Limit wydobywczy

Ogólna pozapostaciowa dyskusja pomiędzy graczami Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department

Guest

Postby Guest » Thu Aug 25, 2005 9:38 am

Oj no dobra, ale i tak już teraz trzeba się napracować, nachodzić, nahandlować żeby wszystko zdobyć i jak dotąd żadna z moich postaci nie egzystuje w odosobnieniu, tylko współpracuje z innymi... inaczej strasznie trudno byłoby coś samemu zbudować... zanim postać zdobylłby wszystko, co potrzeba potrwałby rok, na powrót następny, na budwę kolejny itd... więc po cholere wprowadzili te limity i jeszcze bardziej utrudniają grę... bezsens :|

...w dwóch miejscach, w których są moje postacie, juz są zapiski w prawach o karaniu śmiercią za wydobywanie... absurd :|... a jak chcielismy pohandlowac to w jednym miejscu odprawili nas z kwitkiem, a w drugim przedstawili tak "atrakcyjną" ofertę, że szkoda gadać :|... więc dziekuję bardzo za takie urealnienie gry... a ten surowiec mamy sobie pewnie wyczarowac :|
Kati@

Postby Kati@ » Thu Aug 25, 2005 9:39 am

To powyżej było moje... zapomniałam się zalogować :)
Sierak

Postby Sierak » Thu Aug 25, 2005 9:41 am

Może poprosić chociaż,by nowi polscy gracze nie trafiali chociaż już na starą wyspę V ...?No napisał,że myśli nad propozycja KeVes'a,nadzieja?Ale nie skomentował tego,że taki limit stałby się zabójczy dla anglików i dla ich maszyn....
ImageImage<-- Kliknij proszę w oba, z góry dziękuję :)
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Aug 25, 2005 11:41 am

Powinniśmy też dostrzec pozytywny aspekt tej zmiany, który nam wciskają, życie stanie się bardziej skomplikowane i wyzywające, ale czy nie za bardzo? Przetrwają tylko hardkorowi gracze RPG, większość nowych będzie odpadać, a ograniczenie by nowi się nie pojawiali na wyspie V jest złe, bo przecież to nie sprawiedliwe, ktoś może być na tyle bystą postacią, że nawet sobie poradzi i będzie chciał poradzić w takich bezlitosnych warunkach... Pozatym tak jak Jos napisał Polskie wyspy są duże, i jest sporo obszarów do zagospodarowania... Jednak optymalnym wyjściem było by to jakby Jos zaakceptował moją sugestię, zadowoliła by ona zarówno go, jak sporą część Polskich graczy którzy powążnie podchodzą do sprawy. PRUT napewno poprze moją sugestię bo to udoskonalona na potrzeby Josa sugesia którą sam PRUT zaproponował i mam nadzieje, że Ci Polscy gracze którzy są za całkowitym zniesieniem limitów też się by zgodzili na ten kompromis...

EDIT: nie powinniście oskarżać Josa o manipulacje na cel wstrzymania naszego rozwoju na korzyść stref angielskich, ani straszyć porzuceniem gry i mówić rozkazującym tonem jak to robią niektórzy, to nic nie da a tylko poirytujecie Josa... Już przecież rozważał dodanie większej ilości zwierząt w polskich lokacjach i zastanawia się nad zmianami które by przyspieszyły rozwój w grze kosztem tego ograniczenia wydobywców...
Last edited by KVZ on Thu Aug 25, 2005 11:44 am, edited 1 time in total.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Sierak

Postby Sierak » Thu Aug 25, 2005 11:42 am

Czym się różni twoja propozycja od propozycji PRUT'a?
KVZ
Players Dept. Member

Postby KVZ » Thu Aug 25, 2005 12:30 pm

Moja propozycja różni się tym, że w niej nie było by maksymalnej ilości wydobycia każdego surowca z osobna, tylko współczynnik który by określał maksymalną pulę wydobycia WSZYSTKICH surowców, czyli nadal by pozostawało w kwestii osady co lepiej wydobywać, czyli tak jak chce tego Jos... by to zmobilizowało do lepszej ogranizacji i by miasta np. z hematytem wykorzystywały swój potęcjał na wydobycie hematytu a żywność sprowadzały w celu zmaksymalizowania wydobycia hematytu... etc... Pula by była rozdzielana tak jak w sugestii PRUTA, pomiędzy wszystkich pracujących, bazując na średnich poziomach wydobycia danego surowca z uwzględnieniem skillów, narzędzi i maszyn (jeśli by się na to zgodził, ale moim zdaniem dla wieszego realizmu to powinno by uwzględniać maszyny też, a nie by były one pominięte i zwiększały maksymalne danego surowca na danym obszarze) To rozwiązanie ma swoje zalety które przedstawiłem Josowi, np. miasto ma alternatywe: miasto gdy nie ma narzędzi i maszyn może użyć większej liczby rąk do pracy by osiągnąć maksymalne wydobycie, a obecnie jest tak, że osady które mają narzędzia i maszyny są w sposób niesprawideliwy uprzywilejowane, bo jak to możliwe, że jest limity zbieraczy np 10 i jak mają narzędzie to zbiorą dwa razy więcej z tego samego pola, a nie może na tym samym polu poprostu pracować 20 osób by uzyskać to samo wydobycie. No i pozwala na "podkradanie" wydobycia surowców biedującym, bo gdy osady mają już wszystkiego w brud to nie muszą rygorystycznie robić wszystkego by zmaksymalizować swoje wydobycie, albo gdy nie mają środków by to wymusić, nic sztucznie nie zablokuje wydobycia. Nie powinno być sztucznego blokowania dla poszczególnej jednostki. Jeśli osada uzna, że ktoś im zminiejsza wydobycie czegoś to powinni sami się z tym uporać a nie by system automatycznie narzucał blokady.

Napisałem tam też przykład jak by to wyglądało w praktyce, przykładowe wyliczenia. Wygląda to tak: jest współczynnik np 4 na daną osadę (przykład na bardzo niskim współczynniku, nie powinny być tak niskie w praktyce) i określa on, że osada może wydobyć np. jeśli ma kamień i marchewki: 4 razy 400 marchewek = 1600 na dzień, lub 4 razy 750 = 3000 kamienia na dzień. A w jaki sposób to rodzieli będzie zależało od tego jak rozdzieli pracujących i w co będą oni wyposażeni (czyli będzie występowało to rozdzielanie które Jos tak bardzo broni). I jeśli w tej osadzie dla przykładu będzie 10 osób zbierało marchewki i jedna będzie miała widły, a dwie osoby będą wydobywały kamień, to będzie to podzielone w następujący sposób: widły będą się liczyły jakby to był podwójny człowiek (lekkie uproszczenie, bo są różne współczynniki dla narzędzi dla różnych surowców, ale do marchewek pasuje) więc maksymalna pula marchewek lub kamienia będzie dzielona przez 13 zbierających ogólnie osób, więc każdy farmer bez wideł uzyska 123 gram marchwi, ten który ma widły uzyska 246 gram marchwi, a kopacze kamienia uzyskają po 230 gram kamienia. Czyli współczynik będzie usatlał maksymalną pulę wydobycia dla każdego surowca razy jego wydobycie, a pula będzie rozdzielana proporcjonalnie na wszystkich zbieraczy. Przykład oczywiście uproszczony, nie zakałada istnienie skillów, ale oczywiście skille też by były uwzględniane. A w kwestii osób mieszkających na danym terenie by zależało czy zbierze się grupka chcąca zmaksymalizować wydobycie i zrobi wszystko by mieć je dla siebie (mogą też oni wpaść na pomysł by się rozproszyć by zmaksymalizować zyski, albo poszukać lepszej osady, dlatego w każdej lokacji na stronie lokacji powinna być informacja jak duży jest ten współczynik na danym obszarze i jak dużo osób pracuje nad wydobyciem, by nie trzeba było liczyć za każdym razem), czy też dzieli się z pozostałymi efektem miernego wydobycia.

A to co robią osady w celu uporania się limitami zostawmy narazie w samej grze, nie mineły 4 dni by o tym mówić na forum... Nie lubimy dowiadywać się niektórych rzeczy z forum, lepiej dowiedzieć się ich w samej grze.

ps. Michal, zobacz na to co dopisałem w poście wyżej po "EDIT" bo to także prośba dla Ciebie... Krytyka też powinna mieć swoje granice, zwłaszcze, że Jos już sporo dla naszej strefy zrobił... więc liczymy na jego dobre decyzje...
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
Guest

Postby Guest » Thu Aug 25, 2005 12:36 pm

Bardzo dobry pomysł! Przydałoby się, aby ten współczynnik, zależał od liczby mieszkańców...
Sierak

Postby Sierak » Thu Aug 25, 2005 12:40 pm

Nie mówię tonem rozkazującym,zresztą już nic tam nie będe pisał,bo gubię się w angielskim ostatnio :) A to takie oskarżenie,może tylko pozytywnie wpłynąć na jego decyzje.
lukaasz

Postby lukaasz » Thu Aug 25, 2005 8:23 pm

EDIT: nie powinniście oskarżać Josa o manipulacje na cel wstrzymania naszego rozwoju na korzyść stref angielskich, ani straszyć porzuceniem gry i mówić rozkazującym tonem jak to robią niektórzy, to nic nie da a tylko poirytujecie Josa... Już przecież rozważał dodanie większej ilości zwierząt w polskich lokacjach i zastanawia się nad zmianami które by przyspieszyły rozwój w grze kosztem tego ograniczenia wydobywców...

a ja wlasnie wyslalem do Josa wiadomosc ze "sory ze cie tak polacy jada " :)
tlumaczylem mu to zawila historia, okupacjami i sporami z rosja :D
i mu poweidzialme ze uzywacie translatorów, i te texty niezawsze oddaja to co naprawde checie powiedziec :D
Sierak

Postby Sierak » Thu Aug 25, 2005 8:32 pm

Pełny offtop,czemu ja przestrzegam reguł i daję maciupki avatar,a tobie udało się załadować(limitu nie ma?) taki wielki i nikt go nie usunął? :wink: :) :D
CyboRKg

Postby CyboRKg » Thu Aug 25, 2005 8:35 pm

Irlandczykowi tego tlumaczyc nie musisz, ten narod mial podobna historie do naszej przez ostatnich 200 lat :roll:
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
Kati@

Postby Kati@ » Thu Aug 25, 2005 8:59 pm

No świetnie!~ :evil: 5 projektów, przy których parcuje łącznie tylko 5 osób i już mi wyskakuje info o porąbanym limicie :evil: ... to chyba jakieś żarty! :|
...limitem na 5 osób to niech się porządnie wypchają! :|
CyboRKg

Postby CyboRKg » Thu Aug 25, 2005 9:02 pm

Wlasnie wrzucilem podobny przyklad na glowne forum... :(
brunetka wrote:hmmm.... a ty nie jestes taki twardy jak na obrazku, a nicka wybrałes z przekory? :wink:
Kati@

Postby Kati@ » Thu Aug 25, 2005 9:09 pm

Wiem, wlasnie przeczytalam :(

Kurde!... jestem już dużą dziewczynką, która potrafi nad sobą zapanować, ale szczerze mówiąc te ich innowacje, w formie limitów na cztery czy 5 osób, zaczynają mnie wyprowadzać z równowagi... no bez przesady, co to ma być???
lukaasz

Postby lukaasz » Thu Aug 25, 2005 9:20 pm

Kati, to jest gra tworzona przez ludzi w ich wolnym czasie, za darmo
chlopaki zamiast nawalac po necie w CSa czy Warcrafta seidza i pisza kod tylko po to zebysmy MY mogli sobie pograc.
I niewierze w toi zeby specjalnie cos w gzre zepsuli,
wprowadzenie limitów mialo wyjsc na dobre, moze wyszlo moze nie, narazie ciezko pwoeidziec. bo sa miejsca gdie limit niejest problemem.

ale, co tu mowic...zrob swoja gre i niech bedzie lepsza, :)
pomoge ci jak chesz :)

edit****
sory za bledy, po piwkowaniu ietrafiam w klawisze

Return to “Ogólne dyskusje”