Zakladki Obiekty Notatki

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

Villon

Postby Villon » Sat Nov 08, 2008 4:56 pm

Ponad 500 złośliwie rozmnożonych notatek zbierałam kiedyś jakieś 10 minut. No może do 15. 8)
*chowając za plecami kielnię wpatruje się z nabożeństwem w równiutką dużą marmurową świątynię: Dzięki Marolu Wielki Bardzo!, a zwłaszcza w jeden jej element u samej góry*
lacki2000

Postby lacki2000 » Sun Nov 09, 2008 2:02 pm

To ja tu też przypomnę me zdanie: rozpadanie się notatek ze starości.
Wystarczy przeliczać to raz dziennie:

Code: Select all

if (curr_day-note_creation_day>500) del_note();
najlepiej w czasie najmniejszej frekwencji graczy coby nie narzekali na kilkusekundowe lagi.
Oczywiście wartość note_creation_date może każda postać zresetować do aktualnego dnia jednym przyciskiem 'Odśwież notatkę' pod notatką, projekty konserwacji notatek przedłużałyby ich zdolność przetrwania bez odświeżania no ale o tym już wielokrotnie pisałem.
Odnośnie zarządzania notatkami to JS jest ciekawym pomysłem ale są to obliczenia po stronie klienta co ma wady i zalety.
A pikolo to taki maruda co nie chce zmian na lepsze! :)
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
pikolo

Postby pikolo » Sun Nov 09, 2008 5:43 pm

2 godziny 400-500 notatek po zmarlym Smile pozazdroscic temu panu

no, mnie to zajęło aż 5 minut.

no ludzie, to ze kilku osobom zbieranie notatek zajmuje dużo czasu oznacza, że trzeba rozgrzebywać grę? I x-ludzi angażować do tego?

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 2:02 pm Temat postu:
To ja tu też przypomnę me zdanie: rozpadanie się notatek ze starości.
Kod:

nie, nie wystarczy. trzeba jeszcze te notatki skasować z bazy danych. A to jest duża baza... Trzeba jeszcze obliczyć ich wiek, sprawdzić y rekordów, mieć kogoś kto to zrobi.

Oczywiście wartość note_creation_date może każda postać zresetować do aktualnego dnia jednym przyciskiem 'Odśwież notatkę

czyli kolejny guzik wymagający iluś tam linijek kodu, kolejne obciążenie dla przeciążonego serwera. Projekt konserwacji notatek-kolejny projekt, żeby postacie oderwać od kreatywnej roboty. Pomijając fakt, że i tak notatki by się kopiowało...
Czy nie uważasz, że na 15 twoich postaci chociaż część mogłaby nie biegać z kuszami, żelaznymi tarczami i konopnymi ciuchami, tylko czymś bardziej oryginalnym?
lacki2000

Postby lacki2000 » Sun Nov 09, 2008 6:16 pm

lacki2000 wrote:A pikolo to taki maruda co nie chce zmian na lepsze! :)
:P A czy ktoś z programistów/nadzorców bazy mógłby mi powiedzieć jak bardzo takimi wg mnie niewielkimi obliczeniami byłby obciążony serwer? I czy aktualnie też wciąż coś liczy i ledwo zipie, że nie można nic nowego wprowadzić?
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure. Grasz w zielone? GRAM! Żądamy 24-godzinnego dnia cantryjskiego dla lepszej płynności działań!
Mars

Postby Mars » Sun Nov 09, 2008 6:45 pm

lacki2000 wrote:To ja tu też przypomnę me zdanie: rozpadanie się notatek ze starości.

Code: Select all

najlepiej w czasie najmniejszej frekwencji graczy coby nie narzekali na kilkusekundowe lagi.
Oczywiście wartość note_creation_date może każda postać zresetować do aktualnego dnia jednym przyciskiem 'Odśwież notatkę' pod notatką, projekty konserwacji notatek przedłużałyby ich zdolność przetrwania bez odświeżania no ale o tym już wielokrotnie pisałem.
Odnośnie zarządzania notatkami to JS jest ciekawym pomysłem ale są to obliczenia po stronie klienta co ma wady i zalety.
A pikolo to taki maruda co nie chce zmian na lepsze! :)

Slowo pisane jest wiecznie - dlaczego my do dzisiaj odkrywamy przedbiblijne pisma w pieczarach, ktore nie byly w ogole nigdy "odswiezane"?

I to nie jest zadne rozwiazanie problemu - nadal beda zdarzaly sie setki notatek do posprzatania.

Rzeczywiscie, ten ktory ma stabilne 4M lacze od netii w Warszawie moze byc mądralą ale niech pamieta, ze nie wszyscy maja tak dobrze, a czasami i Cantr laguje... wtedy nie da sie posprzatac bajzlu w "5 minut". Takie menu w js do zarzadzania notatkami i kopertami byloby z mojego punktu widzenia boskie.
pikolo

Postby pikolo » Sun Nov 09, 2008 10:18 pm

Rzeczywiscie, ten ktory ma stabilne 4M lacze od netii w Warszawie moze byc mądralą ale niech pamieta, ze nie wszyscy maja tak dobrze, a czasami i Cantr laguje... wtedy nie da sie posprzatac bajzlu w "5 minut". Takie menu w js do zarzadzania notatkami i kopertami byloby z mojego punktu widzenia boskie.

Jeżeli to był przytyk do mnie to chybiony. mam łącze 600kb...

A czy ktoś z programistów/nadzorców bazy mógłby mi powiedzieć jak bardzo takimi wg mnie niewielkimi obliczeniami byłby obciążony serwer?

A znasz któregoś? Aktywnego, nadal pracującego? Który czyta ten temat?
Czy nie uważasz, że na 15 twoich postaci chociaż część mogłaby nie biegać z kuszami, żelaznymi tarczami i konopnymi ciuchami, tylko czymś bardziej oryginalnym?

Return to “Sugestie”