Jak on/ona mnie wkurza...

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Buka

Re: Jak on/ona mnie wkurza...

Postby Buka » Thu Feb 18, 2016 11:13 pm

Goriath wrote:Bardzo rzadko widuję 1 gram w grze. Bardziej naturalnie byłoby użyć formy gramów. Przynajmniej w polskiej wersji. Jedynie pomiędzy cyfrą 2 a 4 byłoby tylko dziwnie : 4 gramy X.

Kwestia gramów nie przeszkadza mi, ale w wersji angielskiej jakoś normalnie to brzmi.

1 gram
2 gramy
3 gramy
4 gramy
5 gramów
6 gramów...
...343272 gramy...

Nie będzie lepiej. Postaci powinny odmieniać, ale tak jak i ludzie, mogą mówić niepoprawnie, mogą mieć cantrogwarę.
W spisach surowców mogłoby być skrótem, bez odmiany i bez braku odmiany: 1 g, xxxxx g.
NDS
Greek
Programming Dept. Member/Translator-Polish

Postby Greek » Fri Feb 19, 2016 1:03 pm

Istnieje proste rozwiązanie tego problemu: http://unicode.org/repos/cldr-tmp/trunk ... rules.html
‘Never! Run before you walk! Fly before you crawl! Keep moving forward! You think we should try to get a decent mail service in the city. I think we should try to send letters anywhere in the world! Because if we fail, I’d rather fail really hugely’
paskud

Postby paskud » Sat Feb 20, 2016 7:30 pm

mdlejące śpiochy
“Truth is stranger than fiction, but it is because Fiction is obliged to stick to possibilities; Truth isn't.”
- Mark Twain
Marian10

Postby Marian10 » Mon Feb 22, 2016 4:22 pm

Nie tylko śpiochy, dużo osób się nagle rzuciło na alkohol. No tak, przecież jest upojenie to trzeba przetestować, pieprzyć roleplay.
gala

Postby gala » Mon Feb 22, 2016 4:39 pm

Marian10 wrote:Nie tylko śpiochy, dużo osób się nagle rzuciło na alkohol. No tak, przecież jest upojenie to trzeba przetestować, pieprzyć roleplay.

Mam 4 postaci. Tylko jedna z nich póki co widziała "pijaną" osobę, dodam że trzy z tych postaci są w miastach. Nie jest tak źle, sam spodziewałem się że nagle pół świata Cantr będzie się zataczać. Mogli nieco opóźnić "premierę" upojenia i wypuścić np. dnia 4998. Obchody dni 5000 pięknie by to ukryły. ;)
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

https://www.reddit.com/r/Cantr/
rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Mon Feb 22, 2016 7:52 pm

Marian10 wrote:Nie tylko śpiochy, dużo osób się nagle rzuciło na alkohol. No tak, przecież jest upojenie to trzeba przetestować, pieprzyć roleplay.

Nic nowego, to samo było przy wprowadzaniu możliwości osiodłania koni.
:twisted:
dekalina

Postby dekalina » Mon Feb 22, 2016 9:34 pm

gala wrote:

Mam 4 postaci. Tylko jedna z nich póki co widziała "pijaną" osobę, dodam że trzy z tych postaci są w miastach. Nie jest tak źle, sam spodziewałem się że nagle pół świata Cantr będzie się zataczać. Mogli nieco opóźnić "premierę" upojenia i wypuścić np. dnia 4998. Obchody dni 5000 pięknie by to ukryły. ;)

Ale wtedy Vlo nie zdążyłoby w porę przyrządzić wszystkich rodzajów alkoholu w ilościach adekwatnych do spodziewanego najazdu gości ;)
Nie zauważyłam, żeby nagle wszyscy zaczęli się upijać, ale chyba siedzę w mało typowych miejscach, bo fala oswajaczy koni też mnie ominęła.
Alutka

Postby Alutka » Fri Feb 26, 2016 12:27 pm

kalinka wrote:Jest jedna postać, która z uporem maniaka pisze *ziewną* zamiast *ziewnął*. Zrozumiałabym jednorazową sytuację, literóweczki rzecz ludzka... Ale za każdym razem...? :<

To! Nie wspominając o tym jak wiele to wnosi do rozgrywki... Praktycznie jedyna akcja tej postaci to ziewanie parę razy dziennie. Nie lubię narzekania na konkretnych cantryjczyków, ale ten przypadek to wyraźna złośliwość i upierdliwość gracza, a nie postaci.
“Man sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health. He is so anxious about the future that he does not enjoy the present; he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived.”
psychowico

Postby psychowico » Fri Feb 26, 2016 2:13 pm

A może spieprzona klawiatura?
"Please give us a simple answer, so that we don't have to think, because if we think, we might find answers that don't fit the way we want the world to be."

https://www.kinkykitty.pl
Alutka

Postby Alutka » Fri Feb 26, 2016 3:51 pm

Spieprzona klawiatura powoduje, że nie może napisać nic więcej poza *ziewną*? Cały problem w tym, że gdyby nawet pisał *ziewnął* to wcale nie byłoby to mniej upierdliwe.
“Man sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health. He is so anxious about the future that he does not enjoy the present; he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived.”
gala

Postby gala » Fri Feb 26, 2016 4:27 pm

MIASTO_A
4978-7.16: A mówi: "Taka cisza zapadła *ziewną*"
4982-7.09: A mówi: "Dzień dobry *ziewną* "
4983-3.30: B mówi: "*ziewną głośno*"
4984-4.11: B mówi: "A nie wiem *ziewną* "
4984-4.11: B mówi: "*ziewną*"
4984-4.12: B mówi: "Dobra *mrukną*"

MIASTO_B
4978-0.08: C mówi: "*ziewną* "
4978-7.19: C mówi: "*ziewną*"
4979-3.33: C mówi: "*ziewną cicho*"
4980-3.10: C mówi: "*ziewną*"
4983-3.02: C mówi: "*lekko zaspany* cooo? *ziewną* "
4983-3.03: C mówi: "Trzymaj...*ziewną*"
4984-3.04: C mówi: "*ziewną*"
4984-3.26: C mówi: "*ziewną głośno*"
4984-3.33: C mówi: "*ziewną*"
4984-4.10: C mówi: "*ziewną* "

Po zwróceniu uwagi przez któregoś z graczy przez podkreślenie pisowni: "ziewnĄŁeś" w MIASTO_B:
4984-4.10: D mówi: "ZiewnĄŁeś (...)"

Dostaliśmy ten kwiatek z *mrukną* w MIASTO_A.
4984-4.12: B mówi: "Dobra *mrukną*"

Zepsuta klawiatura? Gdybym miał zepsute "ł" i grał w ten sposób to bym sobie zrobił skrót na Pulpicie ze słowem *ziewnął* i kopiował jego nazwę do Cantr.

@edit: Dodam, że oszczędziłem się do logów z kilku dni. Gdybym odpalił logi z ostatnich pięćdziesięciu - wyglądałoby to podobnie.
Alutka wrote:Zielony świat jest opanowany przez śpiące Smaugi, które budzą się tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś chce się zainteresować ich skarbami.

rd1988
Location: Piękne miasto smogu, korków, dziurawych ulic i kiboli.

Postby rd1988 » Fri Feb 26, 2016 5:17 pm

Wniosek jest prosty, gracz robi to celowo, a klawiatura na pewno zepsuta nie jest, bo potrafi normalnie użyć ł w innych wypowiedziach.
:twisted:
CzterySilnia

Postby CzterySilnia » Sun Feb 28, 2016 10:34 pm

A może po prostu uważa, że "ziewną" to poprawna forma od "ziewnął"? A może ziewną jest od ziewny, wyimaginowanej postaci :D?
gala

Postby gala » Sun Feb 28, 2016 10:51 pm

CzterySilnia wrote:A może po prostu uważa, że "ziewną" to poprawna forma od "ziewnął"? A może ziewną jest od ziewny, wyimaginowanej postaci :D?

Spójrz na godziny i minuty. Biorąc pod uwagę częstotliwość (i to, że "ziewną" nasiliło się po tym jak ktoś tu na forum na to narzekał) wątpię, żeby to był przypadek.

CzterySilnia

Postby CzterySilnia » Mon Feb 29, 2016 11:51 am

No to banik na tydzień na uspokojenie.

Return to “Ogólne dyskusje”