Cały czas zastanawiam się nad naszymi pomysłami i szczerze powiedziawszy, każdy z tych pomysłów ma pewne luki i braki.
Pomysł który przedstawiłem na początku byłby pewnie dobry gdyby nie fakt że bardzo ciężko w Cantr odzyskuje się zdrowie, i postać której zostaje 1% właściwie jest prawie martwa.
Pomysły związane z zadawaniem zmęczenia tez mi się za bardzo nie podoba, bo zbyt łatwo byłoby ogłuszyć postać która walczyła broniąc się.
Jest jednak jeszcze jedno rozwiązanie na które wpadłem wczoraj, zupełnie inne i moim zdaniem warte dyskusji, być może trudniejsze do wprowadzenia - nie wiem nie znam się na tym, ale na pewno ma pewną przewagę – eliminuje te problemy o których wspomniałem na początku. Rozwiązanie to wymaga jednak dwóch zasadniczych zmian:
Wprowadzenia dodatkowego stanu, nazwijmy go umownie: „
Świadomość”.
Wprowadzenie dodatkowego przycisku „
Ogłusz tą osobę”, obok „
Atakuj tą osobę”
Teraz jak ma to działać:
Świadomość byłaby stanem podobnie jak zdrowie, każda postać na początku miałaby tą samą wartość 100%.
Świadomość nie miałaby wpływu na wykonywanie przez nas projektów, walkę etc. szybko by się też ją odzyskiwało – powiedzmy 5-10% dziennie
Ogłuszenie następowałoby w momencie utraty 100% Świadomości., oczywiście w momencie ogłuszenia postaci postać tarci wszystkie przedmiot i powiedzmy przez 1dzień nie mogłaby nic wykonywać (mówić , robić, chodzić, podnosić itd).
Atak:
W momencie tradycyjnego atakowania, postać byłaby pozbawiana zdrowia jak dotychczas, traciła by również pewien procent Świadomości (proponuje 40% obrazeń zadanych), czyli wykonując atak kościaną dzidą zabierający 20% zdrowia, pozbawialibyśmy go także 8% Świadomości.
Ogłuszenie:
Ogłuszenie działałoby odwrotnie niż atak czyli ogłuszając kogoś ta samą dzidą zabieralibyśmy przeciwnikowi 20% Świadomości i tylko 8% zdrowia.
Reasumując:
Zauważcie, że ogłuszając zdrową postać zabieramy jej tym systemem 40% zdrowia, a z tym jeszcze można funkcjonować, nie ma problemu ze zmęczeniem – bo tu nic by się nie zmieniło, atakująca czy ogłuszająca postać traci procent zmęczenia jak dotychczas. Wreszcie nie trzeba nic wybierać po ataku – wybieramy od razu.
Postaram się też odpowiedzieć na kilka pytań które mi się nasunęły lub które padły wcześniej.
1) ogłuszanie nie jest nienaturalne jeżeli potraktujemy jako techniczny cios w skroń w celu pozbawienia świadomości, (bardzo precyzyjny strzał łukiem

)
2) Postać która utraciła Świadomość słyszy – byłoby to dobry sposób na młodocianych kłusowników i złodziei (tych którzy nie za bardzo wiedzą o co w grze chodzi) – taki ogłuszony, gdyby słyszał to można by mu cos wytłumaczyć, jak nic nie będzie nic słyszał to zgłupieje i na pewno się zniechęci do Cantr
3) Dlaczego szybko odzyskiwało by się świadomość? Bo utrata zdrowia przy ogłuszaniu jest już wystarczającym problemem i nie ma sensu kumulować jakiś dodatkowych efektów z powodu utraty świadomości.
4) Gdyby ogłuszona postać po przebudzeniu zaczęła rozrabiać to łatwo byłoby ją powtórnie ogłuszyć.
więcej grzechów nie pamiętam...