Animals/Zwierzeta

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Lucja

Postby Lucja » Thu Apr 19, 2007 9:58 am

Eresan wrote:Co do przewożenia zwierząt na statkach - ciekawe ale najpierw zająłbym sie pomysłem przepędzania zwierząt z jednego miejsca w drugie (np: jedziesz na drugi koniec wyspy, kupujesz 5 krów i przepędzasz je do swojej osady), jak również pomysłem zagród dla zwierząt udomowionych (krowa, świnia, kura, królik, koń itp.)

Swoją drogą pasterz powinien mieć coś do powiedzenia w sprawie hodowli i zagród.

Myślę jednak, że chodzi raczej o błędy programowe dotyczące zwierząt.
keisha

Postby keisha » Thu Apr 19, 2007 10:08 am

W górach na Bojrad nie ma w ogóle zwierząt. Nie wiem, czy od początku ich tam nie było czy je wybito. Może jest za mało zwierząt, które mogły by żyć w górskim środowisko. Dało by się wprowadzić tam chociaż kozice?

Wydaje mi się też, że jest trochę za mało ptaków, albo za wolno się rozmnażają. Chciałabym żeby były dodane na przykład kuropatwy, bażanty. A kury w ogóle są?

No i oczywiście problem ze zwierzętami na wyspie Fic. Ta wyspa to jedna wielka porażka, jak zaczynałam grę około 30 cantryjskich lat temu, to było tam tych zwierząt dołowienie po 2-3 sztuki. Szybko zostały wybite i przez długi czas nic nie było. Teraz i tak lepiej bo spotyka się czasem stada złożone nawet z dwóch koni albo owiec ;-) ale najczęściej w osadzie przebywa po jednym zwierzaku albo wcale. Ta wyspa jest uboga w surowce, przydało by się chociaż trochę zwierząt. Chociaż pamiętam już kiedyś było o tym na forum i ktoś odpowiedział, że dodać zwierząt się nie da.

Sposób polowania mi nie przeszkadza, nawet jeśli zwierzęta są rozdrobnione na drodze, nie widzę w tym problemu.

Kiedyś był pomysł na możliwość udomowienia zwierząt, ta idea bardzo mi się podoba, chociaż pewnie trzeba będzie na to długo poczekać.

Podsumowując, nie jest z tymi zwierzętami źle, gdzieniegdzie jest za mało w innych miejscach z powodu ich ataków nie da się przeżyć, ogólnie bilans wychodzi na zero :D

I jeszcze trochę nie na temat, widział z was ktoś kiedyś węża albo ma jakieś ubranie z jego skóry?
domeq

Postby domeq » Thu Apr 19, 2007 10:18 am

Owady, a to ciekawe :)

Komary, moskity, kleszcze moga byc dosc dokuczliwe, i czesto atakowac. Jedno ukaszenie zabiera 1-2% energii, jako oslona moze sluzyc dowolne ubranie (oslabia ukaszenia), a jako calkowita oslona moze sluzyc moskitiera, szyta z jedwabiu.

Proponuje rowniez dodanie motyli. Nie bedzie mozna na nie polowac, za to niekiedy, wylacznie na lakach, pojawial sie bedzie komunikat:

Code: Select all

Widzisz jak motyl usiada na glowie trzydziestoletnia kobieta.

Lub cos w tym stylu ;)

---------

No i oczywiście problem ze zwierzętami na wyspie Fic. Ta wyspa to jedna wielka porażka, jak zaczynałam grę około 30 cantryjskich lat temu, to było tam tych zwierząt dołowienie po 2-3 sztuki. Szybko zostały wybite i przez długi czas nic nie było. Teraz i tak lepiej bo spotyka się czasem stada złożone nawet z dwóch koni albo owiec ;-) ale najczęściej w osadzie przebywa po jednym zwierzaku albo wcale. Ta wyspa jest uboga w surowce, przydało by się chociaż trochę zwierząt. Chociaż pamiętam już kiedyś było o tym na forum i ktoś odpowiedział, że dodać zwierząt się nie da.

Ja jestem przeciw. To ubarwia gre. Dzieki temu kazda wyspa jest nieco inna.

Kiedyś był pomysł na możliwość udomowienia zwierząt, ta idea bardzo mi się podoba, chociaż pewnie trzeba będzie na to długo poczekać.

Gdyby choc byla mozliwosc, aby zyjace zwierzeta pozostawialy po sobie prezenty :wink: dla przykladu krowa zostawiac bedzie lajno i mleko, ptaki jaja, itd.

Podsumowując, nie jest z tymi zwierzętami źle, gdzieniegdzie jest za mało w innych miejscach z powodu ich ataków nie da się przeżyć, ogólnie bilans wychodzi na zero :D

To akurat ludzie zrobili, zreszta w rzeczywistym swiecie tez roznie jest ze zwierzetami, nawet w typowo dzikich rejonach.

I jeszcze trochę nie na temat, widział z was ktoś kiedyś węża albo ma jakieś ubranie z jego skóry?

Weze i aligatory podobno sa, ja nawet podejrzewam, ze wiem gdzie :wink: minie troche czasu nim takie ubrania i skory sie pojawia.
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Thu Apr 19, 2007 10:26 am

Widzisz jak moskit gryzie w dupę dwudziestoletni mężczyzna.

Hmmm... :>
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
Villon

Postby Villon » Thu Apr 19, 2007 10:27 am

domeq wrote:Proponuje rowniez dodanie motyli. Nie bedzie mozna na nie polowac, za to niekiedy, wylacznie na lakach, pojawial sie bedzie komunikat:

Widzisz jak motyl usiada na glowie trzydziestoletnia kobieta.

Lub cos w tym stylu ;)

"... a przed nią bieży baranek,
a nad nią lata motylek..." :P

Zgadzam się co do Fic - przydałoby się więcej zwierzyny. Rzeczywiście nie da się przyśpieszyć jakoś przyrostu naturalnego zwierząt? ;)
Artur

Postby Artur » Thu Apr 19, 2007 10:28 am

Villon wrote:Rzeczywiście nie da się przyśpieszyć jakoś przyrostu naturalnego zwierząt? ;)

mozna sie z nimi szturchac :lol: :lol: :lol:
Mattan

Postby Mattan » Thu Apr 19, 2007 10:29 am

SUCHY wrote:

Widzisz jak moskit gryzie w dupę dwudziestoletni mężczyzna.

Hmmm... :>

Gorzej jak ugryzie w coś innego. :lol:

Villon wrote:"... a przed nią bieży baranek,
a nad nią lata motylek..." :P

a w tyłek gryzie ją komar... :shock:
matero

Postby matero » Thu Apr 19, 2007 10:37 am

Ja tam widziałem postacie w butach z wężowej skóry, więc węże też pewnie gdzieś są. ;)

Owady przenoszące choroby jak najbardziej, ale póki co w cantr raczej się nie choruje, niestety. Pominę katar, bo szybko przechodzi i nie ma widocznych ujemnych skutków dla postaci. Świat Cantr traci na tym, że nikt nie zmaga się z chorobami, było już o tym nieraz na forum. Zdecydowanie do wprowadzenia. Ale to chyba pomysły nie na ten wątek ;)

A z innych żyjątek proponuję szarańczę -

widzisz jak szarańcza niszczy zagon ryżu, uprawa jest niemożliwa przez następny rok :twisted:
keisha

Postby keisha » Thu Apr 19, 2007 11:04 am

Owady nie przypadły mi do gustu. Ale szarańcza jest rewelacyjna :)
domeq

Postby domeq » Thu Apr 19, 2007 11:10 am

matero wrote:Świat Cantr traci na tym, że nikt nie zmaga się z chorobami, było już o tym nieraz na forum. Zdecydowanie do wprowadzenia. Ale to chyba pomysły nie na ten wątek ;)

Spiaczki juz sa wystarczajaca choroba, jedna raz prawie nie zniszczyla sporego miasta...
Doug R.

Postby Doug R. » Thu Apr 19, 2007 12:00 pm

Is it possible to get an ongoing translation of this thread, or at least a summary?
Hamsters is nice. ~Kaylee, Firefly
2rf

Postby 2rf » Thu Apr 19, 2007 12:14 pm

Fajnie by było móc ujeżdżać konie a potem się na nich przemieszczać.
"We're alone inside - that'll never change" / Riverside
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Apr 19, 2007 12:18 pm

robin_waw wrote:Dziwię się temu że nie widać jak zwierzęta przychodzą do lokacji a powinno być to widoczne.

W zamierzchłych czasach coś takiego było i strasznie spowalniało serwer -> wyłączono.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Echo

Postby Echo » Thu Apr 19, 2007 12:29 pm

Doug R. wrote:Is it possible to get an ongoing translation of this thread, or at least a summary?

No, to teraz zacznijcie tłumaczyć Wasze posty dla Doug’a :D :wink:

A to moje zdanie:
- Zwierzęta są ok. :wink:
marol

Postby marol » Thu Apr 19, 2007 12:48 pm

Doug R. wrote:Is it possible to get an ongoing translation of this thread, or at least a summary?
People are unsure what extacly are your duties. Some ask are you capable of spawning some extra animals in less populated area. Some others are against that. Many players sugest new spieces. Some people pointed out difficulties when hunting on road. One is wondering why it is not visible when an animal arrives into a location.

And finally one says everything is fine.

Return to “Ogólne dyskusje”