Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Re: Wiesci z frontu (ProgD & RD) - dyskusje i komentarze

Postby Greek » Wed Apr 01, 2015 7:45 pm

Co nieco o różnorodności, gdyby ktoś chciał poczytać: http://cantr-mmorpg.pl/blog/roznorodnosc-w-cantr-wstep/
O ile kogoś to interesuje, to postaram się przygotować kolejne części na ten i inne tematy.

Przy okazji przypominam o klikaniu w toplisty w menu po prawej :)

EDIT:
dekalina wrote:
gala wrote:Od przykładu zaczęliśmy. Ten z koniem. Chcesz grać bandytą/strażnikiem/łowcą nagród? Świetnie, ale nie masz prawa używać konia, bo jeśli nie będziesz jeździć najszybszym dostępnym samochodem to wszyscy Ci uciekną/wszyscy Cię złapią.

Akurat argument "to nie graj strażnikiem" jest tu bardzo, bardzo na miejscu. W świecie realnym, jęśli ktoś ze względów zawodowych musi szybko i sprawnie się przemieszczać, jeździ autem I jakoś nikogo nie dziwi ani nie złości, że to wybrał. Na konia decydują się amisze/ zagorzali ekolodzy/ właściciele agroturystyk/ bogacze, których stać na fanaberie. Dlaczego w cantrze miało by być inaczej?

Przykład z końmi nie jest najlepszy, bo w świecie rzeczywistym powstanie samochodów było efektem postępu technologicznego (czego w Cantr nie ma) i nastąpiło później niż wykorzystanie jazdy konnej. Biorąc pod uwagę popularność jednego i drugiego w rzeczywistości można stwierdzić, że faktycznie samochody są w większości przypadków lepsze.
Czegoś takiego w odniesieniu do samochodów i koni nie występuje. O "postępie technologicznym" w Cantr powiedzieć można co najwyżej przy kościanych i stalowych nożach, a i to jest dość ryzykowne.
Lepszym przykładem ze świata rzeczywistego są różne bronie używane w tym samym okresie historycznym. Nie jestem fachowcem, ale ale zakładam, że używano mieczy, toporów, łuków, kusz i tak dalej dlatego, że z pewnych względów dana broń była w danej sytuacji najodpowiedniejsza. Nie sądzę, aby wybory dotyczące broni inne niż jedyny słuszny były podyktowane myślą "co prawda dużo łatwiej będzie mnie zabić, ale przynajmniej będę fajnie wyglądał".
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
Rafal3920

Postby Rafal3920 » Fri Jul 24, 2015 4:21 pm

Jako posiadacz postaci-pisarza jestem zajarany książkami :D Mam tylko dwa pytania:
1. Będzie się dało kopiować całe książki? Bo chętnie dla przejrzystości podzieliłbym książki na strony.
2. Będzie się dało łączyć książki w książki? N.p. zrobić jakąś trylogię?
Felixis

Postby Felixis » Fri Jul 24, 2015 5:00 pm

Rafal3920 wrote:1. Będzie się dało kopiować całe książki? Bo chętnie dla przejrzystości podzieliłbym książki na strony.

O kopiowaniu gotowych książek było wspominane, że tak, będzie to możliwe. Podejrzewam że jeśli chodzi o odpowiedź na drugie pytanie, możesz co najwyżej rozpruć obie (czy tam więcej) książek i połączyć w jedną, chyba że dodadzą opcje.
"Prędzej czy później dopadnie nas rzeczywistość"
Raynus

Postby Raynus » Fri Jul 24, 2015 7:11 pm

Wiem, że mnie zlinczujecie, ale zapowiada się pewna nieoczekiwana zmiana.
Niedawno wraz z innym graczem zauważyłem, że to, co jest (błędnie) drewnianą tacą, jest tak naprawdę drewnianym... talerzykiem. Zanim wprowadzę tę zmianę postanowiłem pozwolić Wam na skrzyczenie mnie i sponiewieranie za ten haniebny czyn.

PS: Ruszyłem z zaniedbanymi tłumaczeniami, nie krzyczcie :)
Felixis

Postby Felixis » Fri Jul 24, 2015 7:13 pm

Wreszcie :)
Mars

Postby Mars » Wed Aug 26, 2015 9:22 am

Nareszcie automatyczne raporty :)

Gromadzę je od paru lat ale nieraz zapomniałem klikać przez kilka dni więc w archiwach są luki.
Koralat

Postby Koralat » Wed Sep 02, 2015 5:16 pm

Czy to automatyczne wysyłanie logów już działa?
There's a light at each end of this tunnel,
You shout 'cause you're just as far in as you'll ever be out
And these mistakes you've made, you'll just make them again
If you only try turning around.
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Wed Sep 02, 2015 5:52 pm

Działa od dnia ogłoszenia.

Automatycznie wysyłany jest raport sprzed trzech dni.

Zauważyłem, że mniej więcej jedna trzecia spośród graczy, którzy włączyli autowysyłanie raportów, i tak wyklikuje je ręcznie.
Ciekawe :D
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
dekalina

Postby dekalina » Wed Sep 02, 2015 6:02 pm

Przyzwyczajenie drugą naturą...
Koralat

Postby Koralat » Wed Sep 02, 2015 6:06 pm

A no bo widzisz - raporty wiszą to się klika, skoro wiszą ;)

Ale dobrze. Wyczekam... 8)
There's a light at each end of this tunnel,

You shout 'cause you're just as far in as you'll ever be out

And these mistakes you've made, you'll just make them again

If you only try turning around.
Buka

Postby Buka » Wed Sep 02, 2015 11:23 pm

Przyznaję się - popieram zmianę a nie przestawiłam i klikam. "Bo gdybym przestawiła to przecież i tak bym kliknęła, bo nawyk pilnowania od lat". Nieracjonalnam.
NDS
Marcia

Postby Marcia » Thu Sep 03, 2015 5:45 pm

Ooo... ja klikałam, bo myślałam, że nie działa. Dzień się skończył, pojawił się raport na stronie, a na mailu nie było. To klikałam. Nie zarejestrowałam, że to się samo dopiero po trzech dniach.
Mars

Postby Mars » Tue Jan 12, 2016 10:45 pm

Siedzę na starej zielonej skórce. Po tych zmianach dzisiejszych, przydałby się padding dla diva "eventlist" pod formularzem dla wypowiedzi na stronie "zdarzenia". Chociaż o kilkanaście pikseli odsunąć go w dół, bo strasznie blisko jest teraz pierwsza wypowiedź w zdarzeniach zbliżona do pola tekstowego dla naszych wypowiedzi. Dałoby się to zrobić?

Ps.
Widzę więcej tego typu rzeczy. Ogólnie ściapało i zbliżyło się wszystko. Strona wygląda paskudnie, estetycznie to krok wstecz. Trzeba poprawić chyba odstępy i odległości. Jutro napisze dokładnie co i gdzie.
Felixis

Postby Felixis » Tue Jan 12, 2016 10:59 pm

Umiejętności są krzywo, Lista ludzi w ogóle się rozjechała, "miejsce" wyrównane do lewej ale może tak ma być, w inwentarzu guziki nachodzą na siebie. I to na przeglądarce na komputerze te rzeczy
mru

Postby mru » Tue Jan 12, 2016 11:25 pm

Felixis wrote:Umiejętności są krzywo, Lista ludzi w ogóle się rozjechała, "miejsce" wyrównane do lewej ale może tak ma być, w inwentarzu guziki nachodzą na siebie. I to na przeglądarce na komputerze te rzeczy

Używasz skórki CalyxMod? U mnie tylko przy niej są takie kfiatki, miejsce rozjechane na kilometr, wszystko do lewej, podobnie jak info o profilu na głównej.
cudne manowce

Return to “Ogólne dyskusje”