Magia w Cantr... ;)
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Agent 0007
- Saaq
Co do najpowszechniejszej religii w Cantr - to chyba rzeczywiście są Departamenty... Pamietam jak w jednej z osad modlono się o pomoc bogów w wyryciu na drewnianym znaku napisu, który w niewyjaśnionych okolicznościach zniknął
A co do panteonu bogów pozadepartamentowych
Obecnie praktycznie kazda osada, czy grupa osad ma swoje własne wierzenia... Problem polega na tym, ze nie są one przenoszone dalej, rozpowszechniane dalej niż na 1,2. lub 3 lokacje od ogniska... Chociaż... czy to zaraz problem?
Co do magii, czarowników, czarnoksiężników, druidów, proroków, wierzeń itd... To bardzo ważne, jeżeli nie kluczowe, jest własnie zapotrzebowanie w danej osadzie na osoby nadprzyrodzone...
Jeżeli kogoś takiego brakuje w osadzie, to dość szybko się przyjmie i jesli jest odgrywana na jakimś poziomie zyska szacunek i pozycję, którą ciężko będzie obalić, kto wie - z czasem może nawet zostanie przywódcą osady ...
Jeżeli z kolei w osadzie znajduje sie juz taka osoba (a więcej na przykład nie potrzeba) i ma conajmniej w miarę stabilną pozycję, to pojawienie się nowej takiej postaci (dziwnym trafem często nowoprzebudzonej
) jest dość (delikatnie rzecz ujmując) ryzykowne...
Może liczyć na niezbyt miłe przyjęcie... W najlepszym przypadku - wyśmianie i wygnanie...

A co do panteonu bogów pozadepartamentowych

Co do magii, czarowników, czarnoksiężników, druidów, proroków, wierzeń itd... To bardzo ważne, jeżeli nie kluczowe, jest własnie zapotrzebowanie w danej osadzie na osoby nadprzyrodzone...
Jeżeli kogoś takiego brakuje w osadzie, to dość szybko się przyjmie i jesli jest odgrywana na jakimś poziomie zyska szacunek i pozycję, którą ciężko będzie obalić, kto wie - z czasem może nawet zostanie przywódcą osady ...
Jeżeli z kolei w osadzie znajduje sie juz taka osoba (a więcej na przykład nie potrzeba) i ma conajmniej w miarę stabilną pozycję, to pojawienie się nowej takiej postaci (dziwnym trafem często nowoprzebudzonej

Widzisz jak unknown location oddokowuje opuszczając dwudziestoletni mężczyzna
- Agent 0007
- Rusalka
- Agent 0007
-
A mnie interesuje właśnie taka rzeczywista magia w Cantr. Wcześniej myślałem że jak już się jest magiem to nie wolno odgrywać wydarzeń nadprzyrodzonych (*przed wami pojawiają się kwiaty*) tylko trzeba robić zabobony (jak np. w średniowieczu). Z tego co mówicie nie jest to łamaniem Zasady. Czyli mogę naginać mechanikę dla odgrywania takiej magii?
x mówi:"Wow!"
magik mówi:"*na waszych oczach żelazo zmienia się w drewno* Oto moja magia!"
Widzisz jak magik upuszcza trochę drewna
Widzisz jak magik bierze trochę żelaza
Ciekawe jak zareagowałaby publiczność gdyby tego żelaza było aż 10000g a drewna tylko 1g
. Interesujące byłoby też zrobienia specjalnych zasad do magii np.:
- magia działałaby tylko przy świetle księżyca
- do rzucenia zaklęcia potrzeba odpowiednich przedmiotów (np. drewna do zaklęcia z ogniem, wody do zaklęcia wodnego)
- zaklęcie działa tylko w specjalnych miejscach (świątyniach)
- by zostać magiem trzeba złożyć ofiarę bogom (najlepiej z trudnych do zdobycia surowców)
Boję się tylko o zatrzęsieniu magów amatorów.
x mówi:"Wow!"
magik mówi:"*na waszych oczach żelazo zmienia się w drewno* Oto moja magia!"
Widzisz jak magik upuszcza trochę drewna
Widzisz jak magik bierze trochę żelaza
Ciekawe jak zareagowałaby publiczność gdyby tego żelaza było aż 10000g a drewna tylko 1g

- magia działałaby tylko przy świetle księżyca
- do rzucenia zaklęcia potrzeba odpowiednich przedmiotów (np. drewna do zaklęcia z ogniem, wody do zaklęcia wodnego)
- zaklęcie działa tylko w specjalnych miejscach (świątyniach)
- by zostać magiem trzeba złożyć ofiarę bogom (najlepiej z trudnych do zdobycia surowców)
Boję się tylko o zatrzęsieniu magów amatorów.
- KVZ
- Players Dept. Member
Nie chcemy (prawdziwej) magii w Cantr. A numer z żelazem można by zaklasyfikować do Cantryjskiej iluzji.
Corruption born inside. I'm part of dark side / A.F.K. / We'll steal your dreams and control your minds
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
https://twitter.com/DukeKVZ / http://www.futurerp.net/pages/link.php?id=24880
- Cantryjczyk
A w gwiazdkach mozna opisywac tylko to na co sie ma realny wplyw, czyli wlasne emocje, sposob w jaki postac cos robi, mowi, elementy jej wygladu jesli je odgrywamy itp. Nie mozna praktykowac nadzwyczajnych i magicznych spraw takim opisem. Mozna opisac tajemnicze ruchy rak, wywijanie rozdzka, mozna odgrywac mamrotanie zaklec, ale nie mozna opisac gwiazdkami na przyklad magicznego swiatla strzelajacego z rozdzki, telekinezy, pojawiania sie przedmiotow znikad itp.
Mozna sie zachowywac jak mag. Mozna sie uwazac za maga. Mozna o tym innych przekonywac, slowami, gestami, ale nie ma prawdziwie magicznych sztuczek, dlatego to moze byc trudne i ambitne.
Mozna sie zachowywac jak mag. Mozna sie uwazac za maga. Mozna o tym innych przekonywac, slowami, gestami, ale nie ma prawdziwie magicznych sztuczek, dlatego to moze byc trudne i ambitne.
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
-
- Agent 0007
Cantryjczyk wrote:A w gwiazdkach mozna opisywac tylko to na co sie ma realny wplyw, czyli wlasne emocje, sposob w jaki postac cos robi, mowi, elementy jej wygladu jesli je odgrywamy itp. Nie mozna praktykowac nadzwyczajnych i magicznych spraw takim opisem. Mozna opisac tajemnicze ruchy rak, wywijanie rozdzka, mozna odgrywac mamrotanie zaklec, ale nie mozna opisac gwiazdkami na przyklad magicznego swiatla strzelajacego z rozdzki, telekinezy, pojawiania sie przedmiotow znikad itp.
Ciekawe w takim wypadku, czy ja naginalem zasady...

Edit: Hmm... ja dziekuje za takich nasladowcow. :/ Jesli to ma byc przyszlosc cantryjskiej magii to ja uciekam...
Last edited by Agent 0007 on Tue Feb 27, 2007 2:33 pm, edited 1 time in total.
-
Agent ma rację- nie można zrobić małego wyjątku od cantrowego porządku. Rozumiem, nie ma żadnych dziwacznych stworów, mieszkańcy nie lewitują, ale trochę magiczności nie zaszkodzi. Zresztą i w naszym świecie spotykamy się z zjawiskami trudnymi do wyjaśnienia- dlaczego w Cantr nie ma być jakiejś energi, mocy. I wcale nie musi to być jakieś "czary mary" typu "to ja rzucam fireballa" tylko coś jakiegoś niewytłumaczalnego- boskiego. Ja np. mam pomysł na maga, który próbuje zgłębić tajemnicę owej magii i porównuje ją niemal do boskiej. Poza tym co to za magia kiedy uczeń dowiaduje się od czarodzieja o tajemnicy jego sztuczek. I co wtedy? Każdy będzie robił takie iluzje i chwalił się magicznymi zdolnościami?
- Agent 0007
Danio wrote:Agent ma rację- nie można zrobić małego wyjątku od cantrowego porządku. Rozumiem, nie ma żadnych dziwacznych stworów, mieszkańcy nie lewitują, ale trochę magiczności nie zaszkodzi. Zresztą i w naszym świecie spotykamy się z zjawiskami trudnymi do wyjaśnienia- dlaczego w Cantr nie ma być jakiejś energi, mocy. I wcale nie musi to być jakieś "czary mary" typu "to ja rzucam fireballa" tylko coś jakiegoś niewytłumaczalnego- boskiego. Ja np. mam pomysł na maga, który próbuje zgłębić tajemnicę owej magii i porównuje ją niemal do boskiej. Poza tym co to za magia kiedy uczeń dowiaduje się od czarodzieja o tajemnicy jego sztuczek. I co wtedy? Każdy będzie robił takie iluzje i chwalił się magicznymi zdolnościami?
Czy ja napisalem cos podobnego? Napisalem jedynie, ze jak mi sie podobny nastepca szykuje - tak, tak, o Ciebie chodzi - to sie zalamuje, ze magia w cantr tak nisko upadnie.

PS. Ja nie robilem zadnych wyjatków. Żadnych nadnaturalnych mocy, choc moja postac twierdzila, ze je posiada. Gralem w 100 % zgodnie z zasadami. Po prostu umialem odegrac maga bez magii. A takze magiczne rytualy bez magii. Ale ten system pozostanie moja tajemnica.
PS 2. Zreszta probuj jesli chcesz. Prawdopodobne jest, ze Twoja postac wysmieja, albo zlinczują. Albo zabija. Swego czasu w pewnym miejscu na pewno by ja zabito.

- suchy
- Location: Under your bed, waiting for you to turn off the light
Jedna z moich postaci na pewno wyśmiałaby takie "maga"...
Nie przesadzajmy... W realu nie ma magii, więc i w Cantrze nie powinno jej być. Wszelkie moce nadprzyrododzone, super siły, itp., itd. - w porządku, ale tylko jeśli są odgrywane...
Jeśli bym spotkał maga, który jest dobrze odgrywany, to może nawet i wspomniana na początku postać miałaby dylemat
Nie przesadzajmy... W realu nie ma magii, więc i w Cantrze nie powinno jej być. Wszelkie moce nadprzyrododzone, super siły, itp., itd. - w porządku, ale tylko jeśli są odgrywane...
Jeśli bym spotkał maga, który jest dobrze odgrywany, to może nawet i wspomniana na początku postać miałaby dylemat

You still stood there screaming
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!
Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
No one caring about these words you tell
My friend, before your voice is gone
One man's fun is another's hell!
Wyjdź z domu. Może pod twoim blokiem napierdalają się magowie.
-
SUCHY wrote:Nie przesadzajmy... W realu nie ma magii, więc i w Cantrze nie powinno jej być. Wszelkie moce nadprzyrododzone, super siły, itp., itd. - w porządku, ale tylko jeśli są odgrywane...
Kiedy właśnie w Cantr jest magia. Jak inaczej jak nie istnieniem magii wytłumaczyć różnego rodzaju bugi jak pojawianie się rozdwojonych zwłok, ciskanie statku na środek oceanu albo i na ląd i inne nadprzyrodzone dla postaci zjawiska?
-
No to źle cię zrozumiałem, Agencie. A tak w ogóle to jak wyjaśnisz realistycznie świat który ma kształt torusa. A w ogóle to nie rozumię waszego wstrętu przed magią i fantasy (zresztą Cantr jako świat nie istniejący nigdy można nazwać pewnym dziełem fantasy).
I właśnie o to mi chodzi. Poza tym w moim pomyśle chodzi o to, by magia była jednocześnie magiczna (żeby ludzie naprawdę w nią wierzyli) i całkiem realistyczna (żeby sceptyk umiał to wyjaśnić logicznie). Nie chcę robić z Cantr typowe fantasy (chociaż czemu nie
) ale nie chcę też całkowitego realu. Co z tego że gościu mówi, że jest czarownikiem jak nic czarodziejskiego nie umie
. Niech więc zamienia żelazo na drewno- jedni będą mu się kłaniać, inni wyśmieją za głupi kawał. Obie strony będą zadowolone. Może też robić bardziej zabobonne rzeczy (wróżenie itp.)- może się poszczęści i znajdzie sobie wyznawców. Chociaż mój pomysł ma swoje wady (bo jak można wytłumaczyć uczniowi że jego czary są tylko sztuczką jak samemu się wierzy w magiczność tych rzeczy), ale zawsze można zachować swoje sekrety w tajemnicy (narazie nauczę cię wróżenia z fusów bo jesteś jeszcze niedoświadczony
). Bez żadnych skrajności (np. robienie pstryknięciem palca fal tsunami) i jednocześnie bardzo magicznie. I jest w tym jakiś munchkinizm bądź fantastyka?
Zaburzeniami czasoprzestrzeni?

SUCHY wrote:Jeśli bym spotkał maga, który jest dobrze odgrywany, to może nawet i wspomniana na początku postać miałaby dylemat
I właśnie o to mi chodzi. Poza tym w moim pomyśle chodzi o to, by magia była jednocześnie magiczna (żeby ludzie naprawdę w nią wierzyli) i całkiem realistyczna (żeby sceptyk umiał to wyjaśnić logicznie). Nie chcę robić z Cantr typowe fantasy (chociaż czemu nie

Nemo49 wrote:Kiedy właśnie w Cantr jest magia. Jak inaczej jak nie istnieniem magii wytłumaczyć różnego rodzaju bugi jak pojawianie się rozdwojonych zwłok, ciskanie statku na środek oceanu albo i na ląd i inne nadprzyrodzone dla postaci zjawiska?
Zaburzeniami czasoprzestrzeni?