Jak oszczedzac cenne 200 minutek w Cantr
Moderators: Public Relations Department, Players Department
- Susel
- Scorup
- Fiona
- Gnom
- NiKnight
W czasie przerwy w działaniu servera poprawiłem program do liczenia projektów. Teraz można samemu wpisywać proporcje projektów jak i same projekty. Uzupełniłem danymi z wiki, mam nadzieję, że wszystkie są poprawne
Sam program zajmuje około 250kB z czego tak naprawdę ponad 200kB to klasy potrzebne do czytania pliku konfiguracyjnego, mógłbym odchudzić to ale i tak program jest mały no i nie chce mi się
Sam plik konfiguracyjny jest zwykłym plikiem XML. Ogólnie struktura wygląda następująco:
Na przykład produkcja żelaza przy użyciu prymitywnego pieca i węgla będzie zapisana w ten sposób:
Chyba każdy rozumie jak zapisywać projekty no i dodawać nowe
Aha, nie zabezpieczałem programu przed złymi danymi więc uważajcie przy wpisywaniu danych do pliku konfiguracyjnego. Dodatkowo program wyświetla składniki "po przecinku" nie wiem jak i czy w ogóle w grze jest to zaokrąglane.
Program dostępny jest pod adresem:
http://www.smrw.lodz.pl/~mpni/cantr/cantr2projects.zip
I wymaga środowiska Java w wersji 5.0 (JRE 1.5)
Mam nadzieję, że przyda się komuś ten program... a może stworzyć strone gdzie będą tego typu pomoce?

Sam program zajmuje około 250kB z czego tak naprawdę ponad 200kB to klasy potrzebne do czytania pliku konfiguracyjnego, mógłbym odchudzić to ale i tak program jest mały no i nie chce mi się

Sam plik konfiguracyjny jest zwykłym plikiem XML. Ogólnie struktura wygląda następująco:
Code: Select all
<configuration>
<projects>
<project>
<projectName> nazwa projektu </projectName>
<productName> nazwa produktu </productName>
<productQuantity> ilosc wyprodukowanego produktu</productQuantity>
<products>
<product>
<name> Składnik pierwszy </name>
<quantity> ilość składnika pierwszego </quantity>
</product>
......
</products>
</project>
....
</projects>
</configuration>
Na przykład produkcja żelaza przy użyciu prymitywnego pieca i węgla będzie zapisana w ten sposób:
Code: Select all
<project>
<projectName>Prymitywny piec - wytop żelaza przy użyciu węgla</projectName>
<productName>Żelazo</productName>
<productQuantity>350</productQuantity>
<products>
<product>
<name>Ruda żelaza</name>
<quantity>840</quantity>
</product>
<product>
<name>Węgiel</name>
<quantity>560</quantity>
</product>
<product>
<name>Wapień</name>
<quantity>1750</quantity>
</product>
</products>
</project>
Chyba każdy rozumie jak zapisywać projekty no i dodawać nowe

Aha, nie zabezpieczałem programu przed złymi danymi więc uważajcie przy wpisywaniu danych do pliku konfiguracyjnego. Dodatkowo program wyświetla składniki "po przecinku" nie wiem jak i czy w ogóle w grze jest to zaokrąglane.
Program dostępny jest pod adresem:
http://www.smrw.lodz.pl/~mpni/cantr/cantr2projects.zip
I wymaga środowiska Java w wersji 5.0 (JRE 1.5)
Mam nadzieję, że przyda się komuś ten program... a może stworzyć strone gdzie będą tego typu pomoce?

Ni Ni Ni Ni!
-
- NiKnight
Nie, najprościej po prostu w pliku konfiguracyjnym podawać dzienne projekty. W wolnej chwili dodam jeszcze ilość dni potrzebnych do wykonania projektu, z tym, że będzie to wiązało się z dublowaniem projektów w niektórych przypadkach (kruszenie hematytu za pomocą zwykłego młotka bądź kowalskiego).
Jak zmienie to dam znać
Jak zmienie to dam znać

Ni Ni Ni Ni!
- djliseq
Ja znam bajer jak sprawdzić czy wydarzyło się coś nowego, mało przydatne, ale co tam.
- Jeśli nic się nie Wydarzyło to Imie postaci będzie widoczne jako link odwiedzony(szary kolor) a jeśli coś się zdarzyło to jako nieodwiedzony(biały kolor)
Pewnie karzdy to wie, ale nie zaszkodzi napisać
- Jeśli nic się nie Wydarzyło to Imie postaci będzie widoczne jako link odwiedzony(szary kolor) a jeśli coś się zdarzyło to jako nieodwiedzony(biały kolor)

Federacja RP! - odgrywaj z nami 

-
djliseq wrote:Ja znam bajer jak sprawdzić czy wydarzyło się coś nowego, mało przydatne, ale co tam.
mnie zawsze denerwuje pora jedzenia bo wtedy wszystkie postacie maja biale imie, a ja z natury to leniwy jestem i nie chce mi sie klikac po wszystkich;)
- NiKnight
Dodałem czas wykonania projektu w dniach. Oczywiście jest to zależne od zdolności postaci, czego nie uwzględniłem.
Czas jest liczony na podstawie ilości dziennej. Tzn. jeśli rozbicie hematytu mlotem kowalskim wynosi 1050g/dzień to taką wartość trzeba wpisać w pliku konfiguracyjnym. Mówiąc prościej: wpisujemu produkcję dzienną.
Trochę "poprawiałem" ten program, dodanie jednej liniki kodu zajęło mi półtora miesiąca
Czas jest liczony na podstawie ilości dziennej. Tzn. jeśli rozbicie hematytu mlotem kowalskim wynosi 1050g/dzień to taką wartość trzeba wpisać w pliku konfiguracyjnym. Mówiąc prościej: wpisujemu produkcję dzienną.
Trochę "poprawiałem" ten program, dodanie jednej liniki kodu zajęło mi półtora miesiąca

Ni Ni Ni Ni!
- Forien
- in vitro...
-
No, to jest polowa odpowiedzi...
ja zrobiłem tak, pewnie jest jakis prostszy sposob.
Założyłem sobie skrót, w ścieżce wykonywania wpisałem coś takiego:
"C:\Program Files\Java\jre1.5.0_07\bin\java.exe" -cp "c:\Documents and Settings\gumi\Moje dokumenty\Cantr\cantr2projects.jar" niknight.cantr2projects.MainClass
i ustawiłem "rozpocznij w" na:
"c:\Documents and Settings\gumi\Moje dokumenty\Cantr\"
zadziałało.
ja zrobiłem tak, pewnie jest jakis prostszy sposob.
Założyłem sobie skrót, w ścieżce wykonywania wpisałem coś takiego:
"C:\Program Files\Java\jre1.5.0_07\bin\java.exe" -cp "c:\Documents and Settings\gumi\Moje dokumenty\Cantr\cantr2projects.jar" niknight.cantr2projects.MainClass
i ustawiłem "rozpocznij w" na:
"c:\Documents and Settings\gumi\Moje dokumenty\Cantr\"
zadziałało.
- Forien
- in vitro...