci tyle osób pisze: że pomysł się im nie podoba i według większości jest nietrafiony. Mają prawo tak twierdzić.
I czy zawsze musisz mieć ostatnie słowo? Ktokolwiek i cokolwiek tu napisze? Ty wtedy wszystkim znów powtórzysz, że nie, bo to Ty wiesz najlepiej.
I wtedy łaskawie napiszesz, że to End Of Topic.

Otóż ja prosiłbym, jeśli EOT, to w wykonaniu któregoś z moderatorów, a nie Twoim. Raz skończ, proszę, bez ostatniego "Twojego na wierzchu" bo to irytujące, jak u dzieciaka. Nie musisz mi odpowiadać. Wiem, że masz inne zdanie. I przyjmuję je, jakiekolwiek jest. Nie informuj mnie o tym tutaj.
Z góry dziękuję.
EDIT:
No dobrze, doczytałem co dokładnie znaczy EOT.
Nie zmienia to mojego zdania na temat sposobu prowadzenia tego wątku przez pomysłodawcę.
Last edited by Luke on Tue Apr 29, 2008 9:51 am, edited 1 time in total.
[*]...
- mefisto666
no nie wiem waga musi z czegoś wynikać wiec wynika z ilości surowców z których składa sie jakaś bron bo niby jak na taki Stalowy Topór Bojowy potrzeba 300 gram stali i 400 gram drewna z tego wynika jego waga 750 gram ty chcesz żeby ważył
czyli rozumie ze i surowców będzie trzeba więcej bo niby jak inaczej
a skoro zmieniamy wagę broni to i reszty bo niby dlaczego nie logika musi być
wiec skoro potrzeba więcej materiałów trzeba też więcej pracować a to już jest economia bo na jedzenie tez musisz zarobić
Topór bojowy stalowy - (steel battle axe) 44 (13200)
czyli rozumie ze i surowców będzie trzeba więcej bo niby jak inaczej
a skoro zmieniamy wagę broni to i reszty bo niby dlaczego nie logika musi być
wiec skoro potrzeba więcej materiałów trzeba też więcej pracować a to już jest economia bo na jedzenie tez musisz zarobić
Wydaje ci sie ze ummiesz jezdzic ??
- witia1
- Luke
Miód. 180 g miodu z 50 g surowca. Brakujące 130 g chyba pszczółki przynoszą.witia1 wrote:popatrzcie ile grubej liny można zrobić z kilograma konopiChoć fakt by szło to w drugą stronę to jeszcze nie zauważyłem.

Swoją drogą nigdy nie kumam, jak można zrobić kilogram średniej liny z dwóch kilogramów cienkiej?

Jest to wszystko do opanowania, jak się trochę już gra. I twardego realizmu doszukiwać się w tym wszystkim nie trzeba. Po prostu wystarczy zaakceptować i nauczyć się obowiązujących reguł.
I nie zmieniać ich za często.
[*]...
- Miri
Michale, pomysł kompletnie nietrafiony:
1. rozumiem, że twoim celem jest specjalizacja: strażnicy pilnują porządku, robotnicy pracują.
Cel całkiem słuszny, ale nie do osiągnięcia przy obecnym poziomie populacji. Siła robocza jest w większości miejsc zbyt cenna...
2. ad. jedno- i dwuręczność broni:
Przez cały czas, gdy postać nie atakuje lub się nie broni, broń i tarcze są w plecaku/sakwie/co tam nasze maleństwa mają. Może ich tam być ile tylko się zmieści, i nie świadczy to od razu o wyrośnięciu kilku dodatkowych kończyn.
Kiedy postać atakuje, 'wyciąga z plecaka' broń; kiedy jest atakowana, następuje automatyczne 'wyciągnięcie z plecaka' najlepszej tarczy jaką posiada.
I tak jest dobrze
Nie doszukuj się realizmu - to Cantr
3. Piraci mają łatwo, bardzo łatwo... jeśli tylko potrafią podejść do sprawy od właściwej strony, a nie tylko kroić ludzi na oślep
Minimum pomyślunku, to wszystko
Moje angielskie wężątko ma w tej chwili (do podziału z załogą, oczywiście) więcej żelaza, stali i drewna niż reszta moich postaci w sumie w życiu widziała. I, jeśli wszystko pójrze zgodnie z planem, będzie więcej, dużo więcej...
Po implementacji twojego pomysłu musiałby chyba sobie kilka łodzi doczepić, żeby było gdzie łupy trzymać
1. rozumiem, że twoim celem jest specjalizacja: strażnicy pilnują porządku, robotnicy pracują.
Cel całkiem słuszny, ale nie do osiągnięcia przy obecnym poziomie populacji. Siła robocza jest w większości miejsc zbyt cenna...
2. ad. jedno- i dwuręczność broni:
Przez cały czas, gdy postać nie atakuje lub się nie broni, broń i tarcze są w plecaku/sakwie/co tam nasze maleństwa mają. Może ich tam być ile tylko się zmieści, i nie świadczy to od razu o wyrośnięciu kilku dodatkowych kończyn.
Kiedy postać atakuje, 'wyciąga z plecaka' broń; kiedy jest atakowana, następuje automatyczne 'wyciągnięcie z plecaka' najlepszej tarczy jaką posiada.
I tak jest dobrze
Nie doszukuj się realizmu - to Cantr

3. Piraci mają łatwo, bardzo łatwo... jeśli tylko potrafią podejść do sprawy od właściwej strony, a nie tylko kroić ludzi na oślep

Moje angielskie wężątko ma w tej chwili (do podziału z załogą, oczywiście) więcej żelaza, stali i drewna niż reszta moich postaci w sumie w życiu widziała. I, jeśli wszystko pójrze zgodnie z planem, będzie więcej, dużo więcej...

Po implementacji twojego pomysłu musiałby chyba sobie kilka łodzi doczepić, żeby było gdzie łupy trzymać