Propozycje tlumaczen ubran i ich opisow.

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Rusalka

Postby Rusalka » Fri Nov 10, 2006 11:43 am

Świetna dyskusja powiem wam! Może ja faktycznie tylko na żywca będę to tłumaczył, nie bawiąc się w żadną kosmetykę? bo widzę że sobie nieźle radzicie.

Bo do literatów to ja nie należę.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
keisha

Postby keisha » Fri Nov 10, 2006 1:23 pm

NASZYJNIKI mam nadzieje, ze to sie przyda. (w wiki nie ma tego dzialu akurat przetłumaczonego)

brooch - naszyjnik z zawieszką

Code: Select all

a pure silver necklace holds brooch itself, which is made of complete gold, and adorns the front of the necklace, shaped in the form of a large diamond

Naszyjnik wykonany z czystego srebra, ze złotą zawieszką w kaształcie sporego diamentu, która ozdabia jego przód.

cooper nacklage - naszyjnik z miedzi

a loose necklace of interlinking flattened copper pieces, slinks about the neck

Swobodnie ziwsający naszyjnik złożony z dopasowanych kawałków miedzi, zawieszony na szyi.

daisy lei - naszyjnik ze stokrotek

a fresh arrangement of yellow and white daisies that is worn around the neck

Wieniec ze splecionych razem, swieżych, żółto-białych stokrotek noszony na szyi.
albo
Naszyjnik ze splecionych razem, swieżych, żółto-białych stokrotek.

diamond collar - skórzana obroża ozdobiona brylantami

a collar of leather is encrusted with diamonds in equal distances around the circular piece of neckwear

Skórzana obroża inkrustowana brylantami, które są rozmieszczone równomiernie dookoła niej.

embroidered necklace - ozdobny naszyjnik

a stunning necklace made of the best gold and silver extracts, alongside diamonds and iron backplates to help support its amazing construction as it sits around the neck

Zadziwiający naszyjnik wykonany z najlepszego złota i srebra, wykończony diamentami i żelaznymi krążkami, pomagającymi utrzymać tą niesamowita strukture dookoła szyi. (to wyszło troche nie za bardzo, nie wiem co to są iron backplates)

glass necklace - szkalny naszyjnik albo naszyjnik ze szklanych paciorków

an amazingly well designed necklace made of pure glass beads, with a flat glass diamond adorning the center

Zdumiewający naszyjnik z przejrzystych, szklanych paciorków, ozdobiony na środku płaskim, szklanym kryształkiem.

gold diamond necklace - Złoty naszyjnik z brylantami

a stunning golden necklace, with an added touch of diamonds on every other piece to shine in
the sunlight

Zachwycający złoty naszyjnik, ozdobiony brylantami, błyszczący w świetle dnia.

gold necklace - złoty naszyjnik

a shimmering necklace comprised of golden pressed disks connected with glittering nickel for effect

Błyszczący naszyjnik składający się z dopasowanych złotych krążków, połączonych lśniącym niklem dla podkreślenia efektu.

ivory necklace - naszyjnik z kości słoniowej

an elegantly smoothed down piece of ivory hangs before the neck by a piece of fine string

Idealnie wygładzony kawałek kości słoniowej zawieszony na szyi przy pomocy delikatnego sznurka.

leather collar - skórzana obroża

a collar of darkened leather is strapped around the wearers neck

Obroża z ciemniej skóry umocowana dookoła szyi.

rope pearl necklace - Naszyjnik z pereł

an elegant strand of luminous pearls drapes the neck of the wearer. The necklace fastens in back with a small, decorative oval-shaped clasp in gold

Wytworny sznur lśniących pereł zalożony na szyje. Naszyjnik zapięty jest z tyłu mała, ozdobną klamrą ze złota.

silver diamond necklace - srebrny naszyjnik z brylantami

a finely created silver necklace with diamonds encrused into half of the necklace, allowing amazingly intricate reflections of the sun to dance against them

Starannie wykonany srebrny naszyjnik, ozdobiony brylantami, w których tańczą promienie słońca.

silver necklace - srebrny naszyjnik

a necklace made of pure silver and nickel, designed to fit snugly around the neck

Naszyjnik wykonany z czystego srebra i niklu, zaprojektowany aby tak, aby idealnie przylegał do szyi.

snakeskin necklace - naszyjnik z wężowej skóry

a long thread of snakeskin is twisted alongside leather, to be worn around the neck as decoration

Długe, skręcone pasmo wężowej skóry, noszone na szyi dla ozdoby.
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Nov 10, 2006 2:02 pm

Parę małych rusałkowych uwag ;)

1. naszyjnik z broszą
naszyjnik wykonany z czystego srebra, ze złotą broszą w kaształcie sporego diamentu na przedzie

Co to jest zawieszka? :) Nie lepiej byłoby naszyjnik z broszą?

2. miedziany naszyjnik
Swobodnie zwisający naszyjnik złożony z dopasowanych kawałków miedzi, zawieszony na szyi.

Kosmetyka

3. wieniec ze stokrotek
wieniec ze splecionych ze sobą, świeżych stokrotek

Po prostu

4. diamentowa obroża? Ale nie jestem pewnen co do tego

5. ozdobny naszyjnik
wspaniały naszyjnik wykonany z najlepszego srebra i złota, wykończony diamentami oraz metalowymi dyskami, które utrzymują tą niesamowitą ozdobę wokół szyi.

6. szklany naszyjnik
Zdumiewający naszyjnik z przejrzystych, szklanych paciorków, ozdobiony po środku płaskim, szklanym kryształkiem.

7. złoty naszyjnik - w porządku

8.naszyjnik z kości słoniowej
Idealnie wygładzony fragment kości słoniowej zawieszony na szyi na cienkim rzemyku.

9. skórzana obroża - ok

10. naszyjnik z pereł - ok

11. srebrny naszyjnik z brylantami - Wow, chyba se taki zrobię ;)

12. srebrny naszyjnik
naszyjnik z czystego srebra i niklu, zrobiony tak, aby idealnie przylegał do szyi.

13. naszyjnik z wężowej skóry
Długe, skręcone pasmo wężowej skóry, owinięte wokół szyi.
Artur wrote:ja chce miec fabryke i czarnuchow w niej a nie dom z ogrodkiem kurna i nie zycze sobie zeby mnie ktos pouczal o graniu w cantr qrka
keisha

Postby keisha » Fri Nov 10, 2006 2:20 pm

Rusalka wrote:Parę małych rusałkowych uwag ;)
1. naszyjnik z broszą
naszyjnik wykonany z czystego srebra, ze złotą broszą w kaształcie sporego diamentu na przedzie

Co to jest zawieszka? :) Nie lepiej byłoby naszyjnik z broszą?

Brosza to ozdoba z agrafka, która sie zapina na ubraniu a nie nosi na szyi :/ W tym wypadku brooch jest mylace. A zawieszka to wlasnie cos noszonego na lancuszku, jakis kwiatuszek, serduszko albe cos takiego.
Moze jeszcze byc wisiorek zamiast zawieszka.

Rusalka wrote:4. diamentowa obroża? Ale nie jestem pewnen co do tego

no moze tez to byc kolia, zamiast obroza. Chociaz kolia ze skóry? jakos nie umiem sobie tego wyobrazić :D

Co do reszty to bardzo ladnie poprawiles.
in vitro...

Postby in vitro... » Fri Nov 10, 2006 2:28 pm

nie moze byc po prostu skórzany naszyjnik z diamentami?
cantr się posypał
Rydygier

Postby Rydygier » Fri Nov 10, 2006 2:31 pm

Moje trzy grosze:

Naszyjnik wykonany z czystego srebra, ze złotą zawieszką w kaształcie sporego diamentu, która ozdabia jego przód.

Co to "kształt diamentu"? Moze chodzi o "karo", czyli rodzaj rombu?

Swobodnie ziwsający naszyjnik złożony z dopasowanych kawałków miedzi, zawieszony na szyi.

Albo: luźno zwisający naszyjnik z dopasowanych kawałków miedzi.

Wiem, że to wierne tłumaczenie, ale czy jest sens pisać, że naszyjnik jest zawieszany na szyi?

Skórzana obroża inkrustowana brylantami, które są rozmieszczone równomiernie dookoła niej.

Albo: Skórzana obroża inkrustowana równomiernie rozmieszczonymi brylantami

Zadziwiający naszyjnik wykonany z najlepszego złota i srebra, wykończony diamentami i żelaznymi krążkami, pomagającymi utrzymać tą niesamowita strukture dookoła szyi. (to wyszło troche nie za bardzo, nie wiem co to są iron backplates)

Albo: Zadziwiający naszyjnik wykonany ze złota i srebra najwyższej próby wykończony diamentami i żelaznymi blaszkami pomagającymi utrzymać tę niesamowitą konstrukcję wokół szyi.

Zachwycający złoty naszyjnik wysadzany brylantami na których promienie słońca grają wspaniałą feerią barw. :D

Błyszczący naszyjnik składający się z dopasowanych złotych krążków, połączonych lśniącym niklem dla podkreślenia efektu.

Czy może: Błyszczący naszyjnik składający się z dopasowanych złotych krążków, połączonych z lśniącym niklem dla podkreślenia efektu.
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Fri Nov 10, 2006 2:43 pm

Rydygier wrote: Czy może: Błyszczący naszyjnik składający się z dopasowanych złotych krążków, połączonych z lśniącym niklem dla podkreślenia efektu.

Ja bym to tak przetłumaczył:
Błyszczący naszyjnik składający się z dopasowanych złotych krążków, niklowany dla podkreślenia efektu.
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
keisha

Postby keisha » Fri Nov 10, 2006 2:59 pm

Rydygier wrote:Moje trzy grosze:

Co to "kształt diamentu"? Moze chodzi o "karo", czyli rodzaj rombu?

to bylo "shaped in the form of a large diamond" ale w ksztalcie rombu moze byc, tylko trzeba jeszcze rozwiazac kwestie zawieszki.

Rydygier wrote:Albo: luźno zwisający naszyjnik z dopasowanych kawałków miedzi.
Wiem, że to wierne tłumaczenie, ale czy jest sens pisać, że naszyjnik jest zawieszany na szyi?

Masz racje, to bylo powtorzenie, nie zauwazylam tego.

Rydygier wrote:

moje jest jednak lepsze :)

Rydygier wrote:

Albo: Zadziwiający naszyjnik wykonany ze złota i srebra najwyższej próby wykończony diamentami i żelaznymi blaszkami pomagającymi utrzymać tę niesamowitą konstrukcję wokół szyi.

Pomysl Rusalki:
"wspaniały naszyjnik wykonany z najlepszego srebra i złota, wykończony diamentami oraz metalowymi dyskami, które utrzymują tą niesamowitą ozdobę wokół szyi. "jest lepszy, mozna jedynie zmienic "najlepsze zloto i srebro" na "zloto i srebro najwyzszej proby".

Rydygier wrote:

Zachwycający złoty naszyjnik wysadzany brylantami na których promienie słońca grają wspaniałą feerią barw. :D

Nie wiem, tak i tak jest dobrze.

SUCHY wrote:Błyszczący naszyjnik składający się z dopasowanych złotych krążków, niklowany dla podkreślenia efektu.

to jest to :-)
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Nov 10, 2006 3:13 pm

Keisha wrote:
Rydygier wrote:

moje jest jednak lepsze :)

Zgadzam się

Keisha wrote:
Rydygier wrote:

Pomysl Rusalki:
"wspaniały naszyjnik wykonany z najlepszego srebra i złota, wykończony diamentami oraz metalowymi dyskami, które utrzymują tą niesamowitą ozdobę wokół szyi. "jest lepszy, mozna jedynie zmienic "najlepsze zloto i srebro" na "zloto i srebro najwyzszej proby".

Nie wiem co to złoto najwyższej próby :) Dla mnie jest ok jak było.

Keisha wrote:
Rydygier wrote:

Nie wiem, tak i tak jest dobrze.

Zachwycający złoty naszyjnik wysadzany brylantami, mieniący się w świetle słońca. :P
Rydygier

Postby Rydygier » Fri Nov 10, 2006 3:56 pm

Rusalka wrote:
Nie wiem co to złoto najwyższej próby :) Dla mnie jest ok jak było.

Metale szlachetne (stopy) mają swoją próbę. Im wyższa próba, tym większa wartość metalu...

Wikipedia: "Próba złota to sposób określenia zawartości złota w stopie wyrażone w promilach. Jeśli w stopie jest 50 % zawartości złota to mówimy, że jest to złoto próby 500.

Istnieje też inny sposób określania próby złota:

* pierwsza próba złota - 916
* druga próba złota - 750
* trzecia próba złota - 583
* czwarta próba złota - 375

Tak więc złoto drugiej próby można określić jako:

* złoto próby 750
* zawierające 75 % czystego złota
* złoto 18 karatowe

"

Wyrażenie "najwyższej próby" weszło też do mowy potocznej i oznacza coś najwyższej jakości.

Nie wiem, czy oryginalne "the best gold and silver extracts" nie tłumaczy się właśnie na "złoto i srebro najwyższej próby"?
Last edited by Rydygier on Fri Nov 10, 2006 3:59 pm, edited 1 time in total.
suchy
Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light

Postby suchy » Fri Nov 10, 2006 3:58 pm

Rusalka wrote:Zachwycający złoty naszyjnik wysadzany brylantami, mieniący się w świetle słońca. :P

Zachwycający złoty naszyjnik wysadzany brylantami, mieniący się słońcu.

;) to światło wydaje mi się tam niepotrzebne :)
You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!

Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
Rusalka

Postby Rusalka » Fri Nov 10, 2006 4:03 pm

SUCHY wrote:
Rusalka wrote:Zachwycający złoty naszyjnik wysadzany brylantami, mieniący się w świetle słońca. :P

Zachwycający złoty naszyjnik wysadzany brylantami, mieniący się słońcu.

;) to światło wydaje mi się tam niepotrzebne :)

Ok, racja.

Co do tych prób... :)

Pamiętaj, że to jest opis czegoś co ktoś widzi, także bez względu na to co ja wiem, lub ty, lub jeszcze parę osób, wydaje mi się, że opisy powinny być tak komponowane, aby generalnie każdy wiedział o co chodzi. Założe się że mała część społeczeństwa słyszała o "próbach". Stąd moje wątpliwości.
Rydygier

Postby Rydygier » Fri Nov 10, 2006 4:05 pm

Można też napisać "z najczystszego złota i srebra", ale w sumie to detal, bo "z najlepszego" jest równie dobre...
Elm0

Postby Elm0 » Sun Nov 12, 2006 6:18 pm

wianek z lużno splecionych jaskrów; duże żółte kwiaty wesoło okalają głowę;

Co to znaczy 'wesoło okalać'?
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
nemo49

Postby nemo49 » Sun Nov 12, 2006 7:32 pm

Elm0 wrote:
wianek z lużno splecionych jaskrów; duże żółte kwiaty wesoło okalają głowę;

Co to znaczy 'wesoło okalać'?

Jak są świeże to wesoło okalają. Jak zwiędną (jeszcze nie zaimplementowane) to będą okalały smutno. Przecież to jasne :D

Return to “Sugestie”