OGLUSZANIE

Forum dla graczy Cantr II do pozapostaciowego dyskutowania na temat nowych pomysłów dla rozwoju gry Cantr II.

Moderators: Public Relations Department, Players Department, Programming Department, Game Mechanics (RD)

bast

Postby bast » Sun Oct 29, 2006 3:50 pm

Elm0 wrote:
Milo wrote:Po pierwsze, uderzajac plazem topora czy miecza da sie calkiem skutecznie ogluszyc.

Toż przecież wspomniałem że toporem i mieczem można ogłuszyć :P Co do łuku, nie jest zbyt poręcznym przedmiotem do ogłuszenia i szansa musiałaby być naprawdę mała.

nikt przy zdrowych zmyslach nie okladalby kogos lukiem zeby go ogluszyc (szkoda luku ;) ), to juz lepiej kamien z ziemi podniesc i w potylice grzmotnac. mozna zalozyc ze istnieje cos takiego jak strzala ogluszajaca - z kulka zamiast ostrego grotu - i tym sie strzela.

jestem za wersja Vivaldiego

And the light of a fading star
Is what you were, is what you are
Like the glow that christens the moon
You shone too soon, you shone too soon
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sun Oct 29, 2006 3:56 pm

Jestem za Wasza wersja ogluszenia, ale mozemy zastanowic sie, czy nie lepiej gdyby ogluszanie bylo osobne od ataku, w kazdym razie ogluszanie nie powinno zabierac duzych ilosci zycia powino zalezec od ciezkosci broni, powinno dzialac przez okreslony czas.
A teraz propozycja impletacji w Cantrze. Ogluszenie moglo by miec forme taka jak przeciaganie i w projekcie mogloby brac udzial kilka osob. No chyba ze ktos jest dosc silny by zaskoczyc kogos i ogluszyc od razu. Ale zazwykle do ogluszenie potrzebne by byly 2 osoby. [wersja z atakiem tez mi sie podoba]
Cantryjczyk

Postby Cantryjczyk » Sun Oct 29, 2006 4:19 pm

He? Tu jest rozmowa o mozliwosci ogluszenia zamiast zabicia na koniec walki. A ta propozycja Oktawianie to ogluszanie ZAMIAST walki? Po co i jak?
Każdy ma swój punkt widzenia, ale nie każdy z niego coś widzi.
AUTO

Postby AUTO » Sun Oct 29, 2006 4:19 pm

Jestem za ogłuszaniem w wersji ze 100% zmęczeniem
OktawiaN :)

Postby OktawiaN :) » Sun Oct 29, 2006 5:51 pm

Ups nie wczytalem sie dobrze w temat :P To chyba dlatego ze spalem tylko 4h...[ale dzampreza byla :twisted: ]

Apropo lepsze jest 100% zmeczenia. I oczywiscie ejzeli ktos jest juz w pewnym stopniu zmeczony to latwiej go ogluszyc ;)
BZR

Postby BZR » Sun Oct 29, 2006 6:29 pm

Moze teraz moje 3 grosze:

Proponuje by postacie, które maja 100 zmeczenia automatycznie tracily swiadomosc. Niewazne, czy sa tak zmeczone wskutek otrzymanych czy zadancyh ciosów. Atakujac przeciwnika, powinnismy miec wybor czy atak ma zabierac wiecej zycia czy zmeczenia.
Vivaldii

Postby Vivaldii » Sun Oct 29, 2006 6:42 pm

BZR wrote:Moze teraz moje 3 grosze:

Proponuje by postacie, które maja 100 zmeczenia automatycznie tracily swiadomosc. Niewazne, czy sa tak zmeczone wskutek otrzymanych czy zadancyh ciosów. Atakujac przeciwnika, powinnismy miec wybor czy atak ma zabierac wiecej zycia czy zmeczenia.

Niezły pomysł... ładnie się to składa. Może po prostu dodać drugą wersję ataku. Przed atakiem decyzja czy chcemy zranić (po trafieniu spada zdrowie) czy ogłuszyć (po celnym trafieniu wzrasta zmęczenie przeciwnika). Obliczanie szansy trafienia itd. było by dokładnie takie samo (mniej problemu dla programistów). Jeśli ktoś się zmęczy na 100% traci przytomność aż mu zmęczenie spadnie.

Tylko, że w ten sposób utrudnimy życie piratom i rozbójnikom trochę bo jak zaatakują w 1 dzień kilka osób i się zmęczą to łatwo będzie w odwecie ich ogłuszyć, nawet jeśli są cali i zdrowi. Z drugiej strony można powiązać skuteczność broni przy ogłuszaniu ze stanem zdrowia ofiary. Np. bazowo skuteczność jest 50% (czyli cios który zadałby 20 % ran w przypadku gdy wybraliśmy ogłuszenie powiększył by zmęczenie o 10%) ale gdy ofiara ma np. 50 % zdrowia to skuteczność już wynosi 100% a gdy ma 25 % zdrowia np. 200% itd.

Wybór przed atakiem rozwiązuje problem logiki ogłuszania z łuku. Tak jak ktoś wspomniał, oznaczało by to że strzelamy specjalną strzałą.
Gin

Postby Gin » Sun Oct 29, 2006 7:07 pm

Ja generalnie jestem za tymi rozwiązaniami, które nie zmieniają dotychczasowego sposobu uśmiercania...

Na pewno nie podoba mi się pomysł, w którym osoba ze 100% zmęczeniem byłaby automatycznie ogłuszona, bo to działałoby nie tylko przeciwko bandytom i piratom, ale także osobie walczącej na raz z kilkoma przeciwnikami.

Uważam, że rozwiązanie powinno być jak najprostsze, nie zmieniające dotychczasowego charakteru walki, powinno natomiast wprowadzić tę dodatkową możliwość jaką jest ogłuszenie i związane z nim konsekwencje: utrata przedmiotów, zdrowia i zmęczenie.

A tak swoja drogą – puści to ktoś w końcu na angielskie forum... :roll: :?:
in vitro...

Postby in vitro... » Sun Oct 29, 2006 7:43 pm

ale jeżeli ktoś ma 10% hp i 0 zmęczenia, a chcemy go ogłuszyć to musimy mu "nabijać" 100% zmęczenia. nie lepiej, że traci się przytomność jak zmęczenie przewyższy hp? np. ktoś ma 50% zdrowia i 10% zmęczenia i jeżeli oberwie 40% zdrowia LUB zmęczenia to wtedy fik?
cantr się posypał
Marcin24

Postby Marcin24 » Sun Oct 29, 2006 9:05 pm

Za bardzo kombinujecie. Pierwsza wersja najlepsza :D
Elm0

Postby Elm0 » Sun Oct 29, 2006 10:25 pm

Pierwsza jest absurdalna...
I don't know but I've been told,
Deirdre's got a Network Node.
Likes to press the on-off switch,
Dig that crazy Gaian witch!
Vivaldii

Postby Vivaldii » Sun Oct 29, 2006 11:41 pm

Gin wrote:Ja generalnie jestem za tymi rozwiązaniami, które nie zmieniają dotychczasowego sposobu uśmiercania...

Na pewno nie podoba mi się pomysł, w którym osoba ze 100% zmęczeniem byłaby automatycznie ogłuszona, bo to działałoby nie tylko przeciwko bandytom i piratom, ale także osobie walczącej na raz z kilkoma przeciwnikami.

Uważam, że rozwiązanie powinno być jak najprostsze, nie zmieniające dotychczasowego charakteru walki, powinno natomiast wprowadzić tę dodatkową możliwość jaką jest ogłuszenie i związane z nim konsekwencje: utrata przedmiotów, zdrowia i zmęczenie.

A tak swoja drogą – puści to ktoś w końcu na angielskie forum... :roll: :?:

oczywiście ze tak ale w koncu jak ktoś walczy z kilkoma przeciwnikami to łatwo oberwać w łeb ;-). W sumie mało ważne jaka wersja bedzie... wazne by na oczątek była jakakolwiek... zadna z dotychczas zaproponowanych nie kloci sie z idea Cantr w jakis mocny sposob i zadna nie jest bardziej absurdalna od tego co juz jest.
Vivaldii

Postby Vivaldii » Sun Oct 29, 2006 11:44 pm

in vitro... wrote:ale jeżeli ktoś ma 10% hp i 0 zmęczenia, a chcemy go ogłuszyć to musimy mu "nabijać" 100% zmęczenia. nie lepiej, że traci się przytomność jak zmęczenie przewyższy hp? np. ktoś ma 50% zdrowia i 10% zmęczenia i jeżeli oberwie 40% zdrowia LUB zmęczenia to wtedy fik?

też fajny i dobry pomysł tylko że jeszcze bardziej ograniczy możliwość walki z wieloma przeciwnikami. Wystarczy że jesteś trochę ranny i zmęczony walką ktoś normalnie Cię zrani i już leżysz. Na dodatek nie dało by się w ten sposób ogłuszyć śpiochów którzy nie pracują i się nie męczą.. mpzna by ich tylko normalnie poranić i pozabijać. Chyba że jednak była by możliwość atakowania 'na zmęcznie - ogłuszania' a nie na 'obrażenia - zabijania'
Susel

Postby Susel » Mon Oct 30, 2006 6:38 am

Brac wersje Vivaldii + In Vitro i jazda z tym do angoli... :D
ImageImage
Tak, mam za dużo wolnego czasu i rejestruje się do wszystkiego...
Gin

Postby Gin » Mon Oct 30, 2006 1:50 pm

Cały czas zastanawiam się nad naszymi pomysłami i szczerze powiedziawszy, każdy z tych pomysłów ma pewne luki i braki.
Pomysł który przedstawiłem na początku byłby pewnie dobry gdyby nie fakt że bardzo ciężko w Cantr odzyskuje się zdrowie, i postać której zostaje 1% właściwie jest prawie martwa.
Pomysły związane z zadawaniem zmęczenia tez mi się za bardzo nie podoba, bo zbyt łatwo byłoby ogłuszyć postać która walczyła broniąc się.

Jest jednak jeszcze jedno rozwiązanie na które wpadłem wczoraj, zupełnie inne i moim zdaniem warte dyskusji, być może trudniejsze do wprowadzenia - nie wiem nie znam się na tym, ale na pewno ma pewną przewagę – eliminuje te problemy o których wspomniałem na początku. Rozwiązanie to wymaga jednak dwóch zasadniczych zmian:
Wprowadzenia dodatkowego stanu, nazwijmy go umownie: „Świadomość”.
Wprowadzenie dodatkowego przycisku „Ogłusz tą osobę”, obok „Atakuj tą osobę

Teraz jak ma to działać:
Świadomość byłaby stanem podobnie jak zdrowie, każda postać na początku miałaby tą samą wartość 100%.
Świadomość nie miałaby wpływu na wykonywanie przez nas projektów, walkę etc. szybko by się też ją odzyskiwało – powiedzmy 5-10% dziennie
Ogłuszenie następowałoby w momencie utraty 100% Świadomości., oczywiście w momencie ogłuszenia postaci postać tarci wszystkie przedmiot i powiedzmy przez 1dzień nie mogłaby nic wykonywać (mówić , robić, chodzić, podnosić itd).
Atak:
W momencie tradycyjnego atakowania, postać byłaby pozbawiana zdrowia jak dotychczas, traciła by również pewien procent Świadomości (proponuje 40% obrazeń zadanych), czyli wykonując atak kościaną dzidą zabierający 20% zdrowia, pozbawialibyśmy go także 8% Świadomości.
Ogłuszenie:
Ogłuszenie działałoby odwrotnie niż atak czyli ogłuszając kogoś ta samą dzidą zabieralibyśmy przeciwnikowi 20% Świadomości i tylko 8% zdrowia.

Reasumując:
Zauważcie, że ogłuszając zdrową postać zabieramy jej tym systemem 40% zdrowia, a z tym jeszcze można funkcjonować, nie ma problemu ze zmęczeniem – bo tu nic by się nie zmieniło, atakująca czy ogłuszająca postać traci procent zmęczenia jak dotychczas. Wreszcie nie trzeba nic wybierać po ataku – wybieramy od razu.

Postaram się też odpowiedzieć na kilka pytań które mi się nasunęły lub które padły wcześniej.

1) ogłuszanie nie jest nienaturalne jeżeli potraktujemy jako techniczny cios w skroń w celu pozbawienia świadomości, (bardzo precyzyjny strzał łukiem :wink: )
2) Postać która utraciła Świadomość słyszy – byłoby to dobry sposób na młodocianych kłusowników i złodziei (tych którzy nie za bardzo wiedzą o co w grze chodzi) – taki ogłuszony, gdyby słyszał to można by mu cos wytłumaczyć, jak nic nie będzie nic słyszał to zgłupieje i na pewno się zniechęci do Cantr
3) Dlaczego szybko odzyskiwało by się świadomość? Bo utrata zdrowia przy ogłuszaniu jest już wystarczającym problemem i nie ma sensu kumulować jakiś dodatkowych efektów z powodu utraty świadomości.
4) Gdyby ogłuszona postać po przebudzeniu zaczęła rozrabiać to łatwo byłoby ją powtórnie ogłuszyć.

więcej grzechów nie pamiętam... :D

Return to “Sugestie”